top of page
  • Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

Glutensiz Ekmek Nedir?

"Glutensiz beslenmek ne değildir?" konusuna devam ediyoruz. Aşağıdaki görselde görmüş olduğunuz ekmek, yurt dışında bir yere gitmiştik ve menüde glutensiz ekmek seçeneği vardı, o ekmek.

Glutensiz Ekmek

"Hadi" dedim, "Belki iyi bir şey çıkar içinden. Belki gerçekten gerçek glutensiz ekmek çıkar." Çünkü artık her yerde bunlar dolu. Ve zaten ekmek geldiğinde, bembeyazlığından tamamen nişasta olduğunu anladım. Ve ilk kez, -belki 10 senedir glutensiz besleniyorum- ilk kez bu nişastalı ekmeklerin tadına baktım. Market raflarında "glutensiz ekmek" diye satılan paketli ekmekler. Zaten ısırdığınız an, inanılmaz bir nişasta tadı ve böyle yapay bir tat geliyor. Bunları yemek, glutensiz beslenmek demek değil. Bunların içinde bol nişasta, bol kabartıcı, bol kimyasal var.


Gerçek glutensiz beslenmek demek, aslında ekmek yemek de değil, ama çok istiyorsanız %100 karabuğdaydan, ekşi maya ile yapılmış bir ekmek yemek olabilir. Veya kinoa, nohut gibi, siz kendiniz karıştırıp yapabilirsiniz. Ama böyle bembeyaz, rafine, işlenmiş bir şey gördüğünüzde, üzerinde yine "glutensiz" etiketi olması, onun sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Çölyaklılar için tabii ki kurtarıcı olabilir ama eğer çölyaklı değilseniz, lütfen bu tür beyazlatılmış ürünlere mesafeli durunuz.


Sevgilerimle,

Sema

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page