top of page
  • Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

Ayaklara Özgürlük

Güncelleme tarihi: 4 Eyl 2023

20'li yaşlarımdayken bir erkek arkadaşım vardı. Ayaklarıma “prehistorik ayak” der dalga geçerdi. O zamanki “güzellik” algımla hep ayak parmaklarımı birbirine yaklaştırmak isterdim.



Şimdi partnerim/eşim/sevgilim herhangi bir beden bölgemle dalga geçse, ona ne diyeceğimi çok iyi bilirim ama o zaman gençtim işte. Zaten erkeklerin devamlı kadın bedenleri üzerinden bir şey demesinden inanılmaz rahatsızım. Biz sizin yağlı göbeklerinize bir şey diyor muyuz? Neden bizimkiler eleştiri/alay konusu oluyor? Neyse bunu ayrıca ele alırız.


O densiz, benim bu ayaklarımla dalga geçerdi. Ben ne zaman topuklu giysem ayaklarım çok ağrır ve ben ayaklarım rahat değilse hiçbir şeye konsantre olamazdım. Yanımda hep rahat ayakkabı taşırdım. Zamanla ayaklarım artık kesnlikle topuklu, dar ayakkabı giymeme izin vermedi. Ruhum da o çocukla beraber olmaya. Ayaklabılarda tamamen düz, en genişlere geçtim çünkü sağ ayağımın baş parmağı kemiği dışarı çıkmaya başladı. Dar ayakkabı giyince sanki parmağım acıdan kesiliyordu.


Aldığım anatomi derslerinde öğrendim ki bizim atalarımızdan, genlerimizden gelen ayak şeklinde zaten parmakların arası açık. Beden için dengemizi sağlayan öğelerden biri de bu açıklıkmış. İnsan bedeni çok ilginç. Eğer anatomisine uymayan, ayakta, bilekte 0.5 derece bile bir değişim olursa ayakta kalmak için başka bir yerden denge bulmaya çalışıyor. Bu da zamanla bacaklara, bele, sırta, omuzlara anlamını bulamadığımız ağrılar getiriyor. Atalarımız çıplak ayak kıtaları yürüyüp geçmişler. Anatomik olarak buna uygunuz. Uygun olmadığımız aşağıdaki görseldeki. Sizce ayaklarımızın dili olsa yandaki görseldeki sol ayak ne derdi? 🥲




Belki en az özen gösterdiğimiz yerler ayak kemiklerimiz, ayak eklemlerimiz ve parmaklarımız. Halbuki tüm bu iskelet sistemimizin 1/4 kemiği (sayı olarak) ayaklarımızda, biliyor musunuz? Size ayak parmaklarını rahatlatmak için egzersiz videosu çekeceğim ama öncesinde şu ayakkabı işine el atmak istedim.


Memelere özgürlük diye başladığımız konunun devamını şimdi de Ayaklara Özgürlük diye devam ettirmek isterim. Olabildiğince yere çıplak ayak basmak, parmak aralarını açmak, ayak parmaklarını cendereye sokmayan ayakkabılar giymek destekleyici. Seçimleri yaparken bize sunulana değil de, bizim için rahat olana odaklanalım. Yandaki görseli @thefootcollective den aldım. Kendilerine teşekkürler. Bu hesap bu konuyu devamlı anlatıyor. Takip etmeyi çok sevdiğim bir hesap. Bakabilirsiniz. Tavsiye ederim. En içten sevgilerimle 🤗

Son Yazılar

Hepsini Gör

Menstrual Cup

bottom of page