top of page
  • Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

Mutfak Reformuna Hazır Mıyız?

Güncelleme tarihi: 15 Ara 2020

Geçen haftaki yazımda Adım Adım Sağlıklı Beslenmeyi anlatırken mutfak reformundan bahsetmiştim. Nedir bu mutfak reformu?



Bana ilk diyabet teşhisi konduğunda, “bu yediklerini yemeye devam edersen 40 yaşında ölürsün” diyen doktorun sesi kulaklarımda çınlayarak, ağlaya ağlaya mutfağımdaki her şeyi çöpe atmıştım. Bundan sonra ne yiyeceğimi bilmiyordum ama o yediklerim beni öldürecekmiş, onu biliyordum. Bu her şey neydi?


- Beyaz un, makarna, beyaz pirinç

- Çikolata, gofret, şeker

- Diyet paketli gıdalar (çünkü o zamanlar hep "diyet" yapardım)

- Renk renk, çeşit çeşit cipsler

- Gazlı içecekler, hazır meyve suları

- Krakerler

- Reçel, pekmez, bal (pekmez ve bal çok sağlıksız değil ama o zaman için acilen şekerimi düzeltmem gerektiği için ben bunları da yemedim)


İşte ben bunun adına Mutfak Reformu dedim. Sağlıklı beslenmeye geçiş için bunu hayatınızda bir kez yapmak yetiyor.


Mutfağımızda ne varsa onu yiyoruz. Bu bir gerçek. Şayet bitmesini bekleyip, “bu paket bitsin, ondan sonra sağlıklı versiyonlarına geçeceğim” diye beklersek o gün hiç gelmiyor. Bir çöp poşeti açıp mutfağımızdaki sağlıksız her şeyi yok ettiğimizde, işte o gün yeni hayatımızın ilk günü oluyor.


Mesela krep mi yapacaksınız? Kilerde beyaz un varsa onu kullanıyoruz. Ama ya yoksa ve evdeki tek un tam buğday veya siyez ise... veya nohut unu ise... O krep bu unlarla yapılıyor. Hooop 1-0 öndeyiz bile.


Canımız tatlı istedi. Şayet o anda evde çikolata yoksa ve yeni sağlıklı mutfağımıza kuru meyve aldıysak, o kuru kayısının içine kakao konup çikolata isteği rahatlıkla giderilir... Ama mutfakta hala kötü günler için bir köşeye saklanmış bir paket çikolata varsa, o göz dönmesi ile o çikolata yenir.


Ben sağlıklı beslenmeye bir şekilde başlamak isteyip de hep erteleyenleri Mutfak Reformu yapmaya davet ediyorum. Bunu yapabilmeniz için de benden size tam motivasyon gelsin... Yaptığınız reformun ve o ömür boyu hatırlayacağınız çöp poşetinin, mutfaktan atılanların resmini sosyal medya hesaplarınızda paylaşıp resimlerinizi gönderin. Gönderenler arasında dönem dönem yapacağım çekiliş sonucu Sema’nın Sağlıklı Mutfağı kitabımı hediye edeceğim.


O gün bu gün müdür? Eğer gerçekten istiyorsanız, bunu şimdi yapabilirsiniz.


Herkese sağlıklı, mutlu ve şekersiz bir hafta dilerim.

Sevgilerimle,

Sema


535 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page