Gün geçmiyor ki bir hemcinsimden hormonları ile ilgili bir soru almayayım. Şu son bir yılda sizlerden öğrendim ki hemen hemen her kadın, bir şekilde hormon dengesizlikleri ile mücadele ediyor.

Bu en basitinden regl öncesi ağrılardan (küçümsediğimden değil, herkesin normalleştirdiği bir şey olduğundan, hafif kramp tamamdır ama hastanelik edecek veya işten güçten düşürecek kadar ağrı normal değildir, normalleştirilmemelidir) tutun da, daha komplike konulara kadar gidiyor. Hele perimenopoz var ki, evlere şenlik :) Herkes paragraf paragraf durumunu yazıp bana çözüm soruyor. Takviye veya sadece “Şunun suyunu iç, bunun rendesini ye” gibi bir beklenti var. Böyle bir şey söylemek, beslenme biliminin üfürükçülüğü olur. Diyene de kanmayınız ama insanoğlu işte, hep kısa çözüm peşinde. Fakat bu işler sağlığınız ve onu bozarsanız toparlaması zorlaşıyor.
Üreme sağlığından (Hamile kalmak istemeseniz de bir kadının üreme sisteminin sağlıklı çalışması, tüm bedeninin sağlıklı olmasıdır) tutun, PKOS, infertilite, rahim ve meme sağlığı, perimenopozda ve menopoz geçişindeki değişikliklerin semptomları, hepsi için destek olan yaklaşımları, adımları aşağıda tek tek sıraladım.
1. Beslenme
Çok fazla detaylı düşünmenize, mucizevi şeyler aramanıza gerek yok. Hormon sağlığınız için en iyi beslenme.
Bol sebze, hayvansal protein, yumurta, baklagiller, kuruyemiş, meyveler ve iyi yağlar ile (zeytinyağı, tereyağı, sade yağ, hindistan cevizi yağı) DOYURUCU öğünler
Eğer hiç dikkat etmeden, her şeyi yiyen biriyseniz, ilk önerim şekeri, tatlıları, işlenmiş gıdaları (gofret, kraker, bisküvi gibi) bırakmanızdır.
Hamur işi/Ekmek: Sadece hobi olarak, haftada bir kez, o da tam ve işlenmemiş unlardan, şayet çok istiyorsanız.
2. Hareket
Doğru hormon salınımı için, dengeli iştah, güçlü kas ve iskelet sistemi için mutlaka her gün 20 dakika kaslarınızı çalıştırdığınız bir spor. İster su şişesi ile, ister 2 kglık dambıl, direnç bandı veya kendi beden ağırlığınız ile.
Yürümek veya koşmak istiyorsanız yine yapın ama kaslarınızı kesinlikle unutmayınız. İleride lazım olacak :)
3. Kortizolü Kontrol Etme
Kortizol stres hormonudur. Yükselmesi çok normal ve sağlıklı bir durum ama kronik olarak yüksek kalması kadın hormon sağlığını alt üst eder.
Gün içerisinde yükselen kortizolü düşürmek için çalışmalar yapmak.
* 2-3 dakika yavaş ve sakin nefes alıp vermek
* 15 dakika sakin yürüyüş
* Sevdiğiniz bir şarkıyı dinlemek
* Örgü, puzzle, resim, müzik aleti çalmak gibi bir hobi edinmek
* Uzun süreli telefona bağlı kalmaktan uzaklaşmak
* Meditasyon yapmak
* Bedeni esnetmek
Stres kaynaklarını yok edemiyorsanız da bedendeki etkilerini azaltmak.
4. Toksinler
Fazla toksin yüküne maruz kalmak, hormonları bölüp kullanacak olan iki organ karaciğer ve bağırsağı gereksiz yormak olacaktır.
Bu yüzden, yüzünüze sürdüğünüz kremlerden, makyaj malzemelerinden, evdeki temizlik ürünlerine kadar yavaş yavaş temiz içerikli olanlarına geçmek.
Alkol kullanımını çok aza, mümkünse sıfıra indiriniz. Sigarayı lütfen hemen bırakınız. Bunları yapamıyorsanız da diğerlerinden mutlaka başlayın :)
1 büyüktür 0
5. Uyku
Kaliteli uyku için gereken her türlü şeyi yapmak.
Ekranları saat 22:00’de bırakmak, rahatlamış bir şekilde uykuya geçmek.
Uyku gözlüğü, kulak tıkacı gibi ek yardımcılardan destek almak.
İyi uyumayan bir kadının hormonlarının iyi çalışması beklenemez.
6. Tatmin
Eğer bir partneriniz veya eşiniz varsa, onunla sohbetler etmek, sarılmak, öpüşmek, birbirinize dokunmak.
Libidonuz düştü ise, yorgun ve bitkinseniz, ortak zevk alabildiğiniz, birbirinize dokunduğunuz farklı aktiviteler bulmak.
7. Sürpriz Son :)
Her şeyi halleden tek bir mucize ilaç yok :)
Devamlı o takviye, bu ilacın peşinde koşmaktansa, enerjinizi hayatınızı adım adım, daha sağlıklı hale nasıl getirebileceğinize vermenizi öneririm.
Keşke mucize tek bir şey olsa ve ben de size söylesem :)
Beyin sisi, unutkanlık, ağrı, düzensiz regl, gerginlik, ağrı, AMH düşüklüğü, erken menopoz, sıcak basması, libido düşüklüğü, saç dökülmesi, cilt bozukluğu, uykusuzluk, tiroid, insülin.. Liste çok uzun, test sonuçlarını bana tek tek yazmanıza gerek yok. Önce bu bahsettiğim 6 adımla başlamanız lazım. Kafanızı daha fazla karıştırmayın, çok komplike ve zor şeyler aramayın. Bedeninize destek inanın ki basit. Dünyanın öbür ucundan 'bilmem ne tozu' getirmenize gerek yok.
Siz bütün bu adımları tek tek hayatınıza lütfen adapte edin, en az 6 ay böyle yaşayın. Hala ilerleme olmazsa o zaman bana yazın :)
Makyajı yıkamadan, üzerine kırışık azaltıcı, nem bombası serum veya nemlendirici sürmeyiz, değil mi? Olay aynen bu :) Cildinizi temizlemeden o kremi sürseniz de bir işe yaramaz. Böyleyken böyle :)
Şimdi ben size tüm bu bilgileri sindirmeniz için güzel, kendinize şefkatli ve kendiniz için vakit ayırabildiğiniz bir gün diliyorum. Ben de aynısını yapacağım 💗
Sevgilerimle,
Sema
https://www.gevezeyeri.com/ guzel yazı
Ücretsiz Rastgele Görüntülü Mobil Sohbet Ve Sohbet Odaları Uygulaması.