top of page
  • Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

Vücudumuzu Tanıyalım: Aylık Döngülerimiz

Biz neden erkeklerden bu kadar farklıyız?

Bizi neden anlamıyorlar?

Bir hafta önce yapabildiğimiz veya yapmak istediğimiz bir şeyi, bir hafta sonra istemiyoruz. Erkekler bunu anlayamıyor. Bu yazıyı okurlarsa, belki biraz anlayabilirler. 

Yukarıdaki soruların cevabı, "Kadınlar kompleks bir döngü içerisinde de o yüzden." Sorun bizde değil; devamlı değişen hormonal döngümüzün etkisindeyiz :) Şimdi size, 1 aylık döngümüz içinde yaşadığımız hormon değişimlerini anlatacağım.


1. fazda, regl olduğumuz güne 1. gün dersek, ilk 10 günde müthiş bir östrojen üretimi yapıyoruz. İşte bu östrojen üretiminin olduğu günlerde enerjimiz tavan yapar; koşabiliriz, atlayabiliriz, dans edebiliriz. İşlerin hepsini “Çekilin ben geliyorum.” diyerek ‘Zeyna’ gibi kucaklayıp, her şeyi halledebiliriz. Yağ yakımı için de en uygun zaman. Bu dönem resmen uçabiliriz. 


2. fazda, ürettiğimiz bu östrojenin yanına, progesteron ve testosteron da eklenir. Tam bir hormon kokteyli, yumurtlama dönemi, yaratıcılık zamanı.. Eğer yeni bir iş yapmak istiyorsak, yeni bir proje yapmak istiyorsak, bebek yapmak istiyorsak -zaten doğa bize o özelliği vermiş- bu yumurtlama dönemi, tüm bunlar için muhteşem bir dönem. 


Sonra 3. faza geçiyoruz; artık östrojen çekiliyor ve progesteronun baskın olduğu bir döneme giriyoruz. Döllenme olduysa embriyonun tutunması için, döllenme yoksa da 2. döngünün başlaması için çok önemli bir dönem. Progesteronun salınabilmesi için istediğimiz şey, bu dönemi daha sakin, daha içimize kapalı, kendimizi daha fazla mutlu ederek geçirmemiz. Progesteron üretimi için vücudun daha çok zevk aldığı şeyleri yapmaya ihtiyacı var. Ama bu, oturup çikolata yemek demek değil; sinir sisteminin sakinleşmesi demektir. Sinir sistemi parasempatiğe (yani sakinlik, dinlenme sistemi) daha fazla geçmeli. Stres hormonu kortizol gün içinde yükselse de (bu kaçınılmaz), mutlaka hatırlayıp durdurmamız lazım. 3-4 kez sakin nefes alıp vermek, 1-2 sayfa sevdiğiniz bir şey okumak, bir şarkı dinlemek, denize veya bir ağaca bakmak, sakin yürüyüşler yapmak gibi. Bu dönemde vücudun karbonhidrat ihtiyacı daha fazla olabilir. Ama bu ihtiyacı pizza/çikolata vb. şeyler yiyerek değil; kurubaklagiller, meyveler, kinoa, tatlı patates, bal kabağı gibi sağlıklı karbonhidratları arttırarak karşılayabiliriz.


Bütün ay bu döngü içerisinde dönüyoruz. Bir sonraki kanamanız başladığında yine aynı döngü dönecek ve bu böyle senelerce gidiyor. Sonra “Bu erkekler bizi anlamıyor.” diyoruz :) Anlayamazlar; çünkü bu kadar karışık bir hormon döngüsü altında değiller. Belki siz bile bazen anlayamıyor olabilirsiniz. Umarım, paylaştığım bu bilgiler yardımcı olur. Siz de faydalanmasını istediğiniz kadın ve erkeklerle paylaşabilirsiniz :)


Hepinize sevgiler,

Sema

Son Yazılar

Hepsini Gör

Menstrual Cup

bottom of page