top of page
  • Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

Glutensiz Karabuğday Ekmeği


Şimdiye kadar yaptığım en iyi glutensiz ekmek bu oldu. Bunu yapıp yemek için özellikle glutensiz beslenmenize de gerek yok. Herkes için çok lezzetli 😍 Karabuğday tadı yok, kabuğu kalın ve kıtır, içi göz göz yumuşacık.. Süper basit, sadece fermante işlemi olduğundan birazcık ön hazırlığı uzun sürüyor. Aşağıda her aşamayı anlattım. Instagram hesabımda yüzlerce kişi yaptı ve bayıldı :)

Malzemeler

✨ 2 sb çiğ karabuğday (kavrulmuş ile olmuyor) yıkadım, bir cam kasede 8 saat suda beklettim.

✨ Karabuğdayları süzdüm ama kesinlikle DURULAMIYORUZ 🤚 Karabuğdayların üstünde jel gibi bir kıvam oluşuyor, o gitmemeli.

✨ Karabuğdayları blendera, rondoya koyuyoruz. 1 sb yeni su ekliyoruz. Tuz ekliyoruz ve çekiyoruz. 5 dkda beyaz bir krep hamuru gibi oluyor.

✨ Bunu tekrar cam kaseye alıp üstünü örtüyoruz. Ben bu aşamada 2 avuç kabakçekirdeği için, 2 avuç ayçekirdeği içi ekledim. Burası isteğe bağlı. Ceviz, badem, susam olur, zeytin, kekik olur, hiç olmasa da olur.

Asıl fermantasyon burada başlıyor. 24 saat oda sıcaklığında ağzı bir örtü ile kapalı duruyor. Bu esnada hafif kabarıyır, kabarcıklanıyor ve ekşimsi bir koku olabiliyor.

✨ 24 saat sonunda karışımın kıvamı da koyulaşmış oluyor. Ben 18 cm baton kek kalıbına döktüm. Üstüne susam serptim. Yağlı kağıdım bitmiş, o yüzden kek kalıbını zeytinyağı ile yağladım. Yağlı kağıt koyarsanız yağlamaya gerek yok.

✨ 200 derece turbo fırında 1 saat 10 dk pişirdim. 50. dakikada ısıyı 180'e indirdim.

Efsane bir ekmek oldu. Yemelere kıyamıyorum 😃 Haydi hemen karabuğdayları suya koyun ve bu enfes ekmeği deneyin 😍 Maya yok, yumurta yok, süt ürünü yok, gluten yok, aslında ekmek de yok :))))

Not : Tarif bana ait değil ama kime ait olduğu da belli değil 🙈 Pinterestte karabuğdaylı ekmek tarifi ararken buldum. Binlerce blogda var. Ilk kim düşündü ise aklına sağlık 😃

82.144 görüntüleme9 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page