top of page
  • Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

Tuzlu Balkabağı

Güncelleme tarihi: 7 Ara 2020

Size harika tok tutan, enerji veren kahvaltı tabağımı ve filizlendirme anlatmak istiyorum.


Tabaktakiler belli, lahana yatağında filizlenmiş mercimek, fırında balkabağı (birazdan anlatacağım, enfes oldu) avokado, mor lahana. Sabahları yumurta, peynir yemeden de çok doyurucu kahvaltılar edebiliriz. Ben her gün yumurta yersem sıkılıyorum ve filizlenmiş kuru baklagilleri kullanıyorum. İçerdikleri muhteşem fitobesinleri ile resmen süper gıda.


Filizlendirme çok basit. Kuru baklagilleri bir gece önceden ıslatıyorum. Sonra süzüp porselen, cam veya toprak kaplara alıyorum. Sabah aksam, günde 2 kez, çiçek sular gibi suluyorum. Suyun içinde bırakmıyoruz, mutlaka sulayıp süzüyoruz. Yani amacımız devamlı ıslak bırakmak. Toz olmasın diye üstünü bir bezle örtüp oda sıcaklığında bırakabilirsiniz. Yapımı aşama aşama blogumda var (tarifi burada bulabilirsiniz).

Çoğu kişi kuru baklagilleri sindiremiyor. Biz kuru bir tohumu, her gün çiçek gibi sulayarak tekrar canlandırıyoruz aslında. Canlandırdığımızda o hazmedeğimiz fitokimyasallar hazmedilir hale geliyor. Karbonhidratı azalıp, protein artıyor. İçindeki birçok enzim ve vitamin aktifleşiyor. Vücudumuz tarafından daha kolay ve faydalı olarak kullanılıyor. Yapımı da çok zevkli. 😍


Şimdi geçiyorum müthiş olan bal kabağı cipslerimin tarifine. Kıtır değil, cips deyince öyle beklemeyin ama harika kıyır dokusu oldu. Bal kabağının en sevdiğim halinin tuzlu versiyonları olduğuna artık yüzde yüz emin oldum.

Bal kabaklarını aşağıdaki gibi incecik kestim. İnceliğini fotoğraflarda görebilirsiniz.

Sonra zeytinyağı, tuz ve 1 yemek kaşığı nutritional yeast (besin mayasına) buladım. Bu hayvansal bir ürün değil, bir tür maya ama tadı ayni parmesan peyniri gibi. Ben kullanmayı çok seviyorum. Bunun yerine rendelenmiş herhangi bir sert peynir de olur. Parmesan ve eski kaşar gibi veya hiç olmasa da olur. Sadece zeytinyağı, tuz, zerdeçal, kimyon da harika sonuç veriyor. Fırında 170 derecede, 20 dakikada falan oldu. Gözlemleyerek devam edin çünkü ben dakikayı hatırlamıyorum.

Yukarıdaki salatalara eklenir, garnitür olur, hatta bence ana yemek bile olur :)

Bal kabağı bitmeden denemeniz konusunda ısrarcıyım. Nasıl yaptım, nasıl bitti anlamadım bile 🤩


Herkese sağlıklı, mutlu, şekersiz bir hafta dilerim.


Sevgilerimle,

Sema

1.212 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page