top of page
  • Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

Sarı Mercimek Ekmeği


Bu akşam yemeğim tam bir yazlıkçı tabağı oldu. Ne zamandır canım ekmek istiyordu. Daha önce yapmış olduğum karabuğday ekmeği mantığı ile ilerleyip sarı mercimekten ekmek yaptım. Mercimek çorbası tadında olacak diye korkuyordum ama yüzümü kara çıkartmadı :)

glutensiz ekmek, ekmek, mercimek, mercimek ekmek, sağlıklı ekmek

Malzemeler son derece basit ve az.

1 sb sarı mercimek (kırmızı ve yeşille de olur ama sarının tadı daha nötr olduğu için tercih ettim)

1/2 sb su

1 yk çekilmiş keten tohumu - yerine dilediğiniz 2 kaşık un olur. Biraz toparlasın diye koydum.

1/2 çk karbonat

1/2 çk baharat karışımı (linke tıklayarak favori baharat karışımıma ulaşabilirsiniz)

Tuz

Ben ekstradan kuru domates koydum. Yerken yeşil zeytinin çok yakışacağını düşündüm. Siz yaparken yeşil veya siyah zeytin parçaları koyabilirsiniz.

Mercimekleri bir gece suda beklettim. Ben suda bekletirken içine 1 yk yoğurt da koyuyorum ki biraz fermente olsun ve gaz yapmasın. 24 saat sonunda mercimekler şu şekilde yumuşamıştı.

sarı mercimek, ekmek

Mercimekleri yıkadım, beklettiğim suyu döktüm. Rondoya yıkadığım mercimekleri ve 1/2 sb yeni, temiz suyu koydum. Rondoda çektim. Mercimek ve su 2 dakikada krep kıvamını aldı. Ben kıvam biraz cıvık oldu diye endişe ettim ve keten tohumunu ekledim. Suyu biraz daha az tutarsak buna gerek de olmayabilir.

Un koymak istemediğimden keten tohumu koydum. Siz dilerseniz tam bu oranlarda yapıp 2 yk istediğiniz unu koyabilirsiniz.

Krep kıvamından biraz daha koyu bir kıvam elde ettim ve sonra içine küçük kestiğim kuru domatesleri, baharatları ekledim.

Bir fırın kabına yağlı kağıt serip hamuru döktüm. Üstüne azıcık zeytinyağı gezdirdim ve çörek otu ile süsledim. 170 derece önceden ısıttığım fanlı fırında pişirdim. Bir Sema klasiği olarak yine saate bakmayı unuttum ama sanırım 35-40 dk sürmüştür.

Şu şekilde göründüğünde ve kürdanı sokup da kuru çıktığını gördüğümde fırından aldım.

sarı mercimek, mercimek ekmeği, glutensiz, glutensiz ekmek

Kesmek ve tadına bakmak için soğumasını bekleyemedim ve ellerimle somun ekmek koparır gibi kopardım. O kadar güzel olmuş ki. Bayıldım.

Akşam için yemeğim olduğu halde menüyü değiştirip hemen kendime yazlıkçı akşam yemeği hazırladım. Yazlıkta mıyım? Hayır değilim ama bana küçüklüğümün Kumburgaz tabaklarını hatırlattı :)

İçini de göstermektesin için şu fotoğrafı çektim. Hiç ıslak olmayan, çok güzel bir doku oldu.

ekmek, glutensiz ekmek

Peki her tabağın başında duran ve kendisine yapıldığını sanan Dino'ya ne desem :) Kendisi de çok beğendi :)))

Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun. Enfes ve çok doyurucu oldu.

11.629 görüntüleme4 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page