top of page
  • Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

Farkındalıkla Sağlıklı Beslenme Mutlu Sonlar 2

Güncelleme tarihi: 17 Kas 2021

Bu programla birlikte sağlıklı beslenmeyi hayatına adapte edebilmiş ve bundan mutluluk duyan kişileri gördükçe ben daha çok mutlu oluyorum. Bu programdan o kadar güzel sonuçlar alındı ki gelen güzel mesajları sizlerle de paylaşmak istedim.

S.B.

FSB programına başlamadan önce birçok uzmanla çalışıp defalarca kilo alıp vermiştim. Açıkçası bu programdan çok da bir beklentim yoktu. Beslenmemle ilgili biraz daha farkındalık sahibi olabilmek için bu programa başladım.

FSB ve Sema Hanım'la tanıştıktan sonra beslenmeme ve kendime olan bakışım tamamen değişti. Verdiği bilgiler ve kolay tarifler sağlıklı beslenmenin hiç de lezzetsiz ve sıkıcı olmadığını gösterdi.

Program biterken kaç kilo verdiğimi söyleyemeyeceğim, çünkü artık hayatımda tartı yok:) Ama şunu söyleyebilirim: vücudum gitgide daralıyor, kıyafetlerim ve yüzüklerim daha bol şimdi. Ayrıca artık ne yiyeceğime bir başkası değil, sadece ben karar veriyorum. Bu programı benim gibi sosyal medyadaki gereksiz bilgilerden ve diyet listelerinden bunalmış, artık ipleri kendi eline almak isteyen, sağlıklı beslenmek isteyen herkese öneririm.

Tekrar tekrar çok teşekkür ederim.

 

Y.A.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Sağlıklı rutinler oluşturabilmek


Program hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Program nerede tıkandığımı anlamama ve meditasyon, hareket gibi çeşitli deneyimler kazanmama yardımcı oldu

Program biterken kendinizde gördüğünüz en büyük fiziksel ve davranışsal değişim nedir?

İçinde bulunduğum ana dair farkındalığım arttı. Sağlıksız beslenmeye beni götüren döngüyü keşfettim.


1) O gün, o öğün, o ara ne yiceğimi bilmemek direkt beni sağlıksız seçimlere taşıyor. Sizin yardımızla örnek şablon hazırladım, kendime göre revize ettim. Sabah krep yediysem akşam ne yiyeceğim, sabah salata yediysem akşam kurufasülye pilav yerim vb ... menü şablonu oluşturunca işin matematiğini kavradım.


2) Bir de bir günde tüketilecek tahıl 1 porsiyon vb porsiyon farkındalığım arttı.


3) Tatlıya zaafım devam ediyor ama meyveli şeylerle bastırmaya çalışıyorum ....


4) İntroreseptif konusu beni derinden etkiledi ve gün içinde kendimin bedenimin farkına varmak için durup içsel gözden geçirmelerim oluyor artık.


5) Haftalık hazırlık ve buzdolabı kullanımı açıkçası işi kolaylaştırıyor, üşenmeyi ve konudan sapmayı engelliyor.

Bu programı şöyle problemler yaşayanlara öneririm.

Sağlıklı beslenmeyi bir ömür hayatında sürdürmek isteyip nereden başlayacağını bilemeyenler için uygun.


Eklemek istedikleriniz…

Sindirilmiş, özümsenmiş bir bilgiyi kalpten kalbe samimiyetle paylaşmanız şifalandırıcı oldu. Kürsüden, uzaklardan bize konuşmadınız, aynı halkada, hep birlikte, elele, sağlıcakla duygusu verdiniz. Teşekkür ederim...

 

B.Y.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Genel olarak sağlıklı beslenmeme rağmen yemeklerden sonra tatlı bir şey yeme ihtiyacıma son vermek, öğleden sonra 4-5 civarı gelen tatlı, tuzlu atıştırmalık krizlerime son vermek


Program hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Sağlıklı bir şekilde uzun sure tok kalmamı sağlayacak öneriler, tarifler sundu. Vücudumu iyi beslediğimde tatlı krizlerimin son bulmasına yardımcı oldu. Hem de ilk hafta içinde. Sema Hanım pozitif enerjisi, canlı yayınları, emailleri ve kolay tarifleriyle hep yanımda olduğunu hissettirdi. Amerika’dan katılmama rağmen hem de 😊


Program biterken kendinizde gördüğünüz en büyük fiziksel ve davranışsal değişim nedir?

Cildim kesinlikle daha canlı. Karnımdaki şişlik kalmadı. Davranışsal olarak, ağzıma bir şey atmak üzere olduğumda durup düşünüyorum “Buna gerçekten ihtiyacım var mı?” diye. Bu sayede günde tükettiğim kahve sayısını da azalttım.


Bu programı şöyle problemler yaşayanlara öneririm:

Tatlı ve atıştırmalık krizi olanlar


Eklemek istedikleriniz…

Ben aslında bu tür beslenme vb. programlara hiç inanmazdım. Ama tatlı krizlerine son vermek için bir deneyeyim dedim. Daha birinci hafta içinde sanki Sema Hanım büyü yaptı ve benim tatlı krizlerim kesildi. İlk 5 hafta içinde sadece bir kez (bir!!!) tatlı yedim. Yani ben her gün tatlı yemiyorsam, her şey olabilir. Kırmızı kar bile yağabilir.

 

İ.Y.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Sürekli diyet döngülerine girip duruyordum ve sürekli "ben tek başıma yapamam, birinin bana şunu ye bunu ye demesi gerek, kendim dengeyi bulamam’’ diye düşünüyordum. Açıkcası bunlardan kurtulmak için bu programa girdim ve bir uzmana dönmeyi hiç düşünmüyorum. Artık kendim dengemi bulabileceğimi, dengeyi kaybetsem bile geri düzenime dönebileceğimi biliyorum.

Vücudumu dinleyip bir yol bulabileceğime inancım tam.


Program hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Hedefim sürekli diyet döngüsünden çıkmaktı. Bu program bana kendime ve vücuduma güven kazanmamı sağlayarak yardımcı oldu. Sebzeleri aslında çok sevdiğimi çok bağlandığım eti ise o kadar da sindiremediğimi fark ettirdi.


Program biterken kendinizde gördüğünüz en büyük fiziksel ve davranışsal değişim nedir?

Arkadaş toplantılarında önceden bir patlama yaşardım. Çok fazla yerdim çünkü o

gün diyeti bozduğum free günümdü ama artık sadece bir çeşit yiyorum. Zira

onların bana yasak olduğu algısından kurtuldum, canım isterse yiyebilirim bilincini

kazandım ve olay çözüldü :)


Spor ise hardcore olmak zorunda değil. Spor benim vücudumla iletişime geçme yolum

diye düşünmeye başladım. Spora bir tık daha yaklaştım .


Bu programı şöyle problemler yaşayanlara öneririm: 

Diyet döngüsünden çıkamayanlara, artık diyetlerin bir işe yaramadığı insanlara,

vücuduyla bağı kopmuş insanlara, beslenme konusunda kendisine sürekli yön

verilmesi gerektiğini düşünen insanlara … kısaca herkese :) Ben çok özgürleştim

çünkü .


Eklemek istedikleriniz…

Ben ilk defa böyle bir eğitime katıldım açıkcası Sema Hanım. Kendim için ve sağlığım için.

Başladığımda psikolojik açıdan da pek kuvvetli değildim, bu programa başladıktan sonra

terapiye de başladım ve kendim için bir şeyler yapmanın beni çok mutlu ettiğini gördüm.


Meditasyon zaten hayatımda vardı fakat grupla birlikte yapmak harikaydı sessiz

meditasyonlara başladım sizden sonra, hep yönlendirmeli yapardım ara ara yapıyorum

hala.


Beslenme konusunda zaten bakış açımı tamamen değiştirdiniz. Vücudumla barıştım, şimdi sporu hayatıma ekleyip sağlıklı yaşayıp sağlıklı yaşlanmak istiyorum. Neden kendimi bunlara değer görmeyeyim diye düşünmeye başladım.


Besinlere artık kaloriler olarak bakmıyorum. Vücuduma iyi bakma yollarımı, sevgi gösterme şeklimi ve seçimlerimi değiştirdim. Şekerden vazgeçebileceğimi düşünmüyorum pek ama bu kadar da hayatımda tutmak istemediğimi farkettim.


Tatilimi bile canlı yayına göre ayarladım. Pek düzenli bir insan olmayan ben için bu bayağı büyük bir olay. Hiçbir yayını kaçırmadım çünkü gerçekten o gruba ait hissettim .


Zaten yeni internet sitesinden yine devam edeceğiz. Bu yüzden çok ama çok mutluyum. yogayı da sizinle hayatıma katabileceğimi düşünüyorum.


Sağolun var olun! Umarım tüm hayatınız çok ama çok mutlu ve sağlıklı ve ilham dolu geçer :))


 

S.P.

Sizin program tam da "artık hayatıma yeni bir yön vermem lazım, yoksa ne tez, ne de başka hiçbir şey yapamayacağım," dediğim bir dönemde karşıma çıktı. Hah dedim, işte evren bana yardım elini uzattı.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Bu programa başlarken hedefim, hayatımın kontrolünü tekrardan kendi ellerime almaktı. Ayrıca bu program benim uzun zamandır düzenli olarak devam ettiğim, nefes çalışmalarım ile birlikte sağlığıma tekrardan kavuşmak için çok önemli bir adım olacaktı. Program hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Program hedeflerime ulaşmama bir derece yardımcı oldu. Yeme düzenimi tekrardan sizin kurallarınıza göre ayarladım, arada kaçamaklar oldu (1 lokma fırından yeni çıkmış, sıcak ekmek ağzıma atmak gibi) ama ondan sonra "Amaaan boşver, nasıl olsa (rejim) bozuldu, haydi parti zamanı!" diye ortalıkta ne varsa hepsine dalmadım. Ayrıca bu programin en kritik ve başarılı olan tarafı 'mindfulness' öğesi idi. Ben zaten buna devamlı odaklanmama rağmen, hiç yemek ile ilişkide bu şekilde kullanmayı becerememiştim. Sema Hanımın, pratik denemelerle birlikte tane tane anlatması her şeyi yerli yerine oturttu. Şimdi bir şeye elimi uzatırken, durup derin bir nefes alıp, kendi kendimi sorguluyorum. “Aç mısın? Ne oluyor? Neye kafayı taktın?" gibi sorular, Amerikalı'ların dedikleri gibi "Stops me in my tracks" Program biterken kendinizde gördüğünüz en büyük fiziksel ve davranışsal değişim nedir?

Programın bitişinde biraz (6) kilo vermis olduğumu (evet, ne yazık ki dayanamadım, 1 ay sonra tartının üstüne çıktım) gördüm. Vücut ölçülerimde göğüs hariç pek bir değişim söz konusu değildi. Zaten benim belin inceldiğini görsem herhalde kalpten giderim. Ama davranışsal değişim anlamında inşallah doğru adımlar attığımı düşünüyorum.

Bu programı şöyle problemler yaşayanlara öneririm: Bu programı herkese öneririm çünkü hiç kimse genelde yemek yemeğe farkındalık çerçevesi içinde yaklaşmıyor. Genel olarak ailemiz, çevremiz, medya bize yemek ile nasıl bir duygusal bağ kurmamız gerektiğini hareketleriyle, sözleriyle ve belkide en az ana kucağı kadar etkili olan reklamları ile öğretiyor... hatta programlıyor. Bütün tabuları ve yanlış kodlamaları kırmak için herkes bu programdan faydalanabilir. Eklemek istedikleriniz…

Sizin programınızın en güzel yani sürdürebilir olması. Hemşeri sayılırız, benim ailem Kilis'li ve hem güzel yemek yapmasını hem de güzel yemeyi çok iyi biliriz. Bugüne kadarki bütün diyet denemelerimin başarısız olmasının, hatta çocukluktan beri kilo problemimin olmasının bir numaralı sebebi kendime acımam olmuştur. Biz küçükken kardeşim ve kuzenlerime deniz sonrasi ikindi kahvaltısı olarak yağlı ekmek vs verilirken bana "sen şişmansın, yeme" denmesi beni direkt bakkala iterdi. Eve dönene kadar bir tüp şokella biter, bende kendimi daha iyi hisseder bir şekilde geri kalan 'normal' insanların arasına katılırdım. Halbuki şimdi her hafta Santa Monica Farmers Market'ten gidip organik sebze ve meyvelerimi alıyorum. Şahane tarifleriniz hem gözüme hem mideme hitap ediyor. Benim için bir yemeğin güzelliği sadece tadından degil, ayrıca sunumundan da geçer. Her sabah rengarenk bir kahvaltı tabağı hazırlarken aynı zamanda kendimi sanat yapıyormus gibi hissediyorum. Web Siteniz devamlı açık, harika tariflerinizi her gün yapıyorum ve bütün aile bayılarak yiyor. Sayenizde kendi kendime acımadığım gibi üstüne üstlük bir de daha özel hissediyorum.


 

D.P.

FSB’ye katılmanın hayatımda bu kadar etkisi olacağını bilseydim bugüne kadar kesinlikle beklemezdim. Bu arada sizinle tanışmam doktorum sayesinde oldu. Ben 21 yaşındayım ve PCOS’liyim. Pandeminin başında insülinimin tavan yaptığını görmemle ve artık doğum kontrol hapıyla hayatıma devam etmek istemememle sağlıklı yaşam serüvenim başladı. Doktorumun tavsiyesiyle Ocak ayından beri glutensiz besleniyordum zaten ama glutensiz yulaflı kahvaltılı ve akşam karabuğday pilavlı olanından (sürekli bu şekilde değil tabi hakkımı yemeyeceğim :)) Ve tabiki geçmişteki diyet serüvenimin beni başlattığı yeme atakları da hayatımın bir parçası haline gelmiş olması artık bu durumu düzeltmem gerektiğini bana tekrar hatırlattı. Ve annemle birlikte 3 haftadır buradayız :) Annem biraz ön yargılıydı başlarken ama dün bana “Ben böyle beslenmeye devam edebilirim, şişkinliğim bitti kendimi çok iyi hissediyorum. “ demesinin beni ne kadar mutlu ettiğini bir bilseniz. Bu arada ben de bu dönemde ilk defa ilaçsız normal bir şekilde regl oldum. Şu cümledeki mutluluğu PCOS’u olmayan biri bence anlamaz ama benim için çok çok önemli. Yeme ataklarım bitti. Artık ne zaman açım ve ne zaman tokum ayrımını yapabiliyorum. Artık tabaklarımı açlık seviyeme göre dolduruyorum, otomatik pilot devre dışı :). Gerçekten bu kadar doğamızdaki bilgileri nasıl unutmuşuz ve halbuki ne kadar iyi geliyormuş insana. Değişmeme, gelişmeme yardımcı olduğunuz için size çok teşekkür ederim. Kendinize çok iyi bakın, keyifli, huzurlu günler.


Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Uzun süreli diyet geçmişinin bana bıraktığı yeme ataklarından kurtulmak. Kendimce uygulamaya çalıştığım glutensiz beslenmenin doğrularını öğrenmek ve bedenimle aramdaki iletişimi tekrardan oluşturmak.


Program hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Programın “farkındalık” kısmı aslında benim ulaşmak istediklerimin temeliymiş. Açlık ve tokluk nedir, bunun bedenimdeki sinyallerini öğrendim. 1 üzümden 1 kg üzüm tadı almak nasılmış :) onu öğrendim. Daha doğrusu yiyeceklerinin tadının farkına vardım ve bence en önemlisi zihnimi ve bedenimi otomatik pilottan çıkardım.


Program biterken kendinizde gördüğünüz en büyük fiziksel ve davranışsal değişim nedir?

Tabiki bunun bir diyet olmadığının ve amacımın kilo vermek olmadığının farkındaydım. Ancak bedenimde oluşacak değişiklikleri gözlemlemek amacıyla programa başlamadan tartılmıştım ve ölçüm yapmıştım. Program boyunca 3 kilo verdim, belimden ve alt karın bölgemden 5’er cm inceldim. Diyetsiz kilo verilmez diyenlere selam olsun. :) Ayrıca PCOS semptomlarım çok azaldı ve program süresince 5 yıldan uzun süredir ilk kez ilaçsız,

doğal olarak regl oldum. Davranışsal değişiklikleri sıralamakla bitmez. Doyduğumu anlayabiliyorum, açlığımı değerlendirebiliyorum, özetlemek gerekirse bedenimin ne istediğini anlayabiliyorum ve karşılığında istediği şeyleri veriyorum.


Bu programı şöyle problemler yaşayanlara öneririm:

Yıllarca diyetler yaptıysanız ve artık bu diyetler sonucu açlık-tokluk algınız yok olduysa, yeme ataklarınız varsa, çok sık acıkıyorsanız ve tokluk sürelerinizi uzatmak istiyorsanız (ki bu annemin kendisinde en çok fark ettiği değişiklik oldu), benim bunlar gibi şikayetlerim yok ama sağlıklı beslenmek nedir öğrenmek istiyorum diyorsanız kesinlikle bu programa katılmalısınız. 7’den 70’ e herkes katılabilir. (Ben 21, annem 53 yaşında bu programı tamamladık). Zaten sonunda bunun bir yaşam biçimine dönüştüğünü kendi gözlerinizle göreceksiniz.


Bu referansınızı ön isminizle veya isimsiz olarak websitemde ve İnstagram sayfamda kullanabilir miyim?

Tabii ki kullanabilirsiniz. Bu bilgilerin ne kadar çok kişiye ulaşmasına yardımcı olursam o kadar mutlu olurum. :)


Eklemek istedikleriniz…

Sizinle tanıştığım için kendimi o kadar şanslı hissediyorum ki… Hayatıma dokundunuz, bana çok çok iyi geldiniz. Her sabah heyecanla maillerinizi bekledim. Emeğinize, özeninize çok teşekkür ederim Sema Hanım. İyi ki varsınız ❤️


 

U.Ç.

Öncelikle size FSB serüvenindeki tatlı anlatımlarınız, tam isabet paylaşımlarınız, tarifleriniz, aktardığınız her bilgi için sonsuz teşekkürler.


FSB’den önce 2 ay kendi kendime glutensiz beslenmeye başlamıştım. Sanıyorum bir çok kişinin düştüğü yanılgıya düşüp kendimi glutensiz ekmekler, kurabiyeler, atıştırmalıklar yaparken ve bunları hiçbir denge kurmadan tüketirken buldum. Ortada yanlış birşeyler olduğunu farkediyordum ama yolumu da bulamıyordum. Sonra 10 gün kadar battı balık deneyimi yaşayıp eski beslenmeme geri döndüm. Sonra da sizinle tekrar yola çıktı


Son 2 senedir sürekli, aklınıza gelebilecek her tür diyeti 'sağlıklı besleniyorum' adı altında denedim. Hepsinde kilo verdim. Ama yoyo gibi 59kg - 53kg arasında sürekli gidip geldim. Kalori sayan diyetler yaptım, diyetisyen diyetleri yaptım, aşırı düşük kalorili ve meyve yemeye hasret kaldığım, sonucunda yoksunluk krizleri ile başa döndüğüm yorucu bir süreç yaşadım. Son zamanlarda "galiba benim yeme bozukluğum var" diye düşünmeye de başladım. Ne yesem pişmanlık duyuyordum…


Sizinle beraber öğrendiğim en önemli unsur ne oldu biliyor musunuz? Açsan ye, toksan dur. Bu beni o kadar özgürleştirdi ki anlatamam. Sonra şu farkındalıkla yeme tecrübemiz. Yediğinin tadının farkına ve zevkine varmak. Ben bunu o kadar unutmuşum ki… Dürüst olacağım, her seferinde yapamıyorum. Ama içim artık yeme deneyimini kör bir zevkten uzaklaştırmaya yöneliyor. Son zoom dersimizse canımızın çektiğini yemek, ama dengeyi elden bırakmamak gibi basit bir bilgiyi de anlamlı bir şekilde aklıma soktu. Her dakikası için teşekkür ediyorum tekrar.


Bu arada sürekli aşağı yukarı gibi yolculuk yapan kilom 55,5kg'da sabitlendi. Aç değilim, yoksunluk çekmiyorum, kilo verme gibi bir hedefim yok. Bu hedefi aklımdan silebilmek çok büyük bir mutluluk oldu bu bende. Yemek yemek stres kaynağı değil artık :)

Ben glutensiz beslenmeye 42 yaşında, yıllardır fıtık ve spazm olarak yaşadığım sırt ve bel ağrılarımın spondilit artrid olduğunu öğrendikten sonra başladım. Glutensizlik nasıl etkiledi, onu da tam bilmiyorum. Anlamam için çok erken. Mart ayında teşhis kondu, bunun sadece 2 aylık kısmı dengesiz bir glutensiz beslenmeydi. Ağır bir ağrı kesici kullanıyorum. İlaca da karşı değilim çünkü bahsettiğim glutensiz beslenmeyi bıraktığım 10 günlük süreçte ilaçlarımı da bıraktım ve ağrılarım hızla geri döndü, dağıldım. Ağır olmayan bir ilaca evrilmeyi umuyorum. Glutensiz dönemde de ağrılarım sıfırlanmamıştı ama ataklarım çok daha hafif geçiyordu. Buradan hareketle de doğru bir glutensiz beslenmenin beni nereye götüreceğini denemeye karar verdim.


Yani yazsam daha neler neler yazarım :) Çok ilginç bir dönüşüm oldu benim için. Usul usul alıştım, alışkanlıklarımı usul usul bıraktım :)


 

S.B.

Benim şekersiz yaşam maceram uzun zaman önce sizinle başlamıştı. Herhangi bir hastalığım yoktu ama kıyafetlerimin olmamaya başlaması beni mutsuz ediyordu. Sonra bir tesadüf sonucu sizi buldum İnstagram'da. Tariflerinizin yardımıyla şekeri bıraktım, 6 kg verdim, düzenli sporu hayatıma aldım. Uzun süre de böyle devam etti. Sonra birden bağırsak problemleri başladı . Ben de glutensiz sekersiz beslenmeyi denemeye karar verdim. Yaklaşık 1-1,5 senedir de böyle besleniyorum. Bağırsaklar çiçek gibi oldu :) Belli bir düzene oturttuktan sonra da haftada bir-iki canımın çektiği şeyleri yemeye başladım, dediğiniz gibi vücudum o kadarını kaldırıyor. Tam da bu noktada sizin programınıza katılmamın sebebi annem oldu. Bana iyi geldiniz, ona da iyi geleceginizi biliyorum. Alerjik astımı var, kilosu var, vermek istiyor ama bir sürdürülebilirlik sıkıntısı var. Ona sırf sizi takip edebilsin diye Instagram hesabı açtık, 2 ay glutensiz ve şekersiz beslendi ama sonra sürdüremedi. Benden bir hafta sonra başladı sizin programınıza, hiç aksatmadan devam ediyor. Su ana kadar çok iyi hissettiğini söylüyor, tek temennim devam etmesi, zira buna çok ihtiyacı var.

Ben sizin programınıza baslamadan önce, sizden öğrendiklerimin bir özetini duyacağımı düşünmüş ve bu bilgileri tekrar edeceğime sevinmiştimi ama Sema Hanım, bu hem bir özetti hem de özetin üstüne dikilen bir gökdelen. Beslenme düzenime büyük rötuş çektiniz. Meğer ben ne çok yulaf ve karabuğday tüketiyormuşum! Benim karabuğday ekmeğim hiç eksik olmazdı, bitmeden yapardım hemen yenisini. Kahvaltı salatasına çok mesafeliydim, iki gün zorladım kendimi, şimdi ise onsuz eksik hissediyorum :) Vejetaryen olduğum için et yemiyorum ama akşamları tahıl tüketiyordum mesela. Kilo vermek gibi bir hedefim yoktu yine de dayanamadım tartıya çıktım. Vermişim. Size çok teşekkür ederim. Kafamda bütün taşlar oturdu. Beslenmem düzgün olunca yoga pratiğimde de büyük fark oluyor. Sebze alımını yükseltince başka bir enerjiyle yapıyorum yogayı. Her şey birbiriyle ne kadar da bağlantılı! Demem o ki, hayatımıza çok güzel dokundunuz. Teşekkür ederim hem kendi adıma, hem annem adına.


 

G.C.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi? Covid geçirdikten sonra iştahım inanılmaz açılmıştı; amacım kendime bir dur demekti ve bunu başardım. Ayrıca şekeri kesmek için bir adım oldu benim için. Program hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu? Her gün gelen mailleriniz sayesinde farkındalığım çok arttı. Artık neyi ne zaman yediğime daha çok dikkat ediyorum.

Program biterken kendinizde gördüğünüz en büyük fiziksel ve davranışsal değişim nedir? Kendimi sürekli mutfakta bulmuyorum. :) Sofradan doyup kalktıktan sonraki atıştırma hali son buldu. Sürekli ne yiyeceğim şimdi modundan çıktığım için çok mutluyum. Ayrıca kendimi hafiflemiş hissediyorum. Bu programı şöyle problem yaşayanlara öneririm. Aslında probleminiz olmasına gerek yok. :) Şekeri bırakmak ve kendiniz için sağlıklı bir adım atmak istiyorsanız kesinlikle katılmalısınız.


 

S.E.E.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Bu programa başlama nedenim, sağlıklı beslenmeyi tam olarak bir türlü hayatıma adapte edememek ve sürekli bundan şikayet etmekti. Denemediğin bir bu kaldı artık deyip kayıt oldum. :)


Program hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Program öncelikle bana neyi yanlış yaptığımı gösterdi. Yanlışlarımı gördüğüm zaman da, tam olarak gözüm açıldı diyebilirim.


Program biterken kendinizde gördüğünüz en büyük fiziksel ve davranışsal değişim nedir?

Fiziksel olarak bir hafifleme oldu, göbeğim gitti (o kadar çok uğrağmıştım ki gitsin diye ama hep vardı. Bu program sonunda artık yok).


Davranışsal olarak kendime güvenim arttı sanırım, yapamayacağım hiçbir şey yok diye düşündüm. Meditasyona başlamaya karar verdim.


Bu programı şöyle problemler yaşayanlara öneririm:

Ben bu programı problem yaşayan ve yaşamayan herkese öneririm.


Eklemek istedikleriniz…

Bana kattığınız her şey için çok teşekkür ederim. Sizden öğrendiklerimi önce kendim uygulayacağım, sonra yakın çevreme ve sonra da tanıdığım tanımadığım herkese anlatmaya çalışacağım. İyi ki yollarımız kesişti.


Belki birgün tanışma şansımız da olur, karşılıklı bir kahve içeriz.


O zamana kadar kendinize çok iyi bakın. Allaha emanet olun.


 

T.İ.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Programa başlarken hedefim, iyi gitmeyen sağlığımı düzeltmek için özellikle glutensiz beslenme ilkelerini, doğru beslenme yöntemini öğrenmekti.


Program hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Sema Hanım'ın samimi yaklaşımı, son derece hakim olduğunu hissettirdiği beslenme bilgilerini, anlaşılır ve sade bir şekilde sunuyor olması, hiç bir sorumun yanıtsız kalmaması ile kendisine duyduğum güven sonucu programın başarıya ulaştığını söyleyebilirim.

Program biterken kendinizde gördüğünüz en büyük fiziksel ve davranışsal değişim nedir?

Program biterken hissettiğim fiziksel değişim, kendimi çok daha sağlıklı ve hafif hissetmem, giydiğim kıyafetlerde rahatlama. Davranışsal değişim ise, yediklerimi fark ederek tüketme ve keyifle yaptığım eleme.


Bu programı şöyle problemler yaşayanlara öneririm:

Bu programı kendisine iyilik yapmak isteyen, kendisi için bir şey yapmak isteyen herkese öeneririrm.

Eklemek istedikleriniz…

Sevgili Sema Hanım, sizi tanıdığıma çok memnunum. Bana hissettirdiğiniz güvende olma, ehil ellerde olma hissi için teşekkür ederim. Buluşmalardaki güler yüzünüz, sabahları gönderdiğiniz maillerle geçirdiğiniz güzel enerjiniz için çok teşekkür ederim. İyi ki tanımışım sizi. Son buluşmamızda da söylediğiniz gibi orada olduğunuzu bilmek çok güzel. Yıllardır Sjögren Sendromu hastasıyım ve sürekli ilaç kullanıyorum. Bunun yanında çok sık, çok kolay hasta oluyorum, kendime bebek gibi bakmak zorunda kalıyorum, bu da artık oldukça moral bozucu olmaya başladı. Glutensiz beslenmeyi deneyimlemeye karar verdiğim bir anda FSB eğitimi duyurunuz karşıma çıktı, hatta son gündü yanılmıyorsam, telaşla kayıt yaptırdım. Eğitimden sonra beslenmemi düzenleyerek bir çıkış yolu bulabileceğimi hissettim. Bunun yanında verdiğiniz tarifler hayatımı çok kolaylaştırdı. Deneye yanıla bu tariflerin kendim için en iyi halini bulmaya çalışıyorum. Mutfak dolabımın bir gözü (daha önce hiç almadığım) nohut, fasulye, hindistan cevizi, badem unu, kinoa, karabuğday, kepekli pirinç, vs. ile dolu. Her baktığımda mutlu oluyorum, her ne kadar eşim ve kızım beni mor renkli ekmek yapabildiğim için kutlasalar da (!). Gerçi geçenlerde yaptığım karabuğday unlu ekmeği bayıla bayıla yediler:)) Daha önceki maillerde de yazdığım gibi benim ve ailemin hayatına güzel bir dokunuş yaptınız.


 

S.B.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Uzunca bir zamandır sağlıklı beslenmeye gayret ediyordum fakat akşamları yeme isteğime engel olamıyordum. Akşam yemeklerini ne kadar doyurucu da yesem yatana kadar atıştırmaya devam ediyordum, sabahları halsizlik ve şişkinlikle uyanıyordum. Bu yeme şeklini değiştirmek ve gerçekten sağlıklı beslenmeyi öğrenmek ana hedefimdi.


Program hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Öncelikle doğru bildiğim yanlışları görerek, sağlıklı sandığım pek çok gıdanın çok da sağlıklı olmadığını ya da sağlıklı olsa bile miktarın önemini anlayarak başladı aydınlanmam. Bütün gün kendimi aç bıraktığım için akşamları sürekli atıştırdığımı ve bazen de alışkanlıkla bu düzeni devam ettirdiğimi fark ettim. Doğru gıda

ile beslendiğimde, gerçekten doyduğumda canımın artık o abur cuburları istemediğini görmek en büyük şaşkınlığımdı. Üstelik gerçekten zorlanmadım, vücut zaten ihtiyacı olanı aldığı için gerçekten çok hızlı adapte olabiliyormuş.


Program biterken kendinizde gördüğünüz en büyük fiziksel ve davranışsal değişim nedir?

Kilo vermek gibi bir hedefim hiç olmamasına rağmen ciddi bir daralma yaşadım. Düğmesi kapanmayan şortum bir haftanın sonunda kapanmaya, iki haftanın sonunda çok rahat şekilde olmaya başladı. Sabahları yaşadığım şişkinlik ve gaz problemi resmen uçup gitti. Saat çaldığında gözümü zor açarken daha saat çalmadan uyanmaya başladım. Enerjik uyanmak ne büyük nimetmiş! Bütün gün halsizlik veya uyku hissetmeden yaşamak ne güzelmiş. :)


Fiziksel değişim bir yana, asıl düşünme şeklim değiştiği için çok mutluyum. Bir kere her şeyden önce yemeklerimi yerken ne yediğimin farkında olmayı, tadını çıkararak yemeyi öğrendim. Akşamları alışkanlıkla elimi bir yiyeceğe uzatırken durup düşünmeyi, bedenimi dinlemeyi öğrendim. Artık derin birkaç nefes alıp gerçekten aç mıyım, şu anda bu yiyeceğe gerçekten ihtiyacım var mı diye sorguluyorum. Eğer bir gün bir

sebepten düzenim bozulursa, sonraki öğünlerde nasıl dengeleyeceğimi artık biliyorum. Hiçbir şeyden mahrum olmadığım için de baskı ve stres hissetmiyorum. Stres ve açlık olmayınca yeme dürtüsü de olmuyor.


Bu programı şöyle problemler yaşayanlara öneririm:

Görünen şekilde sağlık problemi yaşayanlar mutlaka katılmalı. Fakat onun dışında benim gibi kilo ya da belli bir sağlık problemi olmayan kişiler için şunu söyleyebilirim; açlık krizleri yaşayanlar, ne yemesi gerektiğini bilip asla uygulayamanlar, üzgün ya da öfkeliyken yemeğe saldıranlar, sürekli başlamak isteyip de bir türlü nereden başlayacağını bilemeyenler, kendini bir kısır döngüde hissedip çıkamayanlar mutlaka

bu programa katılmalı. Hem fiziksel hem de zihinsel olarak hayatınızın bu kadar kısa sürede bu kadar güzel bir şekle dönüştüğüne inanamayacaksınız.


Eklemek istedikleriniz…

Sema Hanım ben resmen size aşık oldum! Güler yüzünüze, samimiyetinize, doğallığınıza, enerjinize, bilgileri sunuş biçiminize, mütevazılığınıza hayran oldum gerçekten. İyi ki yolumuz kesişmiş, iyi ki sizi tanımışım. Etrafa Semalar saçmaya :), bilginizle ve gülüşünüzle aydınlatmaya devam edin lütfen. Umarım çok fazla insana ulaşırsınız ve onların da hayatlarını benimki gibi güzelleştirirsiniz. Bir gün bir yerde karşılaşmak umuduyla...


Sevgiler

 

E.S.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Benim bu programa başlamaktaki amacım, bir otoimmün rahatsızlığı olan biri olarak doğru bildiğim şeyleri kontrol etmekti. Zaten beslenmem glutensiz ve şekersizdi. Ancak ben uzun süredir yasaklar listesinde takılıp kalmıştım. Bu programa katılmam aslında yasak listesi diye birşey olmadığını daha özgür davranabileceğimi öğretti.


Hatta başlayacak olan Eliminasyon Diyeti Programına da kayıt oldum. Çünkü hayat boyu kullanılabilecek bilgilerie dolu olduğunu düşünüyorum.


Program hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Sema Hanımın anlaşılır bir dille anlatması çok iyi. Ve gerçekten sürdürülebilir bir beslenme modeli öğrenmiş oldum. Herşey netleşti benim için.


Program biterken kendinizde gördüğünüz en büyük fiziksel ve davranışsal değişim nedir?

Beslenme açısından değerlendirmek gerekirse, artık nasıl daha özgür davranabileceğimi biliyorum. Takılıp kalmayacağım yasaklar listelerine yani. Davranışsal olarak daha da fazlasını yaşadım. İşte buna devrim diyebilirim. Benim hayatımın kronik sorunu olan uyku problemimi Sema Hanım sayesinde (bir mailime verdiği cevapla) çözme noktasına geldim. Meditasyonu hep deniyor ama bırakıyordum ve bu programla meditasyonu hayatıma nasıl dahil edebileceğimi de çözdüm. Veee tarifsiz çok iyi geldi.


Bu programı şöyle problemler yaşayanlara öneririm:

Diyet yapmaktan yani kısıtlanmaktan çekinen, temiz ve sağlıklı beslenmek isteyen ama bunun zahmetli olduğunu düşünen ve kronik hastalıkları olan herkese kesinlikle tavsiye ederim. Çünkü hayatları değişebilir. Ayrıca çağımızın sorunu olan otomatik pilotta olma sorunu yaşayan herkese şiddetle öneriyorum.


Eklemek istedikleriniz…

Ayrıca belirtmek isterim ki bu süreçte kafama takılan herşeyi Sema hanıma sorduğumda hızlı ve bilgilendirici geri dönüşleri beni çok mutlu ve motive etti. Programın bana kattıkları sadece beslenme ile sınırlı kalmadı. Hayatıma meditasyon ve farkındalık kavramları da girdi. Yeni başlayacak olan Eliminasyon Programına da kayıt oldum. Çünkü bir kronik hasta olarak gerçek bir Eliminasyon Diyetinin nasıl olması gerektiğini öğrenmek istedim. Sema Hanımın bilgiyi aktarma şekli çok iyi. Sanırım bende bağımlılık

yaptı :) Yoga dersleri vermesini de sabırsızlıkla bekliyorummmm…


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page