top of page
  • Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

Memelere Özgürlük

Güncelleme tarihi: 17 Ağu 2023

Şu postu yazabilmek için 2 sene bekledim. Bir türlü duygularımı anlatacak görsel bulamadım. Ne memeli bardak resimleri çektim, ne araştırmalar yaptım, hiçbirini beğenmedim. Bu görseli @halkekmag 'de gördüm ve işte budur dedim. Bu görseli kendisinden aldım.



2.5 sene öncesine kadar ben de sorgulamadan sütyen takanlardanım. Memeler büyümeye başladığı an ailemiz bize bunu alıyor ve tak diyor. Belki şimdiki jenerasyon sorguluyordur ama ben hiç “neden” diye sormadım.

2.5 sene önce meme ca teşhis edildi ve hayatımı değiştiren o ameliyatı oldum. Sol mememdeki kitle büyüktü ve ameliyattan çıktığımda şok olmuştum. Bu kadar büyük bir kesik olacağını, mememin tabiri caizse “dağılacağını” hiç düşünmemiştim. 2 hafta çok sıkı, cendere gibi bir sütyen takılıyor. Acılar içerisinde onu taktım, iyi ki takmışım da. Şimdi, şekil şemali biraz toparladıysam, bu o sütyen ve doktorumun yaptığı dikkatli ameliyat sayesindedir.

O cendere sütyeni artık takmama gerek kalmayınca, el alışkanlığı eski klasik balenli sütyeni taktım. O balen ameliyat yaralarımı öyle bir acıttı ki “ben bunu neden takıyorum, canım memiklerim, size artık daha iyi bakacağım” dedim ve takmayı bıraktım. Sütyenin verdiği şu sıkma halini bilirsiniz, değil mi? Neden? Kendi halinde kalsa ne olacaktı ki? Bedenimizde sıkışan her hücre kan dolaşımı için çok sağlıksız. Bunu daha önce tayt konusunda da anlatmıştım hatırlarsanız. Bedene inanılmaz bir stres. Hele ki balen? Neden üzerimde bir metal taşıyorum? O metalle güvenliklerden geçiyorum, acaba neler birikiyor üzerinde? Bu mantıkla önce balenli sütyeni bıraktım. Çok güzel dikişsiz balensiz sütyenler var. Nispeten daha rahat. Yaralarım iyileşip yer çekimi ile acıyan kesikler iyileşene kadar onlarla yaşadım, sonra da hepten attım.


Yaşasın Özgürlük!


Bu belki bize normlarımız açısından çok uç geliyor ama şimdi yurtdışındayken daha çok dikkatimi çekiyor. Çoğu kadın takmıyor ve bu özgürlük ile yaşıyorlar. Hele kışın, kalın kıyafetlerle ne büyük rahatlık. Yazın da eğer uç sorunsa, ucu kapatıcı stickerlar var, onlar kullanılabilir ama bedene bu zorluk neden?


Memeleri çok büyük olup, omuzlarına ağırlık yapan kızkardeşlerim var. Onlar için durum tabii ki farklı. Onlar için sütyen bir ihtiyaç ama belki en azındam balensize bile geçilebilir. Balen sadece seksi ve yüksek göstermek için sanırsam. Bunu da feminist, kadın bedenini önemseyen, metalaştıran yanım kabul edemiyor. Sadece spor yaparken o balensizleri takıyorum, o da burada not olarak dursun. Hareket edince canım acıyor çünkü. Görüşlerimiz ve ihtiyaçlarımız farklı olabilir tabii ki ama bu sütyen meselesi bana çok soruluyor. Ben serbest bıraktım, “oh be dünya varmış” dedim. 40 yaşıma kadar neden yapmadım diye pişman olduğum iki şey. Neden sütyeni erken bırakmadım. Neden menstural cup’a erkenden geçmedim ve senelerce o ped/tampon işkencesine maruz kaldım. Amaç ilham, motivasyon, beraber fikir alışverişi, bunu normalleştirelim diyebilmek. Tartışmak, ayıplamak, ayıplanmak değil. Bunu yapmaya niyetlileri kısaca dışarı davet edeceğim. :) Kadın kadının yurdu, dayanağı olsun her zaman 💗 Sevgicikler 🤗



338 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Menstrual Cup

bottom of page