top of page
  • Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

Kemik Sağlığı

Konumuz kemik sağlığı. Kemikleriminizin sağlıklı ve kemik yoğunluğumuzun yüksek olması için neler gerektiği hakkında, sizlerle önemli bilgiler paylaşmaya geldim.

Kemiklerimizin güçlü ve yoğun kalabilmesi için bazı hormonal kombinasyonlara ihtiyacımız var. Büyüme hormonu -uykuda salgılanıyor-, tiroid, östrojen ve testosteron. Bu hormonlar, kemik sağlığımız için çok gerekli; zaten östrojenin düşmesiyle birlikte, yani menopozdan sonra, kemik yoğunluğunda bir azalma başlıyor, biliyorsunuz.


Bir de yaşımız kaç olursa olsun, kemiklerimize iyi gelmeyen bir hormon var; kortizol hormonu. Kortizol, stresli olduğumuzda salgıladığımız hormondur. Hepimizin gün içerisinde stresi yükseliyor; bu normal ve burada bir sorun yok. Ama yükselen kortizolü ve stresin beden üzerindeki etkilerini stres yönetimiyle azaltabiliriz. Rahatlama egzersizleriyle kortizol seviyesini düşürmeliyiz. Bu nedenle nefes, meditasyon, mindfulness, bunları mutlaka öğrenmemiz gerektiğini düşünüyorum. Rahatlama bir lüks değil, bir ihtiyaçtır; bunu hepimiz öğrenelim. O kortizol devamlı salgılanmamalı.


Kemik sağlığı için bir başka ihtiyacımız, D vitamini seviyeleridir. Vücudumuzun kendi ürettiği kalsiyuma ev sahipliği yapan şey, D vitaminidir. Dolayısıyla D vitaminimiz her zaman yüksek olmalı ki, vücudumuz kalsiyumu kendi kendine üretebilmeye devam etsin. Bu nedenle D vitaminimizi her zaman 50’den yukarı tutmaya çabalamalıyız.


Yani kemik sağlığı için doğru olan kilo kilo yoğurt yemek, litre litre süt içmek değil, stresimizi kontrol etmek, D vitaminimize dikkat etmek ve inflamasyonu yükselten gıdalardan uzak durmaktır.  


İnflamasyon yaratan yiyecekler nedir?

- İnek sütü: Kalsiyum var diye kilo kilo süt, yoğurt, peynir tüketmeye gerek yok. Siz istiyorsanız hobi olarak yine yiyin; ama kalsiyum alacağım diye umut etmeyin. Yukarıda saydıklarım daha önemli. Bedenimiz bu kalsiyumu kullanamıyor. Hatta yapılan bir çok araştırmada, inek süt ürünleri kullanmakla kemik erimesi arasında ters bir ilişki var. Süt ürünü arttıkça kemik yoğunluğu azalıyor.

- Şeker, tatlı ve paketli her türlü gofret, gazlı içecekler, bisküvi vb.

- Alkol, sigara en başta

- Bol hamur işi ve unlu gıdalar


Lütfen bu konuyu düşünmek için menopozu beklemeyin. Daha öncesinde elimizden geldiğince kemik yoğunluğumuzu yüksek tutarsak, ileriki yaşlarda bu bizim işimize yarayacak.


Hepinize sevgiler,

Sema

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page