top of page
  • Yazarın fotoÄŸrafıSema Özpekmezci

Balkabaklı Ekmek

Güncelleme tarihi: 9 Ara 2020

Kokular ve insanları götürdüğü yerler. 💗

Biliyor musunuz koku alma duyusu aslında tat almadan duyusundan daha güçlüymüş. Bu yüzdendir ki kokular bizi birçok anıya taşır. Bazen bir koku duyarız ve o koku bir anda, bir filmin sahnesi gibi bizi bir saniyede, unuttuğumuz, özlediğimiz bir kareye taşır. Bugün bana öyle oldu. Bu keki pişirdim ve bir anda eskiden Fransa’ya çok seyahat ederken, hep kaldığım o muhteşem eski Basque evinden dönüştürülmüş otele gittim. İş seyahatiydi ama devamlı gittiğim, gitmekten hiç bıkmadığım minicik bir Güney Fransa şehriydi, Biarritz/St Jean De Luz. Bu kek/ekmekle oranın kokusu bizim eve geldi ve ben okyanus kenarındaki o harika şehri ve insanlarını hatırlamayı çok sevdim.

Duygusallıktan sıyrılıp anlatayım bari şu kekimsi ekmeğimi. Kek denmez çünkü tatlı tadı çok az, aslında çay kahve yanına harika bir ekmeğimsi...


-1 su bardağı balkabağı püresi (Püre tarifini burada bulabilirsiniz)

-2 yumurta, iyice çırpılmış

-3/4 su bardağı teff unu veya karabuğday unu glütensiz seçenekler için. Glüten sorununuz yoksa tam buğday veya siyez unu tam ayni ölçüde tutar. Hindistancevizi unu ile olmuyor, denedim. Nohut unu da hem tat hem de kıvam olarak uymaz bence.

-2 yemek kaşığı kuru dut unu rondodan geçirerek de ekleyebilirsiniz. Dut veya unu yoksa avuç küçücük kesilmiş kuru üzüm de olur.

-3 yemek kaşığı Hindistancevizi yağı, dilediğiniz sıvı yağ olur

-3/4 bardak süt

-1 tatlı kaşığı tarçın, 1/2 çay kaşığı toz zencefil

-1 çay kaşığı kabartma tozu

-Üstünü süslemek için kabak çekirdeği içi


Önce sıvıları çırptım. Sonra unları ekledim. 18 cm’lik baton kek kalıbına döktüm. 170 derece fanlı fırında pişirdim. Vakit tutmadım ama kürdan sokun, kuru çıkarsa olmuş demektir :)

Sanırım 40 dk. sürmüştür. Şu anda sabah olsa da yesem diye bekliyorum, çok az tatlı, tam benim damak tadıma göre oldu. Balkabağının lifi ile doyuruculuk da çok iyi. Denemenizi çok öneriyorum 😊


Herkese mutlu, şekersiz sağlıklı bir hafta diliyorum.

Sevgilerimle

Sema

1.481 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page