top of page

Mindfulness Temelli Programlar

IMG_4383.jpg

MBSR nedir?

MBSR, mindfulness tekniklerinin belli bir program dahilinde uygulandığı, bilimsel olarak desteklenmiş, farkındalığı ve anda olmayı hayata adapte etmeyi öğreten bir programdır. 

MBSR açılımı Mindfulness Based Stress Reduction yani Farkındalık Temelli Stres Azaltımı programı 1979 yılında Prof Dr. Jon Kabat Zinn tarafından geliştirilmiştir. Tüm dünyada uygulanan, Almanya’da okul müfredatlarında olan, Amerikan Ordusu, Ingiltere parlamentosu, Google, Apple, Procter&Gamble gibi dünyaca büyük firmaların, NBA'ın eğitim bünyelerine aldıkları bir program. 

Modern hayatta, koşturmada, unuttuğumuz, insanın özündeki yaşama şeklini öğretmek, hatırlatmaktır. Fiziksel durumlarla ve zorlu duygularla başa çıkabilmek için kişiyi güçlendirmek üzerine planlanmıştır. Dünyada bir çok hastanede ağrı ile yaşayanlara tedavinin bir parçası olarak uygulatılıp, çok da iyi sonuçlar elde edilmektedir.

 

8 haftalık programın bir akışı vardır ve egzersizler dahilinde uygulanır. Dünyanın neresine giderseniz gidin, şayet onaylı okullardan mezun bir MBSR uygulayıcısı ise, her yerde aynı içerikle karşılaşırsınız. Bu program bir terapi veya psikolojik iyileştirme değildir. Özünde hep bizimle olan, unuttuğumuz insani özelliklerimizi tekrar kullanmayı hatırlamaktır. 

MBSR kimler için uygundur?

Gündelik hayatla başa çıkmakta zorlanan, hayata daha sakin bakmak isteyen, yaşananlara daha az tepkisel durmak isteyen, duygularını ve duyumlarını görmek isteyen, aslında kendini tanıyıp, kendini keşfetmek isteyen herkese uygundur.

Katılım içn herhangi bir ön koşul yoktur, istekli olmak dışında :)

Nasıl uygulanır?

Grup programıdır.

MBSR 8 haftalık bir programdır. 8 oturum ve ayrı bir günde gerçekleşecek olan 6 saatlik sessizlik gününden oluşur. Toplamda 25 saatlik bir programdır.

Her oturum 2,5 saat sürmektedir. (Corona günlerinde MBSR'ı online açtığımdan, online program 2 saat olacaktır)

Bilgi, tema ve bir dizi farkındalık egzersizlerini içerir.

Egzersizler grup içerisinde paylaşımlıdır. Tecrübelerimizi paylaşmak, bir başkasına aktarmak kendimizin bile farketmediği noktaları parlatmayı sağlar.

Oturumlar dışında, iki oturum arasında uygulamak için ses kayıtları, çizelgeler ve bilgi dökümanları verilecektir.

Her bir katılımcının egzersizlere günde 30-35 dk ayırması beklenir.

Katılımcılar yapılacak ön görüşme ile alınacaktır. 

8 Haftalık MBSR programını tamamlayan katılımcılara uluslararası geçerliliği olan bir katılım belgesi verilecektir. Bu belge ile MBSR Eğitmeni olma ön koşulu karşılanmış olur.

Seans başlıkları ve işlenen konular:

Seans 1: Bilinçli farkındalığı keşfedin. Otomatik pilottan uyanmak
Seans 2: Dünyayı nasıl algılıyoruz?
Seans 3: Bedende olmak
Seans 4: Stresi bilinçli farkındalık ile karşılamak
Seans 5: Stres tepkisi ve stres arttırıcı düşüncelerle uğraşmak

Seans 6: Farkında iletişim

İnziva günü : 6 saat sessizlik günü
Seans 7: Kendine özen göstermek
Seans 8: Veda ve yeni bir başlangıç

MBEAT

MBEAT nedir?

MBEAT Mindfulness Temelli Farkındalıkla Beslenme programıdır ve Prof. Dr. Jean Kristeller tarafından Yale Universite’nde geliştirilmiştir ve üstünde sayısız araştırma yapılmıştır. Duygusal yeme, fark etmeden yeme, tıkanana kadar yeme, istemsiz yeme gibi bir çok yeme bozukluğu, kilo verme/kilo koruma, son senelerde özellikle tüp mide ameliyatı sonrası beslenme konularında yüksek başarı elde edilmiştir. Yapılan araştırmaların referanslarını aşağıdaki detay yazısının içinde bulabilirsiniz.

 

En kısa anlatımı ile yemekle olan ilişkimizi baştan düzenlemek, bedenimizi fark etmek, pişmanlık duymadan, kendimizi suçlamadan, ne yediğimizi, neden yediğimizi deneyimleyeceğimiz bir programdır.

 

Ben de sonuçları kanıtlanmış bu programa, yine sonuçları kanıtlanmış, en güvendiğim beslenme yolu Fonksiyonel Tıp ana beslenme planını ekledim ve hayalimdeki programa kavuşmuş olduk.

MBEAT nasıl işler? MBEAT 12 haftalık, her hafta 1.5 saat buluştuğumuz toplantılar şeklindedir. Bu toplantılarda beslenme ve farkındalık egzersizleri mevcuttur. 

 

11 hafta sona erdikten sonra, 1 ay ara verilir ve bir ay sonra 1 görüşme daha yapılır. Burada artık amaç, program bittikten sonra kendi başınıza devam edebilmeyi deneyimlemek ve bu esnada karşımıza çıkanlarla baş edebilmeyi öğrenmektir.

 

Program içeriği

  1. Oturum - Içeriden ve dışarıdan gelen bilgelik, hislerimiz, yediklerimiz

  2. Oturum - Meditasyona giriş, Yeme Farkındalığı

  3. Oturum - Açlık farkındalığı, beden farkındalığı ve duygusal yeme

  4. Oturum - Tadına varma tatmini, fiziksel aktivite ve iyileştiren kendine bakım

  5. Oturum - Doyma farkındalığı, yemek seçimleri ve affetmek

  6. Oturum - Besinler ve verdiği/aldığı enerji dengesi farkındalığı

  7. Oturum - Farkındalıkla yeme ve seçim yapabilme özgürlüğü

  8. Oturum - Farkındalıkla hareket, aşerme ve dışarıdan gelen uyaranlar

  9. Oturum - Duygu ve düşüncelerle çalışma, stresle yemek

  10. Oturum - Zinciri kırmak, kendinizle irtibata geçmek ve devam edebilme,

  11. Oturum - Fonksiyonel Tıp Ana Beslenme Planı Uygulaması

1 ay sonra

12. Oturum - Kontrol toplantısı, değişme devam ve kendini kabul etmek

İçinizdeki bilgeyi büyütmek ve korumak

 

Programa kimler katılabilir?

Programa beslenme düzeninden memnun olmayan, değişiklik yapmak isteyen ama yapamayan, duygusal yeme, tıkanana kadar yeme sorunu bulunan, yediklerinden vazgeçemeyen, defalarca diyet yapmış bırakmış kişiler, aslında modern dünyada beslenme ile ilişkisi bozulmuş herkes katılabilir.

Ayrıca diyetisyenler, psikolojik yeme, yeme bozukluğu çalışan psikologlar/psikiyatristler, sağlık koçları, beslenme üzerine çalışan doktorlar için de mesleki gelişim açısından uygundur.

Şu anda bu eğitimi aktif olarak vermiyorum ama eğer ilgileniyorsanız adınızı info@semaozpekmezci.com adresine bildirirseniz 

adınızı not alıp, eğitimin açılması halinde sizinle iletişime geçebiliriz. Şu anda açık olan programlarıma aşağıdaki kutucuklardan ulaşabilirsiniz. 

İlginiz için teşekkür eder, sağlıklı, farkındalıklı günler dilerim. 

Sevgilerimle,

Sema

 

bottom of page