top of page
  • Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

Birinin Kanser Olduğunu Duyduğumuzda Seçeceğimiz Kelimeler

Ve yine 2 senedir yazamadığım, sonra halam kanser olduğunda “Keşke bu kadar beklemeyip, bunları yazsaydım.” dediğim yazı geldi.


Ailemde kanser çok var. Babamı 43 yaşındayken, kuzenimi 5 sene önce 52 yaşında kaybettik. Büyük halam bağırsak kanseri oldu, şimdi iyi. Ben 43 yaşında meme kanseri geçirdim, iyiyim. Bu hayatta en sevdiğim 5 insandan biri olan küçük halamı da 1.5 ay önce 60 yaşındayken kanserden kaybettik. Gün geçmiyor ki etrafımda, burada, hayatta birinin kanser olduğunu duymayayım. Belki de bu yüzden, bu yaşta tekrar beslenme terapisti olmak üzere üniversiteye başlıyorum. Bu konu bende travma.


Bana teşhis konduğunda "İyileştiğimde bu konuyu yazacağım.” demiştim ama bir türlü elim varmadı. Birinin kanser olduğunu duyduğumuzda verdiğimiz tepkiler inanın bana o kişiye durumundan daha ağır geliyor. Toplumumuzda bunu gördüm. Herkes iyi niyetle söylese de kişiyi çok yaralıyor. Belki eskiden ben de yapmışımdır. Eğer yaptıysam özür dilerim. Yaşayarak öğrendim, anlatmam lazım. Ben hatırlarsanız hesabımı kapalı yapmıştım. Umarım kimse sevdiklerinden böyle bir haber almaz. AMA ALIRSAK söylemeyeceğimiz şeyler:


❌”Bu seni nereden buldu?”

Bana inanın o kişi bunu zaten 1000 kez kendine sormuştur ve bir kez de sizden duymaya ihtiyacı hiç yok.

❌”Daha da çok gençsin.”

İnsanların yüzünde sizi mezara koyma ifadesini görüyorsunuz. Ve yine bana inanın eğer bir kişi kanser olduğunu dile getirip, sesli ifade ederek size, ailesine, başkalarına söylemişse, kendisini zaten zihninde mezara koymuş, öldükten sonraki hayatını, sevdiklerini düşünmüş, cenazesini görmüş, sonra kendine tokat atıp hala hayatta olduğunu hatırlamıştır. Bu yüz ifadesi ve hatırlatan sözcüklerle bir de etrafından duymak en son isteyeceği şeydir.

❌"Şimdi ne olacak?"

O da bilmiyor, zaten kafası çok karışık.


✅ Bu kişinin tek bir ihtiyacı vardır: “Yanındayım, seni seviyorum ve kalbim seninle...” diyen, sıcacık bir destek. Daha fazla detay, soru, yorum, tepki istemiyor. Biliyorum, böyle bir haber aldığınızda tepkinizi seçmek çok zor. Bir nefes alın, sakinleşin ve desteğinizi sadece böyle verin.


Hiç kimse kötü niyetle yapmıyor ama bu durumlarda dile biraz hakim olmak lazım. Umarım bir bilinç oluşturabiliriz.


Sevgiler 💗

Son Yazılar

Hepsini Gör

Menstrual Cup

bottom of page