top of page
  • Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

MBSR Mart'23 Grubu Mutlu Sonları 3

Güncelleme tarihi: 2 Haz 2023

Şubat'ta yaşadığımız acı deprem sonrası ''en çok da şimdi ihtiyacımız var'' diye MBSR açmıştım. Acılarımızla birleşip, çok özel bir 8 hafta geçirdik. Yine harika bir deneyim oldu. Bir çok duygusal anı biriktirdik. Sizlerle MBSR Mart'23 katılımcılarımın deneyimlerini paylaşmak isterim. Eğer katılmayı düşünüyorsanız katılımcılarımın deneyimlerinin size program ile ilgili fikir vermesini umarak bir araya toparladım.

D.Y.

Deprem sonrası kendimi çok kötü hissettiğim o günlerde imdadıma yetiştiniz Sema Hanımcığım. Günlük hayatım, hayatın getirdikleri ile kah inişli kah çıkışlı akıp giderken bir anda hayatım düğüm oldu. O dönemde ben kendimi bir yumağa benzetiyorum; örgü örerken bazen yumak birden karışır düğüm olur ya ve asla açamazsınız ya; işte durumum aynen öyleydi. Kendimce bir sürü yol denedim o düğümü açmak için ama nafile. Ben günlerce nasıl eskiye döneceğim, bu acı dolu ruh halimi nasıl geriye çevireceğim, gece uyanmadan nasıl uyuyacağım, yemek yerken kendimi nasıl suçlu hissetmeyeceğim, gece sıcacık konfor içinde yatağımda yatmaktan nasıl suçluluk duymayacağım diye düşünürken sizin MBSR eğitimi açacağınızı duymak o sıkıntılı günler için bir ışık oldu bana. O ışık gerçekten bir ışık olacakmış meğer bana. Sema Hanım çok güzel bir pencere açtınız benim hayatımda. Sizin üstün eğitmenlik yeteneğinize de değinmeden geçemeyeceğim; nasıl tatlı bir anlatım, nasıl kibarlıkla dersi idare etmek, zorlayarak değil, sevdirerek bilgileri aktarmak ve en önemlisi mütevaziliğiniz.

Harikaydınız.


Sessizlik günü ise bambaşka bir deneyimdi; anlatılmaz, yaşanır, tam tanım bu.

Size çok çok teşekkür ediyorum. Bana açılan bu yeni pencere ile hayatıma yeni bilgiler eklemek, araştırmak, okumak, dinlemek çok zevkli olacak. Somatik Stres Azaltma Programında görüşmek üzere diyorum.

 

Ç.Ü.

Program sonunda kendinizde hangi değişiklikleri gözlemliyorsunuz?

Daha sakin ve beklenmeyen gelişmeler daha soğukkanlı olduğumu gözlemliyorum, ayrıca artık daha neşeliyim, hatta birçok şeye gülüp geçebiliyorum. Özgüvenimin arttığını düşünüyorum, kesinlikle bir bilinçlenme süreci yaşadım.

Programın akışı nasıldı?

Programın akışını oldukça güzel buldum, mantıklı bir biçimde yapılandırılmıştı. Akışın dışına çıkılmaması hoşuma gitti, beklentimizi karşıladı çünkü hem kuramsal boyut hem de uygulama boyutu vardı ve bunlar birbiriyle uyumlu bir biçimde ilişkilendirilmişti.

Bu programı nasıl problemler yaşayanlara önerirsiniz?

Özellikle yoğun stres ve baskı altında çalışanlara öneririm, ayrıca iç huzuru ve mutluluğu bulmaya ihtiyacı olanlara da öneririm. İç dünyanın önemine inananlar için, dış dünyayla, diğer insanlarla ilişkilerini düzenlemek ve yoluna koymak isteyenler için de çok faydalı olabileceğini düşünüyorum.

 

N.Ç.

MBSR programını kendinize verebileceğiniz bir pırlanta gibi düşünün, şöyle en büyüğünden bir tek taş filan. Herkesin dilinde dolaşan anda kalmak kelimelerinin gerçek anlamını ve hayata uyarlanışını öğreniyorsunuz, sakinleşiyorsunuz, sabır derecenizi artırıyorsunuz, en en önemlisi de iyi hissediyorsunuz. Sema Hanım'ı tanımak da bonusu.

 

Ö.Ç.

Program sonunda kendinizde hangi değişiklikleri gözlemliyorsunuz?

O kadar mutluyum ve bu programa katıldığım için kendimle o kadar gurur duyuyorum ki anlatamam. Hayatım çok değişti. Bu program sayesinde birçok farkındalık kazandım. Öncelikle anda kalabilmeyi daha çok başarıyorum. Bedenimle bağlantı kurmayı, düşüncelerimi fark etmeyi öğrendim. Akışa bırakmanın önemini anladım ve nasıl yapabileceğimi öğrendim. Şefkat hep duyduğumuz şeyin bir tek insanlara karşı değil, tüm varlıklara, tüm doğaya karşı olduğunu benimsememi sağladı. Hoşa giden gitmeyen olayları kabullenmeyi, fark etmeyi ve içinden geçmeyi öğrendim. Öfkelendiğim, sinirlendiğim, üzüldüğüm anlarda bir durmayı sonra tepkimi vermeyi öğrendim. İnsanlarla iletişim kurmayı öğrendim. Son olarak da her şeyin bir zamanı olduğunu kabullenmeyi öğrendim. Tabi aslında öğrendim derken bütün bunların tohumlarını ektim ve şimdi artık bu tohumları sulayıp gelişmelerini sağlayacağım.


Programın akışı nasıldı?

Her şeyi yine hap gibi verdi sevgili Sema. Hep içimize iyice sindirmemiz için yeterli zaman ve egzersizler sayesinde, bu kadar bilgi gerçekten 8 haftada oturuyor. Tabii burada bitmiyor ama gerçekten o tohum ekiliyor ve bu akış sayesinde hayata geçiriliyor.


Bu programı nasıl problemler yaşayanlara önerirsiniz?

Herkese! Çünkü artık hepimiz kendimizden koptuk. Günlük stresler o kadar çoğaldı ki neyle nasıl başa çıkabileceğimizi bilemez olduk. Her gün meditasyon yapan biri bile bana göre bu programa katılınca meditasyonun önemini, nasılını, nedenini daha iyi anlıyor. Kendinle iletişime geçmeyi öğreniyorsun. Bir tek kendinle değil insanlarla iletişime geçmeyi öğreniyorsun.

 

Ö.E.

Program sonunda kendinizde hangi değişiklikleri gözlemliyorsunuz? Kendime şefkat konusunda çok daha kararlı ve başarılı olduğumu hissediyorum. Ayrıca stres ile nasıl mücadele edebilirim onu öğrendiğim harika bir deneyim yaşadım.

Programın akışı nasıldı? Su gibi... Aktı gitti. İlk fırsatta başka eğitimlere de katılmak istiyorum. Biterken hüzün var sadece ayrılmak zor.

Bu programı nasıl problemler yaşayanlara önerirsiniz? İlla problem yaşamayı beklemeyin. Kendinize bu programı hediye edin. Emin olun bu zamanı kendinize ayırmak ve aynı sorunların değişik versiyonlarını herkesin yaşadığını görmek bile iyileştiriyor. Çok samimi duygu dolu anlar paylaştık. Çok özleyeceğim.

 

N.Ş.

Program sonunda kendinizde hangi değişiklikleri gözlemliyorsunuz? Bu program bana daha önce yaptığım bazı şeylerin saçmalığını gösterdi; olma olasılığı çok düşük veya hiç olmayacak senaryolar üretmek ve bunlar ya gerçekleşirse diye endişelenmek. Vücudumla ilgili farkındalıklar; bileklerimin ince olduğu ve gövdemin onların üstünde durmak için fazla ağır olduğu, öyleyse kilo vermem gerektiği. Son olarak da hafızamın farkındalıkla daha kuvvetlendiği. Normalde bir iş yaparken başka şey düşündüğümü fark ettim anda olmadığım içinde o işle ilgili bir takım şeyleri sonrasında hatırlayamıyordum. Ana konsantre olduğumda ise daha çok şeyin aklımda kaldığını fark ettim. Bu programı nasıl problemler yaşayanlara önerirsiniz? Stres ve kaygı duyanlar için birebir. Kendiyle yalnız kalmayı beceremeyenler için de çok uygun. Yaşadığımız modern hayatla başa çıkabilmek için gerekli.


 

B.Ö.

Program sonunda kendinizde hangi değişiklikleri gözlemliyorsunuz?

Etrafımın ve kendimin daha çok farkına vardım. Bu beni, dünya ve kendim ile daha barışık ve nazik birisi yaptı. Farkındalık ile sakince deneyimlemek, görmek, duymak, gözlemlemek, her şeyin benimle ilgisinin olmadığını, yaşanan zorlukların sadece benim başıma gelmediğini, her ne yaşanıyorsa yaşanması gerektiği için yaşandığını, göreceğini görüp, anlayacağını anlayıp, yoluna devam etmeyi öğrendiğimi gözlemledim. Zor anlarda, kötü haber, sıkışık trafik, sesini yükselten insanlar... nefes alıp bu durumun geçiciliğini kavrayıp kendini yıpratmadan durumu görmeyi, bir insan sana karşı nezaketsiz davranıyorsa kişisel algılamayıp, aslında ne istediğini, neye ihtiyacı olduğunu görmeyi denemeyi geliştirdim. En güzel değişikliklerden birisi de hakikaten aldığın nefesi, içtiğin çayın tadını, baharın kokusunu, çocuğunun sevgi dolu bakışını, sevgilinin

elinin sıcaklığını hissetmek ,bunların farkına varmak.


Programım akışı nasıldı?

Akış akıcı, zevkli, merak uyandıran, her hafta heyecanla beklediğim, beni geliştiren, büyüten, yargılamadan anlatan dinleyen sizin ve diğer tüm katılımcıların samimi

katkıları ile bir şölendi.


Bu programı nasıl problemler yaşayanlara önerirsiniz?

Yaşadıklarına anlam vermeye çalışan herkese, değerim bilinmiyor diyenlere, her şeye üzülenlere, kendine çok yüklenenlere, her şey onların suçu diyenlere, dünyayı yakasım var diyenlere, kısaca kendi ve etrafı ile ilgili sorun yaşayanlara yaniiiii herkese öneririm. Bir yeni lisan gibi düşünün 🙂

 

N.K.

Program sonunda kendimdeki değişimler, hayatımız bizim için çok değerli bu nedenle değerli bir şeye nasıl önem veriyorsak, özen gösteriyorsak kendimize öyle davranmalıyız. Ben de programdan sonra böyle davranacağım. Kendimi suçlama, değersiz hissetme, öfkelerim, korkularım, bütün geçmişten getirdiğim olumsuz duygularım beni ben yapan şeyler değil yani ben geçmişim değilim. Engeller karşıma çıktığında bunu aşabileceğimi, kendimi kaptırmamayı başarmak, strese nasıl tepki vereceğimi, kendimi sevmeyi, anı fark etmeyi, yaşamı eğlenceli kılmayı, 6 duyumu kullanmayı öğrendim. Şimdi bu öğrendiklerimi içselleştirmekte sıra.

Bu programı hayatı geçmişte ve gelecekte yaşayan, stresi olan herkese öneririm. Program akışı ise çok güzeldi, zaman su gibi aktı. Sema Hanım'ın enerjisi hepimize iyi geldi. Heyecanlandık, mutlu olduk.

Bu program bittiği için üzgünüm, devam etsin isterdim ama Sema hanımı tanıdığım için çok mutluyum. Katılımcı gruba da çok teşekkür ederim, kendimi rahat hissettim, yalnız değilmişim dedim.

MBSR eğitmenimiz Sema Hanım'a bana kattıklarından dolayı çok teşekkür ederim. İyi günler dilerim.

 

I.G.

Program sonunda kendinizde hangi değişiklikleri gözlemliyorsunuz?

Sema Hanım, ben son 6 yıldır aralıklı olarak otoimmün hastalığımın getirdiği ataklarla uğraşıyorum. Son 2 yıldır farklı bir hal aldı ve yoğunlaştı. Bu süreçte bir arayışa geçtim. Sizi takip ediyordum. Samimi ve içten geldiğiniz için eğitime katıldım. Hislerim beni yanıltmamış. Çok keyif aldığım, bitmese dediğim bir eğitim oldu. Bu eğitimin sonunda ‘anda kalmak’ üzerine çok yol aldım. Çevremde olup biten her şeyi daha çok dinlemeye, gözlemlemeye çalışıyorum. Hayatta iyi ve kötü var. Hangisini beslersek onu büyütüyoruz. Ben iyi olmayı seçmişim. Seçmişim diyorum çünkü hep böyle bir insandım. Ama bunun benim seçimim olduğunu fark ettim.

Programın akışı nasıldı?

Su gibi aktı, geçti. :) Sizin profesyonelliğiniz ve aynı derecede amatör bir ruhla rehberliğiniz programı çok akıcı hale getiriyor. Bu programı nasıl problemler yaşayanlara önerirsiniz?

Doğrusu bir probleme ihtiyaç yok. Hiç problemi olmayan kişilere dahi öneririm. Fabrika ayarlarına dönmek için yol gösterici oldu.

 

M.Ö.

Program sonunda kendinizde hangi değişiklikleri gözlemliyorsunuz?

MBSR benim hayata bakışım açımı değiştirdi diyebilirim. Baş etmekte zorlandığım olayların artık daha kolay üstesinden gelebiliyorum. Farkındalık, öz şefkat benim en eksik yanlarımmış. Bunlar tamamlandığında her şey çok daha üstesinden gelinebilir hale geldi. Artık düşüncelerde boğulmuyorum sadece “an” da kalmaya odaklanıyorum.


Programın akışı nasıldı?

Her hafta üstüne ne koyabiliriz daha fazla, iki saat ne konuşabiliriz diye düşünüyorum ama program öyle bir akıyor ki, iki saat nasıl geçti, 8 hafta nasıl geçti anlayamadım. Her hafta duygular şelale bir şekilde sonlandı oturumlar. Harika bir deneyimdi.


Bu programı nasıl problemler yaşayanlara önerirsiniz?

Bu programı kendisi için bir iyilik yapmak isteyen herkese tüm kalbimle öneririm. Bedeninizi zihninizi alın ve onu güzel bir yolculuğa çıkarın. Size minnettar kalacak.

 

A.A.

Program sonunda kendinizde hangi değişiklikleri gözlemliyorsunuz?

  1. Enteresan ama uyku kalitem arttı

  2. Farkındalıkla yediğim yemeğin, içtiğim içeceğin tadı daha güzel artık

  3. Yaptığım işi farkına vararak yapmak ayrı bir tat veriyor

  4. İnsanlara tepki vermek yerine, biraz bekleyip cevap vermeyi denedim, gerçekten işe yaradı.


Programın akışı nasıldı?

Son derece özenle ve emek vererek hazırlanmış bir programdı. Salı günlerini iple çekiyordum adeta. Çok farklı bir deneyim yaşadım. Çok teşekkür ediyorum, emeğinize sağlık. Her saniyesi dopdoluydu. Kah güldüm, kah ağladım, kah neşelendim, kah hüzünlendim, kah mutlu oldum, kah mutsuz. Ama günün sonunda bana çok iyi geldi. Her hafta öğrendiğimiz yeni şeyleri bir yerden bütüne bağlamak eşsiz bir tecrübe oldu. Sessizlik gününe katılmasam da olur diye düşünmüştüm ilk başta, ama iyi ki de katılmışım, bu sürecin olmazsa olmazı bence. Kendimle baş başa olmak çok keyifliydi,


Bu programı nasıl problemler yaşayanlara önerirsiniz?

Sorunu hep kendinde arayanlara, iletişim de sorun yaşayanlara, dikkatini eğitmek isteyenlere, sabırsız olanlara, hayattan zevk almak isteyenlere, yavaşlık, dinginlik, sakinlik arayanlara, içindeki boşluğu tüketim yaparak doldurmak isteyenlere çok iyi gelecek diye düşünüyorum.


 

S.E.

Program sonunda kendinizde hangi değişiklikleri gözlemliyorsunuz?

Meditasyon eğitimini daha önce almış olmama rağmen her gün uygulayamıyordum. Hayat koşturmacası içinde uzun süreler yapamasam da günlük hayatıma adapte edebildim. Yemek yerken, trafikte vb anda kalmayı, işim gereği stresli bir konuşma içinde bir durup konuşmayı biliyordum fakat aile içinde ara sıra da olsa sakin kalsaydım ve “şöyle şöyle deseydim” dediğim zamanlar oluyordu (muhtemelen beklentilerin de etkisiyle). Şimdi bir durup nefes almayı, ''ben ne hissediyorum''a bakmayı deneyimledim.


Programın akışı nasıldı?

Gayet iyiydi bence. Özellikle oda içinde diğer katılımcılarla paylaşımlar bana iyi geldi. benzer düşünce yapısında olan insanlarla konuşmak, anlaşıldığımı, hislerimin paylaşıldığını görmek güzeldi.


Bu programı nasıl problemler yaşayanlara önerirsiniz?

Kaygı vb problem yaşayan, stres ile baş etmekte zorlanan, hiçbir şey olmasa bile zamanın hızlı aktığı bu çağda durup bi kendine bakmak isteyen herkese öneririm.

Emeğiniz, sabrınız, güler yüzünüz, samimiyetiniz, güzel enerjiniz... her şey için teşekkür ederim.


 

Ö.Ç.

Semacım, bilirsin ben hemen gönderirim program bitimi formunu ama bu sefer hem sen inzivaya gittiğin için rahattım, hem de 8 aydır görmediğim oğlum programın bittiği gece 4 günlüğüne geldi (çocuğun uçağı 9'da indi sakın 10:30'a kadar eve gelme dedim ) dolayısı ile sosyal medyaya bile giremedim. Mümkün olduğunca birlikte vakit geçiriyoruz. Ben de aceleye getirmek istemedim ama dünkü mesajını görünce daha fazla erteleyemeyeceğimi anladım. Gerçekten her zaman olduğu gibi muhteşem bir eğitimdi. Enteresan olan senin de söylediğin gibi bir araya gelen katılımcıların enerjisiydi. Gerçekten MBSR katılımcıların için bir kamp muhteşem olur. Sevgi, duygular karşılıklı idi.... Gözyaşları sel oldu.... Hele o binlerce kere dinlediğimiz ama duymadığımız "Elbette" şarkısı beni benden aldı. Ağla, ağla içim çıktı. Çocuk bile eve gelince "Anne sana ne oldu?" dedi. Gel de anlat.

Her şey bir yana 11 Mayıs'ta yine beraber olacağız. Biliyorum bize kalmış ama gene de bil istedim. Her sabah bir farkındalık meditasyonu yapıyorum ama henüz senin sesin olmadan yapamıyorum. Güne seninle başlamak bana huzur ve dinginlik veriyor. Ama dönüşümlü olarak beden taraması ve farkındalıkla yogayı sensiz de yapabiliyorum. Benim hedefim de ilk fırsatta seninle aynı ortamda meditasyon/yoga/inziva vs. bir şey yapmak.

 

Z.O.

Program sonunda kendinizde hangi değişiklikleri gözlemliyorsunuz?

Kendimi maruz kaldığım streslere karşı çok daha donanımlı hissediyorum. Kontrol edebildiğim ve edemediğim stres kaynaklarını daha bilinçli bir şekilde ayırabildiğimi fark etmek beni hem çok şaşırtıyor hem de çok mutlu ediyor gerçekten. Kaygı ve panik halindeyken kendimi dinleyip sebebi anlamaya zaman ayırmak bile çok şey değiştirdi günlük hayat kalitem acısından. Stres hissettiğim anları daha konforlu ve güvenli ele alabildiğimi düşünüyorum.


Programın akışı nasıldı?

Emek emek ve ilmek ilmek işlenmiş bir programdı. Zaten Sema Hanım'ın katıldığım bütün programlarında bu emeği gördüğüm için şaşırmadım açıkçası ama kalitenin asla bozulmaması insana keyif veriyor. Her hafta bütün detaylarıyla sürecin mantığının paylaşılması ve sonraki hafta üzerine ekleyerek devam etmek bana kendimi çok güvende hissettirdi. 8 haftada 8 yıl geliştim sanki. =)


Bu programı nasıl problemler yaşayanlara önerirsiniz?

Her ne olursa olsun bir şeyler yaşayanlara öneririm, yaşamayanlara da öneririm, sanırım aslında herkese öneririm. =) Bu bir yolculuk, insanın kendisiyle daha derin bir seviyeden tanıştığı, kaynaştığı ve zaman geçirdiği çok keyifli bir yolculuk hem de! Herkesin böyle bir tecrübeyi ve yakınlaşmayı kendisine borçlu olduğunu düşünüyorum açıkçası. İçinde en ufak bir başlama hissi olan durmasın, olmayan da geri bildirimleri okuyup meraklanarak bu dünyaya dalsın bence. =)


 

M.Ö.

Program sonunda kendinizde hangi değişiklikleri gözlemliyorsunuz.

Programdan önceki ben ile sonundaki ben kesinlikle aynı kişi değil. Sanki hayat benim için biraz yavaşladı. İçimde yaşayan ve sürekli bir tekerleğin içinde koşan fare yürümeye , ara ara durmaya başladı. Nefesimi, gördüğümü, duyduğumu, yediğimi, yürüdüğümü fark eder oldum. Gözümdeki perde kalkmış gibi. Beynimdeki düşünceler daha yavaş akıyor. Yani sakinledim ve rahatladım. İşin en güzel tarafı bu bilgiler hep cebimde hep benimle artık.


Program akışı nasıldı?

Eğitim başlamadan önce derslerin 2 saat olması bana çok uzun bir süre gibi gelmişti ama başladıktan sonra saatler su gibi aktı. Sessizlik oturumu çok farklı bir deneyimdi onun bile nasıl geçtiğini anlamadım. Çünkü Sema Hanım çok içten, samimi, bilgili ve neşeli. Grubun enerjisi hep yüksekti. Her haftayı iple çeker oldum. Her hafta verdiği ödevleri zevkle yaptım çünkü gün be gün bana olan katkısını fark ediyordum. Son dersin bitmesini hiç istemedim.


Bu programı nasıl problem yaşayanlara önerirsiniz.

Herkese öneririm. Çünkü herkesin kendine büyük dertleri var. Gelin konuşun, katılın, paylaşın, öğrenin, uygulayın rahat bir nefes alırsınız. Uygulamalar da çok basit ve hayat kalitesini çok artıyor. 8 hafta uzun dersleri ayarlayamam gibi düşünmesin kimse, bir şekil vakit ayrılıyor. Bunu kendinize ayırdığınız zaman gibi düşünün. Sonunda iyi ki yapmışım dersiniz.

 

N.T.

Program sonunda kendinizde hangi değişiklikleri gözlemliyorsunuz?

Eskiden olan olayları daha az düşünüyorum. Anda daha fazla kalıp etrafımı daha çok fark ediyorum. Tepkilerim daha sakin.


Programın akışı nasıldı?

Programın akışı muhteşemdi. Her anı dolu dolu geçti. Fiziksel aktiviteler ve anlatım oranları çok iyi dengelendiği için dersin nasıl geçtiğini anlayamadım. Hocamız o kadar içten ve işini kadar özümsemiş ki ders evde sohbet ediyormuşuz gibi geçti.


Bu programı nasıl problemler yaşayanlara önerirsiniz?

Özellikle kendine vakit ayıramayanlara. Ani tepkileri yüzünden haklıyken haksız duruma düşenlere. Koşturmacanın içinde kendisini kaybedenlere.


 

N.C.

Programa artık kendim için bir şey yapmalıyım motivasyonu ile başladım. Program detayları ile ilgili bir bilgim yoktu ama Sema Hanım’ın ışıldayan gözleri güvenip başlamam için bana yetti. :) Her dersin önemi ve yeri başkaydı. Sadece mindful pause’u ögrenmek için bile katılmaya değerdi. Kendin ile kalabilmek, zihnini sakinleştirmeyi ögrenmek isteyen herkese bu programa katılmayı tavsiye ederim çünkü modern hayat bizim otomatik pilottan çıkmamıza izin vermiyor, ancak bu gibi eğitimler ile bir es verip o sarmaldan kurtuluyorsunuz. Sevgili Sema Hanım'ın kalbini bize açarak tüm özverisi ile su gibi geçen 8 hafta bana iyi ki, iyi ki dedirtti. Her şey için teşekkür ederim, çok güzel bir deneyimdi benim için.

 

Ç.A.

Program sonunda kendinizde hangi değişiklikleri gözlemliyorsunuz?

Bedenim ve zihnim ile ilgili öyle şeyler öğrendim ki, öğrenecek daha çok şey var dedim. :) Bu öğretinin bir öğrencisi olarak devam etmek istediğimi fark ettim. Zihni bedene getirme, sessizlik, öz şefkat gibi konular ve meditasyonlar sonunda hissettiğim ufak bir uyanış gibi.

Programın akışı nasıldı?

Her haftanın konu başlıklarının ve saatinin belirli olması bu 2 aylık süreçte önceden kafa ve zaman olarak hazır olmayı sağlıyor. İçerikler incelikle hazırlanmış, öğretici ve keyifli. Bu programı nasıl problemler yaşayanlara önerirsiniz? Aslında bir probleme gerek yok bu program için diye düşünüyorum. :) Ama genellemek gerekirse kendine zaman ayıramayan, sürekli bir koşturmacada yaşayıp olaylara durup bakma fırsatı olmayan veya bu fırsatı yaratamayan, sürekli geçmiş veya gelecek kaygılarına kapılan, ani öfke problemi yaşayan kişilere tavsiye ederim.


 

P.A.

Program sonunda kendinizde hangi değişiklikleri gözlemliyorsunuz?

Çok üzüntülü bir sürecin içindeyken başladım ben bu programa hem kendi sorunlarım vardı hem deprem olmuştu ve kendi sorunlarım o üzüntünün yanında hiçbir şeydi…

Gergindim ama her hücremle gergindim. Nefes almaya başladım öncelikle ben nefes aldığımı bilmiyormuşum. Zihnim uçup gittiğinde geri gelmeyi becerebiliyorum. İnsanları dinlemiyormuşum, dinlemeye başladım. Cevaplarımı düşünmekten dinlemeye vaktim olmuyormuş, şimdi önce dinliyorum sonra cevap veriyorum. Araba kullanmıyormuşum ben otomatik olarak yaptığım bir eylemmiş meğer ne büyük tehlike bunu fark ettim.


Programın akışı nasıldı?

İlk günden itibaren anda kalmaya özen göstermeme yardımcı oldu. Hayatın stresi bitmiyor ama programın akışı, nefes egzersizleri, beden taramaları, ben nefes alabilirim, bunu öğretti bana. Duygularıma odaklanmak ile devam eden program beni çok rahatlattı.


Bu programı nasıl problemler yaşayanlara önerirsiniz?

Odaklanma problem yaşayanlara ve gerginlik yaşayanlara.


 

E.Ü.

Program sonunda kendinizde hangi değişiklikleri gözlemliyorsunuz?

Bu programa başlamadan önce çeşitli kaygılarım vardı. Zihnimi susturmak zordu benim için. Program ile kendime odaklanmanın zor olmadığını öğrendim. Stres her zaman var ama artık onun üzerine çok odaklanmıyorum. Şimdiki anda olanların daha çok farkına varmaya başladım. Olan her şeyin aslında benim hayrım için olduğunu keşfettim. Bana neyin iyi geldiğini ve neyin iyi gelmediğimi derslerle odaklanarak anladım. En önemlisi kendime nasıl şefkat göstereceğimi öğrendim. Hepimizin kaygıları her zaman olacak ama artık bunlar uykularımı kaçıramaz. Sema hanım olmasa böyle bir eğitimi almayı düşünmezdim açıkçası. Onun bizlere ilgisi ve enerjisi bana çok iyi geldi.


Programın akışı nasıldı?

Program her geçen ders üstüne katarak devam etti. Konuların sıralanışı ve aktarımı çok yerinde ve motive ediciydi. Haftada bir gün olması ve iki ders arasındaki çalışmalar çok kıymetliydi.


Bu programı nasıl problemler yaşayanlara önerirsiniz?

Bu program sürekli geçmişte ve gelecekte olanları düşünenler ve buna bağlı stres yüklü olanlar için birebir. Aslında kendini keşfetmeyi ve sevmeyi öğrenmek isteyen herkes katılmalı.


 

N.Y.

Program sonunda kendinizde hangi değişiklikleri gözlemliyorsunuz?

Her şeyi kafaya takan ve stres yaratan hayatımı yönetebilmek için ihtiyaç duyduğum şeyin bu eğitim olduğunu fark ettim. Daha yolun çok başındayım ama bu yoldan ilerlemenin bana iyi geleceğini biliyorum. Benim için bir aydınlanma oldu diyebilirim.

Programın akışı nasıldı?

Programın akışı çok güzel. Canlı yayınlarda öyle güzel konulara değiniliyor ki bu konuların derinlerine inmek istiyorsun. Ancak zaman kısıtından dolayı yüzeysel kalıyor. Her konu aslında ayrıca derinlemesine konuşulacak ve dinlenecek öğretilerden oluşuyor. Keşke program daha uzun sürebilse.

Bu programı nasıl problemler yaşayanlara önerirsiniz?

Bu programı gerçekten hayatında kırılma noktası yaşamış ve bundan nasıl çıkacağını bilmeyen kişilere daha çok tavsiye ediyorum. Çünkü hayatta bir şeyleri yaşayarak ilk farkındalığı yaşıyoruz ve bu eğitim işe bunu nasıl yönetebileceğimizin tohumlarını atıyor. Bu program sadece 8 hafta sürmüyor hayatımız boyunca bize yol gösterecek bir dönüşümün başlangıcı.








Son Yazılar

Hepsini Gör

MBSR Programı

bottom of page