Farkındalıkla yaşayabilmek insanın kendine en büyük yatırımlarından birisi. Aşağıda okuduğunuz yorumlarda bu programla birlikte hayatından büyük değişiklikler yapmış insanlar göreceksiniz. Hepsinin güzel sözleri benim için öyle kıymetli ki. Sözü onlara bırakma zamanı. :)

Z. Y.
1. Program sonunda kendinizde hangi değişiklikleri gözlemliyorsunuz?
İlişkilere, durumlara, özellikle stres-baskı yaratan ve düşündüren konulara farkındalığım kesinlikle gelişti diyebilirim. Daha önceden düşünüp durduğum, sarmala girdiğim ve içinde kaybolduğum durumlara artık bir es verip dışarıdan bir gözle bakabilme ve “farkında” olarak değerlendirebilme yetkinliği kazandım. Hayatta her şey rutin ve normal giderken bu tarz konuları düşünmüyoruz tabii ki ama herhangi bir konuda sıkışmışlık yaşıyorsak; rahatsız edici hisleri/duyumları yok sayarak ya da görmezden gelerek değil ama tam olarak can sıkıcı konulardan uzaklaşmak ve “an”da kalabilmek için bu program bire bir diyebilirim. Aslında deneyimlemeden, her derste anlatılanları sindirmeden, ne yaşadığımızı buraya sadece yorum olarak yazmak yeterli değil gibi geliyor bana.
Kesinlikle herkesin tek başına o anları/duyguları yaşaması gerektiğine inanıyorum, bir başkasının anlatımını dinlemekle arasında dağlar kadar fark var. Ne olduğunu tam olarak bilemeden anlayamadan ama kesinlikle iyi hissettireceğini düşünerek başladığım MBSR, benim hayatımda çok büyük, köklü ve çok güzel değişiklikler yarattı. Kendinize vakit ayırdığınız ve aslında hemen hemen hiç yapmadığınız bir şey: kendinize şefkat gösterdiğiniz, kendinizi beslediğiniz ve geliştirdiğiniz çok güzel bir tecrübe. Son olarak; gerçekten anlatılmaz yaşanır bir 8 haftaydı. :)
2. Programın akışı nasıldı? Hoşunuza gidenler ve gitmeyenler ne idi?
Benim gibi en baştan, sonunda ne olacağını, nasıl bir bakış açısı katacağını düşünüp duran ve sürekli sorular soran biri için özellikle son ders hayat değiştirici bir nitelikteydi. İlk oturum itibariyle kafanızda oluşacak sorular her oturumda kendiliğinden cevabını buluyor. Sabırlı olmayı öğrendimve sonunda kendim için güzel alışkanlıklar, değişiklikler kazandım. Sema Hanım’ın parlayan gözleri, bildiklerini sonuna kadar aktarma isteği, tatlılığı, mütevazi tavrı, hiç tanımadığı bir gruba bu kadar sıcak ve içten davranabilmesi; programın akışını tatlandırdı, ballandırdı, kesinlikle es geçmemeliyim ve kayıtlara geçmeli.İnsanın kendini programın akışına bırakması ve sorgulamaması gerçekten önemli. Her haftayı iple çektim ve hala keşke bitmeseydi diye düşünüyorum. :)
3. Fiziki koşullar sizin için yeterli miydi? Eklenecek, çıkacak neler olabilir?
Açıkçası başlarken derslerin online olmasını biraz düşünmüştüm, ne kadar entegre olabiliriz konusuyla ilgili soru işaretlerim vardı. Kısa bir süre sonra birbirini hiç tanımayan grubumuzda herkes hayatlarına dair özel anları ve ayrıntıları paylaşır hale geldi ve bu durum çok doğal gelişti. Uzakta olsak da aslında bir aradayız hissini koruyabildik, dolayısıyla koşullar benim için gayet yeterliydi.
4. Bu programı nasıl problemler yaşayanlara önerirsiniz?
Konu ne olursa olsun, eğer hayatınızda sıkışmış, daralmış, içinden çıkılmaz bir durumda, stresin planda olduğu, aynı döngüde kalmış ve hiçbir şey değişmiyormuş gibi hissediyorsanız; farklı bir bakış açısı kazanmak ve içinde bulunduğunuz durumu anda kalarak dışarıdan gözlemlemek ve kendi kendinize nasıl değiştiğinizi görebilmek için katılmak gerektiğini düşünüyorum.
I. Ş.
1. Program sonunda kendinizde hangi değişiklikleri gözlemliyorsunuz?
Hayatımdaki stres kaynaklarının farkındaydım ancak onları bu hale getiren, büyüten, beni ele geçirmesine izin veren olduğumu ve daha da önemlisi bu durumu yönetmek için hakimiyetin elimde olduğunu daha net anladım ve bunun yapılabilir olduğuna inandım. Stres kaynağı ile ona verdiğim tepki arasında aslında hiç düşünmediğimi, vereceğim tepkiyi ve bana etkilerini bir süzgeçten geçirmediğimi farkettim ve şu an her durumda başaramasam da her seferinde bunu hatırlıyor ve uygulayarak stres-tepki ilişkisini yönetmeye çalışıyorum. Programdan önceki kendim ise artık bu durumlarda ne yapacağını bilemez hale gelmiş ve ne yapacağını bilemez durumdaydı. Şimdi ise kontrol edenin ben olabileceğine inancım tam ve bunun için mücadele etmeye çok daha istekli hissediyorum.
2. Programın akışı nasıldı? Hoşunuza gidenler ve gitmeyenler ne idi?
Öncelikle programın küçük bir grup ile yapılması bence çok daha iyi oldu. Böylelikle hem birbirimizle pratiklerde daha sık bir araya gelerek daha fazla şey paylaşabildik, hem de fikirlerimizi, sorunlarımızı ya da söyleyeceklerimizi siz hocamız ile daha rahat ve zamanında paylaşarak üzerine konuşma fırsatı bulabildik. Bence programın verimliliği açısından bu çok önemli idi, bence bu şekilde devam etmelisiniz.
3. Fiziki koşullar sizin için yeterli miydi? Eklenecek, çıkacak neler olabilir?
Pandemi nedeni ile online olarak yapılacak programın verimli olması konusunda çekincelerim vardı ancak bence sınıf ortamında yapılan programa yakın seviyede verimlilikte olduğunu düşünüyorum. Sadece gruptaki arkadaşlarla ve siz hocamızla daha çok kaynaşmak ve daha çok paylaşımda bulunmak için yüz yüze sınıf ortamı tabi çok daha iyi olurdu ama online program da bence hakkını veriyor.
4. Bu programı nasıl problemler yaşayanlara önerirsiniz?
Stres yönetimini kendi çabasıyla ve kendi kişilik yapısıyla sağlayanlar, bu durum nedeni ile psikolojik ve hatta fiziksel sağlık sorunları yaşayanlara kesinlikle öneririm. Onun dışında da geçmiş ve gelecek zamanla ilgili düşüncelerden kurtulamayanlar, bu düşünceler nedeni ile üzüntü ya da endişe yaşayan ve belki de aksiyona geçemeyenler kesinlikle ‘bulundukları anı yaşamak’ nedir ve bu nasıl hissedilir bir kere olsun öğrenmeli ve hissetmeli.
B. M.
1.Program sonunda kendinizde hangi değişiklikleri gözlemliyorsunuz?
Bu programa başlarken ön görüşme formunda motivasyon olarak “kendimi tanıma ve ne istediğimi keşfetme yolculuğumun ilk önemli adımı olarak görüyorum” yazmıştım fakat program bittiğinde kendimi bu konuda 10 adım atmış gibi hissettim. Hemen hemen her konuda özellikle işim konusunda çok büyük ikilemlerim vardı, sürekli başkalarının fikirlerini dinleyip kendime bir yol çizmeye çalışıyordum fakat kendi bedenime, kendi içime döndüğümde bütün doğru cevapların orada olduğunu keşfettim ve şimdiye kadar almaya cesaret edemediğim kararları bu sefer tek başıma aldım ve işimi değiştirmeye karar verdim.
Günlük hayatta ise çok daha sakinim, gereksiz şeylere sinirlenmiyorum ya da gerektiği kadar sinirleniyorum. Olaylara ve insanlara karşı daha pozitif, sabırlı ve şefkatli yaklaşabiliyorum.
2. Programın akışı nasıldı? Hoşunuza gidenler ve gitmeyenler ne idi?
Program akışı çok motive ediciydi. Özellikle Sema Hanım’ın enerjisi ve bildiklerini sonuna kadar aktarma isteği, grup içindeki aynı amaç için toplanmış bizlerin paylaşımları bu dönemde başıma gelen en güzel şeydi.
3. Bu programı nasıl problemler yaşayanlara önerirsiniz?
Ayırım yapmaksızın herkesin yaşaması gereken bir deneyim olduğunu düşünüyorum ama özellikle sürekli kafasının içinde gelecekte ve geçmişte yolculukta olanlara, gereksiz şeyleri kafasına takanlara, durumlara ve olaylara gereğinden fazla tepki verenlere ve bağlı kalanlara, stres kaynaklı rahatsızlıkları olanlara, özellikle benim gibi kim olduğunu ve nerede olmak istediğini keşfetmek isteyenlere daha çok öneririm.
K. T.
1. Program sonunda kendinizde hangi değişiklikleri gözlemliyorsunuz?
Öncelikle, nefesimi çoğunlukla serbest bırakmadığımı, düşüncelerin gelip geçici olduğunu, hatta kendimi fark etmeden bir düşünce sarmalına ittiğimi gözlemledim. Daha da önemlisi, deneyimlediğim pek çok duygu ve düşüncede yalnız olmadığımı fark ettim. Ancak, tüm bunların yavaş yavaş çözülebileceğini de öğrendim. İşte şu an tam da yolumdayım, yavaş yavaş yolculuğumun keyfini çıkarmaya odaklanarak bazen ise durup bedenimi, duygularımı hissederek ilerliyorum.
MBSR öncesi yoga ile hiç ilgim ve alakam yokken şu an çok isteyerek yoga uzmanlığına giden bir yola girdim hem de mindfulness temelli ☺
Nefesime odaklanmayı kendime en önemli görev haline getirdim ve rutinime nefes üzerine çalışmaları ekledim. Meditasyonlar ise benim için arzu edilen bir rahatlama yöntemi haline geldi, hakikaten vücudumun buna ihtiyacı var, gözlemliyorum ve gıdasını veriyorum. Farkındalık üzerine yazılanlar ile sinir sistemi temelli pek çok kitap ilgi alanıma girdi.
2. Programın akışı nasıldı? Hoşunuza gidenler ve gitmeyenler ne idi?
Program akışında yönlendirilen takvim ödevleri benim için oldukça verimliydi. Hem kendime vakit ayırmamı hem de duygu ve düşüncelerimi, hoşlandıklarımı ve hoşlanmadıklarımı, nasıl bir yol izlediğimi gözlemlememi sağladı. Hala ara ara kullanıyorum ve muhtemel ilerde de her iki takvimi kullanacağım. Hayat akışında farkındalığımı ciddi bir ölçüde artırdı, diyebilirim.
3. Fiziki koşullar sizin için yeterli miydi? Eklenecek, çıkacak neler olabilir?
Fiziki koşullar bence tam da yerindeydi, sıkılmadan her hafta saat 7’yi bekledim. Sanki biz bize kızlar toplanıyormuş gibi hissettim. Sessizlik günü ise harikaydı, online olduğu hissinde hiç olmadım, sanki aynı ortamda gibiydik.
Belki, ara ara oturumlarda ya da ev okumalarımızda farkındalık üzerine paylaşılan yazılar çoğaltılabilir. Sizin bizlerle paylaştığınız o şiirlerin tadı hakikaten damakta kaldı. Ya da herkesten belirli araştırma yapmaları (farkındalık üzerine mottolar, şiirler vs.) teşvik edilerek e-posta üzerinden ya da derste kısaca paylaşımlar tercih edilebilir.
4. Bu programı nasıl problemler yaşayanlara önerirsiniz?
Hayatın akışına kendisini tamamen kaptırmış, kendisinden uzaklaşmış ya da hayatı iç içe geçmiş, hayattaki amacını sorgulayan, kaygı düzeyiyle baş edemeyen ve sürekli kafasındaki plan ve düşüncelerle boğuşan, yediği yemeğin dokunduğu objelerin farkında olamayan, daha da önemlisi tüm bunları deneyimlemese bile hayatını derinleştirmek isteyen herkese kalpten tavsiye ederim.
Güliz Hanım
1. Program sonunda kendinizde hangi değişiklikleri gözlemliyorsunuz?
Kendime daha çok özen gösterdiğimi ve tepkilerimi daha iyi gözlemleyebildiğimi fark ediyorum.
2.Programın akışı nasıldı? Hoşunuza gidenler ve gitmeyenler ne idi?
Programın akışı çok güzeldi, adım adım bizi mutlu sona hazırladı, hatta hiç bitmesin istedim. Sevgili eğitmenimiz Sema bildiği her şeyi bizimle paylaşmak için çok çaba harcadı, her oturuma çok canlı ve mutlu bir şekilde katılıp bize her süreçte çok destek oldu.
3.Bu programı nasıl problemler yaşayanlara önerirsiniz?
Bu programa herkes katılmalı bence, çünkü zihnin nasıl düşüncelerle dolu olduğunu fark etmek için bunu deneyimlemek gerekiyor. Düşüncelerle dolu zihin genellikle negatife yönlendiği için gündelik hayatta stresle başa çıkabilmek zor. Bunu fark edip MBSR pratikleri ile stres temelli problemler hafifletilebilir.
Ece Hanım
1. Program sonunda kendinizde hangi değişiklikleri gözlemliyorsunuz?
Bir şeylerin gerçekten farkında olmak ne demek onu öğrendim öncelikle. Sıcaklığın, soğuk havanın, yemek yemenin, oturmanın, vücudumdaki duyuların, yarım saat sıkılmadan bıkmadan karıncalanmadan oturabilmenin; nefesimin, duygularımın, düşüncelerimin… Hepsini ayrı ayrı fark edebiliyorum artık. Fark etmenin yanında yargılamadan, savaşmadan, olduğu gibi kabul etmeyi öğrendim. Beklentilerle dolu bu hayatta kendimi nasıl koruyacağımı, zarar görmeden yaşamayı, mutluluğun bedende olmak anlamına geldiğini öğrendim. İçimde bir ben olduğunu, onu sevmeyi, ona şefkat göstermeyi öğrendim. Sinir, öfke, yükselme, bağırma gibi duygu durumlarının kontrolünün bende olduğunu öğrendim... Yeniden doğmuş gibiyim.
2. Programın akışı nasıldı? Hoşunuza gidenler ve gitmeyenler ne idi?
Program akışı gayet uygundu. Sanal ortamda olmasından kaynaklı ses karışıklıklarının önüne geçmek adına mute uygulaması çok yerindeydi. Adım adım işlediniz bizi, hazırladınız bir sonraki haftaya. O etkinliğin veya o haftanın asıl amacının ne olduğunu bir sonraki hafta daha iyi anlıyorduk, daha iyi işliyordu içimize. Çok başarılı bir akış hazırlanmış. Minik bir olumsuz yorum olarak, 6. hafta oturumundan sonra bir boşluk hissettim. Sanki o hafta oturum yapılmamış gibi bir uzaklaştım. Belki o haftanın konusuyla alakalıydı ama o iletişim etkinliklerine ek olarak sizin bilgi paylaşımı yaptığınız, vurucu, akılda kalıcı kısmı daha uzun tutabilirdik.
3. Fiziki koşullar sizin için yeterli miydi? Eklenecek, çıkacak neler olabilir?
Ben zaten Yalova’da oturduğum için İstanbul’da yüz yüze yapılsaydı inanılmaz zor olurdu. Benim için çok yerinde bir ortam oldu. Açıklayıcı maillere göre hazırlandık seansa, bu meditasyon uzun/kısa sürecek komutlarınızla kendimizi o meditasyona hazırlayabildik. Bazı oturumlar recording alınması çok iyiydi, telafi edebildi katılamayanlar... Sanal ortamda olmasından kaynaklı internet sıkıntısı yaşadık bir defa ama onu da telafi edebildik. Belki bu tür (internet kesintisi, ses mikrofon, elektrik vs. gibi) aksaklıklara karşı B planı hazır bulundurulabilir ki katılımcılar da ne ile karşı karşıya kalacaklarını bilsinler.
4. Bu programı nasıl problemler yaşayanlara önerirsiniz?
Odaklanmada sıkıntı yaşayanlara, beyninde milyonlarca düşünceyle dolaşanlara, olmamışı oldurup kafasında büyütenlere ☺, düşünceler içerisinde kaybolup duygularını göremeyenlere; kendisini düşmanından beter eleştirenlere, kendisini yerden yere vuranlara, kendisine şefkat gösteremeyenlere; rutin işlerini yaparken ‘bunu buraya nasıl koydum, bu buraya nereden geldi, aa bunun rengi mavi miymiş, aa bende bu tabaktan mı varmış’ gibi durumlarla sık sık karşılaşanlara, hayatı elinden kayıp gidenlere, yersiz yükselenlere, öfkesini kontrol edemeyenlere.. Problemi olmadığını düşünenlere... Şükür nedir bilenlere... Sadece kadınlara değil, tüm erkeklere... Öğrenmenin yaşı yoktur diyenlere. Herkese ama herkese öneririm.
Y. O.
Program sonunda kendinizde hangi değişiklikleri gözlemliyorsunuz?
Kendimi ne kadar fazla yargıladığımın farkına vardım, aslında aşırı tepkilerim yokmuş ben oyle değerlendiriyormuşum.
Daha çok gözlemlemeye başladım. Kendime, çevreme bakış açım değişti, şimdi dur bak bu olan mı? yoksa zihnin mi konuşuyor diyorum.
Hayatta birçok şey yaşıyoruz, önemli olan akışa kapılmamak, akışta kalarak kontrol etmeyi öğrenmekmiş, bunu anladım,(bilimsel açıklamalar ile) uygulamalar ile geliştirmeyi hedefliyorum.
Görüşmek istemediğim insanlarla görüşmemeyi tercih edebilmeyi, okumak istemediğim kitapları, izlemek istemediğim filmleri, inatlaşmadan yarısında bırakabilmeyi hatta bunun doğal ve gerekli oldugunu, hatırası olan eşyalar ile vedalaşmayı hayatımda uygulamaya başladım.
Programın akışı nasıldı?
Muhteşemdi, uygulama ağırlıklı, çok zevkli ve eğiticiydi, Sekiz hafta çok çabuk geçti. Her haftanın görevlerini yerine getrmeye çalışarak, sonraki haftayı merakla bekledim. Grup içinde yaptığımız uygulama sohbetleri de çok eğlenceli geçti. İnziva ise anlatılmaz, yaşanır.
Bu programı nasıl problemler yaşayanlara önerirsiniz?
Herkese öneririrm, bunun bir sınırlaması yok, odaklanamayanlar, stres altında yaşayanlar ama ne yapacağını bilemeyenler, duygusal ve fiziksel bağımlılık yaşayanlar, MBSR hakkında fikir sahibi olmayıp nedir diye merak edenler, kendini tanima yolunda bir adım daha atmak isteyenler, meditasyon yapmak isteyip bir türlü nereden nasıl başlarım diye düşünenler.... Bence herkes kendine bu programı hediye edebilir.
Sema Hanım, bir programı daha birlikte güzelliklerle, yeni ögretiler ile bitidik . Hayatıma kattıklarınız, samimiyetiniz, disiplin ve titizliğiniz, güleryüzle, neşeli yaklaşımınız için çok ama çok teşekkür ederim. Başlangıç formuna da yazmıstım, gerçekten çok samimiyim motivasyon kaynağımsınız, ben bu şekilde yakın hissedebildiğim kişilerle birlikte yol alabilirsem hevesli oluyor, ögrendiklerimi daha kolaylıkla uygulayabiliyorum. Evimde, konforlu bir şekilde size ulaşabildiğim için çok mutluyum.
Size ve Nur Hanım'a emekleriniz için teşekkür ederim, sağlık, huzur, neşe dolu güzel günler dilerim.
Bu güzel sözler için katılımcılara teşekkür ediyorum. Yeni gruplarda, yeni kişiler ve dönüşümlerle görüşmek üzere diyorum. :)
Herkese sağlıklı,mutlu bir hafta diliyorum.
Sevgilerimle,
Sema
Comments