top of page
  • Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

Yaz yaklaşırken kilolara el sallamak


Bu hafta Instagram’daki hesabımda kendimin aşağıdaki öncesi/sonrası resmini paylaşmıştım. Amacım görüntü değil, iyileşmemi paylaşmaktı ama sağlıklı beslenmenin bir getirisi olarak vücut şekli o kadar çok değişiyor ki herkesten zayıflama ile ilgili sorular aldım.

before after

Nasıl kilo veririz?

Aslında burası işin en kolay kısmı ve büyük bir sır da değil. Vücudumuzun ihitiyacı olan kadar besini alırsak ve spor yaparsak otomatik olarak kilo veriyoruz. Aldığımız kaloriyi boş kalorilerden değil, sebzeden, meyveden, yemişten, kurubaklagil, yumurta ve süt ürünlerinden aldığımızda zaten vücudumuz bu kaloriyi kullanıyor ve depolamıyor. Bunun yanına bir de günlük yürüyüş eklediğimizde kilo vermemek mümkün değil. Şimdi başlasanız, Haziran ayına kadar en azından 10 kilo vermiş olursunuz.

Ben kendi kilo verme ve şekerimi dengeleme sürecinde 3 ay boyunca her gün alarmı normalinden 45 dakika erkene kurdum. Zaten 7:30’da çaldığında da uyanmak zor oluyordu. Değişen bir şey olmayacaktı. 6:45’te çalınca da zor uyanmaya devam ettim ama kendimi her sabah dışarı atıp 3.5 km yürüdüm. 35 dakika sürüyordu ve ben 3 ayın sonundaki yukarıdaki “sonra” görüntüsüne yaklaşmıştım. Değmez mi, bence değer. 24 saatin içinden sadece 35 dakikamı ayırdım ama hiç aksatmadan. Bunu gözünüzde büyütmenize hiç gerek yok. 7-8 km yürümeyi de hedeflemeyin. Hedefleri küçük ve kısa tutun ki gerçekleşebilsin. 24 saatin içinde 35 dakika istediğiniz görüntüye kavuşmak için hiçbir şey değil.

Bir de üstüne bonus olarak yüzünüze gelen aşağıdaki mutluluk var

running sema sumeli

Zor kısma geldik, kiloyu korumak…

Kiloyu vermek 3 ay ya da 6 ay sürebilir. Bu süre her zaman kısadır, yani er geç hedefe ulaşılır ama bundan sonra senelerce uğraş gerektirecek koruma kısmı geliyor. Korumanın da tek yolu porsiyonları küçültmek ve sporu haftada 3-4 gün aksatmadan yapmak. Hedefe ulaştıktan sonra tekrar eski hayatımıza dönersek kilolar aynı hızla geri gelir. Bunun tek ve yegane yolu sağlıklı beslenmeyi hayat tarzı yapmak.

Ben kendimi nasıl kontrol ediyorum?

Beni kontrol altında tutan şey her sabah tartılmak. Bazı uzmanlar her sabah tartılmanın bedene stres yüklediğini iddia ediyor ama durum bende tam tersi oluyor. Şayet o sabah 400 gr fazla çıkmışsam bunun yüzüme çarpması çok iyi oluyor. O gün akşam yemeğinde sadece sebze yiyorum ve 6’dan sonra bir şey yemiyorum. Ancak bu şekilde senelerdir kilomu koruyabiliyorum.

Yazın tatiller olunca o bir haftada da rafine şeker ve rafine beyaz un hariç canım ne isterse yiyorum. Kilolar bir haftada verilmediği gibi bir haftada da geri gelmez. Her zaman en önemli şey denge...

Herkese sağlıklı, mutlu ve şekersiz günler dilerim.

Not : Bu yazım www.hthayat.com daki köşemde 03.Mart.2017'de yayınlanmıştır.

921 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page