Glutensiz beslenmek ne demek değildir?
Aşağıda paylaştığım görselde görmüş olduğunuz gibi, bu kadar uzun bir paragraflık içeriğe sahip olan ürünleri tüketmek demek değildir.
Evet, etiketinin üzerinde 'glutensiz' yazıyor ama bu, çölyak hastaları için bir uyarıdır. Ayrıca bu etiket çölyaklılar için eklenmiş olabilir ama çölyaklıların da bunları yememesi gerekiyor zaten. Sizlerle beraber çalıştığımda, Instagram'dan aldığım sorularda, yorumlarda, alışveriş yaparken etrafımda gördüğüm en büyük şey, glutensiz veya şekersiz raflarındaki ürünlerin sağlıklı olduğunun düşünülmesi. Sağlıklı beslenme dünyasındaki yaklaşmakta olan en büyük sorun, etiketleme konusu. Bir ürünün üzerinde 'glutensiz', 'şekersiz', 'laktozsuz', 'vegan', 'ketojenik', yazması, onun sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Kola da glutensiz, sigara da. İstesek üzerine 'glutensiz' ibaresi konabilir ama bu sağlıklı demek olmaz, değil mi?
Tabii ki içlerinde sağlıklı olanları da var. Ama bizim için kıstas nedir? En büyük kıstas şu; bu kadar bir paragraflık içerik varsa, o içeriği sorgulamamız lazım. Bu ürünün içeriğindekilerden bir kısmını sıralayalım: Bitkisel şekerli şanti, glikoz şurubu, multifiye nişasta, palm yağı, E160, E420, E460, E472, E322... Böyle şeyler doğada var mı? Biz E472 ağacı diye bir şey biliyor muyuz? Veya E160 topraktan çıkan bir şey mi? Hayır. O zaman bunların hepsi kimyasal, laboratuvarda üretilmiş şeyler. Bu şekilde bir içerik görüyorsanız, üzerinde ister 'glutensiz' yazsın, ister 'şekersiz' yazsın, buradan kaçarak uzaklaşıyoruz.
Not: Markayla veya markalarla bir sorunum yok. Markayı kapattım zaten. Sorunum, bu kadar sağlıksız, içleri anlamsız malzemelerle dolu ürünlerin sağlıklı gibi sanılmasında. Bunlar yeniyor, hastalıklar artıyor, sonra toparlamak aylarımızı alıyor :(
Gerçek glutensiz beslenme, doğası glutensiz olan şeyleri yemektir. Marketlerdeki glutensiz raflarında yer alan ürünlerin içeriklerini çok iyi okuyalım.
Sevgilerimle,
Sema
Comments