top of page
  • Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

Glutensiz Pastane Poğaçası

Güncelleme tarihi: 29 Oca 2021

Oturduğum sokakta bir pastane var, tam eski usul, 1970’lerden kalmış. Her sabah 6 civarı Dino’yla gezerken o pastaneden kesinlikle kayıtsız kalamadığım bir poğaça kokusu geliyor. Bu poğaça o koku ile ortaya çıktı :)

Yine böyle bir sabahta 5 dakika hazırlama, 20 dakika pişme süresi ile şu muhteşem poğaçaları yaptım. Malzemeler tamamen spontane, biraz ondan biraz bundan şeklinde. Bu poğaça normal insanlardan testten geçti. Gerçekten harika oldu. Tüm aşamaları, fotoğraflarıyla koydum. Bu arada tüm bunlar için kullandığım makine Fakir Kahve öğütücü; Fakir Aromatik. Daha bir kez bile kahve öğütmedim ama 1000 watt ustu rondolar ile de rahatlıkla çekebilirsiniz. Yulaf ve ay çekirdeği el rondosunda bile çekiliyor ama susam için biraz güçlü makine lazım.


5 yemek kaşığı yulaf ezmesini çektim, un yaptım.

2 yemek kaşığı ay çekirdeği içini, 3 yemek kaşığı susamı çekip un yaptım. Hangisi varsa 5 yemek kaşığı totalde evde olan malzeme de olur. Yani 5 yemek kaşığı susam veya 5 yemek kaşığı ay çekirdeği içi varsa.

Minnacık bir keçi peyniri kalmıştı, onu rendeledim. Olmazsa olur. Ben evde olmayacağım, bozulmasın diye koydum.

3 yemek kaşığı su ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Peyniriniz yağlı ise zeytinyağını koymayın bence. Benim peynirim yağsızdı.

1 yumurta, beyazı içine, sarısı dışına konacak.

1/2 çay kaşığı mahlep (olmasa olur ama muhteşem oldu :)

Çay kaşığı ucu ile karbonatı 2-3 damla limon ile kabarttım. Karbonat kokusu gitti (bir danışanımın tavsiyesi idi) isterseniz kabartma tozu da olur.

Azıcık tuz, üstünü süslemek için çörekotu ve tane kimyon.














Hepsini yoğurdum. Kıvamı aşağıda.

Siz dilediğiniz un ile bu kıvama gelebilirsiniz ama tavsiyem yulafın içine mutlaka tohumlardan katmanız. Lezzeti burası katladı. Elimle şekil verdim. Kimini yassı kimini top yapmıştım. İçi pişer mi bilmediğimden top yapmaktan çekinmiştim. Muhteşem pişti. Maksimum pofidiklik için top yapmanızı öneririm. 150 derece önceden ısıttığım fırında 20 dakikada pişti. Çok çok çok lezzetli oldu. Hafta sonu kahvaltısına yakışır. :) Herkese afiyet olsun.


Sevgilerimle,

Sema

5.985 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page