top of page

Perimenopozda Neden Kilo Alıyoruz?

Yazarın fotoğrafı: Sema ÖzpekmezciSema Özpekmezci

Her şeyi eskisi gibi yapıyorsunuz, hatta belki daha bile iyi beslenip, daha çok hareket ediyorsunuz ama kilo veremiyorsunuz. Buyrunuz nedenleri geldi :) Aldığımız kalori, yaktığımız kalori , bunların hesapları vs artık işe yaramaz. O hesapları bırakıp değişen bedeninizin ihtiyaçlarına yönelmeniz lazım. Bu yazımda sizlere, perimenopoz döneminde kilo verememenin, kilo almanın 2 nedeninden bahsedeceğim. 

Perimenopozda kilo alma

İlki, üreme hormonlarımızın dengesizleşmesiyle birlikte, insülinimizin kendiliğinden artması. Mükemmel besleniyor bile olsanız, perimenopoz döneminde insülin yükseliyor. İnsülinin yükselmesi, artan iştah olarak geri geliyor. İştah artınca hamur işleri, ekmek, tatlılara yüklenilmeye başlanıyor. Bu da, yüksek olan insülini daha da yükseltiyor ve böyle bir kısır döngünün içine giriyoruz. 


🌸 Bu kısır döngüden çıkabilmek için insülini yönetmeliyiz. İnsülini yüksek ve dengesiz olan bir kadının üreme hormonlarının doğru çalışması beklenemez. Peki insülini nasıl düşürürüz? Düşük karbonhidrat yüksek yağ beslenme, her gün yürüyüş veya başka bir hareketle. Düşük karbonhidrat yüksek yağ beslenmeyi defalarca anlattım. Kendiniz yapamıyorsanız da ben sizlere yaptırıyorum, 6 Santimetre programıma gelebilirsiniz :) Bel çevresi düşerse semptomlarınızı ve geçişi çok daha kolay yaşarsınız.


İkinci neden ise östrojen baskınlığı. Bu da oldukça büyük ama az konuşulan ve çözülemeyen bir sorun gibi görünüyor. Yumurtalıklarımız hala östrojen üretirken döngümüzün 2. yarısında, ürettiğimiz progesteronu daha az üretmeye başlıyoruz. Östrojen üretmek kolay ancak progesteron üretmek zor. Progesteron, östrojenin elinden tutup onu dengeleyen hormon ama onun sahneden çekilmesiyle birlikte, östrojen tek başına, yüksek olarak kalıyor. Ve işte bu durum, ‘hormon dengesizliği’ dediğimiz bir soruna yol açıyor. Bu 2 dengede olması gereken hormondan 1 tanesi yüksek ve baskın kalıyor ve bu da bedende yağlanmaya neden oluyor. 


🌸 Östrojen dominansıyla başa çıkabilmek için, döngünün 2. yarısında, yani 14-15. günlerden sonra progesterona iyi bakmamız lazım. Bedeni sakinleştirecek aktiviteler, dinlenme, uyku, meditasyon, nefes ön planda olmalı. Kendinize bu bölümde gerçekten iyi bakmanız lazım.


🌸 Tüm ay boyunca fazla östrojeni atabilmek için karaciğere destek vermeliyiz. 0 alkol, sigara, en düşük toksinli yaşam (kozmetik, makyaj malzemeleri, plastikler yani xenoöstrojenler), lenflere masaj, beslenmede karnabahar, lahana, brokoli, enginar, muz, ceviz, susam, ay çekirdeği içi, badem, tatlı patates, kinoa çok yardımcı olur.


🌸 Hareket ve temiz beslenme zaten cepte olmalı.


🌸 Haftada bir kez, özellikle ovülasyon sonrasında 24 saat su orucu yapmak. Östrojeni atmak için çok yardımcı. Ben de bunun için uzun oruçlara başladım. Önce üstteki aşamaları yapıp, sonra bu kısma geçebilirsiniz.


Eğer siz de perimenopoz dönemindeyseniz ve kilo verememe, kilo alma gibi durumlar yaşıyorsanız, büyük ihtimalle bu ikisinden birini yaşıyorsunuzdur.

Korkmayınız, halledilir :)


Sevgilerimle,

Sema Özpekmezci Hadjichristofi

Comentarios


bottom of page