top of page
  • Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

Filizlendirme


Artık yemek pişirmenin bir sonraki adımına geçip mutfaktaki tüm kurubaklagilleri filizlendiriyorum, sebzeleri fermante ediyorum, kefir ve yoğurt yapıyorum. Bunların hepsi yaşam demek. Mutfağımda yalnız değilim, benimle birlikte yaşayan bir sürü canlı var. Günlük değişimlerini görmek, hele bir de faydalarını bilince gönül rahatlığı ile tüketmek gibisi yok.

Filizlendirme aslında kurubaklagil, tohum ve tahılları tekrar yeşillendirmek, canlandırmak ve hayat vermek oluyor. Ben pek tahıl kullanmadığım için genelde kurubaklagilleri filizlendiriyorum. Aslında tahılları da filizlendirirken gluten oranları fazlaca düşüyor ama ben daha pek cesaret edemedim. Onu da belki yakında denerim.

filiz filizlendirme

Filizlendirmenin faydaları nedir?

  • Kurubaklagiller, filizlendirilerek tüketildiğinde daha kolay sindirilir. Çoğumuzda kurubaklagil yedikten sonra şişkinlik ve gaz sorunları olur. Filizlendirme esnasında kurubaklagilin veya tohumun içindeki fitik asit, lektin, saponin ve benzeri sindirilemeyen anti-besinler minimuma düşüyor. Böylece vücut kurubaklagildeki B12, magnezyum, demir, çinko gibi vitamin ve amino asitleri tamamen alabiliyor.

  • Kurubaklagildeki protein oranı artıyor. Karbonhidrat ve nişasta oranı düşüyor.

  • Lif oranı artıyor.

  • Vücudumuzu alkali yapmaya yardımcı oluyor. Yediğimiz şey artık canlı, yaşayan bir besine dönüştüğü için asit atımına yardımcı oluyor.

  • Kurubaklagil ve tahıl alerjisi olanlarda alerjenleri düşürüyor.

Yapımı da çok zevkli. Çocukken hepimiz kurufasulye çimlendirmişizdir. Bu da aynı metod. Hatta bunu evdeki çocuklarla yapmak, onlar için de hem eğlenceli hem de çok öğretici olabilir.

Filizlendirme yapımı :

En öncelikli kural kullanacağımız kurubaklagilin organik ve ilaçsız üretim olmasıdır. İlaçlı bir kurubaklagili filizlendirmenin pek de yararı olmayacaktır.

  • Filizlendireceğimiz kurubaklagili (ben burada yeşil mercimeği göstereceğim) 8-12 saat suda bekletiyoruz ve süzüyoruz.

  • Porselen veya cam bir kaseye koyup üstünü örtüyoruz.

  • Akşam tekrar yıkayıp süzüp yine aynen kabına koyup üstünü örtmeye devam ediyoruz. Bekleme esnasında hep oda sıcaklığında duruyor. Bu işlemi 12 saatte bir tekrarlıyoruz. Yani her sabah ve akşam kurubaklagilimizi suluyoruz, fazla suyunu süzüyoruz.

  • Suda beklediği ilk güne 1. gün dersek, 2. günün sabahında filizlenme başlamış oluyor. İste şimdi en keyifli zamanı başladı. Ben dayanamayıp hep açıp bakıyorum.

3. günün sabahında filizlendirme bayağı tamamlanmış oluyor. Ben artık burdan sonra devam etmiyorum. Dilerseniz 4. güne de uzatabilirsiniz.

Filizlenmiş kurubaklagilinizi cam bir kavanozda buzdolabında 3-4 gün muhafaza edebilirsiniz. Çiğ yenebileceği gibi pişirerek de kullanabilirsiniz. Zaten bayağı bir oranda yumuşadıkları için çok çabuk pişecekler.

Ben bu sefer karabuğday ve kuru fasulye de filizlendirmiştim. Onları buharda çok hafif pişirip salata haline getirdim.

Bu salatanın lezzeti harika oldu:

Malzemeler :

Buharda 2-3 dk tutulmuş filizlenmiş kurufasulye ve karabuğday

Turşu

Çiğ brokoli parçaları

Zeytinyağı, nar ekşisi ve tuz

Hepsini harmanlayıp hem çok lezzetli, hem doyurucu hem de sağlık dolu bir tabak oluşturdum.

Filizlendirmeyi deneyeceklere şimdiden ‘’şifa olsun’’ demek istiyorum.

* Bu yazı 12.Mayıs.2017 tarihinde www.hthayat.com'daki köşemde yayınlanmıştır ve ordan alınmıştır.


20.740 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page