top of page
  • Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

Zeytinyağlı çiriş otu yemeği


Geçen hafta pazardan çiriş otu almıştım. Bu otu ilk defa gördüm. Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgelerinde bol bol yetişiyormuş. Yabani pırasa da denirmiş. Denemek istedim ve pek sevdim kendisini. Pazarcı Amca ''ıspanak gibi pişir'' dedi ve ben de zeytinyağlı, kızıl pirinçli pişirdim.

Çiriş otu sanki doğa tarafından rulo paket yapılmış gibi. Dalları birleştiren bir zar var. Bu zarı bıçakla kesip, dalları birbirinden ayırdım ve bol suda yıkadım.

Temizlenme öncesi ve sonrası

Zeytinyağı, bir soğan ve rendelenmiş domatesi tencerede biraz çevirdim. Otları iki veya üç parçaya bölüp üstüne ekledim.

Diğer bir tencerede de pirinçleri haşladım. Benim pirincim kabuklu pirinç olduğu için geç pişiyor. Bu otlar ile aynı anda pişmesi yetişmez. Otlar solup da pişmeye yakın olduğunu anlayınca haşladığım pirinçleri ekledim. Tatlarının birbirlerine harmanlanması için de 5 dk kadar birlikte pişirip altını kapadım. Üstüne yoğurtla çok severek yedim.

Çiriş otunun faydaları :

C vitamini bakımından çok zengin bir ottur.

Beyaz kan hücrelerini artırıcı özelliği vardır. Vücutta ki mikropları öldürür. Çiriş otu güçlü bir antioksidan kaynağıdır. İdrar söktürücüdür. Kronik ağrıları gidermede faydalıdır.

870 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page