top of page
  • Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

Sebze fermante etmek 4 adımda çok kolay


Güneşli ama çok soğuk bir Aralık sabahından herkese iyi haftalar. Bu sabah Dino'yu gezdiririken resmen dondum.

Kış gelince sevindiğim şeylerden biri de sebze fermantasyonu yapabilmek. Sık sık da yapıyorum. Instagram hesabımda hep anlatırım ama bunu da buraya taşımak istedim çünkü çok fazla soru sorulan bir yöntem. Sadece 4 adımı var.

Şu fermanteyi ogrendiğimden beri turşuya ihtiyaç duymaz oldum. Bu kavanozda acur, havuç ve mor lahana fermante ettim. Siz dilediğiniz sebze ile yapabilirsiniz.

Malzemeler :

Fermante edilecek sebzeler

Kefir altı suyu (yok ise ev yoğurdu suyu)

İçme suyu ve iyotsuz kaya veya deniz tuzu

Ardıç tohumu, sarı hardal tohumu (aktarlarda var)

2 diş sarımsak ve dilediğiniz aroma vericiler (maydonoz, dereotu, kimyon, karabiber, zencefil gibi)

Adım 1 : İyi yıkanmıs, çürüğü vs ayıklanmış sebzeleri yıkayıp kavanoza sıkıca dolduruyoruz.

Adım 2 : Suyunu hazırlıyoruz. Suyu için 1 litre suya 1 Türk kahvesi fincanı kefir altı suyu veya ev yoğurdu suyu ekliyoruz. Kefir altı suyu yapımını kefir peyniri yazımda okuyabilirsiniz. Aynı suya 1 yemek kaşığı kaya tuzunu da koyup karıştırıyoruz ve kenarda hazır tutuyoruz.

Adım 3 : Kavanozun içine 2 tane ardıç tohumu ve 1 çay kaşığı sarı hardal tohumunu atıyoruz. Bunlar mutlaka olmalı, bozulmayı önlemek için)

Adım 4 : Daha sonra da aroma vericilerimizi ekliyoruz.

2 diş sarımsak, zencefil, kimyon tohumu..burası isteğe bağlı, ben aroma için atıyorum. Özellikle kimyon tohumu çok yakışıyor.

En son kalın bir yaprakla (ben mor lahana yaprağı kullandım) sebzelerin üstünü örtüp suyunu ekliyoruz. Bir ağırlık koyup stretchliyoruz. Bu ağırlık bir taş olabilir, küçük bir cam kavanoz olabilir. Karanlık bir dolapta 5 gün duracak ve sebzelerimiz fermante olmuş olacak 😊 daha sonra buzdolabına kaldırıyoruz. Ben 2 gunde yiyip bitiriyorum 😍 Öyle güzel oluyor .

NOT : Ben yöntemi Sevgili İpek Kuşçu'dan öğrendim. Kendisine buradan da çok teşekkür ederim.

6.558 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page