top of page
  • Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

Biz at mıyız yulaf yiyelim?


Bir süredir HTHayat'taki köşemde yazdığım yazılarımı buraya da aktarmak aklımdaydı. Hergün büyüyoruz ve aramıza yeni katılanlar eski yazıları kaçırıyor. Dolayısı ile hepsi burda da dursun istedim. Bana sorduğunuz pek çok soruyu daha önce genellikle uzun uzun anlatmış oluyorum. Umarım okumak hoşunuza gider.

Bloguma üye olan sevgili takipçilerim :) her eklediğim yazı size ayrı mail geleceği için bu ara benden mail bombardımına maruz kalabilirsiniz. Kusura bakmayın, herşey sizin için :)

 

Yulaf ezmesini seven çok sever, sevmeyen de hiç sevmez. Sevmeyenlerin fikri bence bu yazıyla değişebilir. Paketli halini tabağa döküp yemek gerçekten çok zevksizken, yulaf ezmesi biraz oynandığında harika tatlara ulaşıyor.

Yulaf ezmesi bende yazın serinleten, kışın iç ısıtan sabah kahvaltılarının, puding ihtiyacının, kurabiyenin, kekin, ekmeğin ve daha birçok şeyin karşılığıdır.

Tadının güzelliğinin ve kullanım alanının genişliğinin yanında birçok da faydaya sahip:

  • Tam tahıldır

  • LDL kolesterolü yani kötü kolesterolü düşürür.

  • Yulafta beta glukan denen, suda çözünen çok özel bir lif vardır. Suda jel kıvamına dönüşerek sinidirimi daha uzun sürer ve böylece uzun sure tok tuttuğundan kilo vermeye yardımcı olur.

  • Doğal olarak glutensizdir ama paketleme esnasında üretim sahasından bulaşma olabilir. Şayet çölyak hastalığına sahipseniz özellikle glutensiz sertifikası olanları tercih etmeniz gerekir.

  • Diğer tahıllara göre proteini ve bitkisel yağ oranı daha yüksektir.

Paketten ilk boşalttığınızda gerçekten ‘’yem’’ hissi veren bu tahılımızı en zevkli nasıl tüketiriz?

Akşamdan kalma yulaf ezmesi

En çok yapılan yöntemlerden biri ‘’akşamdan kalma’’ yulaf ezmesi. Bu benim de en çok sevdiğim ve yaptığım versiyonu. Çalışanlara hızlı kahvaltı olarak çok güzel bir seçenek. Vakit kısıtlı diye sabahları poğaça, börek, sandviç yeneceğine, bu çok güzel ve sağlıklı tabağı öneririm. Hem hazım sorunlarını çözer hem de tok tutar.

4 kaşık yulaf ezmesini bir kaba üstünü geçecek kadar sıvıyla (süt, su, badem sütü, kaju sütü, yoğurt..vs) koyalım. İçine geceden tadını bırakacak şu seçeneklerden birini veya bazılarını koyalım: Kuru kayısı, kuru üzüm, kuru erik, badem, ceviz, rendelenmiş elma veya herhangi bir mevsim meyvesi… Zamanla kendiniz için en iyi kombinasyonu bulabilirsiniz. Bu karışım sabaha kadar buzdolabında beklesin. Sıcak yemek istiyorsanız, 1 dakika ısıtıp tüketebilirsiniz. Soğuk yemek isterseniz de hemen alıp kaşıklamaya başlayabilirseniz. Üstüne tarçın, fıstık ezmesi, keten tohumu, tohumlar, çekirdekler koyabilirsiniz. O kadar çok seçenek var ki, her gün karıştırıp değişik kahvaltı edebilirsiniz.

Bunun gibi birçok tarif geliştirebilirsiniz veya Instagram profilimde yüzlerce seçenek görebilirsiniz.

Biz at değiliz ama bu yulaf ezmelerini yedikçe at gibi koşacak enerjiye sahip oluyoruz. Umarım bu yöntemleri veya profilimdeki tarifleri deneyerek bu harika tahıldan zevk alarak tüketebilirsiniz.

Herkese sağlıklı, mutlu ve şekersiz günler dilerim…

Not : Bu yazı www.hthayat.com daki köşemde 03.Şubat.2017 tarihinde yayınlanmıştır.

1.108 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page