top of page
  • Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

Bitkisel Sütler

Güncelleme tarihi: 24 May 2023

Artık çok kişi hayvansal sütleri bıraktı ve bitkisel sütlere büyük bir istek var. Hazır olanların maşallah içinde yok yok. Size en basitinden, tertemizinden bitkisel süt yapımlarını hızlıca anlatmak ve tek yerde toplamak istedim.

Fındık sütü benim favorim.


Fındık ve Badem Sütü


-1 su bardağı çiğ badem veya fındığı geceden suya koyuyoruz.

-Ertesi sabah suyunu döküp 2 su bardağı yeni temiz su ekleyip rondodan çekiyoruz. Dilerseniz çekerken içine bir hurma da ekleyebilirsiniz.

-Zaten hemen beyaz oluyor. Sonra bir tülbentle süzüyoruz ve sütümüz hazır. Posayı da atmıyoruz, kurabiye yapıyoruz, omlete koyuyoruz, yulaf lapasına koyuyoruz.

-Buzdolabında 3-4 gün duruyor. Hazırlarda çok fazla katkı maddesi var, bu o kadar basit ki hiç gerek yok almaya.

Hindistan cevizi Sütü


5 TL’ye muhteşem Hindistan cevizi sütü yaptım. Bence bitkisel sütler içindeki en iyi bitkisel süt bu oldu.

Bu bitkisel süt dünyası hazır almak için çok karmaşık. Çoğunun içinde ana malzeme yok gibi. Yani mesela badem sütünde badem yüzde 3 gibiydi. Hindistan cevizi sütünde 2 farklı markanın oranlarını inceledim. Süt hariç her şey var. Su, şeker, tuhaf kıvam vericiler ve aromalara sahip. Bir de 30-50 TL arası inanılmaz bir fiyatları var. Çok uzun zamandır badem ve fındık sütü yapıyordum ama Hindistan cevizi sütünü yapmayı nedense bırakmıştım. Hindistan cevizi meyvelerini çıkartmıştım. Nasıl kırdığımı, meyvesini seçtiğimi şu yazıda okuyabilirsiniz. -Meyveleri geceden bir kâsede 1 bardak sıcak suda beklettim.

-Ertesi gün bu suyu süzmeden 1.5 bardak daha su ekleyerek süt yaptım. Ben sebze suyu sıkacağımda yaptım ama rondodan geçirip tülbentle süzerek de oluyor. Daha önce böyle yapıyordum fakat slow juicerdan çok daha yoğun bir süt çıktı.

-İsterseniz 1-2 hurma katıp bir içecek haline getirebilirsiniz. Ben dün gece salep yaptım efsane oldu. Sabah da sütüne yulaf lapası yaptım. Şimdi de posalar kurabiye olacak. Yani 5 TL’ye bir Hindistan cevizi aldım, evir çevir kullandım. Atmasam kabuklarından da tabak yapardım ama ev kabuk dolup taşıyor sonra. 😃


Herkese mutlu, şekersiz, sağlık bir hafta dilerim.


Sevgilerimle,

Sema

3.636 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page