top of page
Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

Sade Yağ / Ghee yapımı ve faydaları

Güncelleme tarihi: 9 Eyl 2020


2 gün önce evde sade yağ yapmıştım ve İnstagram hesabımda paylaşmıştım. Maalesef orada yer kısıtlı olduğundan uzun uzun anlatamıyorum. Tarif çok da ilgi görünce buraya detaylıca taşımak istedim.

Önce faydalarını anlatmak isterim. Senelerce tereyağının, sütteki, yoğurttaki yağın kolesterol yükselttiği söylendi ve insanlar bitkisal yağlara ve margarine yönlendirildi. Halbuki gerçekler tamamen farklıydı. Bizi hasta eden margarinlerdeki trans yağ ve hayatımıza heryerden sızan şeker ile rafine tahıllar idi.

Tereyağ zaten harika bir yağken onun daha da şifalı hali saf yağdır. Saf yağ Hindistan'da ve Ayurvedik beslenmeden ilaç niyetine kullanılır. Faydalarını saymak gerekirse...

Saf yağın faydaları

Yüksek yanma ısısına sahiptir. 250 dereceye kadar bozulmaz. Bu da fırında, ocakta her türlü kavurma, kızartma işleminde kullanılabilir demektir.

* Besleyici ve doku yenileyicidir.

* Gebeliği destekler.

* Sinir dokusunu ve kemik yapısını yeniler.

* Karaciğer fonksiyonlarını destekler.

* Raf ömrü yoktur, sınırsızdır.

* Yağda eriyen A veE vitaminleri bakımından çok zengindir.

* Ghee tereyağından yapılır ancak arıtılma sırasında içeriğindeki kazein ayrıştırıldığı için süt ürünlerine alerjisi ve duyarlılığı olanlar rahatlıkla tüketebilirler.

* Spor yapanlar tarafından kullanılmalıdır. Orta zincirli yağ asitleri bakımından zengindir. Bu yağlar karaciğerde doğrudan absorbe edilir ve enerji olarak kullanılır. Yani bu yağ vücutta depolanmaz.

* Mideye ve bağırsağa çok faydalıdır.

 

Saf yağın yapımı

Aslında yapımı çok basit. Sadece başında beklemek gerekiyor.

1 kilo tuzsuz organik tereyağımızı tencereye alıyoruz.

Çok kısık ateşte yağımızı eritiyoruz ve köpüklenmeye başlayınca köpükleri ayırmaya başlıyoruz. Bu işlem esnasında yağ kesinlikle fokurdamamalıdır. Altı en düşükte olmalıdır.

Ortalama 30 dk kadar sonra artık yağımızın üstünde köpük birikmiyor oluyor. Artık köpük çıkmayıp, yağımız altın rengine döndüyse hazır demektir.

Bu yaptığımız işlemle tereyağındaki su ve katı maddeler ile sütteki laktoz ayrıştırılıyor. Böylece sadece sütün kendi yağı kalıyor.

Bu arada tencerenin dibinde de bir beyaz köpük oluşuyor. Tenceredeki erimiş yağı bir tülbent yardımı ile süzerek kavanoza alabilirsiniz. Böylece dipteki tortudan da ayrılmış olur.

Hazır olan saf yağımı ben 2 ayrı cam kavanoza koydum. Birini sade bıraktım, diğerine de sarımsak tozu koydum. Dilerseniz küçük kaplarda kırmızı biber veya taze otlarla aromalı da yapabilirsiniz. Ben bu sefer sarımsaklı denemek istedim. İçinde pişen yumurtanın lezzetini size anlatamam :)

13.065 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page