top of page
  • Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

Hindistancevizi unlu tava keki


Uzun zamandır ''pancake'' için Türkçe karşılık düşünüyorum çünkü Türkçemizin içinde yabancı dil sözcük kullanmayı hiç sevmiyorum. En güzeli direkt çevirip tava keki demeye karar verdim. Sizin de önerileriniz varsa duymak isterim :)

Aslında bu tava kekini çok kez Instagram hesabımda yayınlamıştım ama artık klasiklerden olduğu için burda da bulunsun dedim.

Tarifi vermeden önce birazcık hindistancevizi unu hakkında bilgi vermek isterim.

* Ben bir ara son kilolarımı vermek için düşük larbonhidratlı beslenmiştim. Bu unu da o zaman keşfetmiştim. O zaman Türkiye'de yoktu. Resimlerde gözüken marka yurtdışından aldığım pakete ait ama burda artık Güzel Gıda'da var, hem de çok güzel. Aynı marka büyük marketlerde de satılıyor.

* Hindistancevizi unu tahıl olmadığı için, içinde yapışkan dokuyu vermeyen gluten de olmadığı için çalışması biraz zor bir un ama püf noktalarına dikkat edilirse de çok zevkli. * Tadı harika ama bence sadece tatlılara yakışıyor. Be bir türlü tuzlularla birleştiremedim.

* Bol lif içeriyor ve böylece çok uzun süre tok kalmanızı sağlıyor.

* Ayrıca çok düşük karbonhidratlı.

* İlk başta alırken biraz pahalı gibi hissedilse de aslında uzun vadede düşününce ucuz bile. 1 kaşık hindistancevizi unu ortalama 4-5 kaşık normal una denk geliyor. Çok sıvı kaldırıyor. Dolayısı ile 500 gr un ortalama 1 sene civarı gidiyor.

* Bu unla çalışırken yumurtaları çok iyi çırpmak gerekiyor.

* Pişirme ısısını da her zaman çok düşük tutmak gerekiyor. İçi ancak ağır ağır pişerse güzel oluyor.

* Şayet tava keki yapıyorsak her bir keki 1 yemek kaşığı dökmek gerekiyor ki, hem dağılmasın hem de pufidik olsun.

* bu tava keklerinin size ne kadar tok tuttuğuna şaşırabilirsiniz.

Malzemeler :

1 yemek kaşığı hindistancevizi unu

2 yumurta

1/4 çay bardağı süt

1/2 çay kaşığı kabartma tozu

İsteğinize göre tarçın

Sıvı karışımınızın kıvamı çok koyu olmalı. Çataldan biraz akabilmeli. O yüzden süt ekliyoruz ama ben bu resimde gözüken sütün yarısını koydum. Sütü ekleyip kıvamınıza bakın. Şayet çataldan akıyorsa tamamdır.

Daha sonra karışımı hafif yağladığınız tavaya birer yemek kaşığı dökerek kısık ateşte pişiriniz. Üstleri göz göz olunca artık arkasını çevirebilirsiniz.

Şu anda Ramazan. Bunu akşamdan hazırlayıp sahurda da hyiyebilirsiniz. Sizi diğer yemeklere göre daha tok tutar hem de midenizde şişkinlik yaratmaz.

Umarım zevkle tüketiriniz :) Üstüne tahin veya fıstık ezmesi ile meyvelerle çok yakışıyor. Benden söylemesi :)

24.805 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page