top of page
  • Yazarın fotoÄŸrafıSema Özpekmezci

Eliminasyon Diyeti Hazırlıklarım

Güncelleme tarihi: 30 Ara 2020

Bu yazıyı 2018'de yazmışım :) Şu anda Aralık 2020, baktım ki çok okunuyor, biraz güncelleyeyim dedim :)

2018'de yaptığım eliminasyon diyeti için hazırlıklarımı anlattığım bir yazıymış. Bugüne kadar da kendi eliminasyon diyeti yapmak isteyenlere çok faydalı olmuş. Amacım tam de buydu ve buna çok sevindim :)


Ben FMCA temelli olduğum tabii ki Institute for Functional Medicine protokolünü takip ediyorum.

Bu bir iyileşme ve temizlenme diyetidir. Kilo vermek amaçlı değildir ama verilebilir de tabii. Önemli olan vücudu alerjen, inflamasyona yol açan veya hazmı zor olan tüm besin gruplarından bir süre uzaklaştırmak, temizlemektir. Sonra da o besinleri teker teker alıştırarak geri tanıtıp, vücudun tepki verdiği besin grubunu bulmaktır. Geri tanıtım sürecini de detaylıca anlatacağım.

Şimdi gelelim bu haftasonu yaptığım haftalık hazırlıklara. Benimle birlikte bu diyeti yapacak çok kişi olacakmış, ne çok sevindim. Instagram'dan bir sürü kişi ''ben de katılacağım'' dedi ve ben de hazırlıklarımı yardımcı olmak amaçlı buraya taşıdım :) Ileride de bu diyeti yapmak isteyenler için kılavuz gibi olur. Diyetin detayları yukarıda linkin verdiğim bu haftaki HTHayat yazımda.

 

* Dün Tok Tutan Zeytinli Kraker yapmıştım. Onu zaten ayrıca post yapmıştım. Buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Menüde yazan kraker bu kraker olacak.

* Yeşillikleri yıkadım, kuruttum ve bir beze sarıp kaba koydum. Maydanozları yıkadım, onları da buzdolabına poşetine koydum. Tüm hafta salata veya smoothie yapmak 2 dk sürecek. Malum bu diyette en çok yiyeceğimiz şey salata olacak :)

yeşillik, salata, salata yıkama, pazar hazırlığı
maydanoz

* Dün yeni yeşillikler alınca geçen haftadan kalanları sıktım. Ispanak, pazı, kereviz sapı ve limondan oluşan sabah iksiri :) Yarısını bu sabah içtim, yarısı yarın sabaha.

sebze suyu, sebze, green juice, detoks, ıspanak

* Nohutları kefirli suda ıslattım. Bir gece bekledi. Bugün bize 2 gün yetecek yemek olacaklar. Neden kefirli suda bekletiyorum derseniz, fitik asitinden daha fazla arındırıp, gaz yapmasını engellemek için. Bu şekilde yapılınca gerçekten hiç gaz yapmıyor.

Bir kase suyun içine yarım su bardağı kefir koydum. Ev yoğurdu suyu da veya ev yoğurdu da olur. Dün ıslattım, bu sabah o suyu döküp, normal suya koydum. Az sonra yemeğe dönüşecek :)

Aralık 2020 : Normalde eliminasyonda süt ürünleri yok ama kuru baklagil ıslatılırken kullanılan beni rahatsız etmiyor. Şu anda artık hiç kullanmıyorum zaten. Direkt filizlendirme yapıyorum. Detaylarını bu linkte bulabilirsiniz.


Kefiri olmayan ev yoğurdunun saldığı suyu da kullanabilir. Sade suda da bekletilebilir.

* 200 gr kıyma kavurdum. Buzdolabında durunca, hafta içi yemeğe çevirmek çok kolay oluyor.

* Bir kavanoza içme suyuna badem ve ceviz koydum. Bu da yine kuruyemişlerdeki fitik asiti azaltmak için. Hem de ben bu şekilde tatlarını daha çok seviyorum. Kuru olan yemişler canlanıyor, aktive oluyor ve bence çok daha doyurucu oluyor. Bunlar haftaiçi, özellikle sabah salatam üstüne eklenecekler.

badem, ceviz, fitik asit

* Balkabaklı kurabiye yaptım. Tadı kesinlikle tatlı değil ama güzel. Kurabiye çıtır da değil ama tok tutuyor mu tutuyor :)))

3 yk balkabağı püresi (nasıl yapıldığını Balkabaklı Tart tarifimin içinde okuyabilirsiniz)

8 yk glutensiz yulaf ezmesi

1 yk keten tohumunu kahve öğütücüsünden geçirdim ve 2 yk su ile jelleştirdim.

1,5 yk hindistancevizi yağı

Tarçın ve muskat ekledim.

Hepsini karıştırdım. 175 derece turbo fırında 30 dk pişirdim. 8 adet çay tabağı büyüklüğünde çıktı.

balkabaklı kurabiye, kurabiye, yulaf ezmesi, vegan

* Şimdi gelelim haftalık menüme. Bu şekilde bir plan hazırladım ki tahıla fazla yüklenmeyeyim. Hem de ne yiyeceğimi bilirsem gözüm dönmez, hazırlıklı olmak her zaman iyidir. Planlarda değişmeler olabilir ve ama genel çerçeve bu olacak.

Günlük, açlık hissedip hissetmeme durumuma göre, spor saatime göre belki kahvaltı değişir. Bazen kahvaltıyı atlıyorum veya çok geç yapıyorum.

Ben hala elde yazı yazmayı çok sevenlerdenim. Planımı defterime hazırladım. Umarım el yazımı okuyabilirsiniz :)

Planım, haftaiçi olan değişiklikleri de yazmak. Son halini Instagram hesabımda paylaşırım.

* Bu hafta rengarenk salatalar yiyeceğiz. Her renkten sebze alımı çok önemli. Size 1-2 örnek vermek istedim :)


Ben çok heyecanlıyım. Yiyemediğim şeylere odaklanmıyorum. Yiyebileceğim yeni seçeneklere yöneliyorum. Bu beslenme kendime meydan okumama ve yeni şeyler yaratmama neden olacak. Bunun için de çok mutluyum.


Aralık 2020 : O günden beri neler oldu neler :) Şu anda her ay bir çok kişiye eliminasyon diyeti yaptırıp inanılmaz sonuçlar alıyorum. Yüzlerce kez beslenmenin hastalıklar veya beden sağlığı üstündeki iyileşmelerine şahit oldum. İlk mutlu sonları buradan okuyabilirsiniz. Eliminasyon sonrası tiroid ilacını azaltanlar, hamile kalanlar, tansiyonları düşenler, diyabet ilaçları azalanlar, yataktan füze gini fırlayanlar, migrenleri yok olanlar...Daha saymakla bitmez. Artık programlarımda beslenme ile birlikte Farkındalıkla Beslenme de uygulatıyorum ve bence bu işin en önemli kısımlarından biriydi. Ne yiyoruz, neden yiyoruz konusunda çok faydalı oldu. Mutlu sonlar tek yazıya sığmayınca ikinci bir yazı olarak daha açtım ve buradaki linkten harika değişimleri okuyabilirsiniz.


Kendiniz yapabilmeniz için tüm bilgileri veriyorum ama ben kendim yapamam, hem de biraz farkındalıkla beslenme de öğreneyim derseniz, benim programlarıma gelebilirsiniz. Eliminasyondayım Farkındayım grup seminer çalışmalarım 2 ayda bir oluyor :) Linke tıklayarak detayları alabilir ve her zaman nur@semaozpekmezci.com

adresinden asistanımdan bilgi alabilirsiniz :)


Herkese sevgilerimle

40.701 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page