top of page
  • Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

Çikolata Parçacıklı Glutensiz Kek

Güncelleme tarihi: 15 Haz 2021

Bu haftanın keki geldi 😊 Kek, kek, kek, en sevdiğim şey...


Bana diyabet teşhisi konduğunda ağladığım 3 şey vardı. Komaya girecekmişim falan umrumda değildi de, “ben şimdi aşure, kek, keşkül” yiyemeyecek miyim diye 3 gün ağlamıştım. 🙈 Yıllarca yemedim, sonra sağlıklı versiyonlarını yapmaya başladım. Keşkülü hala yapmadım ama özlemedim de. O yüzden canım böyle atıştırmalık istediğinde elim hep önce keke gidiyor. Bu da Pazar günü 2 dakikada aklıma gelenleri karıştırmakla oldu çünkü elimde atölyeden kalan fındık posaları ve 1 tane kararmış muz vardı. Bunlar acilen kek olmalıydı ve de enfes oldular. Malzemeler biraz antin kuntin ama hepsinin yanına alternatiflerini yazıyorum. Ben size fikri, ilhami veriyorum. Evdeki malzemelere göre uyarlayabilirsiniz. Kekimiz unsuz, glutensiz, tahilsiz, rafine şekersiz tabii...

-1 su bardağı fındık sütünden kalan fındık posası. Badem sütünden kalan posa da olur, 1 sb badem veya fındık unu da olur. Rondadan çekerek elde edebilirsiniz ya da tüm sıvı malzemeleri karıştırıp kek kıvamı bulana kadar dilediğiniz unu ekleyebilirsiniz. Sanırım 3/4 sb siyez veya tam buğday un denk gelir.

-1 yumurta

-1 tane ezilmiş muz

-1.5 yk dut unu. Evde kuru dutları rondodan çekerek de elde edebilirsiniz. Dut unu kadar ince olmuyor ama tat verme işini görür.

-2 yk haşhaş ezmesi, yerine badem veya fıstık ezmesi de olur. Tahinin köyü yeri de olur. Tahin koyunca kıvam civiklasabilir, ünü arttırırsınız ya da sütü 2 kaşık azaltabilirsiniz.

-5 yk süt

-Bol tarçın, çay kaşığı ucu ile kabartma tozu

-Üstünü süsleyip, havalı kek görüntüsü oluşturmak için yüzde 99 bitter çikolata parçaları. Ben rafine şeker hiç tüketmediğim için %99 kullandım. Biraz da şaşılacak birşey ama ben %99 çikolatayı çok seviyorum. Acı acı, hiç tatlı tadı olmayan çikolata tadı, siz isterseniz hiç koymayabilir ya da %85, 70 bitter çikolata parçaları kırabilirsiniz üstüne.

160 derecede 30 dakika kadar pişti. İçinde tahıl unu olmadığından sıvıları çekecek bir şey yok. Kek ıslak kalmaması için küçük muffin kaplarında pişirdim. Büyük kek kalıbında içi ıslak kalabilir. Çok lezzetli bir kek oldu.

1.593 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page