top of page
  • Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

Glutensiz Un Helvası

Güncelleme tarihi: 29 Oca 2021

Koşun koşun un helvası yaptım.

Sanırım 20 sene sonra ilk kez un helvası yedim. Bu bir istek parçadır. Benim arkadaşım geçenlerde “Ayyy Semooooş helvanın sağlıklısını yapsan da yesek” dedi. Gece gece bana evdeki malzemelerini atmış. Onlarla olmaz dedim. Söz verdim deneyeceğim diye ve ilk denemede oldu, hem de efff saaa neee oldu. 💃🏼


-3 yemek kaşığı nohut unu

-3 yemek kaşığı hindistancevizi unu

-2 yemek kaşığı dut unu (fotoğraftaki gibi sıcak su ekleyerek püre gibi yaptım) kuru dutu rondadan geçirip üstüne sıcak su ekleyerek de ayni şeyi elde edebilirsiniz. 5 hurmayı sıcak suda bekletip rondodan geçirerek de ayni püreyi yapabilirsiniz.

-Elimdeki bardağı tamamlayacak kadar sıcak su, unları kavurmak için zeytinyağı ve sade yağ (tereyağı da olur, sadece zeytinyağı da olur)

O kadar basit ki.

Tencerede zeytinyağı ve sade yağ karışık olarak erittim. Salataya döker gibi zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı sade yağ. Altı kısık olarak unları çevire çevire soteledim. Sonra fotoğraftaki bardağı ağzına kadar sıcak su ile doldurup tavaya ekledim. Suyunu hemen çekti zaten ve hazır.

Kilosu 600 TL olduğu için çam fıstığı artık evde yok. Aklıma başka bir şey eklemek de gelmedi ama kırık fındık falan çok yakışırdı. O kadar heyecanlandım ki fazla düşünemedim, hemen sizle paylaşmak istedim.

Bu ara hem etrafımdan hem danışanlarımdan duyuyorum. Aile fertleri akşamları tatlı istiyormuş. Gönlümden gecen akşam yememeniz ama bari illa yenecekse de bu sağlıklı versiyonlarını yiyin bari o yüzden hızla paylaşayım dedim.


Not 1: ben tatlı çok az severim. Bu benim damak tadıma uygun ama tatlı severler dutu 4 yemek kaşığına çıkartabilirler.

Not 2: başka unlarla denemedim. Bunu da su anda sadece spontane denedim. Başka unlarla kıvam ve tat değişir mi inanın hiç bilmiyorum. Siz denerseniz bu postun altına yazarak haber verir misiniz?


Haydi deneyeceklere afiyet olsun. 😍

Herkese sağlıklı, mutlu, şekersiz bir hafta dilerim.


Sevgilerimle,

Sema

3.296 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page