top of page
  • Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

Sinir Sistemimiz ve Sindirim

Güncelleme tarihi: 19 Haz 2023

Sinir sistemi aslında bizim makine dairesi gibi ve her şey ondan geçiyor. Duygulardan tutun da sindirime kadar. Stresli veya heyecanlı olduğumuzda neden midemizde veya bağırsaklarımızda değişme oluyor dersiniz? İshal, gaz, ekşime, yanma, şişkinlik hepsini sayabiliriz.

Bunların hiçbiri olmasa da sindirimimiz stresliyken çalışmıyor. Dünyanın en faydalı gıdasını yesek de eğer onu sindiremediysek faydasını alamıyoruz. Sindirmek demek rahat tuvalete çıkmak demek değil, gıdanın her türlü enzimini, vitaminini, mineralini sentezleyebilmek demek.

Sinir sistemimizin 3 hali var. Sempatik sistem savaş-kaç, Parasempatik sistem dinlen-sindir ve donma. Stresliylen savaş-kaç sistemimiz aktif. Bu sistem aktifken nefeslerimiz kısa, kesik, kalp atışları hızlı, tansiyon yüksek, kortizol ve adrenalin yüksek, hormonlarda değişim, hücrelerde dejenerasyon oluyor ve şu anda konumuz olan en önemli noktalardan biri sindirim çalışmıyor. Vücut dışarıdan gelen bir tehditle o kadar uyarılmış durumda ki, beyin sindirimi kapatıyor. Sindirim beden enerjisinin %70ni kullanıyor ve böyle bir tehdit altındayken enerji stoklamak için beynin ilk yaptığı şey sindirim odasının kapılarını kapatmak. Beyin, email yanlış gitse de, trafikte kalsak da, her gelen mesajda verdiğimiz tepkilerden dolayı hayati bit tehdit altındayız sanıyor. Modern insanın sempatik sinir sistemi atalarımızla kıyasladığımızda onlarca kez daha fazla uyarılmış durumda.


Sindirimin verimli çalışıyor olması için sinir sisteminin parasempatiğe geçmesi lazım. Bu da dinlenme, uzun ve sakin nefesler, sakin kalp atışı, hareket, buna bağlı hormonal düzenlenme ile oluyor biz bunu bu koşturmalı hayatta neredeyse hiç yapamıyoruz. Sinir sistemimiz devamlı sanki bir tehlike varmışcasına hep uyarılmış vaziyette.


İşte bu yüzden tüm programlarımda hep anlatırım ki, gün içinde SS’nizi parasempatiğe geçirmek için çaba sarfedin. Uzun ve sakin nefesler alın. Gün içinde tüm sisteminize “tehlike yok” sinyali verin. Topu topu trafik var, patron hakkımı yedi. Hayati bir durum değil.


Sevgiler,

Sema Özpekmezci Hadjichristofi

Son Yazılar

Hepsini Gör

MBSR Programı

bottom of page