top of page
  • Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

Lupin Unu ve Bir Tarif

Güncelleme tarihi: 12 Şub

Bugün size, ülkemizde yeni bir un olan Lupin Unu’nu basit bir tarifle anlatacağım.

Lupin, bakla ailesinden bir baklagil, bu da onun unu. En önemli özelliği, yüksek lifi ile kan şekerini çok dengede tutması, yavaş yükseltmesi; yani karbonhidrattan çok düşük. 100 gramında 2-3 gram net karbonhidrat var. DKYY beslenmeye tam uygun. Çok lifli olduğu için azıcık kullanmak yetiyor; doyuruculuğu yüksek. Un bol sıvı çekiyor. Bence tadı tuzlulara uygun. Tatlıya nasıl olur, bilemedim :) Ama deneyeceğim. Adı tatlı lupin unu; ama tadı tatlı değil. İngilizce’de bu bakla cinsinin adı 'Sweet Lupin' olduğu için öyle çevrilmiş. Tabii ki glutensiz. Düşük karbonhidrat beslenirken çorbalara kıvam vermek için, sebzeleri kaplamak için kullanıma uygun bence. Benim yaptığım gibi poğaça, ekmek gibi de kullanılabilir.


Şu notu da eklemeden geçemeyeceğim. DKYY beslenmek devamlı unlarla ekmekler yapıp yemek değil. İnsanın canı arada çekerse kullanmalık :)


Ben unu yumurtasız bağlayamadım. Krep yapmaya çalıştım, tamamen parçalandı. Yumurta ile güzel bağlandı. Keten tohumu, karnıyarık otu tozu bağlar.


Ben tarifte en basitinden gittim. Çok da güzel oldu.


🌸5 yk lupin unu

🌸5 yk zeytinyağı

🌸1 yumurta

🌸1/2 normal boy çb su

🌸4 yk lor (yağlı peynir çok yakışırdı bence) ve azıcık tuz


Hepsini karıştırdım. Islak elle şekil verdim. Glutensiz unlarda bu en büyük yardımcı; yoksa ele yapışıyor. Üstüne susam serptim ve 160 derece turbo fırında 30 dakika pişirdim. Bazılarının şeklini yuvarlak yaptım, bazılarını içi pişmezse diye düz. Hepsinin içi pişti :)


Ben unu sevdim. Düşük karbonhidratlı beslenmiyor bile olsanız, diğer unlardan aldığınız yüksek karbonhidrattan kaçmak için güzel bir alternatif olabilir.


Bekleyenlere bir inceleme olsun bu. Bilmeyenlere de tanışma :)


Yapım aşamaları ve kıvam videosuna bu linkten ulaşabilirsiniz:


Şimdiden afiyetler olsun.


Sevgiler,

Sema

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page