Herkesin beklediği o yazı geldi. Menopoza girişimi nasıl destekliyorum? Hormon mu, takviyeler mi, beslenme mi? Buyrunuz anlatıyorum :) Menopozla ilgili daha önceki paylaşımlarımı görmediyseniz, önce onlardan başlamanızı öneririm. Menopoza Hazırlanıyor Musunuz? ve Menopozu Tanıyalım başlıklı yazılarımdan detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Regl olmadığım 3. ayımdayım. Kendisi pat diye sahneden çekildi. Geri gelir mi, gelmez mi bilmiyorum ama sizlerin de bildiği gibi, zaten bir süredir hissettiğimden, bu işe bayağı kafa yormaya başlamıştım. Doktorumun dediğine göre vedalaşmışız gibi gözüküyor.
Ben menopoza hazırlıklı yakalandım. Bütün kadınlara haykıra haykıra söylemek istediğim tek şey “HAZIRLANIN”. 9 ay önce, mevcut sistemimle her şeyi harika yapmama rağmen, kilo aldığım için DKYY beslenmeye başlamıştım. Çok doğru adımmış. Bunu ayrı anlatacağım zaten.
20 senenin sağlıklı beslenmesinin, kendine bakımının sonucunda, neredeyse çoğu menopoz etkisini yaşamıyorum. Biraz kilo almak, biraz eklem ağrısı, bir de unutkanlık harici pek bir şey yaşamıyorum. Kan testi sonuçlarım alıp duvarlara asmalık. Menopoza girerken ve menopozda yaşanabilecek en büyük riskler, kemik erimesi ve kalp damar hastalıkları ile metabolik sendrom oluyor. Bu kan değerleri, bu beslenme/yaşam tarzı ve kemik durumu ile ben şu anda bu risklerin hiçbirini taşımıyorum.
Meme ca geçmişim olduğundan biyoeşdeğer hormon kullanamıyorum. Doktorum zaten bu yaşam şekli ve mevcut tablomla menopozdan sonraki dönemden korkmama gerek olmadığını söyledi ve eğer zaten HRT alınsa bile, kaliteli bir orta yaş için beslenme ve yaşam şekli mutlaka değişmeli. Benim doktorum, beslenmesini değiştirmeyen kimseye de bioHRT vermediğini söyledi. İsteseniz de istemeseniz de beslenme ve spor, uyku ve stres yönetimi yine bir numara yani :) Bağırsaklar ve karaciğer o hormonu sentezlemek için sağlıklı olmalı. Yoksa sadece kendimizi kandırırız.
Tek risk, ileride oluşabilecek ve yaşla birlikte başlayan kemik yoğunluğunun azalması. Bunun da destekleyicisi kaslar olacak. İlaç/hormon yerine spor yapıyorum ben :) Eklem ağrılarım için en iyi gelen şey magnezyum ve spor oldu.
Kullandığım takviyelere gelince, magnezyum, D vitamini (kemik ve eklem sağlığı için şart, en az 60-70 olmalı) kolajen ve glukozamin karışık takviye, bir de hafıza için destek kullanıyorum. Unutkanlığım geçti gibi bile.
Sonuç olarak korkmadan bu yolu yürüyorum, yarıladım bile :) Çok iyi şeyler de oldu. Son 2-3 senedir hayatımı karartan regl baş ağrıları (Bunu da anlatacağım, östrojen baskınlığı) geçti. Gözüm açıldı valla. Yoğun beyin sisi oluyordu, o da geçti.
“Menopoza girdim.” demek için 1 sene kanama olmaması gerekiyor, ondan sonra deniyor. Dolayısı ile ben hala perimenopozdayım. Bu döneme özel yaptığım beslenme, beni aşırı destekledi.
Ayrıca bu geçiş sürecinde yaşadıklarımı, kendimde gözlemlediğim semptomları anlattığım Menopozun Fark Edilmeyen Ayak Sesleri adlı videomu YouTube kanalımdan izleyebilirsiniz.
Tüm yardım aldıklarım: DKYY beslenme, aralıklı oruç (bazen uzun, bazen kısa, bazen de 0 oruç), hemen hemen her gün spor, sıfır alkol, eşimle bol flörtlü, sevgi dolu zamanlar geçirmek, köpeklerimle bol vakit geçirmek (östrojen hormonu için), kendimi, beni üzen şeylerden uzak tutmak.
Bu süreç korkulacak bir şey değil, hastalık değil ama beden ve beyin inanılmaz değişiyor. Bunu bilip hazırlıklı olmak, orta yaşımızı sağlıklı, dinç, enerjik geçirmemize yardımcı olacak. Daha yapacak çok şeyimiz var :)
Tıbbi tavsiye değil, kendi deneyimimdir.
Herkese sevgiyle sarılıyorum.
Sema
Harika bir bilgilendirme. Samimiyetle ve içtenlikle duygularınızı ve bilgilerinizi paylaşmanız için teşekkür ederim. Menopoz serisinin devamı gelir umarım ve bununla ilgili kamp da yaparsanız çok iyi olur diye düşünüyorum. Orada beslenme, yaşam tarzı, kas kütlesini arttırma ve diğer konularda da bilgilenmiş oluruz.
Sevgiler.