top of page
  • Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

İştahı Azaltan Tozlar/İçecekler

Sizlerden çok sık duyduğum bir şey. “Bilmem kim, hesabında İŞTAH AZALTAN şu tozu öneriyor. Ne düşünüyorsunuz?”. Bu bilmem kim, bazen ünlü bir influencer (beslenme ve supplement konularında hiçbir eğitimleri olmadan reklam için sizleri yanlış yönlendirdikleri için inanılmaz üzülüyorum, o ayrı), bazen de çok üzgünüm ama bir sağlık çalışanı olabiliyor.

Acıkmak son derece normaldir. Acıkınca suçluluk duymanıza veya acıkma hislerini bastırmanıza gerek yok. Nasıl arabanın benzini bitince ışık yanıyorsa, acıkma sinyali de bedenimizin enerjisinin azaldığının sinyali. Şimdi olay buradan sonra başlıyor. O ışık yanınca siz benzin yerine su koyarsanız araba gitmez. Beden de aynı. İhtiyacı olan DOĞRU enerji kaynağını almazsa açlık sinyali gelmeye devam eder. Anlık olarak belki börek, ekmek, poğaça, makarna ile doyarsınız ama insülin dengesi öyle bir bozulur ki, kan şekeri öyle bir dalgalanır ki, tekrar bir şeyler yemek istersiniz ve bunun da adı iştah olur. Sonra sık sık acıktığınız için kendinizi suçlarsınız, “Ama çok iştahlıyım.” deyip üstüne bir tatlı yersiniz. Sonra kan şekeri yine zıplar. 2 saat sonra açlık sinyali yine yanar. Bu fiziksel ve gerçek bir döngüdür. Bunu da hap, toz veya bazı bitkisel tabletler içerek durduramazsınız. Anlık yavaşlatabilirsiniz; ama ortadan kalmaz, kalkmamalı da.


Bu fiziksel döngüyü mutlaka anlatmam lazım. Yüksek karbonhidrat beslendikçe (makarna, ekmek, poğaça, börek, tatlı, pilav, gazlı içeçekler, alkol) o iştah AZALMAZ. Ne zaman ki bunları azaltıp yerine öğünlerde doymak için bol sebze/salata/iyi protein (et, baklagil, yumurta, tavuk, balık, hindi), biraz da iyi yağ eklersiniz, işte o zaman saatlerce acıkmamak neymiş deneyimleyebilirsiniz. Vücut, ihtiyacı olan bu doğru yakıtı almadığı sürece o sinyali devamlı gönderecek. Siz, sadece 1 hafta bile doğru besinlerle beslenirseniz ne toza, ne tablete ihtiyaç kalmadan zaten saatlerce tok kaldığınızı göreceksiniz.

Bakın, yukarıda bir program katılımcımın 2. haftadaki bana yazdığı gerçek olay. İştahınızı ancak BESLENEREK azaltabilirsiniz. Doymak ayrı bir şey, beslenmek ayrı bir şey. Buyrunuz size üzerinde düşünecek bir kavram.


Kocaman Sevgiler 💗

Sema



Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page