top of page
  • Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

MBSR Mutlu Sonlar 4

Güncelleme tarihi: 15 Tem 2023

Sakinlemeye, stresten arınmaya çok ihtiyacımız olduğu bir dönemden geçtik. O kadar çok talep geldi ki bu dönem, senede iki kere açtığım MBSR programını 2 ayda 3 kere açtım. Bu sayfada, katılımcılarımın birbirinden güzel geri dönüşlerini bulabilirsiniz. Hepsine de bu vesile ile deneyimlerini benimle paylaşmaya zaman ayırdıkları için teşekkür etmek isterim.

C.K.

Program sonunda kendinizde hangi değişiklikleri gözlemliyorsunuz?

Daha kendiyle barışık, öz şefkati gelişmiş ve daha farkındalık sahibi olduğumu gözlemliyorum. Gün içinde nefes alıyordum evet ama farkında değildim. Yürüyordum ama yürüdüğümün ancak ulaşmak istediğim yere vardığımda farkına varabiliyordum. Bu program sayesinde gerçekten daha hakkıyla yaşıyor gibiyim.

Programın akışı nasıldı?

Gayet keyifli ve bilgilendirici. Her hafta kesintisiz katılım göstermek adına kendi özel programlarımdan vazgeçecek kadar tercih edilesi.

Bu programı nasıl problemler yaşayanlara önerirsiniz?

Gündelik eylemlerinin farkında olmadan yaşayanlara, anksiyete sahibi olan ve fazla düşünme, kurgulama gibi negatif durumları gündelik hayatında çokça yer veren, hayatı ıskalıyor gibi hisseden herkese öneriyorum.


 

B.B. Program sonunda kendinizde hangi değişiklikleri gözlemliyorsunuz?

Programa başlamadan önce stresi sadece mental olarak değil, artık fiziksel olarak da bünyemde hissediyordum. Herhangi bir stresli durum anında karnıma ve başıma ağrılar giriyordu ve bu durum beni aynı zamanda çok da korkutuyordu çünkü bir hastalığa sebep olabileceğini düşünüyordum. Kanımda kortizol yani stres hormonum bile çok yüksek çıkmıştı.

Bu eğitimle birlikte şu an ağrılarım yok denecek kadar azaldı. Negatif bir durum karşısında önce bir nefes alıyorum ve en kötü ne olabilir ki diyorum. Oturumlarımız devam ederken hangi ara oldu ne ara oldu bilemiyorum ama sanki bir anda bir yerlerde ani bir değişim oldu bende. Farkındalığım çok arttı. Etrafımda gelişen negatif durumlara daha tepkisiz ve sakin kalabildiğimi düşünüyorum.

Hatta şöyle diyebilirim etrafımdaki insanların nasıl bu kadar negatif düşünebildiklerine resmen inanamıyorum. Aynı zamanda yine normalde insanların davranışlarına, hareketlerine ve sözlerine çok fazla öfke duyarken, şimdi ‘o da onun yolu’ der ve onu kendi içimde kucaklar hale geldim. Yani özetle beni kötü etkilemesini durdurdum, araya kendimi koruyacak kalkanımı koyabildim.


Sema Hanım, öyle güzel anlarda öyle güzel ve doğru cümleler kurdunuz ki... Sadece bu bir kaç cümle bile hayata bakış açımı değiştirdi. Bir sihir gibi... :) Bu eğitim için söyleyebileceğim en önemli şey bu herhalde. Bana öyle güzel farkındalıklar kattınız ki küçücük kelimelerle... İyi ki varsınız, iyi ki sizinle bu eğitimde buluşmuşum.


Bu programı nasıl problemler yaşayanlara önerirsiniz?

Negatif düşüncelere saplanmış, zihnini doğru şekilde yönetemeyen, zihninin söylediklerine kapılıp giden, stresini kontrol edemeyen herkese öneririm.


*PS: Sema Hocam gerçekten şu an biriyle ilgili negatif konuşmalar geçtiğinde hep etrafıma ‘o da onun yolu’ şeklinde yorum yaparken buluyorum kendimi :D Etrafımı sakinleştiren, en önemlisi de kendimi sakinleştiren biri haline geldim. Resmen küçük Sema’lar yetiştirdiniz. Bunu zoom odasındaki arkadaşlarıma da söylemiştim, bizler artık küçük Sema’larız :D çok teşekkürler, sevgiler…

 

S.İ.

Program sonunda kendinizde hangi değişiklikleri gözlemliyorsunuz? Artık beynimin koşturmadığını, yürümeye başladığını hissediyorum. Çevremi algılarken daha gözlemciyim. Sanki daha az sinirleniyorum. Bedenimi strese sokan durumlarda duruyorum, geri çekilip, nefes alıyorum. Bu da geçecek diyorum kendime. Ama en önemlisi oğlum, ''anne sen bu programa katıldığından beri daha sakinsin'' dedi. Programı daha nasıl anlatayım :)))))

Programın akışı nasıldı? Akış inanılmaz keyifli, rahatlatıcı, yalın, anlaşılır, samimi, paylaşımcı. Sema Hanım'ın enerjisi müthiş. Evimizden, içimizden biri sanki. Hele odalar. O da ayrı bir keyif.

Bu programı nasıl problemler yaşayanlara önerirsiniz? TÜM İNSANLIĞA ÖNERİRİM. Herkesin deneyimlemesi gerek diye düşünüyorum. Hatta bir eğitimci olarak keşke okullarda idarecilere, öğretmenlere, velilere, öğrencilere kısacası herkese zorunlu olsa. :)))

 

M.K.

Program sonunda kendinizde hangi değişiklikleri gözlemliyorsunuz? İçinde bulunduğum durum her ne olursa olsun kendimi sakinleştirmeyi, anda kalabilmeyi öğrendim. Stresli veya endişeli bir anımda artık düşünce sarmalının içinde kaybolmuyorum, zihnimi yavaşlatarak olduğum ana geri gelmeyi başarabiliyorum, bu benim için çok büyük bir mucize… Ayrıca hayatıma her gün meditasyon yapmayı, kendime özşefkat gösterebilmeyi de öğrendim.

Programın akışı nasıldı? Her hafta çok keyifliydi, dersler hiç bitmesin istedim, sizin o sakince en basit en anlaşılır şekilde anlatımınızla hayatımıza soktuğunuz o farkındalığın tadı anlatılamaz yaşanır :) Özellikle de o korkarak girdiğim sessizlik günü çok çok güzeldi, kendim için hiç böyle bir vakit ayırmamıştım, hala da düşünüp iyi ki diyorum… Bu programı nasıl problemler yaşayanlara önerirsiniz?

Bedenen ruhen ya da zihnen daha iyi olmak isteyen, kendine yatırım yapmak isteyen, anda kalabilmeyi öğrenmek isteyen, stres endişesiyle baş etmek de zorlanan herkese…bir problem yaşasa da yaşamasa da farkındalığını artırmak isteyen herkese gönülden tavsiye ederim. Bir insanın kendine alabileceği en güzel hediyelerden olduğunu düşünüyorum :) ve sayenizde kendime bir yeni hediye daha aldım, Somatik Stres Azaltma ile de devam ediyoruz. :)

 

B.S.

Program sonunda kendinizde hangi değişiklikleri gözlemliyorsunuz?

Bunu bir betimleme kullanarak anlatmak isterim. Program öncesi karanlık bir tünelde olduğumu varsayarsam, ilk gün elime verilen fener ile tünelde yol almaya başladım, yol bazen yokuş yukarı, bazen aşağı, bazen dümdüz, bazen zemin sert, bazen engebeli, bazen yumuşacıktı. Karanlıkta, attığım her adımda etrafımı aydınlatan fenerimle, gün ışığına doğru adım adım ilerledim. Gün ışığına çıkıp güvenli alanıma ulaştığımda, fener artık bendim. Fenerimi yani kendimi, kendi içime tutup kendi karanlığımı aydınlatabilmeyi biliyorum. Fener artık benim, ışık benim. Ne zaman aydınlanmaya ihtiyacım olursa kendimle, kendime dönüyorum ya da dönmeye çalışıyorum.

Programın akışı nasıldı? Başlangıçta 2 saat çok uzun geldi, sonunda da çok kısa :) İlk odalara gidişimizde bu durumdan hiç hoşlanmadım, ta ki odaya gidene kadar. Tanımadığımız kişilerle yaşadığımız o eşsiz deneyimler çok güzel ve özeldi. Oda olmadığı zamanlar üzüldüm bile hatta.

Bu programı nasıl problemler yaşayanlara önerirsiniz? Kendini seven ve değer veren herkese. Kişinin kendisine verebileceği en güzel hediyelerden biri olacak. Bu program için problem yaşamaya gerek olduğunu düşünmüyorum; çünkü problemi olmayan herhangi bir kişi olduğunu düşünmüyorum.

 

H.S.

Size çok ama çok teşekkür ederim. Anlattıklarınız, bakış açınız o kadar iyi geldi ki bana. Hele ki bir derste kabulden bahsetmiştik ya, kabul etmemin yıllar aldığı, kabul ettiğimi sansam da zaman zaman içimden bir isyan bayrağının çıktığı bir durumu fark ettim ve o an size sarılmak istedim. :) Sadece bu değil, söyledikleriniz hep aklıma geliyor günlük hayatın akışında, önce fark ediyorum sonra aksiyona geçiyorum. Tepki vermeden bir durup nefes alıyorum, sonra tekrar bakıyorum, ona göre cevap veriyorum.

Program sonunda kendinizde hangi değişiklikleri gözlemliyorsunuz? Kendimi, eylemlerimi fark etmemi sağladı program. Hayatın akışında savrulup giden birinden farkındalıkla yaşayan birine evrildiğimi hissediyorum (zamanla daha iyi olacak tabi).

Programın akışı nasıldı? Dinlemesi gayet keyifliydi, ben pek konuşmasam da interaktif olması, grupla paylaşım yapılması güzel bir sinerji yarattı.

Bu programı nasıl problemler yaşayanlara önerirsiniz? Bu program aslında herkese göre, problem yaşamaya gerek yok :) Her ne kadar farkındalık sahibi olduğumu düşünsem de çok farklı bir yerden bakmayı öğrendim bu program ile. Genel olarak kendini keşfetmek isteyen, otomatik pilottan uyanıp farkında yaşamak isteyen herkese öneririm.

 

Y.K.

Program sonunda kendinizde hangi değişiklikleri gözlemliyorsunuz?

Daha anda kalıp, hayata karşı daha motive olduğumu düşünüyorum. Stresli anların farkındalığını sağlayıp, doğru nefes alış-verişleri ile sakin kalmaya çalışıyorum. Bu program bana aynı zamanda kendi iç dünyamdan ne kadar bihaber olduğumun farkındalığını da sağladı, bunun üzerine daha çok yol almam gerekiyor ancak farkında olmak gerçekten büyük ve önemli bir adımmış. Yaşadığım her olay, durumda, insanlarla sohbetlerimde algılarım daha açık ve net, beni

olumsuz düşüncelere itecek (ki buna yatkınım maalesef) her konuyu görüyor, kabul ediyor, yaşıyor ve bazen olumluyor bazen de akıp gitmesine izin veriyorum. Her gün, her an olumsuz şeyler içerisindeyiz maalesef ancak günün sonunda kesinlikle daha tatminkar, daha şükür dolu, daha pozitif ve mutlu bir insana dönüştüğümü düşünüyorum...


Programın akışı nasıldı?

Genel olarak 1 saatten fazla hiç bir şeye dayanamayan bir insana dönüşmüş olan ben, 2 saatin hatta bazen daha da fazla vaktin 8 haftada nasıl geçtiğini anlayamadım. Bunda sizin gerçekten büyük bir özveriniz mevcut, gerek bilgi birikiminiz ile her daim odak noktasına çekebilmeniz, gerekse doğru anda belki de alıştırmaları, kendi aramızdaki o küçük sohbet odalarını ayarlamanız, her soruya özenle cevap vermenizin etkisidir. Her bir hafta, bir öncekinden daha da farkındalıklı ve güzel geçti benim için...

Bu programı nasıl problemler yaşayanlara önerirsiniz?

Anda kalamayan, sürekli düşünceler içerisinde boğulan, depresyona meyilli, farklı ağrı/duygu durum vb bozukluklarına sahip olan, veya bunların hiç birine sahip olmayıp da hayatına önemli bir katkı sağlamak isteyen kadın/erkek herkese ama herkese kesinlikle bu programı (o billur sesiniz ve gülümseyen yüzünüzle özellikle sizden alınmasını :) öneririm.

 

A.A.

Program sonunda kendinizde hangi değişiklikleri gözlemliyorsunuz?

Kendimi çok daha sakin ve kararlı hissediyorum. Ayrıca öğrendiklerimi hayatıma katmanın heyecanı içindeyim.

Programın akışı nasıldı?

Akış gayet eğlenceliydi. Sema hanımın samimiyeti ve sade anlatımıyla birleşince her hafta diğer oturumda acaba neler yapacağız merakıyla geçti.

Bu programı nasıl problemler yaşayanlara önerirsiniz?

Zihnindeki karmaşaya son vermek isteyen ama bunu nasıl yapacağını bilmeyen herkese öneririm.

 

Ö.B.

Program sonunda kendinizde hangi değişiklikleri gözlemliyorsunuz? Hiç olmadığım kadar sakinleştiğimi fark ediyorum. Önceden tepkisel davranışlarıma, sözlerime engel olmakta zorlanırdım. Olduktan sonra pişmanlık duyardım ama iş işten geçerdi. Bu programdan sonra farkındalığımın çok arttığını, anda kalabilmeyi daha çok başardığımı gözlemliyorum. Durabilmenin, sakinliğin tadını aldım. Ne mutlu bana !


Programın akışı nasıldı? Bence çok iyiydi. Meditasyonla başlamak ve sonra araya yine pratikler eklemek rutini oluşturmak için yardımcı oldu. Katılımcı kitapçığı da elimin altında sık sık dönüp okuyabileceğim kaynak olarak çok yararlı.

Bu programı nasıl problemler yaşayanlara önerirsiniz? Aslında hiç problem yaşamasa da bu programdan çok şey öğrenip hayatına katacağı için kendisine hediye vermek isteyen herkese öneririm. Problem henüz su yüzüne çıkmadan önlem almasına yardımcı olabilir veya baş etmeye çalışırken destek olabilir diye düşünüyorum. Tabii ki depresif, yorgun, neşesiz, ümitsiz hisseden herkese öneririm.

 

Program sonunda kendinizde hangi değişiklikleri gözlemliyorsunuz?

İç sıkıntılarım bitti ve hafiflemiş hissediyorum.

Programın akışı nasıldı?

Ben bayıldım, Sema Hanım bilgiyi paylaşımınız ve aktarma hevesiniz inanılmaz. Okul dönemlerimden beri anlatılanı dinlemek –ders gibi olduğunda ya da tv de, youtube da konuşmalar- benim için hep sıkıntılıdır, kafam dağılır ve tekrar dönmek zorunda kalırım ama bu toplantılarda hiç öyle bir şey olmadı ve hevesle her derse katıldım ilgim hiç dağılmadı, sadece hareket kattığımızda yapamadığım için sıkıldım sinirlendim ancak orda bununla ilgili bir direncim olduğunu fark ettim. Bu da güzel oldu nasıl çözeceğimi bilemiyorum ama zaman içinde belki onu da fark edebilirim.

Bu programı nasıl problemler yaşayanlara önerirsiniz?

Dikkat, motivasyon güçlüğü yaşayanlara, kaygılarıyla baş edemeyenlere ve tabii ki hayatının keyfini yaşamak isteyenlere…

 

H.S.

Size çok ama çok teşekkür ederim, anlattıklarınız, bakış açınız o kadar iyi geldi ki bana. Hele ki bir derste kabulden bahsetmiştik ya, kabul etmemin yıllar aldığı, kabul ettiğimi sansam da zaman zaman içimden bir isyan bayrağının çıktığı bir durumu fark ettim ve o an size sarılmak istedim. :) Sadece bu değil, söyledikleriniz hep aklıma geliyor günlük hayatın akışında, önce fark ediyorum sonra aksiyona geçiyorum. Tepki vermeden bir durup nefes alıyorum, sonra tekrar bakıyorum, ona göre cevap veriyorum.

Program sonunda kendinizde hangi değişiklikleri gözlemliyorsunuz? Kendimi, eylemlerimi fark etmemi sağladı program. Hayatın akışında savrulup giden birinden, farkındalıkla yaşayan birine evrildiğimi hissediyorum (zamanla daha iyi olacak tabii).

Programın akışı nasıldı? Dinlemesi gayet keyifliydi, ben pek konuşmasam da interaktif olması, grupla paylaşım yapılması güzel bir sinerji yarattı.

Bu programı nasıl problemler yaşayanlara önerirsiniz? Bu program aslında herkese göre, problem yaşamaya gerek yok. :) Her ne kadar farkındalık sahibi olduğumu düşünsem de çok farklı bir yerden bakmayı öğrendim bu program ile. Genel olarak kendini keşfetmek isteyen, otomatik pilottan uyanıp farkında yaşamak isteyen herkese öneririm.


 

G.Ö.

Program sonunda kendinizde hangi değişiklikleri gözlemliyorsunuz?

Hayattan daha çok zevk almaya başladım. Kendimi sakin birisi sanıyordum ama çok çabuk sinirlenen ve eleştiren birisi olduğumu gördüm, ve bu beni çok şaşırttı.

Esas şimdi daha dingin, daha sakin ve daha "an"da kalabiliyorum. Zorlayıcı bir duygu ya da bir olay ile karşılaştığımda kendime alan açarak orada biraz durup, kendi tercihimi yapabiliyorum, en azından deniyorum. Bu bana büyük bir huzur veriyor.


Programın akışı nasıldı?

Senin kendinden kattıkların ile gerçekten anlaşılır, sürdürülebilir ve sevilebilir bir MBSR eğitimi yaşadım. Gülüşün ve sohbetin ile gerçek anlamda MBSR'ın ne olduğunu anladım. Deneyimlerin, açık net bir dille anlatımın programın akışını keyifli ve uygulanabilir olduğunu hissettirdi bana.


Bu programı nasıl problemler yaşayanlara önerirsiniz?

Öncelikle bir telaş içinde koşturan herkese şiddetle tavsiyemdir. Hayatta neleri kaçırdıklarını görmeleri için muhteşem güçlü bir araç, MBSR. Bu hayatta başımıza hiç beklemediğimiz zamanlarda zorlayıcı bir sürü şey geliyor. Bunlarla baş edebilmenin yolunun MBSR olduğunu gördüm ve buna inandım. Hayat devam ettiği sürece de bu zorluklar yaşanacak. İşte bu zorlu anlarda “zorluklara rağmen değil, zorluklarla beraber yürümeyi” öğrenmek isteyen herkese öneririm.



 

İ.A.


Program sonunda kendinizde hangi değişiklikleri gözlemliyorsunuz?

Ben normalde çok çabuk sinirlenen bir yapıya sahibim. Programdan sonra sakin kalabiliyorum. En önemli fark, gelecekte olabilecek kötü şeyler için şimdiden karalar bağlamıyorum.


Programın akışı nasıldı?

Programın akışı çok güzeldi. Sema Hanım'ın o güzel, enerji dolu, tatlı sesi zaten başlı başına bi terapi.


Bu programı nasıl problemler yaşayanlara önerirsiniz?

Hayatında stresle başa çıkmakta zorlananlara, çok büyük travma yaşayanlara, kısaca hayatla başa çıkmakta zorlanan herkese...



 

S.A.


Program sonunda kendinizde hangi değişiklikleri gözlemliyorsunuz?


Durabilmeyi öğrendim. Bu yaşam temposuna o kadar ayak uydurmuşuz ki durmayı unutmuşuz. Bu eğitim sayesinde bunu fark ettim ve durmayı öğrendim. Durduğum zamanda kendimi, olayları, insanları, içtiğim kahvenin tadını, yediğim yemeğin lezzetini ve aldığım nefesi fark ettim. Artık her şeye daha farkında olarak yaklaşıyorum ve anda olmayı yaşamıma entegre etmeye çabalıyorum. Daha sakin kalabilmeyi, anlık tepkiler vermemeyi, düşünce ve duygularımı izlemeyi öğreniyorum.


Programın akışı nasıldı?


Program çok güzeldi. Yüreğinize, emeğinize sağlık. Su gibi akıp gitti. 8 hafta nasıl geçti anlamadım. Sizin kendi hayatınızdan verdiğiniz örnekler “ben de böyle olabilirim” dedirtti. Bu deneyimi sizinle yaşadığım için gayet mutluyum.


Bu programı nasıl problemler yaşayanlara önerirsiniz?


Bütün insanlara öneririm. Dünyada işler nasıldır bilmiyorum ama Türkiye’de yaşayanlar kesinlikle bu deneyimi yaşamalı. Strese yenik düşen, hayatının kontrolü kendi elinde değilmiş gibi hisseden, depresif, sürekli düşünen, agresif, karşısındakini dinlemeyi bilmeyen, insanlara ve olaylara önyargılı yaklaşan, anın tadını çıkarmayan, zihninin kölesi olan kişilere öneriyorum. Yani ilk cümlemde de belirttiğim gibi bütün insanlar bunu deneyimlemeli.



 

Son Yazılar

Hepsini Gör

MBSR Programı

bottom of page