top of page
  • Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

Dışkınızı Takip Ediyor Musunuz?

Güncelleme tarihi: 26 Mar

Sağlıklı bir vücudun sağlıklı bir bağırsağa ihtiyacı vardır. Bağırsaklarınızın sağlıklı olup olmadığını anlamanın iyi bir yolu da, dışkınıza bakmaktır. Dışkınızın görünümünü, rengini ve dokusunu değiştirebilecek pek çok şey olsa da, beslenme en yaygın göstergedir.

Dışkı Takibi

Dışkımızın şekli, yapısı, rengi, günlük olarak sindirim sağlığımız hakkında bilgi veriyor. Ben bazen “Bağırsak sağlığınız düzelmeli." dediğimde, bu sadece kabız/ishal olarak algılanıyor; ama o yeterli değil. Bağırsağın doğru çalışması bütün hormon üretimi, besinlerin sentezi, ruhsal haliniz, ergenliğiniz, üremeniz, menopozunuz, hayatın her basamağı için çok önemli bir yer taşıyor. Nasıl kan bedende bir çok durumun göstergesi ise, günlük dışkı da öyle. Her gün dışkımızı inceleyeceğiz :) Yüzeyde mi, battı mı, rengi nasıl, şekli nasıl? Bu bize bedenimizle ilgili çok önemli bilgiler verecek.


Önce dışkı şeklinden bahsedelim. Bu sene okulda her vaka çalışmasında sorulan ilk sorulardan biri, “hastanın dışkısının tabloda kaç numara” olduğu. Bu dışkı tablosunun adı Bristol Stool Chart; aşağıda bir örneğini görebilirsiniz.


Dışkı Yapısı ve Şekli

Tip 1: Ayrı, topaklı, geçmesi zor, sert

Tip 2: Topaklı, sosis şeklinde dışkı

Tip 3: Yüzeyinde çatlaklar bulunan sosis şekilli

Tip 4: Sosis şeklinde dışkı ama pürüzsüz ve yumuşak (yılan gibi)

Tip 5: Yumuşak ve kolayca geçen lekeler, parçalar

Tip 6: Kabarık parçalar ve düzensiz kenarlar şeklinde yumuşak dışkı, yüzeyde kalan

Tip 7: Tamamen sıvı; katı parça yok










İdeal dışkı Tip 3 ve Tip 4’tür. Bunlar yumuşaktır ve geçmesi kolaydır. Günlük, akut değişimler tabii ki olabilir. Bu da normal; ama uzun süreli 3 ve 4 dışında kalıyorsanız, sindiriminiz alarm veriyor demektir.


Şeklinden sonra, sıra renginde. Aşağıdaki görselde, dışkınızın rengine göre sindirim durumunuzla ilgili bilgiler yer alıyor.

Dışkı Rengi

Bağırsak sağlığı için alkolsüz, rafine şekersiz ve rafine tahılsız, işlenmiş gıdasız bir beslenme yardımcı olacaktır. Rengarenk sebze, meyve, yumurta, hayvansal protein, şayet IBS'niz yoksa (Zaten varsa, muhtemelen dışkı Tip 3-Tip 4 değildir.) kurubaklagiller, kuruyemişlerle bir beslenme düzeni oluşturmak daha iyi bir sindirime yardımcı olacaktır.


Sindirimin güçlü olması sadece gaz, şişkinlik gitmesi veya rahat dışkılama için değildir. Bunlar sadece birer sonuçtur. Eğer sindirimimiz iyi çalışmıyorsa, ürettiğimiz kandan, bedene giren oksijene kadar, hücrelerimizden, vücudumuzun her türlü vitamini kullanmasına, hormon dolaşımına kadar her şey etkileniyor.


Beslenme dışkının şeklini ve rengini etkileyebilir. Sonuçta dışkı, su, bağırsak bakterileri ve vücudunuzdaki bazı hücrelerin yanı sıra, sindirilmemiş yiyeceklerden geriye kalan şeydir.


Şimdi sıra dışkılarımıza puan verip, sindiririmimiz ne durumda onu değerlendirmede :) 3-4 şeklini korumak ve kahverengi renk tonları hedefimiz :)


Not : Normal dışı renk ve şekil için mutlaka hekiminize görünmeniz önemlidir.


Sevgilerimle,

Sema

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page