top of page
  • Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

3'lü Eliminasyon ile Tazelenme Mutlu Sonlar 3

Güncelleme tarihi: 2 Haz 2023

3'lü Eliminasyon ile Tazelenme mutlu sonları üçüncü sayfamıza geldik. Katılımcılarıma zaman ayırıp yazdıkları ve sizlerle paylaşmama izin verdikleri geri dönüşleri için çok teşekkür ederim. Sizi onların hikayeleriyle başbaşa bırakıyorum.

N.G.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

36 yaşındayım ve kötü kolestrolüm normal sınırların üstünde, ilk ve öncelikli hedefim

kolestrolümü kontrol altına almaktı. Henüz doktora gitmedim, gittiğimde eğer düşüş varsa size yazacağım. :) Bunun dışında şişkinlik ve gaz problemlerim de vardı.


Program, hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Şişkinlik ve gaz tamamen sona erdi.


Program biterken kendinizde gördüğünüz fiziksel ve davranışsal değişimler nedir?

Tartılmamamız gerektiğini söylemiştiniz ama dayanamadım. :) 3,5 kg verdim. Psikolojik

olarak da kendimi daha iyi hissediyorum. Ani parlamalarım oluyordu, program sonrası

daha sakin kalabiliyorum.


Bu programı kimlere önerirsiniz?

Herkese öneririm. Sağlıklı yaşam herkesin ihtiyacı.


Eklemek istedikleriniz…

Öncelikle verdiğiniz bilgiler, profesyonelliğiniz ve özellikle de yaklaşımınız için size

teşekkür ederim.


Ergenliğimden beri diyet yapan bir insanım, daha önce diyetisyen eşliğinde de kilo

verdim. Ancak artık ara öğünde 2 grissini yazan ya da sürekli ideal beden ölçülerini

dayatan ve sürece hiçbir şekilde bütüncül yaklaşmayan uzmanlardan yılmış

durumdaydım. Sizin diyet yerine sağlıklı yaşama yaptığınız vurgu benim için çok

önemliydi. Bedenimizi sevmemiz ve kendimize şefkatli davranmanıza ilişkin yaklaşımınızı

da çok kıymetli bulduğumu eklemek isterim.


Daha önce hiç meditasyon yapmamıştım ve mindfulness üzerine de hiçdüşünmemiştim.

Programdan sonra buna ne kadar ihtiyacım olduğunu fark ettim ve beslenmeyle ne kadar yakın bir ilişki içinde olduklarını anladım. Benim için ruhumu ve bedenimi keşfetmeye başladığım çok güzel bir yolculuk oldu. Her şey için teşekkür ederim. İyi ki varsınız!


 

M.E.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Programa başlarkenki hedefim bu dönem kontrol edemediğim tatlı krizlerimi, artan kilomu ve sürekli yemek düşünmeyi durdurmaktı. 35 yaşındayım, cildimin sivilcesiz olduğu hiçbir dönem olmadı. 21 gün süt ürünsüz ve glutensiz beslenmeyi deneyip sivilcelerime bir etkisi olup olmadığını test etmek istiyordum.


Program, hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Hiç aç kalmadan şekerim dengelendi. Tatlı krizlerim ve sürekli bir şeyler yiyor ve yemek

düşünüyor olma halim bıçak gibi kesildi. Tüm hayatım boyunca kullanacağım bir bilgi olan besinleri kategorize etmeyi öğrendim. Yemek konusunda daha sakinim. Program bitti ama hala süt ürünsüz ve glutensiz besleniyorum.


Program biterken kendinizde gördüğünüz fiziksel ve davranışsal değişimler nedir?

Kalçam 6cm inceldi, karın şişkinliğim kalmadı. Sürekli acıkmıyorum. Sivilce problemim ilk

defa çok azaldı. Süt ürünü ve glutensiz beslenmeye bir süre daha devam edip cildime olan etkilerini gözlemlemek istiyorum. Bilinçsizce yemek yememeye, her lokmanın tadına varmaya çalışıyorum. İkram edilen şeyleri düşünmeden almıyorum. Stres halindeyken yemek dısında başka alternatifler üretmeye çalışıyorum. Tabağımın hepsini bitirmeye çalışmıyorum, tabağımda yemek az da kalmış olsa doyduğumda durmayı ve o iki lokma yemeği daha sonra yemek üzere saklamayı öğrendim.


Bu programı kimlere önerirsiniz?

Sıkıntısı olsun olmasın herkes katılmalı diye düşünüyorum. Özellikle kilo vermek ve yemekle olan bağımlılığını değiştirmek için nereden başlayacağını bilemeyenler kesinlikle katılmalıdır. Kronik rahatsızlıkları, cilt problemleri olanlar, sağlıklı beslenmek isteyenler katılabilir.


Eklemek istedikleriniz…

Her şey için çok teşekkür ederim. Senelerdir sizi takip ediyorum. Katılmak şimdiye kısmetmiş, İyi ki katılmışım. Süreci bizler için oldukça kolaylaştırmışsınız. Klasik eliminasyon hep gözümü korkutuyordu. Kendimi psikolojik olarak ayarlayıp anca öyle başlayabileceğimi düşünüyordum ve hiç başlayamadım. Bu 3'lü eliminasyon benim için çok daha hafif ve kolay oldu. Bir günde karar verip , kayıt olup ertesi gün rahatça başlayabildim. Elinize , emeğinize sağlık.


 

H.K.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Ben daha önce aralıklarla glüten ve şeker tüketmeye son verip sonra tekrar başladım.

Her defasında da glütene ve özellikle şekere geri döndüm. Her dönüşümde de sanki son

defa yiyecekmişim gibi normalde yiyeceğimden daha fazla yiyerek tatlı ve hamur işi

tükettim. Bu duruma bir son verebilmek için katıldım bu programa. Yani bilinçli bir şekilde besin almayı öğrenmeye.


Program, hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Beklediğimden daha farklıydı aslında. Daha klasik bir yöntemle olacağını düşünmüştüm

sanırım. Aslında size daha önce de takip etmeme, yazılarınızı okumama ragmen yine de

böyle düşünmemiştim. Ama sonuçta aslında beni bu gıdalara yönlendiren içimdeki boşluğa isim verdim bu program sayesinde. En önemlisi de artık kendimle yemek konusunda daha barışığım.


Program biterken kendinizde gördüğünüz fiziksel ve davranışsal değişimler nedir?

Fiziksel pek bir değişimim olmadı. Ama asıl psikolojik değişim oldu. Bir defa her gün

tartılmayı bıraktım. Kendimi çok daha iyi hissediyorum. Yemek yerken kendimi

dinliyorum. Acaba ne kadar açım diye. Biliyorum ki fiziksel değişim zamanla gelecek.

Daha pozitif bakıyorum artık.


Bu programı kimlere önerirsiniz?

Aslında herkese öneririm. Özellikle de beslenme şeklini değiştirmek ve bilinçli olarak

gerçekleştirmek isteyen tüm insanlara öneririm.


Eklemek istedikleriniz…

Size kendi yeme eylemimin şekli ve içeriği konusunda daha farkında olarak hareket

etmemi sağladığınız için çok teşekkür ederim.


 

G.Ö.

Öncelikle kısaca geçmişimden bahsedeyim. 32 yaşındayım. Hatay'da doğmuş, büyümüş biri olarak yemek yemek benim için ne anlamlar barındırıyor, siz de bir Antepli olarak iyi bilirsiniz. :) Peynir, yoğurt, süt... Hayatımda en fazla birkaç ay bırakıp sonra tabiri caizse kilolarca yedim, içtim bunlardan. Glüten mi? Sanki içine doğmuşum gibi... Velhasıl 14 sene önce bir anda alınan 10 kilo, ardından teşhisi konulan PCOS'uma, 6 sene önce de reaktif hipoglisemi ve IBS eklendi. TSH, demir, D vitamini, ... hiçbir kan değerim de yaşıma kıyasla ideal koşullarda olmadı asla. Annem ve anneannem de hipotiroidi hastası, bunun da bilincinde oldum hep. Peki ben ne yaptım? Bir dizi diyetisyen, hiç bitmeyen türlü türlü diyetler; ama üstüne de "battı balık yan gider"ler... Daha sonra 6 sene önce IBS teşhisim ardından, aralıklı oruçla tanıştırdı beni çok kıymetli bir beslenme uzmanı, iyi ki de yaptı. Kendisine minnettarım. Bu benim kendimi, kan şekerimi ve kilomu bunca yıldır belirli bir aralıkta kontrol altına almamı sağlasa da ben o bitmek bilmeyen iştahımdan, yemek saatini dört gözle beklemekten, ara ara bir anda bana binlerce kalori aldıran "binge eating" belasından asla kurtulamadım. Üstüne son senelerde asla geçmeyen, giderek artan bir şişkinlik... Ben en çok bundan usanmıştım aslında. Sizi senelerdir keyifle, özenerek takip ederim. İste bu sene dedim ki, çok sevdiğim ve benim için temiz başlangıçları çağrıştıran Eylül ayında Sema Hanim ile bir yolculuğa çıkayım... İyi ki de öyle demişim. Peki neler oldu kısa zamanda:

  • Son iki haftadır çok stresli bir süreçten geçmeme rağmen, ağzıma tek bir lokma cips, geleneksel tatlı, börek koymadım. Asil önemli kısım su, yemek içimden gelmedi.

  • Ne zaman acıkırsam o zaman yedim, yemeklerimden doyarak kalktım. Bol bol sebze, arada yaptığım ev humusum, pratikliğine aşık olduğum sodalı karabuğday ekmeği, değişiklik olsun diye pişirdiğim glutensiz, sütsüz banana bread... Bana fazlasıyla yetti.

  • İnanır mısınız, sizinle yaptığımız "kuru üzüm" egzersizinden sonra, yıllardır yediğim bazı sebzelerin tadına ilk defa vardım. Ne büyük lütufmuş...

  • Bu arada 30 yaşımla beraber kocaman olduğunu sandığım göbeğimin üçte ikisi şişkinlikmiş! Karnımda sancı olmadan oturup kalkmak ne büyük bir lüksmüş meğer...

  • Her zaman TV karşısında yiyen ben, sükûnet içinde, yediğim farkına vararak yemeyi deniyorum şimdilerde ve bundan çok büyük keyif alıyorum.

Sizin de belirttiğiniz gibi bu bir yolculuk; ama ben gerçekten çok iyi hissediyorum. Sanki bu defa uçup da gerçekten sağlam bir dala konmuşum gibi... Süreçteki rehberliğiniz, sıcak ve kapsayıcı tavrınızla kendim için gerçekten iyi bir adim atmamı sağladığınız için size çok teşekkür ederim. Umarım benim gibi uzun yıllardır kendiyle ve önündeki iki lokma yemekle kavga eden, asla barışamayan herkesin yolu sizinle kesişir...


Sevgiyle...


 

S.K.

Merhabalar Sema Hanım, :)


Şimdiye kadar geri bildirimlerde bulunamasam da gerçekten çok verimli bir 21 gün geçirdim. Eliminasyona başlamadan önce insanlara söylediğimde kimse bir anlam veremedi yapacağım şeye, çünkü aslında benim bugüne kadar hiçbir mide, bağırsak, sindirim vs. gibi bir sorunum olmamıştı. Hatta bazı insanlar şımarıklıktan yaptığımı düşündü. Ben de bir ara inandım aslında buna biliyor musunuz, evet dedim bir sıkıntım yok, her şeyi ayarında yiyorum (yoğurt hariç :) ), hiç hazımsızlık, şişkinlik, yanma gibi sıkıntılarım yok, acaba hiç başlamasam mı dedim kendi kendime. Sadece biraz yorgunluk, gün içinde halsizlik durumlarım oluyordu ama onu da iş, ev, hayat yoğunluğuna veriyordum. NE KADAR YANLIŞMIŞ BU DÜŞÜNCELER!!! Sema Hanım her şeyden önce kazandırdığınız farkındalık için çok teşekkür ediyorum. Bir süredir farkındalık, yavaşlamak, anı hissetmek gibi kavramlar zihnimde dönüp duruyordu ama ne zaman tam olarak anlamaya başladın diye sorarsanız kesinlikle üzüm çalışması derim. Hep yavaşlamak istedim ama nereden başlayacağımı bir türlü bilmiyordum. Her şey o kadar hızlı ki, sanki biz de o hızın içinde devam etmezsek düşecekmişiz hissi yaşıyoruz. Sizin programınız sayesinde aslında sadece biraz yavaşlayıp anın farkına vardığımızda, kendimizi, içinde bulunduğumuz koşulları hissettiğimizde bile birçok hastalığın, sorunun üstesinden gelebileceğimizi öğrendim. Biliyorum bu satırları okuyacak birileri yine anlam veremeyecek, bahsi geçen farkında olma hali, yavaşlama fiilleri kiminin aklına hiç yatmayacak ama ben herkesin kendisine bu fırsatı vermesini isterim. Eliminasyonu yapamasa da sadece farkında olarak yaşadığında bile hayatlarında çok şeyin değişeceğine inanıyorum. Gelelim eliminasyona; Sema Hanım meğer ben gerçekten bazı ürünlere karşı hassasiyet gösteriyormuşum da hiç farkında değilmişim. :) 21 günlük eliminasyon sonucu midemin ve bağırsaklarımın olduğu yer bomboş gibi, bu hafiflik hissini nasıl tarif ederim bilmiyorum çünkü hiç yaşamadığım bir duygu. :) Keşke herkese temas edebilse bu çabanız, keşke her çocuk, her birey sağlıklı gıdaya ve temiz suya dilediğince ulaşabilse. Bu farkındalık için size hep minnettar kalacağım, iyi ki yollarımız kesişti, iyi ki varsınız.. Boncuk gözlerinizden gülümseme hiç eksik olamasın..


Sevgiler

 

F.F.

Öncelikle bende ikinci kez beslenmem konusunda farkındalık oluşturarak gerçek beni bulmamı sağladığınız için size minnettarım. Yazma konusunda çok iyi olduğumu söyleyemem. Bu nedenle size ilk defa yazıyorum. Geçen yıl Eliminasyon Semineri'nize katıldığımda çok büyük bir ruhsal çöküntünün eşiğinden sayenizde döndüm, çünkü aldığım kilolar, menopozdan sonra çabuk alıp ama asla verilemeyen kiloların oluşturduğu öz memnuniyetsizlik ve mutsuzluğun yanı sıra pandemi nedeniyle oğlumdan, sevdiklerimden uzun süre ayrı kalmak (özellikle evlatların üzüntüleri) vs. beni ben olmaktan uzaklaştırmıştı. Hayatımda ilk defa (yaşım 54) bir psikolog arayışına girdim. Bununla gurur duymuyorum ama gerçeği yansıttığı için yazıyorum, doktora gitmeyen, çook acil bir durum olmadıkça ilaç kullanmayan bir tipim. Tam bu noktaya gelmiş bir insanken sizin seminer ilanınızı okudum ve yeğenim ile birlikte katılma kararı aldık. Seminerin ilk haftasında psikoloğun telefonu elimde geziyordum ama daha ilk haftasında bile önerdiğiniz beslenme şekli ile kendimde büyük değişimler fark etmeye başladım. Üzerimdeki o ağırlık azalmaya başladı, kendimi günden güne az ve lezzetli beslenerek çok enerjik hissetmeye başladım. Ve en önemlisi bulunduğum durumdan hem fiziksel hem ruhsal olarak bu sayede çıkabilme umudu doğdu. Dört haftanın sonunda önce altı kilo, sonrasında sekiz kilo verdim sayenizde. Nefes tekniği ile kendimi rahatlatmayı öğrendim. Çevremdeki olumsuzlukların çoğu benim endişe ve kaygılı bakış açımdan, öz memnuniyetsizliğimden ve ağır darbeler almış öz güvenimden kaynaklandığını fark ettim. Her zaman güçlü olan, hayatın birçok zorluğunun üstesinden gelmeyi bilen bir insan olarak bu noktaya gelmek kolay değildi. Özet olarak kendimi tamir etmenin (özellikle fiziksel bakımdan) yolunu yöntemini öğrendim sayenizde. Bu geçen yılın hikayesi.


Bu yıl aynı motivasyonla katıldım 3’lü eliminasyon seminerinize. :) Geçen yıla göre çok daha kolay geçti benim için. Ama yine çok iyi geldiniz. Sizin o içten samimi haliniz bana çok iyi geliyor. Bu sefer üç kilo hafifledim ama benim için bu daha bir başlangıç. Son hafta maalesef hasta oldum lakin hiç bozmadım yeme düzenimi ama hareket sıfırdı.


Size ne kadar teşekkür etsem az, her şey için çok ama çok teşekkür ediyorum.


Sevgilerimle.


 

A.B.

Bu 3 hafta o kadar iyi geldi ki! 35 senedir yapamadığım şeyi 3 hafta da yaptırdınız. Yapmadığım diyet programı, gitmediğim diyetisyen (akapunktur da buna dahil) kalmamıştı. Hep verdim kiloları ve sonra daha fazlasını aldım ama kimse bana bu 3 hafta da öğrendiklerimi anlatmadı. Haa belki bunda da tökezliyeceğim ama ayağa kalkmayı biliyorum. En önemlisi, kendimi, bedenimi sevmeyi öğrettiniz. Fiziksel olarak 4.600kg verdim ve belimden 6 cm incelme var.


Davranışsal değişiklik; hayata enerjik, mutlu ve daha pozitif bakan biri oldum. Çok iyi gelmiştiniz bana İyiliği Doğuşu ile ve bu hala devam ediyor. Ayağınıza taş değmesin. Sağlıkla, aşkla, huzurla kalmanızı dilerim..

 

F.F.

Öncelikle, bende ikinci kez beslenmem konusunda farkındalık oluşturarak, gerçek beni bulmamı sağladığınız için size minnettarım. Yazma konusunda çok iyi olduğumu söyleyemem. Bu nedenle size ilk defa yazıyorum. Geçen yıl Eliminasyon Semineri'nize katıldığımda çok büyük bir ruhsal çöküntünün eşiğinden sayenizde döndüm, çünkü aldığım kilolar, menopozdan sonra çabuk alıp ama asla verilemeyen kiloların oluşturduğu öz memnuniyetsizlik ve mutsuzluğun yanı sıra pandemi nedeniyle oğlumdan, sevdiklerimden uzun süre ayrı kalmak (özellikle evlatların üzüntüleri) vs. beni ben olmaktan uzaklaştırmıştı.


Hayatımda ilk defa (yaşım 54) bir psikolog arayışına girdim. Bununla gurur duymuyorum ama gerçeği yansıttığı için yazıyorum; doktora gitmeyen, çook acil bir durum olmadıkça ilaç kullanmayan bir tipim. Tam bu noktaya gelmiş bir insanken sizin seminer ilanınızı okudum ve yeğenim ile birlikte katılma kararı aldık. Seminerin ilk haftasında psikoloğun telefonu elimde geziyordum ama daha ilk haftasında bile önerdiğiniz beslenme şekli ile kendimde büyük değişimler fark etmeye başladım. Üzerimdeki o ağırlık azalmaya başladı, kendimi günden güne az ve lezzetli beslenerek çok enerjik hissetmeye başladım.


Ve en önemlisi bulunduğum durumdan hem fiziksel hem ruhsal olarak bu sayede çıkabilme umudu doğdu. Dört haftanın sonunda, sayenizde önce altı kilo, sonrasında sekiz kilo verdim. Nefes tekniği ile kendimi rahatlatmayı öğrendim. Çevremdeki olumsuzlukların çoğu benim endişe ve kaygılı bakış açımdan, öz memnuniyetsizliğimden ve ağır darbeler almış öz güvenimden kaynaklandığını fark ettim. Her zaman güçlü olan, hayatın birçok zorluğunun üstesinden gelmeyi bilen bir insan olarak bu noktaya gelmek kolay değildi.


Özet olarak kendimi tamir etmenin (özellikle fiziksel bakımdan) yolunu yöntemini öğrendim sayenizde. Bu geçen yılın hikayesiydi. Bu yıl aynı motivasyonla katıldım 3’lü Eliminasyon Semineri'nize. :) Geçen yıla göre çok daha kolay geçti benim için. Ama yine çok iyi geldiniz. Sizin o içten samimi haliniz bana çok iyi geliyor. Bu sefer üç kilo hafifledim ama benim için bu daha bir başlangıç. Son hafta maalesef hasta oldum lakin hiç bozmadım yeme düzenimi ama hareket sıfırdı.


Size ne kadar teşekkür etsem az, her şey için çok ama çok teşekkür ediyorum.


Sevgilerimle.


 

F.C.

Size ne kadar minnettar olduğumu anlatamam. Çok uzun bir süredir beslenme düzenimde nasıl bir reform yaparım üzerine kafa yoruyordum. O kadar çok çalışma, araştırma, yazılı ve sözlü kaynak var ki birbiri ile çelişen, inanın onları takip etmeye ve anlamaya çalışmaktan yorulmuştum. Sonra kainat sizi karşıma çıkardı. Bütün o bilgileri okumuş, hazmetmiş ve filtreden geçirmişsiniz bizim için ve bu değerli bilgileri bizimle paylaştınız. Ruhen ve fiziken ben kendimi yeniledim programınız ile. Bu program bende öyle bir etki yarattı ki kendimi kontrol etmeyi ve sindirim sistemimi dolayısıyla bana verilmiş bu değerli vücudu yanlış beslenme ile taciz etmemeyi öğrendim. Bendeki bu farkındalığa, uyanışa katkınız olduğu için çok ama çok teşekkür ediyorum. Sürdürülebilir bir beslenmeyi hayata geçirdiğimi düşünüyorum sayenizde. Gelecek programlarınızda tekrar bir araya gelmek ümidiyle. Sevgiyle,


 

Z.O.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Programa başlarken hedefim meditasyon hediye yayınına çok katılmak istemem ve yalnızca şeker ile paketli gıdalardan uzak durarak vücudumda bir arınma sağlamaktı. Fakat bilgiler o kadar güzel paylaşıldı ki, dedim ki elim değmişken glüten ve süt ürünlerini bırakmamak için hiçbir sebebim yok. =)


Program, hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Bilinçlenmede kilit rol oynayan bilgilerin şefkatle paylaşılması, hiçbir zorunluluk hissi

olmadan ve yüksek motivasyonla sürece dahil olmamı sağladı. Defalarca denediğim 21

günlük şekersiz beslenmeyi bu program sayesinde kesinlikle zorlanmadan becerebildim.

Meditasyon için de içimde daha da derine dalmak isteği uyanmasına sebep oldu. :)


Program biterken kendinizde gördüğünüz fiziksel ve davranışsal değişimler nedir?

O kadar çok ki hangisinden başlayayım bilemedim. :) O kadar diyet yaptım, o kadar çok

başladığımdan da beter yerlere döndüm ki... Burada yazılan yorumların motivasyonuyla

kendime bir de bu programda şans vermek istedim. İyi ki de vermişim! Okuduğum hiçbir

kitabın, gittiğim hiçbir diyetisyenin veremediğini verdi bana bu program, ömürlük bir rehber... Hatalarımın doğal olduğunu, önemli olanın bu durumda yapılacaklar olduğunu, bu hatalardan nasıl korunabileceğimi, korunamazsam bütün şefkatimle nasıl kaldığım yerden devam edeceğimi ögrendim, daha ne olsun. :) Fiziksel olarak sanki bedenim doğal ritmini bulmuş gibi hissediyorum. Midem ve bağırsaklarım hayatım boyunca bu kadar huzurlu olmamıştı.


Genetik olduğunu düşündüğüm alt karnım da aslında kaderim değilmiş. :) Artık acıkmadan, ezberden, bedeni dinlemeden, içeriği ve miktarı sorgulamadan beslenmiyorum. Canım bir şey çektiğinde kendimi azarlamıyorum, dinliyorum, anlamaya çalışıyorum ve hem bedenim hem ruhum için en doğru şeyi yapmaya uğraşıyorum. Özellikle programın ikinci haftasından itibaren çok daha dinç, zinde ve verimli günler geçirmeye başladım. Konsantrasyonum arttı, anksiyetem azaldı (anksiyete bozukluğu ve DEHB tanılarım olduğunu bu noktada belirtmek isterim!). Bunların hayat standardımı ne kadar arttırdığını tarif edebilmem mümkün değil. Tüm program boyunca hissettiğim varlığımın bir bütün olarak bir bebekmiş gibi sarıp sarmalanmasıydı.


Son olarak isin içine girmeden önce en merak edilen şeylerden birisi olduğunu bildiğim için suna da değinmek isterim: Zayıflamak asla önceliğim değildi ama 3

kilo ve bel ile alt karından 4'er cm eksildim! Kendimi 0 km gibi hissediyorum. :)


Bu programı kimlere önerirsiniz?

Diyet yapmaktan bıkan, her denediğinde yarım bırakan, yarım bıraktığı için kendini beceriksiz ve çaresiz hisseden, bir süre ne bulursa yedikten sonra tekrar başlayan ama yine bırakan kısır döngü mağdurlarına şiddetle öneriyorum. Başlamaya motivasyonunuz yok gibi hissederseniz bile ne olur kendinize bir şans verin, nasıl yapabildiğinize siz de inanamayacaksınız!


Eklemek istedikleriniz

Kelimeler yetmedi! :)


 

E.Y.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Son dönemde pandemi ve evden çalışmanın etkisi ile hem fiziksel olarak bedenimde hem de kendimi iyi hissetme halinde negatif etkiler mevcuttu. Tümden hayatımı değiştirmek ancak buna ufak adımlarla ve ilk olarak beslenmeden başlamak istedim. Belirgin bir görünüm beklentisi olmadan, sadece kontrolü biraz daha elime alma ve kendimi daha iyi hissetme niyeti hedeflemiştim.


Program, hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Öncelikle alışkanlıklarımın ve eğilimlerimin dönüşebildiğini fark ettim, bunu fark etmek en yüksek motivasyon kaynağım olabilir.


Belki bu topraklarda doğmak, belki belirli kültürel alışkanlıklarla büyümek, belki genlerimin getirdiği bazı eğilimlerim ya da hayatın yoğunluğunun ağırlığını kaldırmak için hep kolayı ve bilineni seçmek özellikle beslenmemde beni hep daha çok şeker, daha az sebze gibi bir döngüye sokmuştu. Benim için en önemlisi, radikal ancak basit değişikliklerle yaşamımı olduğundan daha iyi bir noktaya getirebileceğimi fark etmemdir.


Bu süreçte bana yardımcı olan en önemli şeyler; aşina olduğum tatlara yeni ve daha

sağlıklı versiyonlar üretebilmem, planlama yaparak aslında zor görüneni daha kolay

kılabilmek, bedenim daha sağlıklı hale geldikçe artık ruhumun bunu ister olması ve belki

en önemlisi de bunu yaparken kendim için bir şey yaptığımı sürekli hatırlayabilmektir.


Program biterken kendinizde gördüğünüz fiziksel ve davranışsal değişimler nedir?

Eliminasyon programını 2. kez alıyorum. İlkinde mantığını ciddi anlamda kavramıştım ve

müthiş bir bedensel dönüşüm yaşamıştım. Aynı zamanda bedenimde çok iyi hissetmek,

zihnen ve ruhen de çok daha iyi hissetmemi sağlamıştı. Tabii zaman ve hayatın

getirdikleri çok değişken. Biz de benzer şekilde değişkeniz. Şimdi hayatımın bu

döneminde, program tekrar alırken nikah arifesindeydim ve çok dağılabileceğim ve çok

stresli olduğum bir dönemdeydim. Sanki birçok şey çok kontrolüm dışında ilerliyordu. En

büyük etkisini de bedenimde görüyordum. İkinci programa bir grup içinde motive olarak ve beraber ilerleme düşüncesinin bana iyi geleceğini bilerek girdim.


Dürüst davranmam gerekirse, programı bütünüyle takip edemedim ama niyetim dediğim gibi olduğumdan çok daha iyi hissetmekti. Hem bedensel hem de zihinsel olarak. Hayatın kontrolünü kaybettiğimi düşündüğüm bir noktada, öncelikle beslenmemin kontrolünü ele almak bana akış içinde daha güvende hissettirecekti.


Dolayısı ile yapabildiğim kadarıyla mutluyum, yapabildiğim kadarıyla çok daha iyi

hissettim, yapabildiğim kadarıyla daha sağlıklı bir bedene sahip oldum. Zor, hızlı ve çok

dinamik dönemlerde biraz dikkat etmek, biraz salmak, biraz tutunmak, biraz akışa

bırakmayı başarabilmek, pişmanlık yaşamamak, telafiyi öğrenmek gibi kazanımlarım oldu ve pekişti diyebilirim.


Bu programı kimlere önerirsiniz?

Yaptıklarının ya da yapamadıklarının pişmanlığını yaşayan herkese.


Çünkü su içmek, sağlıklı bir uyku ve beslenme, tabii direkt bizle ilgili olabildiği zamanlarda, hala en kontrol edilebilir olanlar. Bunları “doğru” yapabilmek için hırslanmak ve bunun sonucu olarak “yanlış” yaptığımızı düşündüğümüzde üzülmek ya da pişmanlık yaşamak yerine, daha iyi seçimlerin ve bu seçimlerinin sonuçlarının keyfini sürmek ve olamadığında, bir yetişkin gibi telafi edebilmek insana iyi geliyor.


Eklemek istedikleriniz…

Iyi ki varsın, teşekkürler. :)


 

A.B.

Bu süreç hepimiz için olduğu gibi benim için de çok farklı ve çok aydınlatıcı bir süreçti. Programın başladığı hafta iş yerinde önemli bir denetimim vardı ve tam o hafta oğlum kreşe tam zamanlı başladı. Hani bazen sancılı şeyler hep üst üste gelir ya, gerçekten program tam zamanında gelmişti sanki. Kafamda sürekli “ya bilgiler geliyor zaten sonra başlarım sırayla” cümlesi dolanıyor, bu streste bir de yemek hazırlığı mı düşüneceğim diye kendi kendimi sabote etmeye yelteniyordum. İlk canlı yayına kadar da kafam bu şekildeydi. Sonra dedim ki “Bu böyle olmaz. Başlıyoruz ve başımıza ne geliyor görüyoruz.” ve çok da fazla hazırlıklı olmadan başladım.


Dedim ya, kitaplarını okudum, üzüm egzersizini kendim de denemiştim. Ama canlı yayındaki bir deneyim bana çok fazla şey kattı. Sonra meditasyon da aynı şekilde. Velhasıl bu 3,5 haftalık süreçte stres manasında başıma gelmeyen kalmadı ama eliminasyonu da bozmadım. Glüten hakikaten de beni şişiren bir şeymiş, eliminasyon programı bittikten sonra (ki ben sadece 2 kere aralıkla keçi peyniri yedim denemek için) 1 kere oğluma pizza yapmıştım o kadar küçük yedim ki canım istedi diye, 2 gün onun şişliğini çektim. Şimdi yine bıraktım. Yemek yerken ara ara durup gerçekten doydum mu kontrol ediyorum, doyduysam bırakıyorum. Öğle arasında telefona bakarak ya da iş yaparak yerdim. Bunu bıraktım. Yemeğe odaklanıp doyunca bırakıyorum gibi gibi.


Ben hemen program öncesi tartılmadım. Ondan önce tartılmış ve bu eliminasyona katılmaya karar vermiştim. Şimdi tartıldım 4 kg vermişim. (kolay kilo veren bir yapım yok) ama acayip bir rahatlık var vücudumda. Sanki onlarca kilo vermişçesine göbek bölgemde rahatlama var. Aslında mezura ile ölçecektim ama ona da fırsat bulamadım haftaların yoğunluğundan. :) Çok da mühim değil, kıyafetlerden belli oluyor zaten.


Sen bu dönemde bu yeni yolu bulmamda ekrandan bile çok yardımcı oldun. Hala her sabah “ay keşke mail gelse” diye bakıyorum inan. :) Mesela dün mail gelmiş, aynı heyecanla açtım okudum. :)

Şundan da bahsetmek istiyorum, annem insülin kullanan bir diyabet hastası, teyzem ilaç kullanıyordu ama sonra diyetle onu toparladı. Ben de potansiyelim olduğunu biliyorum ve aslında hiiç o yollara girmek istemediğim için sürekli bir döngüde dolanıyordum. Ama şimdi yolumu buldum.


Yol düz değil, ama dönemeçleri var. Kaçamaklarım olacak ama nasıl toparlayacağımı biliyorum. Balık batınca yan gitmiyor yani. :) Balık düze çıkmayı artık öğrendi sayende.

Bana hem hayat anlamında, hem mesleki anlamda (Gıda Mühendisiyim, gıdalar aynı zamanda benim işim :) biraz da ironik belki :)) çok şey kattın. Gerçekten çok teşekkür ederim.


 

S.T.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Bazı otoimmün sorunlar yaşadığım için (fibromiyalji ve deride lekelenmeler) dahiliye doktorumun önerisi üzerine sizi Instagram'dan takip etmeye başladım. Süt ürünleri, glüten ve şekeri bir süre tüketmememi önermişti doktorum. Ben de kendi çabalarımla bunu yapmaya alışsam da bildiğim yemek alışkanlıklarımla bunu sağlayamıyordum. Kitaplarınızı alıp oradan tarifler yapmaya da başladım ama bir türlü hayatımdan tam olarak çıkaramadım süt ürünleri, şeker ve glüteni. 3’lü Eliminasyon'a başlama nedenim zorla da olsa vücuduma bunların girmesini bir süreliğine engellemek ve sağlıklı beslenmeyi öğrenmekti.


Program, hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Sema Hanım sürecin o kadar içindeydi ki, her gün attığı maillerle ihtiyacımız olan her bilgiyi doğru zamanda bize ulaştırdı. Harika yemek tarifleri ile yemediğimize değil, yediğimize odaklanmamızı sağladı. Farkındalıkla beslenme ile vücudumun bana anlattıklarını anlamamı sağladı. Süreçte sadece beslenmemize değil, bir bütün olarak vücuda yaklaşıyor olması hedeflerime ulaşmamı sağladı. Program çok keyifli ve sağlıklı yemek alışkanlıkları ekledi hayatıma. Hayatım boyunca kullanacağım sağlıklı yaşam bilgilerine sahip oldum. Çok teşekkür ederim.


Program biterken kendinizde gördüğünüz fiziksel ve davranışsal değişimler nedir?

Yemek yapmak her zaman çok zor gelmiştir. Mutfakta çok zaman geçirmeyi sevmiyorum. Sema Hanım sayesinde mutfakta keyifli zaman geçirmeyi, pratik tariflerle kısa sürede muhteşem lezzetlere ulaşmayı öğrendim. Yemek planı yapmak artık zor gelmiyor. Bu benim için çok önemli davranışsal bir değişimdi.


Fiziksel olarak da değişiklikler oldu. Fibromiyalji ağrılarım geçti, lekelerim küçülmeye başladı, enerjim geri geldi. 3-4 aydır sağlığıma dikkat ediyor olmam iyileşme sürecimi başlatmıştı, 3lü Eliminasyon sayesinde sonuç almam hızlandı.


3lü Eliminasyon programı biteli bir buçuk hafta oldu ben hala devam ediyorum eliminasyona.


Bu programı kimlere önerirsiniz?

Herkese öneririm.


Tekrar her şey için çok çok teşekkür ederim.


Sevgiler :))

 

B.Ö.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Duygusal yeme bozukluğum olduğunu kabul ettiğimde bunu nasıl düzeltebilirim diye arayışlara girmiştim. Sizi de Instagram'dan takip ediyordum ve hem yaklaşımınız çok içten olduğu için hem de tarifleriniz enfes olduğu için bu programa katılmalıyım diye düşündüm. Özetle, duygusal yeme bozukluğumun, ve hatta karbonhidrat ve şeker “BAĞIMLILIĞIMIN” önüne geçebilmek için programınıza katıldım.


Program, hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Ben doyma hissini unutmuşum. Beslenme konusunda çok fazla okumama, araştırmama

rağmen programda sizin anlattıklarınızla aydınlandım sanki. Şu an doyduğumun da farkındayım, acıktığımın da. Dolayısıyla, duygusal yemenin de ne zaman geldiğini fark edebiliyorum. “Şu an canım sıkıldığı için, ya da üzüldüğüm için yemek yemek istiyorum” diyorum kendime. Hatta dün yaşadığım bir sıkıntıdan dolayı (ailemdeki bir sağlık sorunu) yine aç olmamama rağmen elim kuruyemişlere gitti. Sonra “Dur!” dedim kendime. "Şu an ne hissediyorsun? Üzüntü, çaresizlik. Ne yapman gerekiyor? Yemek yemek mi? Hayır. Ağlamak mı? Evet” Ve elimdeki yiyeceği bıraktım.


Bunlara ek olarak, tatlı/tuzlu/kraker tariflerinizle bizleri desteklemeniz programın ilerleyişini o kadar kolaylaştırdı ki, normal diyetlerdeki “ben şimdi ne yiyeceğim” derdinden kurtardınız. Cips, kraker aşırı seven bir aile olarak sizin cipsleriniz/krakerleriniz sayesinde çocukları da market cipslerinden uzaklaştırabildim.


Program biterken kendinizde gördüğünüz fiziksel ve davranışsal değişimler nedir?

Öncelikle fiziksel değişimlerimi yazmak istiyorum, çünkü ben uzun süredir diyet yapıp

sonra yiyeceklere saldırıyor (tıkınırcasına yiyordum) ve hep bozuyordum. Tabi

sonrasında da katlanarak alınan kilolar halinde bu süreç başa sarıyordu.


Sizin programınıza kayıt olduktan sonra, program başlayana kadar dikkat edin demiştiniz. Bu süre zarfında ben daha dikkatli yemeğe çalıştım ve az kaçamaklı bir beslenmeyle 2kg verdim. 3 haftalık Eliminasyon Programı'nın sonunda ise 4 kg vermişim. Yani sizinle çalışmaya karar verdiğimden beri 6kg gitti bile. :) Devam da edeceğim. Yeni başlayanlara fikir olsun diye göbek çevresinden 4cm, basenden de 3cm inceldiğimi yazmadan edemeyeceğim. :)


Davranışsal olarak da, ben meğersem o kadar az yiyecekle doyuyormuşum ki, sırf diyet

listelerinde yazıyor diye yememe hiç gerek yokmuş. Bu arada eliminasyon sırasında

zorunda kaldığım için Pizza yedim (misafirlikteydim ve çok yoğun bir zamanımdı ve çok

açtım başka bir şey yapacak enerjim yoktu). Normalde 4-5 dilim (ve hatta daha da fazlası) pizza yiyebilen biriydim. Sadece 1 dilim pizza aldım ve “ay bunun tadı yok ya nasıl bişey bu” dedim kendime ve resmen zorla yedim. :)


Başka bir gün de açık büfeyle karşı karşıyaydım ve “öff salata reyonu efsane” diye

düşündüm ve sadece salata, zeytinyağlı ve et alarak doydum. Tatlı reyonuna da baktıııım

baktııııım “bunlar ne yapay görünüyor” düşüncesi geçti aklımdan ve tabii ki yemedim

çünkü canım istemedi. Tatlı ve karbonhidrat bağımlısı biri olarak bu durumuma

inanaaaamıııyorum. :)


Bu programı kimlere önerirsiniz?

Herkese. Özellikle de doyma duygusu kaybolmuş karbonhidrat bağımlılarına.


Eklemek istedikleriniz…

Enerjiniz ve samimiyetiniz için çok teşekkür ediyorum. Sizi ve tariflerinizi çok seviyorum. Bir gün yüz yüze programlarınızda görüşmek üzere. :)


 

E.B.

Sema Hanımcığım, Öncelikle, nasıl bir yolculuk yaşadınız ki, insanlara bırakın şifa, farkındalık ve bilgi dağıtmayı, neşe saçıyorsunuz.

Sizi zaten uzun zamandır takip ediyordum ve çook uzun zamandır da beslenme şeklimi değiştirmeyi hedefliyordum. Her şeyden önce iyi ki sizi tanımışım ve şu anki değişim, dönüşümümün bir parçası oldunuz. Sizin insanlara sunduğunuz şey bence sadece beslenme farkındalığı değil. Programın içinde ne ararsanız var, tabii ki fark edene ve alabilene.. Gelelim eliminasyon sonucunda geldiğim noktaya: Ben semptomlarım geçene kadar devam edeceğim. Her yediğim lokmanın keyfini çıkarmayı, tadına varmayı da öğrendiğim için kolay kolay da o glüten ve şeker batağına düşmeyi de pek düşünmüyorum. Bu kadar canlı yayın, bu kadar doküman, bu kadar sabırla cevaplanan soru cevaplar… Bir başkası ile böyle bir yolculuğa zaten çıkamazmışım. Umarım başka programlarınızda, kamplarınızda karşılaşmak dileği ile... Sizi pek bırakmam ben artık... Yaşadığınız hayatın neşesi, huzuru, sağlığı artarak devam etsin ve nice insanlara dokunun..

İyi ki varsınız.. Çok teşekkürler her şey için.. İncelen bedenim, doyan ruhum ile… Sevgiyle, sağlıcakla...

 

D.K.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Programa başlarken önceliğim son 2 aydır bozduğum beslenme düzenimi yoluna

koymaktı. Sürekli kio al ver rutininden yorulan bedenim tazelensin istedim. Bu arada

aldığım 3-4 kilo da gider diye düşündüm bir de.


Program, hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Her gün e-posta gelmesi inanılmaz motive ediyor. Hiç zorlanmadım desem yeridir.

Tarifler çok destekledi, hiç aç kalmadım, çok lezzetli ve sağlıklı şeyler yedim. Canlı

yayınlar çok bilgilendirici oldu, lafı dolandırmadan, net, günlük yaşamdan örneklerle

aktarımlar süreci çok kolaylaştırdı.


Program biterken kendinizde gördüğünüz fiziksel ve davranışsal değişimler nedir?

Öncelikle 3 kilo kadar verdim. Kabızlık diye bir şey kalmadı. Ama benim için en önemlisi

kaşıntılarımın kesilmesi oldu. Hatta şimdi tanıtım aşamasında yediğim peynir yüzünden

kaşıntılarımın tekrar tetiklendiğini görmek, baş ağrılı 2 gün geçirmek beni çok şaşırttı.

Kaşıntı ve baş ağrılarımın sebebi olarak düşünebileceğim güçlü bir adayım var şimdi.


Davranışsal olarak değerlendirdiğimde de, ben düşünmeden çok yediğimi fark ettim.

Bilinçsiz, yemiş olmak için yemek, bazen tıkanırcasına yemek… Şimdi daha farkında

tadına vara vara doya doya BESLENİYORUM. :)


Bu programı kimlere önerirsiniz?

Beslenmesi ile barışmak isteyen herkese.


 

F.B.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Ben 2014 yılından beri haşimoto hastasıyım. Yakın zamanda da kafa derimde sedef hastalığı olabileceği teşhisi aldım. Genel olarak sağlıklı beslenen biriyim ancak, programınızdan da öğrendiğim gibi farkında olmadan vücudumuza birçok zarar veriyoruz. Hedefim bu hastalıklarıma, geçmese de içten yardımcı olmaktı.


Program, hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Hedefime tamamen ulaştığımı söyleyemem ancak süt ürünlerine alerjim olabileceğini keşfettim.


Program biterken kendinizde gördüğünüz fiziksel ve davranışsal değişimler nedir?

Amacım kilo vermek olmasa da 2.5 kilodan kurtuldum. Çok daha enerjik, sağlıklı ve pozitif hissediyorum.


Bu programı kimlere önerirsiniz?

Bence herkes bu programı denemeli! Yediğimiz şeylerin vücudumuza neler yapabileceğini anlamak, farkındalık geliştirmek adına çok önemli bir program olduğunu düşünüyorum. Bundan sonraki yeme/yaşam şeklimi kesinlikle çok değiştirdi.


Eklemek istedikleriniz…

Sema Hanım, öncelikle kapsamlı donanımınızı insanlara yardım etmek için kullandığınız için teşekkür ederim. Yemeğe ve yaşama olan bakış açımı değiştirdiniz. Her zaman sağlıklı beslenme bilinci olan bir insan olmama rağmen, birçok konuda eksik bilgiye sahip olduğumu fark etmemi sağladınız. Bundan sonraki yaşamıma dokunduğunuzu söylemek yanlış olmayacaktır. Her şey için teşekkürler!


 

Ö.Ç.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Açıkçası seni senelerdir takip etmeme rağmen neyi, ne zaman, ne kadar yiyeceğimi bilemiyordum ve sağlıklı beslendiğimi düşünsem de bundan çok da emin değildim. Ayrıca süt ürünlerine ve şekere olan bağımlılığımın farkındaydım. Kanser olduğum dönemde doktorun ilk söylediği şey süt ürünlerini ve şekeri kesmem olmasına rağmen bir türlü hayatımdan çıkaramıyordum. Belki bir faydası olur diye düşünerek katıldım.


Program, hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Özellikle şeker konusunda ne kadar yanlış hareket ettiğimi sayende anladım. Zaten kek gibi şeylerde senin tariflerini kullandığım için sorun yoktu ama kahve ve çayda Hindistan cevizi şekeri ve elma konsantresi kullanıyordum. Ne kadar yanlış hareket ettiğimi öğrendim. Açıkçası hala bu konuda mücadele veriyorum. Tamamen kesemedim ama 3 porsiyon meyve kuralına uyuyorum. Benim için müthiş bir gelişme olan ise sayende bitki çaylarında ve gün içinde tükettiğim kahvede tatlı aramıyorum. Sadece gece içtiğim sıcak içeceklerde az da olsa tatlı ihtiyacı hissediyorum.


Glüten program esnasında bana hiç zor gelmedi. Zaten o kadar güzel tarifler veriyorsun ki, hiç aramıyor insan.


Ve ….. benim için programın en enteresan ve farkındalık yaratan yeri sütlü gıdalar idi. Ben peynirsiz yaşayamam derken ve haftada büyük bir kalıp beyaz peyniri tek başıma tüketmek potansiyeline sahipken; aynı zamanda günde en az yarım litre süt tüketirken ve 1 tava yoğurdu 1 haftada tüketirken; senin önerilerini izleyerek 4 haftalık dönemi çok rahat geçirdim. Canım hiç ama hiç istemedi. Sadece sona geldiğimizde yaşasın yarın peynir yiyeceğim; yaşasın Sema’nın yoğurtlu karnabahar mantısını yiyebileceğim diye düşündüm. Ve artık süt ürünlerini hiçbir zaman eskisi gibi tüketmeyeceğimden eminim.


Program biterken kendinizde gördüğünüz fiziksel ve davranışsal değişimler nedir?

İlk olarak farkındalık. Yediğimi çiğnerken veya sıvı ise ağzımda tutarak tadını hisssederek

yemek. (En eğlendiğim de salata. İçinde bir sürü şey var ya. "Çiğnerken gözümü kapatıp şimdi bu ne, ben neyi çiğniyorum, nasıl hissettiriyor?" diyorum) Daha evvel bırak yapmayı hiç düşünmediğim bir şeydi bu.


İkincisi, midem mi küçüldü yoksa farkındalıkla yediğim için mi bilmiyorum ama çoğu zaman öğün fazla geliyor. Çoğu zaman tabağımda birkaç çatal kalıyor, ki öyle abartılı bir tabak da hazırlamıyorum. Ve eskiden hiç düzenim yoktu saatlerce yemiyor sonra elim ayağım titreyerek özellikle karbonhidrata saldırıyordum. Şimdi, artık öğün saatimde acıkmış bile olmuyorum ama düzenim bozulmasın diye yiyorum. :)


Üçüncüsü, eskiden muhakkak öğleden sonar bir siesta vardı ama artık yok. Aksine gün

içinde o kadar enerjiğim ki spor yapmaya bile başladım. Artık uyku saatlerim egzersiz

saatine dönüştü.


Ve son olarak programa katılırken kilo vermek gibi bir amacım yoktu ama genede kiloma

bakmıştım ve 65.6kg idi. Şimdi 63.3kg olmuşum. Karın çevrem 95cm ken 90cm olmuş. Kalça 97cm. 93cm. olmuş.


Bu programı kimlere önerirsiniz?

Öncelikle ben zaten sağlıklı besleniyorum diyen herkese öneririm (o kadar çok şeyi yanlış

biliyor olabilirler ki). Sağlıklı beslenmek istiyorum diyen herkese öneririm. Süt ürünlerini ve şekeri çok seviyorum ama hayatımdan çıkarmak istiyorum, nasıl çıkarabilirim diyen herkese öneririm. Ya şu çıtır, çıtır beyaz ekmeği bandıra bandıra yemeği çok seviyorum, beyaz ekmeğin sağlıklı olmadığını da biliyorum ama nasıl hayatımdan çıkarabilirim diyen herkese öneririm.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page