top of page
  • Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

6 Santimetre - DKYY Mutlu Sonlar

Güncelleme tarihi: 11 Mar

Şahane geçen ilk programımızın, şahane ilk mezunlarından gelen bildirimleri sizlerle buluşturmak isterim.

B.A.

Öncelikle, bu programa katıldığım için kendime ve size teşekkür ediyorum. İnsülin yüksekliği ve açlık krizleri yaşadığım için ve doktorum da bu tarz bir beslenme önerdiği için katılmıştım. Bana katkıları olumlu oldu. Günde 6 öğün beslenirken, şu an 3'e düştü. Gece açlıkları ve yemeleri tamamen bitti. Ara öğün isteği olmuyor. 14 saatlik aralıklı oruç bile yapabildim. 3 saatte yeme isteği başlayan birisi için bu bir mucize. Faydalı olarak görünen şeylerin bedenimde bana zarar verdiğini, bu beslenme ile öğrenmiş oldum. Ve 2 yıldır gittiğim o kadar uzmanın çözemediği sorunu, 2 haftada sizinle çözmüş oldum. Aynı zamanda, tartılıp ölçülmesem de vücudumdaki farkı hissediyorum. Birçok şey bende yerine oturdu. Teşekkür ederim.

 

H.A.

Çok iyi hazırlanmışsınız. Konuya çok hakimsiniz. Bilgilerinizi farklı seviyelere adapte edecek şekilde, temelden komplikeye göre anlatıyorsunuz. Bu programla ilgili neredeyse cevaplanmamış sorum yok. Benim de aklımı çokça kurcalayan sürdürülebilirlik konusunda, son dakikada gündeme giren takip buluşmaları harika olacak. Gönderdiğiniz e-mailler, hemen hemen her zaman, o sabah aklımda olan sorunun cevabı oldu. Tesadüf mü, sizin ustalığınız mı acaba? Programa yakın arkadaşım (lezzet ikizim) ile katıldık. Programa bir arkadaşla katılmak sürdürülebilirlik, destek, yoldan çıkmamak için önemli bence. Diğer katılımcılara da tavsiye ederim.

 

Z.A.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Göbek bölgemden bir cm olsun inceleyim, Maraşlı dondurmacı gibi bir oturuşta 300-500 gr baklava yemeyeyim, bir fincan sade Türk kahvesinin yanında, koca bir kase çikolata yemeyeyim veee "Bir mucize olur, 1'den fazla kilo da verirsem ne güzel olur!" diyerek katıldım programa. Çünkü, mücadele ettiğim çok sayıda otoimmün hastalığım var ve diyetlerle birlikte uygulanan zayıflama cihazlarına girince geri şişerek ayrılıyorum.


Program, hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Sanki sihir gibi bir şey oldu, 5. gün itibariyle sanki eski ben, ben değilmişim gibi oldu.


Program biterken kendinizde gördüğünüz fiziksel ve davranışsal değişimler nedir?

Canım tatlı istemiyor. Günde iki kere acıkıyorum ve hemen doyuyorum. Bir mekana gidince arkadaşlarıma nazikçe "Hayır" deyip sağlıklı siparişler veriyorum. 3 kiloya yakın verdim ve bence devam edecek. Tatile geldiğimiz için mezuram yok; ama inceldim. Çünkü pantolonlar boş kalıyor artık :)


Bu programı kimlere önerirsiniz?

Kadın, erkek, çoluk çocuk herkes çıkıp çıkıp gelsin bence. Regl döneminde başı ağrımayan, canı tatlı ve çikolata istemeyen olur mu? Vallahi oluyor. Haşimato ve insülin direncine rağmen, 4 haftada 3 kilo verilir mi? Veriliyor. Asla reklam ya da iş birliği değil :)


Eklemek istedikleriniz…

Sema Hanım, kocaman kocaman sevgi, saygı yolluyorum size. Enerjiniz artsın, daha çok paylaşın bizimle. İyi ki varsınız.

 

D.Ü.

Ben ilk olarak 2022’de, sizin 3’lü Eliminasyon programınıza katılmış ve bu program sonrasında, azalan Roza belirtilerime ve tamamen biten regl sancılarıma inanamamıştım. Sonrasında bu eliminasyonu harfiyen uygulamasam da, en azından antiinflamatuar beslenme konusu bende iyice oturmuş oldu. O gün bugündür, çevreme de sizden aldığım bilgileri yaymaya çalışıp dururum. Son olarak da, bu ayki DKYY programınıza katıldım; çünkü zaten sizin de bir süredir bu şekilde beslendiğinizi ilgili paylaşımlarınızdan görüyor ve detaylarını bilmemekle beraber, bu beslenme şeklini merak ediyordum. Genel sağlığımı iyileştirmek dışında da 2 amacım vardı: Bel çevremi inceltmek ve rozamdan kurtulmak.


Çoğu kişi gibi, ben de metabolizmamızın nasıl çalıştığı, enerjiyi ilk olarak nelerden almaya yöneldiği vb. konuları, sizin bu programınız sayesinde öğrendim. Bu bilgilerin de hayat boyu bana ışık tutacağını düşünüyorum. 


32 yaşındayım ve bundan sonraki hayatımda, genel anlamda bu beslenme tarzını uygulamayı planlıyorum. Tabii ki sizin de felsefenizde olduğu gibi, bazı istisnai durumlarda (tatil, dışarıda yeme vs.) yine özlediğim şeyleri sürekli hale getirmemek kaydıyla tüketmeyi de planlıyorum. Zaten Sema Özpekmezci felsefesindeki en sevdiğim konulardan biri de bu işi sürdürebilir hale getirmeyi kolaylaştıran bu tutumunuz, herhangi bir gıdayı "Katiyen bir daha ağzınıza sokmayın.”, "Hayat boyu şu, şu kurallardan sapmayın.” şeklinde konuşmuyor oluşunuz.


Bu programdan ne gibi faydalar gördüğüme geleyim: Benim de belimde, gözle görülür bir incelme oldu ve şu ana kadar 3 kg vermiş durumdayım. Amacım, kilomu daha da düşürmek olmasa da, belim istediğim görüntüye ulaşıncaya kadar da bu programa sadık kalıp sonrasında yukarıda da bahsettiğim gibi, haftada 1 gün özlediğim bir yemeği katarak devam edeceğim.


Bu arada şunu da belirtmeden geçmeyeyim: Açıkçası, ben programdaki çoğu kişinin aksine, yediklerimi tartma işini fazla sürdüremedim ve günde 2 öğün yesem de, tam olarak aralıklı oruca geçmek için de kendimi fazla zorlamadım çünkü şu anda gerçekten her gün, aynı saatlerde yemek yiyebileceğim bir düzenim yok. Ama harfiyen olmasa da sizin söylediklerinizi genel hatlarıyla uygulamak ve belli gıdaları hayatımdan çıkarmak bile ÇOK şeyi değiştirdi. Bunu belirtmemin sebebi de bundan sonraki programlarınıza katılmak isteyip “Ben bu kadar şeyi nasıl yapacağım, en iyisi boşvereyim." diye düşünen varsa onlara bir örnek olmak.

 

İ.K.T.

Program, hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

İlk günden, Sema Hanım’ın anlattıklarıyla zihnimde mantığını oturttum. Nasıl beslendiğimi fark edip miktarları ayarlamaya çalıştım. Bunu ilk günlerde oturtamadım; ama sonra yerli yerine oturdu. Bu benim için büyük kazanç.


Program biterken kendinizde gördüğünüz fiziksel ve davranışsal değişimler nedir?

Sosyal bir yaşamım olduğu için maalesef aralarda program dışına çıkmak zorunda kaldım; ancak Sema Hanım’ın “Battı balık yan gitmez.” düşüncesi çok faydalı oldu. Artık ertesi gün dengelemeye çalışıyorum.  Bel ölçüm 3 cm inceldi ve 5 kilo hafifledim.


Bu programı kimlere önerirsiniz?

Bu programı aslında herkese öneririm. Beden işleyişi, sindirim konularında farkındalık yaratıyor ve bedeninizi dinlemeyi öğreniyorsunuz. Hamur işi vs. yediğinizde programı sonlandırmıyorsunuz; sürdürülebilir hale getirmeyi biliyorsunuz. Aç kalmanız olası değil; aşermiyorsunuz. Bence bu programdan, herhangi bir sağlık sorunu olmasa bile herkes yararlanabilir. Sema hocama sonsuz teşekkürler; bilgilerini coşkuyla ve cömert bir şekilde bizlerle paylaştığı ve önümüzdeki yılları sağlıkla, farkındalıklı bir beslenmeyle geçireceğimiz için.

 

D.S.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Fazlasıyla yoldan çıkmış olan beslenme şeklimi düzene sokmak istedim. Sizin programlarınız hakkında çok şey duyuyordum; ilk elden deneyimlemek istedim :)


Program, hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Öncelikle söylemek isterim ki, bu program gerçekten tam bana göreydi. Diyet listeleri, mecburi alışveriş listeleri... Zaten çok yoğun olan hayatıma ekstra zorluk getireceğinden, sizin programınızın verdiği prensipler çerçevesinde, kendi istediğim yemekleri seçebilmek ve hatta ev halkına da aynı menüleri yedirmek, çok büyük kolaylık oldu. İş seyahatleri, iş yemekleri, yaş günü kutlaması vs. sebebiyle ufak tefek istisnalar yaptıysam da, genel olarak bütün prensiplere uydum ve gerçekten de bu beslenme tarzına adapte olmakta hiç zorlanmadım. İlk hafta hiç halsizlik yaşamadım. Sizin de anlattığınız ara sıra kaçamak yapma metoduyla, uzun yıllar sürdürebileceğim bir beslenme yöntemini çok güzel bir sekilde öğrettiniz; teşekkür ederim :)


Program biterken kendinizde gördüğünüz fiziksel ve davranışsal değişimler nedir?

Fiziksel: 3 haftada, kalıcı olduğuna inandığım 2 kg verdim. Belden 3 cm, kalça, kol, bacaktan 1-2 cm incelme oldu. Rakamlar çok önemli değil; sağlıklı ve uzun soluklu devam edebileceğim bir beslenmeye geçmiş oldum sayenizde, hem de 3 hafta içinde!

Davranışsal: Akşam yemekten sonra yediğim saglıklı atıştırmalık, 1-2 kadeh şarap, peynir vs. alışkanlıklarımdan kurtuldum. Ekmeksiz yemek yemeye geri dönüş yaptım. Zaten aralıklı oruç yapıyordum; aynen devam ettim. Kendimi gayet enerjik hissediyorum; bu sabah, aç karnına 1 saat kuvvet ve karın antrenmanı üstüne 8 km koştum ve daha da koşabilirdim :)


Bu programı kimlere önerirsiniz?

Bu programı, uzun alışveriş listeleri ile her hafta alışveriş yapıp sonra öğün öğün, bir listeye bağlı kalarak yemek yapmaya zamanı olmayan herkese öneririm. En güzel kısmı da, dediğiniz gibi "Bu bir diyet değil; sağlıklı bir şekilde beslenmeyi öğrenme programı" oldu benim için. O yüzden kendi vücudunu, sağlığını, beslenmesini kontrolü altına almak isteyen herkese %100 tavsiye ederim. Ben çok faydasını gördüm ve inanıyorum ki görmeye devam edeceğim.

 

S.E.Y.

Belim 78’den 76 cm‘e ve kilom 69’dan 64,5 kg’a indi. Daha yolum var; ama hakikaten gözlerime inanamadım. "Kiloya takılmayalım." diyoruz biliyorum, ben de zaten beklentisizdim bu konuda; ama inanın benim kilom çok inatçıdır :) Bu kadar aç kalmadan ve zorlanmadan bu düşüşe hala inanamıyorum. Hatta bu süreç boyunca o kadar kolay adapte oldum ki, "Acaba bir yerde yanlış mı yapıyorum?" diyordum kendi kendime :)


Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Son dönemde yağlanmıştım; bunu kırmak ve metabolizmamı hızlandırmak istiyordum. Bir de makroların nasıl hesaplandığını öğrenmek istiyordum; kendim deneyip çok zorlanmıştım. 


Program, hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Program boyunca yapılan bilgilendirmeler ve de soru-cevap seansları, uygulamayı çok çok kolaylaştırdı. Sema Hanım her zaman bilimsel açıklamalar ile uygulamayı birleştirdi bizler için, bu da yaptığım uygulamanın nasıl bir etkisi olduğunu anlamama ve sürece daha bilinçli yaklaşmama yardımcı oldu. 


Program biterken kendinizde gördüğünüz fiziksel ve davranışsal değişimler nedir?

Fiziksel olarak başlıca, gün içinde daha dengeli hissediyorum; enerjim gözle görülür biçimde yükseldi. Sabah uyanınca böyle bir vızıldama olurdu kafamda sanki; bu son 2 haftadır yok ve uyanınca ayılıyorum :)  Ayrıca, çok fark edilir bir şekilde -ki bu beni hala şaşırtıyor- doyduğumu anlayabiliyorum. Doyunca çok net bir doygunluk hissi geliyor. Yani "Bu kadar da yememeyim, en iyisi bu yeter." gibi bilinçli/öğrenilmiş değil; ölçüp tarttığımız yemek zaten "Hah, tam oldum ben daha yiyemem." dedirtiyor. Ölçümlerle de ifade etmek gerekirse, benim en rahat ve ince hissettiğim (en azından son 3-4 yıldır) kilom 62 kg civarındayken, bel çevrem 74 cm idi. Ancak bu sene kilo aldım ve 69'ları gördüm, bel çevrem de 78'e kadar yükseldi. Bu kısacık dönemde, üstelik egzersiz düzenim de yerlerde olmasına rağmen, bugün itibari ile kilom 64,5 ve bel çevrem 76 cm çıktı; diğer ölçülerimde (kalça, bacak ve kollar) de, 3 haftada 3'er cm'lik incelme var. Ne zamandır kıramadığım 66 kg bandını öylece, fark etmeden kırmış oldum. Hakikaten bu derece etki beklemiyordum diyebilirim. 


Bu programı kimlere önerirsiniz?

Herkese. Benim en lezzetli ve doymuş hissettiğim beslenme bu ne zamandır. Biraz beslenme konusunda zihnini esnetmek, bağımlılıklarını kırmak ve en çok da hafiflemek isteyenlere gönülden öneriyorum.  


Eklemek istedikleriniz…

Sema Hanım'ın tutumundan ve bunun öneminden bahsetmek istiyorum bir iki cümle ile: Sema Hanım hiçbir zaman toz pembe bir çizim yapmıyor aslında, sizi gerçeklikte tutuyor; yani neyin nasıl bir etkisi var ve neyi neden yapıyoruz veya yapmıyoruz, net bir şekilde ortaya koyuyor. Ama bunu yaparken de öyle bir denge kuruyor ki, baskı ya da zorunluluk hissetmiyorsunuz. Bence bunu stres yönetimi, rahatlama ve uyku bakımından aktarımları çok destekliyor. Bu süreçte gerçekten bütüncül olarak bir sağlık farkındalığı yaşamımızı sağladığını düşünüyorum. Son olarak, bu yaptığımız beslenme birçok kişi için çok ekstrem görünebilir; ama uygulaması o kadar kolay oldu ki, yemek hazırlamaktan haz etmeyen ben bile rahatlıkla öğünlerimi belirleyip hazırladım.  

 

D.U.A.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Bu programa başlarken hedefim, kesinlikle bilinçlenmekti. Uzun zamandır kendimce sağlıklı beslendiğimi düşünüyor, bu yönde birçok kaynak okuyordum. Okuduğum kaynaklarda edindiğim birçok bilgi vardı; ancak bunu hayatımıza uygulama kısmı hep havada kalıyor, bir türlü oturmuyordu. Programı ilk gördüğümde, “O kadar zamandır diyet yapıyorum; bir de bunu deneyeyim.” diye düşünmüştüm. Kendi rutinlerimde uygulanabilir olup olmadığını anlamak adına, nasıl bir beslenme şekli olduğu hakkında bilgi istemiştim. Aldığım cevap; bunun bir beslenme eğitimi olduğu, birçok detayı öğreneceğimiz, adeta elimizde kağıt-kalem hesap yapacağımız şeklinde oldu. Ve bu cevap beni çok heyecanlandırdı. Öğrenmek amacıyla çıktığım bu yolda, çok farklı deneyimler yaşadım. 


Program, hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Program, bilgisel anlamda beni hayal ettiğimden bile daha fazla doyurdu. Her gün Sema Hanım'dan gelen mailleri, heyecanla bekler hale geldiğimi fark ettim. Bugüne kadar bilmediğimiz, üzerine düşünmediğimiz, hepimize belki de zor ve komplike gelebilecek bilgileri o kadar hayatın içinden, o kadar uygulanabilir şekilde anlatıyor ki, hayran kalmamak elde değil. Tahminimden de fazla bilgiyle dolduğumu, hatta sanki bugüne kadar bunları hep biliyormuşçasına bir özümsemeyle, programın sonuna geldiğimi fark ettim. 


Program biterken kendinizde gördüğünüz fiziksel ve davranışsal değişimler nedir?

Yıllardır uyguladığım diyetin aksine, artık öğünlerden sonra doyduğumu ve uzun süre acıkmadığımı fark ettim. Ve bunu o kadar ufak farkındalıklarla yapabilir hale geldim ki, hala şaşkınım. Artık sabahları son derece hafif ve enerjik uyanıyorum. Beslenmeye bakış açım tamamıyla değişti. Bugüne kadar hep belli bir kilo hedefine erişmeyi, orada kalmayı hedefledim ve bunun mücadelesini verirken de olabildiğince aç ve beslenme anlamında tatminsiz hissettim. Diyetlerime hep geçici bir süreç olarak bakıp, ilk fırsatta eski düzene dönmeyi umut ettim. Ancak, geldiğim aşamada artık doyduğumu, bilinçsiz açlıklarımın bittiğini, gözü dönmüşçesine her şeyi canı çeken bir iştahın artık kalmadığını ve böyle beslenmenin aslında diyet programlarımdan çok daha kolay ve sürdürülebilir olduğunu gördüm. Gerçekten şu an bir aydınlanma yaşıyorum. Sema Hanım'ın anlatımıyla, bize kattıklarıyla, sağlıklı beslenmenin nefes almak kadar kolay olduğunu tecrübe ettim. Ne kadar teşekkür etsem az kalır. 


Bu programı kimlere önerirsiniz?

Programın 2. gününden itibaren, durmaksızın çevreme öneriyorum. Adeta çocukluğuma döndüm; okulda yeni öğrendiği bilgiyi her yerde kullanan çocuklar gibiyim :) Gerçekten öğrenmenin yaşı yok. Sema Hanım yılların tecrübesini, bilgi birikimini, hiç esirgemeden en basit ve en anlaşılır haliyle bizlerle paylaştı. Öyle bir beslenme şekli ki, yediden yetmişe herkesin yapması gereken ve yapabileceği kadar basit bir sistem aslında. 

 

Ö.G.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Daha dinç hissedeceğim bir beslenme şekline geçmek, kilo vermek ve enerjik hissetmek.


Program, hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Sema Hanım beslenmenin mantığını anlattığı -ve çok iyi anlattığı- için ne yediğimi ve vücuduma nasıl etkisi olduğunu daha iyi gözlemler oldum. Sema Hanım ilk yayında “Birinin size ne yiyeceğinizi söylemesi kadar saçma bir şey olamaz” dediğinde, doğru yerde olduğuma inandım. Programda zaten bize ne yememizi değil; kendi menümüzü, kendi beden ve ihtiyaçlarımıza göre nasıl oluşturacağımızı öğrendik. Bu da hedeflerimin hepsine ulaşmam için yeterli oldu. Sema Hanım’ın pozitifliği ve sabrı da programın bonusuydu :)


Program biterken kendinizde gördüğünüz fiziksel ve davranışsal değişimler nedir?

Belimden programın adında olduğu gibi, tam 6 cm inceldim. Kendimi daha enerjik hissediyorum. İşten eve gelince yarım saat uyuyup enerjimi ancak toparlıyordum. Programa katıldığımdan beri, bu uykuya ihtiyaç duymuyorum.


Bu programı kimlere önerirsiniz?

Benim gibi beslenmesinde değişiklik yapmak isteyip nereden başlayacağını bilmeyenlere, birçok 'diyet' ve beslenme şekliyle metabolizmasını yap-boz tahtasına çevirenlere, “Battı balık yan gider”cilere, pazartesi diyete başlayıp salı kilosuyla barışanlara, sevenlere, sevmeyenlere :) Kısaca, daha sağlıklı olmak isteyen herkese öneririm. Bence okul müfredatına girmeli, herkes beslenmenin mantığını öğrenmeli!


Eklemek istedikleriniz…

Sabrınıza hayranım. Her şey için teşekkür ederim. 

 

A.K.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Haftanın 6 günü aktif olarak spor yapan bir pesketaryen olarak, günlük tüketmem gereken besin miktarlarında yaşadığım tutarsızlığı düzeltebilmek adına bu programa katıldım. Yıllardır Mark Hyman’ı ve benzer yaklaşımlar sergileyen doktor ve beslenme uzmanlarını takip ediyorum. Yani aslında ne yapmam gerektiğini bilip hep erteliyordum. Açmış olduğunuz program, bu açıdan bana ilaç gibi geldi :) Geçirmiş olduğumuz 3 hafta boyunca motivasyon kaybı yaşamadım, her an yanımızdaydınız. Makrolarımı hesaplayıp sürece güvendikten sonra, her şey su gibi aktı diyebilirim. Verilen bilgiler sade, amaca yönelik ve kolay anlaşılabilirdi, bu yüzden sizi tebrik ederim.


Program, hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Hedefim uygulanabilir, gerçekçi ve sürdürülebilir bir beslenme modelini hayatıma entegre etmekti. Aralıklı oruç ile harmanlanmış DKYY tipi beslenme, benim beslenme mantalitemle taban tabana uyuşuyor; hayatım boyunca sıkılmadan bu beslenme biçimini uygulayabilirim (3 hafta boyunca katılmış olduğum 3 doğum günü, 1 mevlit, 4 kutlama yemeği ve 2 bar etkinliğinden kazasız, belasız ve canım hiçbir şey istemeyerek çıktım. Bu da bu programın aslında ne kadar sürdürülebilir olduğunun bir kanıtı ☺)


Program biterken kendinizde gördüğünüz fiziksel ve davranışsal değişimler nedir?

Programın sonunda karın bölgemden 4 cm, kalça bölgemden 6 cm inceldim. Tartılan bir insan olmadığım için kilomda bir değişiklik oldu mu bilmiyorum. Enerjim düşmedi, açlık krizlerine girmedim, spor hayatım ve iş hayatım negatif anlamda etkilenmedi. Daha iyi nefes alabildiğimi fark ettim. Benim için en önemli kazanım, ayda birkaç kez geçirdiğim migren ataklarımı, bu 3 hafta boyunca sadece 1 kez (programın en başında, çok daha ılımlı diye niteleyebileceğim bir şiddette) geçirmek oldu.


Bu programı kimlere önerirsiniz?

Bu programı, özellikle geleceğin beslenme uzmanlarına öneririm :) Böylece onlara yardım almak için gelen danışanlarına, günde 6 dilim ekmek yazmaktan vazgeçebilirler :) Yıllarca üniversitelerin beslenme ve diyetetik bölümlerine biyokimya dersi vermiş biri olarak, sonunda anlattığım molekül çevrimlerinin, elektron zincirlerinin, bedenimizin ne kadar şahane ve eşsiz bir sistemler kompleksi olduğunun, daha geniş kitleler tarafından anlaşılması büyük bir mutluluk. Bu programı, hayatını sağlıklı ve fonksiyonel şekilde geçirmek isteyen ve kaliteli yaşlanmak isteyen herkese öneririm.


Eklemek istedikleriniz…

Kıymetli vaktiniz ve aktarmış olduğunuz eşsiz bilgiler için size teşekkür ederim. Eşinizin memleketinden ve hatta şehrinden selamlar ve sevgiler..

 

A.G.O

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Daha sağlıklı, ama en önemlisi sürdürülebilir bir beslenme şekliyle tanışmak, detaylarını öğrenmek için ve sağlığım sebebiyle vermem gereken 13 kg'a, egzersizle beraber yardımcı olacağını düşündüğüm için başladım.


Program, hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Kesinlikle algımda ve bakış açımda müthiş bir aydınlanma yaşıyorum. Geçen gün katıldığım bir davette, açık büfe seçenekleri arasında olan envai çeşit kurabiye, pasta, tatlı, şekeri çok yüksek meyvelerle (ananas, üzüm vs.) hazırlanmış meyve tabağı, kraker, cips ve zengin bir peynir tabağı arasından, tabağıma sadece birkaç parça peynir koydum. İçecek olarak sunulan çeşitleri istemedim; su içtim. Kurabiye tabağına baktım ve "Kendine dürüst ol; yememen gerektiğini bildiğin için mi yemiyorsun, canın mı çekmiyor?" dedim. İnanın canımın hiç istemediğini fark ettim. Asla aklım kalmadı. Bu, benim için bu programın en önemli kazanımı.


Program biterken kendinizde gördüğünüz fiziksel ve davranışsal değişimler nedir?

Daha bilinçli ve kararlıyım. Yolumun çok uzun olduğunun farkındayım. Vermiş olduğum 2 kg beni motive ediyor şu an. Belimde kesinlikle incelme var. Dediğim gibi, benim yolum çok uzun. Programın ilk iki haftadaki şekliyle uzun bir süre devam etmem gerekli; ancak arada kaçamak yaparsam da, nasıl tekrar DKYY odaklı düzeltme yapacağımı öğrendim.


Bu programı kimlere önerirsiniz?

Herkese. Hepimiz böyle beslensek, düzenli hareket etsek, mutlaka ki meditasyon yapsak hayatlarımız ne kadar güzel olur..


Eklemek istedikleriniz…

Kendime öğün tabağı hazırladığımda "Hah!" diyorum; "Sema onaylar bu tabağı." :) Bazen de Türk kahvemin yanına bir kare çikolata koyup "Kusura bakma Sema’cığım." diyorum içinden :) Aile bireyi gibi oldunuz, hiç tanışmasak da. Bütün samimiyetinize, iyi niyetinize, paylaşımlarınıza ve eğitimlerinize sonsuz teşekkürler.

 

Ş.K.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Amaç ilk etapta kilo vermekti. Ama esas hedefim program başlayınca şekillendi; bilinçli tüketim içinde olarak sürekliliği sağlayabilmek. Çünkü, seneler içinde defalarca kez kilo verip, 50-53 kg aralığına inip, 73-74 kg bandına çıkmak bedenimi çok yoran bir durum haline gelmişti.


Program biterken kendinizde gördüğünüz fiziksel ve davranışsal değişimler nedir?

Ben mezura ile ölçüm yapmadım; ancak başlarken 73 kg idim, bugün aç karnına 69 kg çıktım tartıda. Bel çevremde bir inme de görüyorum tabii ki. Gecenin saat 22:00'sinde bir tencere makarna yapıp içine kaşar peyniri ve yoğurt boca ederek tencerenin yarısını yiyebilen bir insandım; şimdi böyle bir isteğim yok. Sema Hanım, canlı yayında "Çikolata şelalelerinden geliyorsanız, işiniz ilk etapta zor olacak." diyordunuz. Ben de baklava, katmer cennetinden geliyorum. İlk hafta zor oldu onun için; ama en azından şu anda "Bir şöbiyet olsa da yesem." diye düşünmüyorum. Düşüneceğim zamanlar da olacak biliyorum; ama umarım engelleyeceğim.


Bu programı kimlere önerirsiniz?

Bildiğimiz diyet programları ile sürekli kilo alıp veren, "Aman şu smoothie'yi yapalım, içelim." gibi, bir süre sonra tiksinti hissi veren antin kuntin zayıflama programlarına maruz kalan tüm çevreme öneririm.


Eklemek istedikleriniz…

Teşekkür ederim çabanız, samimiyetiniz için. Bizi anladığınızı ve hissettiğinizi hissettim, o enerjiyi bana geçirdiniz. Çünkü mevzu sadece “Aman boğazını tut, verirsin.” mevzusu değil. Bir yerden başlama, ama başlanan noktanın verdiği cesaret (elbette kişisel çaba da gerekli, ilk 3 gün baklava kutusuna kafamı gömmek istiyordum.) ile "Ben bu işi yapabilirim." hissiyatı çok, ama çok önemli. Bu hissiyat olmadan sürdürülebilir bir durum değil kilo vermek ve beraberinde gelecek sağlıklı yaşam. Şimdiki hedefim biraz hareket eklemek bu duruma; çünkü hareket ekleyebilseydim bu 3 haftalık süreçte, eminim tartıda 2 kg daha eksik çıkacaktım. Velhasıl, iyi ki bu programa dahil olmuşum :)

 

S.K.

Program, hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Ne kadar yanlış ve eksik  beslendiğimi daha ilk gün anladım.. 


Program biterken kendinizde gördüğünüz fiziksel ve davranışsal değişimler nedir?

Program biterken en önemli fiziksel değişimim, alt göbekten tam 11 cm inceldim. 2. ve çok şaşırdığım mevzu, 45 yaşındayım ve acıktığımda hayatımda ilk kez midem kazınmıyor. Önceden, acıktığımda çok saldırgan olurdum; elim ayağım titrerdi resmen, hipoglisemi tablosu oluşurdu. Eşim dahi, hışmımdan korunmak için gözümün önünden kaybolurdu; yoksa hiç yoktan kavga çıkartıyordum. 2. hafta bunlar kayboldu. Artık sadece acıkıyorum ve çok mutluyum.


Bu programı kimlere önerirsiniz?

Bu programı herkese öneririm; özellikle de benim gibi haşimato ve reaktif hipoglisemisi olanlara.


Eklemek istedikleriniz…

Sema Hanım'cığım, öncelikle çok, çok, ama çok teşekkür ederim. O kadar güzel ve içten anlattınız ki, anlamamak mümkün değil. Keşke bu muhteşem beslenme bilgisi, tüm okullarda çocuklarımıza da anlatılsa. Ben hemşireyim; okulda beslenme bilgisi görmüş biri olarak (güya) bunu söylüyorum. İyi ki varsınız. Hayatıma katkılarınız için minnettarım. Sevgiler..

 

H.T.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Öncelikle her şey için çok teşekkür ederim. Bu programa başlarken hedefim, öncesinde diyetisyen kontrolünde başladığım DKYY beslenme şeklinin nasıl çalıştığını kavramak, yolda karşılaştığım zorlukların sebeplerini ve çözümlerini öğrenmek, böylece bu sistemi sürdürülebilir kılmaktı.


Program biterken kendinizde gördüğünüz fiziksel ve davranışsal değişimler nedir?

Programda işleyişi, vücudun buna nasıl adapte olduğunu, neden tepki verdiğini ve sizin tecrübelerinizle bunu nasıl aşacağımızı öğrendim. Böylece bir sorunla karşılaştığımda, sebebini bilip paniklemeden devam edebileceğim. Karanlıkta el yordamı veya birinin direktifleri ile yürümektense, elimde bir fener ve yol haritası ile yürüyebileceğim. Program bitiminde kendimi rahatlamış, bu yolda tarzımın ne olabileceği konusunda fikir edinmiş buluyorum. Fiziksel olarak da, öncesinde 2,5 aylık geçmişim olduğundan, 3 ayda hem basenden hem belden 8,5 cm inceldim; 6 kg verdim. Ki ben 54 yaşında ve menopozdayım :)


Bu programı kimlere önerirsiniz?

Bu programı kendisi için bir şeyler yapmak isteyen, sağlığına önem veren, herhangi bir rahatsızlığı olan veya olmayan herkese öneririm. Özellikle kadınlara ve annelere. Çünkü onlar, mutfak gemisinin kaptanları. Rotayı doğru belirlerlerse tüm aile kurtulur.

Tüm program seyri içinde çok mutlu oldum. Gerçekten çok kıymetli bilgiler aldım. Sindirim sisteminin videosunu evdekilere de anlattım. Gerçekten siz insanlara sağlıkları için içten, gönülden, beklentisiz ve samimi çağrılar yapıyorsunuz. Bu çok değerli. Umarım sizin de sağlıklı, huzurlu, neşeli çok güzel günleriniz olur.

 

B.G.

6 cm-DKYY eğitiminde verdiğiniz bilgiler, samimi paylaşımınız ve özeniniz için çok teşekkür ederim. Program benim için çok faydalı oldu. Alt karından 3 cm, kalçadan 4 cm, basenden 2 cm ve bel çevresinden 4 cm inceldim; 4,7 kg verdim. Bankacı olmam sebebiyle, gün içinde daha çok masa başında vakit geçiriyorum ve akşam yemeğini maalesef 19:30-20:00 civarında yemek durumunda kalıyorum. Bütün bu koşullar altında aldığım sonuç, beni çok mutlu etti. Mailleri heyecanla takip ettim; her birini defalarca okudum, çıktı alıp dosya yaptım, yazdım çizdim ve bu programla birlikte kendim için bir şeyler yaptığımı hissettim. Vücudumda kaşıntılı egzamalar vardı ve kaşınmaları azaldı; egzamalar da sönmeye başladı. Daha sakin olduğumu farkettim. Açlığımı hissederek yemek yemeye başladım.

Bu programı bedenini tanımak isteyen, sağlıklı beslenmeyi yaşam şekli haline getirmek isteyen herkese önerebilirim.

Değerli bilgi ve tecrübelerinizi paylaştığınız için sonsuz teşekkürler. İyi ki varsınız.

 

O.A.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?


Hedefim kendimi disipline sokmaktı. Kendi başıma karar alıp "Bismillah" demeyi başaramıyor; "Battı balık yan gider."e hemen kayıveriyordum. İşime geliyordu tabii. Ama sizinle bir program yürütmek, bilmediklerimi öğrenmek, bildiklerimi pekiştirip disiplinli bir şekilde uygulamak harika olacaktı; biliyordum. Ve öyle de oldu.


Program, hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?


Tabii ki kolaylıkla oldu. Böylesine donanımlı ve bu donanımını neşeyle, fazlasıyla paylaşan, paylaşırken bilgiyi nerede, hangi şekilde olursa olsun paylaşmaktan asla kaçınmayıp bundan mutluluk duyan, tanıdığım nadir insanlardan birisiniz. Evet ben amacıma ulaştım; istediğim disipline girdim. Tabii ki sapmalar olabiliyor. Yolculuk yaptım örneğin, öğretmenevinde kaldım, kendi hazırlamadığım, planlamadığım yemekleri yedim. Bununla birlikte artık ben "Hayır." diyorum. "Bunu çıkarın, bunu geri götürün." diyorum. Önceki ben bunu demez, hatta "Oldu olan." deyip daha da ileri giderdi. Bu disiplini ömür boyu sürdürmek niyetim. Daima takibinizde olup, paylaşımlarınızdan, eğitimlerinizden yararlanmak, kendimi hep tazelemek niyetim. Minnettarım. Çok teşekkür ederim.


Program biterken kendinizde gördüğünüz fiziksel ve davranışsal değişimler nedir?


Bir kere özgüvenim arttı. Neşem arttı. İnceliyorum, hafifliyorum, dolayısıyla özgüven ve neşem daha da artıyor. Kısa sürede kan tahlili yaptırmam gerektiğini hissediyorum. Düzenli alıp da bir türlü dengeleyemediğimiz hormon ilacım yine fazla gelmeye başladı; bedenimdeki verdiği rahatsızlığı fark ediyorum. Eliminasyon diyetinden sonra da aynı şey olmuş, ilacın dozunu yok denecek kadara düşürmüşlerdi. Zamanla, ben yediklerimle kendi kendime zarar verdiğim için dozajla sürekli oynamak zorunda kalındı. Artık biliyorum ki bizi iyileştiren ilaçlar değil; beslenmemiz, bedenimize gönderdiklerimiz. Doğru yiyecek ve içeceklerle fabrika ayarımıza nasıl dönüldüğünü ve öyle nasıl bir sürdürülebilirlik olacağını öğrendim. Sizden aldığım eliminasyon diyetinden sonra, doktorum bana "Hormon ilacını kullanmayabilirsin." dedi. Oysa ömür boyu kullanacağım, zorunlu tutulduğum bir ilaçtı. Demek ki ilaç değil, yediklerimiz bizi iyileştiriyor, onarıyor. Üstelik de bunu her yaşta, her zaman yapıyor. Yeter ki biz doğruyu bilip, öğrenip, uygulayalım. Zararın neresinden dönülürse kardır.


Bu programı kimlere önerirsiniz?


Evet zararın neresinden dönülürse kardır; herkese, her yaşa, her durumda öneririm. Bilene, bilmeyene, "Battı balık yan gider." diyene, cesareti olmayana, benim gibi tetikleyici, itici bir kuvvet arayana:) Yine benim gibi yemeyi, yedirmeyi çok seven Boğa burçlulara, geri kalan 11 burca da, herkese, her yaşa, her cinse :) Evet her cinse; kendi gibi beslediği için evcil canlara nasıl kilo aldırılıp, onların sağlığının nasıl tehlikeye sokulup, diyete girmeleri gerektiğine çok tanık oldum çünkü.


Eklemek istedikleriniz…

Başta güler yüzünüz ve neşeyle paylaşımlarınız, bizi doğru yönlendirip, amacımıza ulaştırdığınız, tüm emekleriniz için çok teşekkür ederim. İyi ki varsınız…

 

N.T.

Bu, Sema Hanım ile 3. programım. Her seferinde yeni bilgilerle dolu dolu günler geçirdim. İlk aşamada yaşadığım aç kalma korkusunun yerini, birkaç gün sonra "Yaşasın acıkmıyorum." aldı. 


Vücudun enerji kaynaklarını değiştirdikçe beliren incelmenin verdiği mutluluk paha biçilemez. Bir süredir glutensiz besleniyordum; ama DKYY ile artık daha zinde hissediyorum. Yataktan daha dinç kalkabiliyorum. Bu süreçte yaşadıklarımın bir kısmı, alternatif yerlerde parça parça duyduğum, bazen yaşadığım, ama kulak arkası ettiğim şeylerdi. Derli toplu ve doğru yol göstermelerle olayın mantığını öğrendiğimiz için, bu bilgilerin bize uzun vadede eşlik edeceğini düşünüyorum. Tariflere evdekiler de kaynak olmaya başladığı için, herkesin bu programı rahatlıkla yapabileceğini düşünüyorum.


Sema Hanım’a verdiği bilgiler, sabrı, destekleri ve samimiyeti için çok, çok teşekkür ederim.

 

S.S.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Son dönemdeki kötü beslenme ve yaşam alışkanlıklarımdan uzaklaşmak, kaybettiğim düzenime ve günlük yaşam motivasyonuma geri kavuşmak. Enerjik hissetmek. Sürekli hissettiğim o üzerimdeki ağırlıktan, günlerce uyumamış gibi yorgun hissetmekten, gözüm dönmüşcesine aşerip makarnaya, tatlıya saldırmaktan kurtulmak! Ve elbette ki sonucunda kilo vermek ve incelmek :)


Program, hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Gerçek acıkmayı ve gerçek doymayı öğreterek! En başta neye ihtiyacım olduğunu öğretti. Neyi, nasıl yersem iyi hissedeceğimi, gerçekten doyacağımı öğrendim. Gastrit yanmalarım geçti. Açlıktan el ayak titremelerim, sinir bozukluklarım, hamura, makarnaya, çikolataya aşermelerim, göz dönmelerim geçti :) Onları yediğim için bu kadar aşerdiğimden ve bu kadar halsiz düştüğümden bir kez daha emin oldum. Sizin de hep dediğiniz gibi, yasaklı değil, doğru ve dengede kalmayı gösterdi. Günlük yaşam, iş akışında bile bu beslenmenin katkısı oldu; biliyor musunuz?! Doğru kaynaktan beslenmek, 'mutluluk illüzyonu'na sebep olanlardan uzak durmak… İş yaparkenki stresimi de, her gün karşılaştığımız olaylardan etkilenme düzeyimi de, arkadaşlarımla sohbeti de doğru yönetmemi sağladı. Her şey artık biraz daha kolay sanki ☺

Sizin paylaştığınız bilgilere ne kadar hakim olsam da, bu ilk ve benim için farklı bir program olduğundan, tabii ki başlarda soru işaretlerim çoktu. Zamanla tüm sorulara yanıt vermiş oldunuz ve mezun bir öğrenci gibi, kafam temizlenmiş şekilde tamamladım süreci. Ve hep yaptığınız, “Durun, daha oraya girmeyeceğiz, hepsini anlatacağım.” uyarı ve sözlerinizin ne kadar doğru olduğunu düşündüm. Her şeyi tane tane, sırayla ve sabırla öğrettiğiniz için teşekkürler. Bunların hepsini 1-2 seferde öğrensem, kesin yanlış yapardım :)


Program biterken kendinizde gördüğünüz fiziksel ve davranışsal değişimler nedir?

Yukarıdaki soruyu cevaplarken de değinmiş oldum aslında. Kendimi daha enerjik hissediyorum bir kere. Kendimi henüz ölçmedim. Son hafta bir türlü başlayamayan bi regl başlangıcı ve dönemi de geçirdiğim için biraz ekstra şişkindim. Bu haftanın sonunda ölçüm de yapacağım; ama aşırı sıkan pantolonlarımı daha rahat giydiğimden belli oluyor bir şeyler :) Tartıya aldanmak istemiyorum; çünkü sadece 2 kilo verdim. Bence yavaş yavaş devamı gelecektir. Bana ağır gelen şeyleri vücudumdan attığımın farkındayım. Eskisi gibi ağırlık hissetmiyorum; gözlerim kapanarak iş yapmıyorum. Yemeğe karşı isteksizliğimden yaptığım kolay beslenmeler yok; severek hazırlıyorum. Hem iş, hem açlık derken artan stresim epey azaldı.


Bu programı kimlere önerirsiniz?

Herkese, herkese, herkese!


Eklemek istedikleriniz…


Baştan belirteyim; biraz uzun yazacağım, şimdiden vakit aldığım için özür dilerim. Ama paylaşmasam olmaz :)
Pandemi döneminde -2021 Ocak-, eliminasyona katılmış, hayatımın en enerjik, en ağrısız 2 ayını geçirmiştim. Herhangi bir sağlık şikayeti olan herkese hala anlatırım. Gel zaman, git zaman tabii disiplin bozuldu. Ama bilgiler hep cepteydi. Çoğu zaman uygulamaya çalışsam da, iş saatlerinin ve yerinin dengesizliği (uzun ve dengesiz çalışma saatleri vb.), sosyal buluşmalar, aşırı stresli ve uykusuz iş hayatı, son 2 senede yaşadığım hayatımdaki zorlu değişimler derken düzenim çok bozulmuştu. Son 5 aydır spora da gidemez, gidecek motivasyonu bulamaz olmuştum. Hayatımın en yüksek kilolarına geldim. Örneğin; ben bir makarna bağımlısıyım(idim). Çok zor geçen günün ardından, bazen bütün gün bir şey yemeyip gece bilgisayarı kapatıp “O makarnayı hakettim.” deyip, gecenin bi vakti mutfağa koşar makarna yapardım. Bazen günlerce üst üste. Ayrıca tatlıları vs. söylemiyorum bile.

Geçen sene Şubat'ta doğum günümde kendime hasteneler hediye ettim resmen! Mideden, fizik tedaviye doktorlar gezdim; sonuçları gördüm. Sonuçlar belliydi (fıtıktan, gastrite, vitamin eksikliğinden, duruş bozukluğuna…); ancak hiç bir doktor maalesef ki fonksiyonel bir tedaviye yönlendirmedi. Dolayısıyla tedavilerin (ilaçlar, takviyeler, fizik tedaviler vb.) bitiminden bir süre sonra her şey aynen devam etti. Mesela ergenliğimden beri çektiğim ayak ve bacak ağrılarım asla dinmedi. Kimse de sormadı ki "Sen ne yer, ne içersin?"… Halbuki ben biliyordum; eliminasyonda tek bir ağrım bile olmamıştı. Düzgün beslendiğimde ağrılarım azalırdı; midem yanmazdı. Bu bilgileri verdiğim halde, hiç birinden beslenmeye, sindirime veya strese dair bir yönlendirme duymadım. Neyse, amacım asla doktorları kötülemek değil; herkes görevini layıkıyla yaptı. Sadece klasik tedavilerin yanında daha bütüncül yaklaşım, sebeplerini inceleme, devamlılığı sağlama yönlendirmesi bekliyorum tam iyileşme için.


Özetle, bir motivasyona ve her ne kadar temel bilgilere sahip olsam da “Benim düzenim.” diyeceğim bir revizyona ihtiyacım vardı. Derken bu programı gördüğüm an, "Galiba bu.", dedim. Haklı da çıktım :) Bu program özelinde en hoşuma giden şey, bana önce kendi vücudumu, gereksinimimi fark ettirmiş olması. Bundan sonrasında artık bozsam da, batsam da çıkabileceğim bir yer olduğunu biliyorum. Yemek yapamasam da, yapmak için az vaktim bile olsa karnımı nasıl doyurabileceğimi biliyorum. Artık 'o makarnayı haketmek' için, bütün gün deli gibi çalışmam gerekmiyor. Bütün hafta, aşermeden geçirdiğim tok ve rahat günlerin sonunda, canım çok isterse yiyebileceğimi biliyorum (Hala hiç makarna yemedim.).


Veee şunu da paylaşmasam olmaz :) Aynı ev içinde beni görüp, sizin yayınlarınızı dinlerken kulak misafiri ola ola, erkek arkadaşım da gaza geldi ve bana benden daha büyük disiplinle eşlik etti. Birlikte yemeklerimizi yaptık, hesaplarımızı tuttuk (Görseniz, ben yazmıyorum, o sebzesine kadar hesap tutuyor, bana direktiflerde bulunuyor falan ☺), öğünlerimizi birlikte geçirdik vs. Programın 2.-3. haftası gibi, maalesef çok zor bir 7-8 gün geçirdik. Çok yaşlı kedimizin bir anda kötüleşmesiyle her gün tedavi süreci ve sonunda vedalaştığımız bir sürecimiz oldu. Günlerce ağırlığını ve yoğun üzüntüsünü yaşadığımız o günlerde dahi, beslenme düzenimizden ödün vermedik. Normalde olsa, kafa dağıtmak veya biraz iyi gelir illüzyonlarıyla, ya dışarı içki içmeye gider, ya o morfin gibi olan yiyeceklerden yerdik; eminim. Asla canımız bile çekmedi. Erkek arkadaşım benden daha fazla kilo verip, daha hızlı incelmeye başladı :) Erkeklerin metabolizmasını kıskanıyorum. Hala aynı şekilde devam ediyor, yürüyüşlerimizi yapıyoruz. Köpeğimizin de kilo fazlası vardı; onu da yürütüyoruz bol bol. Yani biz ailecek disipline girdik ☺


Tüm bu geri bildirimleri yazdım; ama tabii ki her şey mükemmel işlemedi benim tarafımda. Tamamen benden kaynaklı, daha disipline olmaya, kendimi bundan da iyi yönetmeye ihtiyacım var. Daha yolum var; tam hedefime ulaşamadığımı söyleyebilirim. Arada program dışına çıktığım, yemek taşıyamadığım ve dışarda yemek bulamayacağım günlerim oldu. 2-3 sosyal buluşmada, çok az da olsa içki içtiğim oldu. Ama demek istediğim, yapabileceğimi biliyorum. En azından nasıl yapabileceğimi biliyorum. Rutinde asla yoldan çıkmıyorum ve kendimi nasıl daha iyi hissettiğimi biliyorum; kendimi buna teşvik ediyorum.


Zaten ben çok eski takipçilerinizdenim; "Sayfadaki tüm bilgi paylaşımlarını ezbere biliyorum." desem, sanırım abartmam. Her seferinde üzerine koyarak, yeni bilgilerle tazelediğiniz için bir kez daha teşekkürler. Çünkü sizin her anlattığınıza kulak kesildiğimden çok rahat söyleyebilirim ki, bu gibi destekler için bütçesi olmayan herhangi bir insan, sırf sizin anlattıklarınızı gerçekten dinleyip, gerçekten okuyarak bile kendi doğru beslenme şeklini öğrenebilir. Bu değerli bir şey. Gerçekten 'paylaşmak' budur. Bunu yürekten söylüyorum. Ve bu sene doğum günümde, Şubat’ta, sadece kutlayacağım güzel bir yaş başlangıcı olacak ☺ Her şey için teşekkürler.

 

A.B.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Hedefim, öncelikle DKYY beslenmeyi ve hayata geçirebilmeyi öğrenmekti. Uygulamasının çok da zor olmadığını gördüm. Bununla beraber biraz da kilo verebilmekti.


Program, hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Menüleri hazırlarken çok zorlanmadım. Çok birebir uygulayamadığım zamanlar oldu. Buna rağmen bir incelme oldu. En önemlisi, tiroid ilacı dozumu 100 mg'dan 75 mg'a düşürdüm.


Program biterken kendinizde gördüğünüz fiziksel ve davranışsal değişimler nedir?

Gün içersinde, farkında olmadan ne kadar çok karbonhidrat aldığımı fark ettim. Ben uzun süre aç kalamam; kan şekerim düşer (68, 65, bazen daha fazla). Özellikle de sabahları. Her sabah 05:30'da kalkarım; tiroid ilacımı alırım ve 07:00 civarında kahvaltı yapmazsam hipoglisemiye girerim. Bu program sırasında saat 06:00 civarında, evden çıkmadan 1 tk hindistan cevizi yağını alarak, kahvaltımı saat 10:00-11:00 civarında yapmaya çalıştım ve hipoglisemi atağı yaşamadım. Programa başlamadan hemen önce, düşerek sağ el bileğimi kırdım. Bundan iki ay önce de, ayak serçe parmağımı kırmıştım. Ayak parmağımın iyileşme süreci biraz uzun ve yavaş oldu. Neredeyse ameliyat olmak zorunda kalacaktım. El bileğim kırıldıktan sonra DKYY programına başladım. Şartların el verdiği kadar, beslenme düzenine uydum. Çünkü yemek yapan ben değildim; eşim yapıyordu ve onu da çok sıkıntıya sokmak istemedim. Ama O ve kızım, ellerinden geldiğince destek oldular. Bu sırada, çoğu sabah sadece ilikli kemik suyu içtim (bol limonlu, zerdeçallı ve karabiberli). Kolumun alçıya alındığı gün, "En erken iki ayda iyileşir; birkaç hafta da fizik tedavi ile işe dönebilirsin." dendi. Sonuç olarak bir ayda kırık iyileşti; alçı çıktıktan bir hafta sonra da işe döndüm (4 hafta alçı, bir hafta da bileğim çok ödemli olduğu için bekledik. Bu arada egzersizlerimi yaptım.) Ben hemşireyim, sürekli kan alıyorum, damar yolu açıyorum ve sağ elimi kullanıyorum. Ufak tefek sıkıntılarım, ağrılarım var. Çok rahat değilim; ileri derecede kemik erimesi var. Zaten kısa süredeki (2 ay içinde) bu kırıkların en büyük nedeni de bu. Ama ikinci kırıktaki hızlı iyileşmede, bence kemik sularına ilaveten yaptığım bu temiz beslenme çok katkı sağladı.

 

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page