top of page
  • Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

Institute for Integrative Nutrition tecrübem ve eğitimlerim

Güncelleme tarihi: 23 Haz 2020


38 yaşında, ''o sayfayı kapadım'' dediğim eğitim hayatına geri döndüm ve bunu düşünen ne çok kişi varmış :) ''Okumanın yaşı yoktur'' lafını bu sefer çok daha anlamlı buldum :)

Bana okulumla ilgili ve online eğitimlerle ilgili yüzlerce soru geldi. Bu yazı bu konudaki tecrübemi paylaşmak için yazılmıştır :)

Hep anlatıyorum, kendimi iyileştirmek için bir yola çıkmıştım ve senelerdir yabancı kaynaklardan diyabet/beslenme ilişkilerini yüzlerce kitap, binlerce makaleden okuyup araştırmışımdır. Neden yabancı kaynak dereniz, 10 sene önce bu konularda Türkçe bir kaynak yoktu. ''Ilacını iç, şeker yeme ama ömür boyu bu hastalığa mahkumsun'' gibi bir anlayış vardı. Kendim için araştırma yaptıkça, kendimi sonsuz bir denizin içinde buldum. Diyabetten sonra başka hastalıkları da okumaya başladım. Beslenme dünyası benim için mucizevi ve çok renkli bir yere döndü. Bundan 1.5 sene önce, artık bu okuduklarımın bana yetmediğine ve daha akademik bir eğitim almak istediğime karar verdim. Ayrıca da artık bu bilgilerimi insanlara daha profesyonel aktarmak istiyordum.

IIN'i nasıl buldum?

Türkiye'de Istanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunuyum. Beslenme konusunda master yapabilmek için araştırmalara başladım fakat sonuç olarak İşletme mezunu olduğum için Türkiye'de bu masterı yapamayacağımı öğrendim. ''O zaman yurtdışı üniversitelere bakarım'' deyip online eğitim dünyasına girdim ve büyülendim. Artık eğitime, bilgiye ulaşmak ne kadar kolaydı. İstediğim her eğitimi alabilirdim. Bu düşünce beni sanki aşık olmuşum gibi heyecanlandırdı. Günlerce mutluluktan uyuyamadım.

Google'a zaten ''nutrition school'' yazdığınızda karşınıza ilk IIN çıkıyor. Görmemek mümkün değil. Websitelerinde her türlü bilgi var. Bu adresten de ulaşabilirsiniz. https://www.integrativenutrition.com/

Neden IIN'i seçtim?

* Öncelikle ders veren kişileri inceledim. Hepsi kendi alanında dünya çapında, çok başarılı kişilerdi.

* Eski mezunların dünyada neler yaptığına baktım. Gerçekten çok heyecan verici şeyler yapanlar vardı.

* Okulun vaadleri arasında iyi bir koçluk eğitimi ve iş modellerini bize sunmak vardı.

* Çok sevdiğim bir arkadaşımın IIN mezunu olduğunu farkettim ve onun fikrini sordum. ''Şayet bunu mesleğe dönüştürmek istiyorsan, bu okul doğru tercih'' dedi.

Ben genellikle aklına koyduğunu hemen yapan biriyim. Aylarca düşünmem. 4 günde karar verdim ve kayıt oldum.

Alınan eğitim nedir?

* Mezun olduğunuzda ünvanınız Bütünsel Beslenme Sağlık Koçu oluyor.

Diyetisten veya doktor değilsiniz, diğer mesleklerin alanına girmiyoruz. Sınırlar çok net çizilmiş durumda. Amerika'da Sağlık Koçları doktorlar ve diyetisyenler ile elele çalışıyor. Umarım bizde de en kısa zamanda olur. Insanların sağlık hedeflerini gerçekleştirmelerine koçluk yapıyoruz ve hayatı onlar iin kolaylaştırıyoruz. En basit tanımı bu.

* Eğitim tamamen İngilizce

* Mezun olmak için girmek zorunda olduğunuz online sınavlar ve 6 tane online canlı bağlantılı görüşme var.

* Dersler haftalık moduller şeklinde açılıyor. Haftada ortalama 4-5 saatinizi ayırarak bitirebilirsiniz.

* Haftalık programdan geri kaldığınızda sınav tarihine kadar modülleri bitirseniz yeterli.

* Tam 1 sene sürüyor.

Şu anda mezun biri olarak düşüncelerim...

* IIN beslenmeye bakışıma farklı bir açı getirdi. Beslenmenin sadece tabağımızdaki yemekler olmadığını çok net öğrendim, deneyimledim.

* Bu beslenme işinin psikolojik yönünü öğrendim. Bence en büyük katkısı buydu.

* Hiç tanımadığım, harika eğitmenleri tanıma fırsatı buldum.

* Koçluk eğitimi iyi ama yetersiz. Ilk başta başlarken ''koç'' ünvanını kullanmamaya çok kararlıydım çünkü ülkemizde bu ünvan yanlış kullanıldığı için önyargı var, benim de vardı. Fakat aldığım eğitimde iyi bir koçun bir insanın hayatında neleri değiştirebileceğini gördüğüm an ünvanı kullanmaya karar verdim. Önce kendim değiştim, kendime iyi bakmayı öğrendim. Daha sonra bunu nasıl kişilere uygulatacağımı öğrendim.

* Okul size ihtiyacınız olabilecek her türlü iş modulunu veriyor. (formlar, işleyiş bilgisi vs)

* Bence IIN beslenme bilgisi konusunda yetersiz kalıyor. Yüzlerce beslenme akımını öğretiyor ama bunu 1 seneye sığdırabilmek için hepsini en genel hali ile veriyor. Evet, konu hakkındaki en iyi doktor veya eğitimci bunu size anlatıyor ama kısa oluyor. Burada herşey size bağlı. IIN kapıyı açıyor. Sizi o konu ve eğitimci ile tanıştırıyor. Şayet siz okumaya ve araştırmaya meraklı biriyseniz o kapıdan içeri koşarak girebilirsiniz. O kişinin kitaplarını okuyabilirsiniz, size verdiği yeni bilgileri araştırabilirsiniz. Benzer makale ve kitapları bulursunuz ve bunu en iyisinden öğrenmiş olursunuz. Fakat IIN'in verdiği ders ile kalırsanız, çok eksik ve karışık bir beslenme bilginiz olur.

* Benim zaten okula başlarken beslenme konusunda fazlaca bilgim vardı. Ben sadece bu bilgilerimi çok iyi doktor ve eğitimciler tarafından onaylatmış oldum. Bu beni çok mutlu etti ama yetmedi.

* Okulun ücreti için okulla iletişime geçmenizi rica ederim. Farklı ödeme seçeneklerine göre farklı fiyatlar var. Yalnız şu andaki şahsi fikrim, ücretin verilen eğitim için çok fazla olduğu. Sanırım beslenme konusunda beklentim daha fazla olduğu için de böyle düşünüyor olabilirim.

* Online eğitimde tamamen yalnızsınız. Açıkçası ben kendimi bir okula gidiyormuş gibi hissetmedim.

* Beslenme konusunda daha fazla şey öğrenmek istediğim için, hastalıklarda beslenmenin benim uzmanlık alanım olmasını istediğim için ve Fonksiyonel Tıp'a aşık olduğum için ben IIN biter bitmez, IFM'ye bağlı Functional Medicine Coaching Academy'e başladım. Daha 1 ay bitti ama kendimi gerçek bir okulda hissediyorum. Çok daha ağır bir okul ve sistemi tamamen farklı. İlk buna gitsem belki bocalayabilirdim. IIN benim için Fonksiyonel Tıp'a giriş basamağı oldu diyebilirim.

* Şayet bu okullara sadece kişisel gelişim için gitmek istiyorsanız o kadar para vermenize gerek yok derim. Bir çok üniversitenin uzaktan eğitim sertifika programları var. Onlardan güzel bir Nutrition eğitimi alabilirsiniz.

* Eğer meslek olarak yapmak istiyorsanız da IIN koçluk ve iş modülleri açısından güzel ama yeterli değil. Kendinizi mutlaka başka eğitimlerle desteklemeniz gerekir.

* 10.Kasım.2018 EDIT : Functional Medicine okulumun 10. ayındayken tekrar bir güncelleme girmek istedim. FMCA kesinlikle çok daha üst kademede bir okul. Aldığım koçluk eğitimi bir harika. Öncelikle ben bile o kadar çok değiştim ki, kelimelerle anlatılmaz. Ayrıca beslenme eğitimi çok daha spesifik ve net.

* Şubat 2019 EDIT : FMCA'den mezun oldum. Hayatımdaki en iyi tecrübeydi. Koçluk eğitimi olarak gerçekten çok iyi ve alınan beslenme bilgileri Fonksiyonel Tıp bakıç açısı ile çalışan bir doktor veya diyetisyen ile işbirliği yapabilmek için mükemmel.

Şayet bireysel çalışmak istenirse de sınırlar çok net ve belli. Hayatımın dönüm noktası burayı okumak oldu. Canım FMCA :)

Umarım herkesin sorularını yanıtlayabilmişimdir. Şayet ek sorunuz olursa lütfen yorumlar kısmına yazar mısınız? Aynı sorunun cevabı belki başkasının da işine yarar.

Herkese çok sevgiler.

4.468 görüntüleme2 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Menstrual Cup

bottom of page