top of page
  • Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

Peki ya sağlıklı kilo almak..


kilo almak, bütünsel beslenme

Devamlı kilo vermeyi konuşuyoruz, yazıyoruz ama bir de sağlıklı kilo almak diye bir kavram var. Maalesef bununla uğraşan da çok fazla kişi var. Özellikle genç kızlarımızda ergenlikte oluşan yemek bozukluklarının sonucu olarak normalin altında kilo kaybı oluyor. Şişmanlık sağlıklı değil ama normalin altında zayıflık da sağlıklı değil.

Birine “kilo almak istiyorum ama alamıyorum” dediğinizde size gülebilir ve her gün pizza yiyip kilo almanın ne kadar zevkli olacağını söyleyebilir. Fakat kazın ayağı hiç de öyle değil. İşin zaten psikolojik kısmı ağırdır. Bir de bu yanlış yönlendirmeler ile olay daha da çıkmaza girebilir.

Aslında hiç anlayamadığım bir başka şey de insanların dış görüntüleri ile neden bu kadar ilgili olduğumuzdur. Bir arkadaşımızı gördüğümüzde direkt olarak ‘’aaa kilo vermişsin’’ ya da ‘’kilo almışsın’’ deriz. İlk tepki olarak “Ne kadar iyi gözüküyorsun” bizde hiç kullanılmaz. Bu kilo konuları zaten herkesin kendi içinde genelde bir sorunken bunu ‘’merhaba’’ yerine kullanmanın ne manası vardır hiç anlayabilmiş değilim.

Sağlıklı kilo almak nasıl olur?

  • Öncelikle, boş kaloriye sahip ‘’fast food’’ yiyecekleri yemeniz size hiçbir şey katmaz çünkü onlar bir besin değildir. Vücudunuza bir artısı yoktur. Şayet kilo alamama sorununuz varsa zaten muhtemelen vücudunuzda eksik mineraller ve vitaminler de vardır. Bu açığı gerçek besinlerle ama onları fazla miktarda tüketmek ideali olacaktır.

  • Şayet sorununuz isteseniz de yemek yiyememek ise, miktarları ufak ufak arttırmanızı öneririm. Tek seferde 300 gr et yemek midenizi ve sizi zorlayabilir ama ilk haftada 150 gr yiyip, ikinci hafta 200 gr’a çıkıp, 3. hafta da 250 gr’a çıkartmak size porsiyonları büyütmede yardımcı olabilir. Bu değerler tabii ki örnektir ama mide küçülmesi diye birşey varsa mide büyümesi de vardır. Adım adım midenizin kapasitesini büyütebilirsiniz.

  • Öğünlerinize her zaman avokado, zeytinyağı, badem, fındık, ceviz, fıstık gibi iyi yağları ekleyebilirsiniz. Bunlar yüksek kalorilidir ve vücudunuza ihtiyacı olan yağları getirir. Aldığınız yüksek kalori yararlı besinlerden gelir.

  • Tüm paketli gıdaları bırakmanızı öneririm. Zaten zayıf olan vücudunuza işlenmiş ürünler sokmanıza hiç gerek yok. Sabah mısır gevreği yiyeceğinize yulaf ezmesi yemenizi, dört tane poğaça yiyeceğinize tam buğday ekmeğine yapılmış iki tane sandviç yemenizi öneririm.

  • Ara öğünler çok büyük ve doyurucu olmamalıdır. Böylece ana öğünde doyana kadar sebze/et/kuru baklagil yiyebilirsiniz.

Kalori bakımından yüksek ama kendisi küçük ara öğünleri tercih edebilirsiniz. Fıstık ezmesi, kuru meyve gibi.

  • Sıvı beslenme genelde katı yiyecekler kadar tok tutmaz. Aralarda içine fıstık ezmesi, yoğurt, kefir, muz katacağınız smoothieler ile hem güzel kalori alırsınız hem de çok doymazsınız. Böylece ana öğünde yine rahatça yemeğinizi yiyebilirsiniz.

  • Nasıl kilo vermek iki günde olmuyorsa kilo almak da kısa sürede olmaz. Sabırlı olup sağlıklı bir beslenme biçimini hayatınıza adapte edip, sonuçlarını görmek için bir süre beklemelisiniz.

  • Ertesi gün düşük kilo ile uyandığınızda bir gün önce yediklerinizi gözden geçiriniz. Yediğiniz ya da içtiğiniz birşey sizde kilo kaybına yol açıyor olabilir. Yeme günlüğü tutmak hem kilo vermede hem de almada en güzel yöntemlerden biridir. İnsana harika ayna tutar.

Kilo almak bazen vermekten daha zordur. Sağlıklı bir beslenme programına sadık kalarak, boş kaloriler ile değil sağlıklı kaloriler ile kilo almak en doğru yol olacaktır.

Herkese sağlıklı, mutlu ve şekersiz günler dilerim.

1.689 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page