top of page
  • Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

Sağlıklı, Glutensiz Çatal


Geçenlerde yürüyüş yaparken simitçinin yanından geçiyorduk ve eşimin de benim de canımız çatal istedi. Eşim ''bunu sağlıklı yapabilir miyiz'' dedi. İlk başta sanki imkansız gibi geldi. İlk denememde olmadı ama pes etmedim. Ben o sağlıklı, glutensiz çatalı yaparım dedim ve 2. denemede yaptım, harika olduu 😊

Instagram'da yapan yapana. Herkes bayıldı. Pek lezzetli oldu.

Ilk denememde şekil verememiştim, kurabiye olmuştu. Bu sefer hem şekil verebildim, hem de süt ürünü kullanmadım. Şekil verebildikçe coştum. Çataldan sonra bir de çubuk deneyeyim dedim. Bu hamur her şekle girdi. ✨ 2 sb karabuğday unu (dilediğiniz un olur ama nohut unu olmaz) Farklı unlar yapanlar için, ulaşacağımız kıvam kulak memesi kıvamı :) ✨ 2 çk mahlep, bir çimdik tuz, 1 çk kabartma tozu Kuru malzemeleri bir kapta karıştırıyoruz.

✨ 1/4 sb zeytinyağı, 3 yk erimiş sade yağ (tereyağ da olur) karıştırdım. ✨ 1 yumurta beyazı ✨ 1 yk keçiboynuzu özü (olmasa da olur ama çok hafif bir tatlımsı tat veriyor) ✨ 1 yk sirke ✨ 1/4 sb su . Sıvıların da hepsini ayrı karıştırdım. Sonra kuru malzemenin ortasına döküp, ufak ufak karıştırıp, sonra da yoğurarak yandaki kıvamı elde ettim.

Ufak parçalar koparıp tezgahın üstünde yuvarladım. Çok basit. Hiç dağılmadı. Hemen şekil alıyor. Uzun bir çıbuk yapıp, ikiye katlayıp uçlarını birleştirdim. Bir de minik çubuk yaptım, onu da ortasına oturttum. Oldu mu bize çatal..Bu eşim içindi, çatal hayali kuruyordu.

Kalanını da sadece çubuk yaptım.

Yumurta sarısını fırça ile üstlerine sürüp çörekotu ve susam serptim. 160 derece turbo fırında 25-30 dkda pişti 😍 Gece fırının içinde bıraktım, herhangi bir kaba koymadım, kıtır kıtır şu anda 😊

4.277 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page