top of page
  • Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

Meditasyon ve Mindfulness Egzersizleri Mutlu Sonlar

Güncelleme tarihi: 1 Şub

Birbirinden harika değişimler deneyimleyen katılımcılarımdan, geri bildirimler gelmeye devam ediyor. Ben de onlar adına çok mutlu oluyor, sizlerle paylaşmaya devam ediyorum.

M.K.

Çok dolu dolu bir 8 hafta geçirdim. Anda kalmak ile ilgili farkındalığım çok arttı. Artık düşünce sarmallarına girdiğimde bunu fark ediyorum ve nefesime ya da bedenime odaklanmayı deniyorum. Uykusu çok hafif olan biriyim. Ufak bir sese bile uyandığım olmuştur. Eğer uyandıysam bir daha uykuya dönmek benim için zor olabiliyor. Bu 8 haftada şunu fark ettim; uykuya geri dönemememin en büyük sebeplerinden biri, artık uyanmış olan beynimin düşüncelere dalıp gitmesi ve bunların arasında boğulması. Eskiden telefonumu elime alır ve internette vakit geçirerek bundan kurtulmaya çalışırdım. Son seferlerde, bu gece yarısı gelen sarmalları fark edip telefonuma sarılmak yerine, gözlerimi kapatıp nefesime odaklanmayı denedim ve kendi kendime uyuyakalmış olduğumu fark ettim. İnanılmaz bir etki oldu hayatımda. Ayrıca, son yayında vurguladığımız şükretmenin, benim hayatımda pek yeri olmadığını farkettim. Ben de o katılımcı gibi, her gün bugün beni mutlu eden, şükür ettiğim bir şeyi yazmaya karar verdim. Çok ilham verici bir rutin.

 

N.E.

Bana kattığınız tüm güzellikler için çok teşekkür ediyorum. Eliminasyonlar, detoks ve meditasyon. Bana hep şifa oldunuz. Eliminasyon ve detoksla vücuduma, meditasyon ile kalbime şifa oldunuz. Sizinle bir programa başlamanın tek tehlikesi alışkanlık yapmanız. Hep motive ettiniz. Bu 8 haftanın bana getirdiği en büyük hediye, sanırım daha sakin, daha huzurlu bir insan oldum. Kendimle yüzleştim. Şükretmeyi ve kendimle barışmayı; hatta affetmeyi öğrendim. Sesli meditasyon kayıtlarınız ihtiyacım olduğunda hep yanımda. Kendim için zaman yaratmayı öğrendim. O 10 dakikalar nasıl iyi geliyor. Sizi çok seviyorum. Eminim kısa bir süre sonra yine yolumuz birleşecek. O zamana kadar Instagram'da takipçinizim.

 

S.E. Program sonrasında, genel olarak bir sakinlik ve dinginlik oluştu. Beni zorlayacak bir olay olduğunda hemen takım çantama dönüyorum, 'Hangi meditasyonu yapsam?' diyorum. Nefese dönmek gerçekten çok iyi geliyor. O anda hayat devam ediyor ve ben orada endişe içinde kıvransam da, kıvranmasam da devam edecek. Orada 5 dakika ayırıp nefese dönmek hem bana iyi geliyor o anda, hem de günümün geri kalanı için yine stresimi azaltıyor. Genel olarak verdiğim kararlar bile sanki etkilendi, ani tepkiler vermiyorum olaylara. Çok teşekkürler!

 

B.S.

Çok güzel bir 8 haftalık yolculuktu.. Canlı yayınlardan 6 tanesine online gerçekleştiği anda katıldım, 2 tanesini de sonradan kayıttan hiç kaçırmadan izledim. Mindfulness dünyasını zaten merak edip okuyor; fakat pek anlamlandıramıyordum. Her şeyden önce, çocuğa anlatır gibi inanılmaz basit bir dille anlatışınız çok etkiliydi bence. Ve sonunda anladım :) Sizin de anlattığınız gibi, program öğreti dışında, bireysel pratik için vakit ayırma çabası da kesinlikle gerektiriyor. Bazen her gün kendimi istesem de, istemesem de meditasyona oturttum; bazen de oturtamadım açıkçası ama battı balık yapmadım hiç. Birkaç gün ara verip hep geri döndüm. Ve inanın, aşırı dağınık ve hiçbir şeye odaklayamadığım beynimi, birkaç kez kendi istediğim yöne çapalarken buldum ve çok hoşuma gitti. Programdan hiçbir şeyi yapamasam bile, hiç aklımdan çıkmayan ve günde şahsen en az 20 kez uyguladığım al-2-3-4, ver-2-3-4 nefes eşitliği, günlük yaşamımda ufacık bir hareketle inanılmaz bir değişim yarattı. İkinci en basit şey de, dalgayla sörf hiç aklımdan çıkmıyor. Bundan sonra gönderin bana dalgayı; Sema Hanım sağolsun sörf yapabiliyorum!!

Kalpten Teşekkürler !

 

Z.Y.

Program sonrası kendinizde nasıl değişiklikler gözlemliyorsunuz?

Program öncesinde çok fazla yaşadığım zihnimde sürekli kendi kendime konuşma, zihnimi susturamama, düşüncelere ve çeşitli senaryolara dalıp gitme sıklığım çok azaldı. Böyle bir an yaşadığımı fark edip, onların gerçek olmadığını anlayıp, düşünce sarmalından çıkabiliyorum. Bir diğer gözlemim ise, hayatımdaki memnun olmadığım, mutlu hissetmediğim durum ve olaylara karşı daha sakin kalabiliyorum; çünkü içimde geçici olduklarına dair bir kabul oluştu.


Program size nasıl yardımcı oldu?

Zihnimin ürettiği ile gerçek arasındaki farkı en azından sorgulamama, üzerine düşünmeme, yani farkına varabilmeme yardımcı oldu. Sıkıldığım anlarda veya sadece gün içinde bir anlığına durup nefes almama, kendimi fark etmeme yardımcı oldu. Programa katılma sebebim olan ağrılarım ve yaşadığım zorluklarla ilgili girdiğim düşünce sarmallarından, "Neden oluyor?", "Neden geçmiyor?" sorularından sıyrılmamı, daha naif kalabilmemi sağlıyor. Bir de en önemli farkındalıklarımdan biri, hayatta farkına vardığımız zorlukların yanında, aslında daha çok sahip olduğumuz kolaylıkları ve mutluluk sebeplerini görmek, hissetmek oldu. Daha önce bunun üzerine çok az düşünmüştüm.


Zorlandığınız zamanlarda programda öğrendiklerinizden hayatınıza nasıl uyguladınız?

"Hissettiğim ile gerçekte olan arasında bir fark var mı?", "Zorluk ne derece zorluk?", "Stres yapmamı gerektiren bir durum mu?" sorularını kendime sormaya başladım. "Bu zorluk, hayatımda ne kadar büyük bir öneme sahip?" bakış açısını kazanmaya çalışıyorum. "Evet zorluk var; ama her şey gibi bu da geçici." gerçeğini kendime hatırlatmaya çalışıyorum.

 

B.A.

Program sonrası kendinizde nasıl değişiklikler gözlemliyorsunuz?

Benim katılmaktaki amacım, hayatıma düzenli, rutine oturmuş bir şey katabilmekti. Zorlandım; çok zorlandım :) Ama buna rağmen kendime çalışma odamda bir alan oluşturdum; her gün kendimle, düşüncelerimle kavga ederek o köşeye oturdum. Şu anda rutin bir şekilde, hafta içi her gün meditasyon yapıyorum; ama hafta sonu düzenim bozulduğunda dahil edemiyorum. Onu da şimdilik dert edip kendimle kavga etmiyorum. Gün içinde birçok sorunla karşılaşıyoruz ve ben her sorunla karşılaştığımda nefes alıp nefes veriyorum; anlık rahatlama tabii ki sağlıyor. Ama bence bu eğitimin geri bildirimini şu an almak çok mantıklı gelmiyor; çünkü eminim ki aradan aylar geçtiğinde, ben pratiklerimi düzenli yaptığımda, doğru bir geri bildirim sağlayacağım. Şimdilik, günlük hayatımda rutine oturmaya çabalayan bir egzersiz ve gün içinde sorunlarla karşılaştığımda nefesimi kullanıp ana dönmemi sağlıyor.


Program size nasıl yardımcı oldu?

Rutinlerim oluşuyor, bir sorunla karşılaştığımda nasıl yaklaşmam gerektiğini deneyimliyorum. Özellikle anksiyetelerim başladığında.


Zorlandığınız zamanlarda programda öğrendiklerinizden hayatınıza nasıl uyguladınız?

Benim bir köpeğim var ve maalesef oturduğumuz bölgede çok fazla sokak köpeği var. Ben her yürüyüş öncesi stres oluyorum; çıktığımda "Ya Sivas Kangalı mahalledeyse?", "Ya gideceğim parka kadar komşunun tasmasız Dogo Arjantin'i bahçeden kaçıp 'Ice'a yine saldırırsa?", "Ya ihtiyacını giderdiği parka gittiğimde köpekler orada uyuyorsa?" diye bir sürü kurgu ile çıkıyorum evden. Şimdi bu kurguları yaratmıyorum; sakince evden çıkarken 4'e kadar sayıp nefes alıp, 4'e kadar sayıp nefes veriyorum. Bunu tekrarladıktan sonra yürüyüşe çıkıyoruz; dışarıda bir köpekle karşılaşırsam, sakince ilerlemeye çalışıyorum. En kötü olasılık, "Pet şişede yanında su var Burçin; sakin ol." deyip geçiyorum. Maalesef bir çok kez saldırı yaşadık mahallemizdeki köpekler tarafından; bu nedenle bu kaygım.

 


123 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page