Tüm kadınlar, hepimiz menopoza gireceğiz, bundan kaçış yok :) Öncelikle bunu bilelim. Korkmadan bu bilinçle konuya yaklaşalım.

Menopoz konusu üstü kapalı, konuşulmayan, anlatılmayan, ayrıca tam bilinmeyen de bir konu. "Ateş basması, regl kesilmesi" denir ve geçilir. Halbuki, kadınlar hayatlarının en az 3’te 1’ini menopozda geçiriyor. Bu döneme giriş de 1 günde, pat diye olmuyor. Altında uzun bir süreç var ve o dönemde yaşadıklarımız bir bulut sanki.
Dünya ortalaması 52-54 yaş arasında kadınlar menopoza giriyor. Menopoza girmek demek, 1 sene kanama olmaması demek. Bunun öncesi resmi olarak menopoza girilmiş sayılmıyor. ÇOK ÖNEMLİ. Perimenopoz, genellikle 10 sene öncesinde başlıyor. Yani, bu da demek oluyor ki 40-41 yaşlarında perimenopoz başlamış oluyor. Sadece biz menopoz konusunu çok uzaktaki bir şey sanıyoruz ve dikkate almıyoruz. 40 yaşından sonra, yumurta sayısında ciddi bir düşüş oluyor. Aslında regl olmaya başladıktan sonra her döngüde azalma oluyor ve yerine koyma diye bir şey yok. 40’tan sonra bu azalma daha da fazla olduğu için ürettiğimiz östrojen azalmaya başlıyor.
Aslında vücutta yaşadığımız çoğu şey, bu östrojenin azalması ile başlıyor. Çoğu sağlık çalışanı, yaşadığımız rahatsızlıkları bu konu ile birleştirmiyor fakat çoğunun altında bu neden yatıyor. Amacım herkesi uyarmak, dikkat çekmek. Modern hayatta yanlış beslenme (bol şeker, paketli ürün, hamurişi, vücudun kaldırabileceğinden fazla, metabolizmaya uygun olmayan beslenme), çok fazla stres ve onu yönetememek, hormonlu süt ürünlerine çok maruz kalmak, etraftan aldığımız kimyasallar, zenoöstrojenler (Bu konuyu açacağım.), tarım zehirleri bu yaşı çok erkene çekmiş durumda. Çoğu kadın, 35 yaş civarında perimenopoz etkilerini yaşamaya başlıyor. SADECE BİLMİYOR.
Perimenopozda, daha az östrojen üretimi ile yaşadıklarımız nelerdir?
Değişen, bozulan regl düzeni. Size “Bir şey olmaz.” deniyorsa bunu araştırın çünkü bir şey oluyor.
Aniden artan bel çevresi yağlanma, kilo artışı. “Eskiden ayda 5 kilo verirdim, şimdi 1 kilo bile veremiyorum.” çığlıkları :)
Saç dökülmesi. Tırıl tırıl saç dökülme engelleyici, sizi daha da kimyasala maruz bırakacak ürünler aramayın/kullanmayın. Hormonlarınız değişiyor. Yaşamınızı buna göre şekillendirin.
Adı konamaz, tanı konamaz, özellikle omuzlar ve kalça kemiklerinde eklem ağrıları
Uykusuzluk
Anksiyete veya depresyon artışı (Sevgili canım psikologlarımız, lütfen bunu dikkate alınız. Yaş ve östrojen azalmasını lütfen yaklaşımlarınıza dahil ediniz.)
Halsizlik. “Değişik bir şey de yapmadım ama yorgunum.”
Beyin sisi. “Beynimin içi uyuşuyor.” hissi
Menopoza Girince Kadın Bedeninde Olanlar ve Çözümleri
Menopoza girdikten sonra, yani üreme hormonları bedenden çekilmeye başladıktan sonra bizler için 3 önemli risk var.
1) Kalp ve damar hastalıklarına çok daha yatkın oluyoruz. Dünyada her 80 saniyede bir, bir kadın bu nedenden dolayı vefat ediyor. Tüm kanserlerin neden olduğu ölümden daha fazla bir oran bu.
2) Eklem/kemik sağlığı etkileniyor. Kemikler daha hassas, kırılmaya yatkın, eklemler daha ağrılı oluyor.
3) Üreme hormonlarının azalması ile birlikte, insülin kendiliğinden yükseliyor (beslenmemiz değişmemiş olsa bile) ve bu da peşine önlenemez bir kilo artışı, beden yağlanması, tansiyon artışı, enerji düşüklüğü olarak geliyor.
Peki bunlar kontrol altına alınamaz mı? Tabii ki alınabilir.
Yaşanacakların farkında olmak ve bilinçli olmak birinci konu. Ömürler uzadı, 100 sene öncesi gibi değil. Artık ömrümüzün uzun bir kısmını menopozda geçiriyoruz ve “Daha genceciğim.” dediğimiz yaşlarda oluyor bu. O yüzden kendimizi bu sürece hazırlamalıyız, bu bilinci edinmeliyiz. Kaliteli bir yaşam istiyorsanız bu adımları tek tek yapmamız lazım.
Beslenmenizi düzenlemek ZORUNDAYIZ. Artık bu saatten sonra, bunları bile bile “Damak tadım bunu istiyor, aman yesem ne olacak” gibi bahaneleri bir kenara koyunuz. Kendinizle dürüstçe yüzleşin lütfen. Şeker, tatlı, hamur işi, poğaça, börek, sigara, alkol, gazlı içecekler, gofretler, bisküviler hayatınızdan çıkmalı. Doğru yapılan Düşük Karbonhidrat Yüksek Yağ beslenme sizin ilacınız olacak. Beyninize ve metabolizmanıza hediyeniz bu olacak. Menü örnekleri, mantığı, tarifler, neler olup olmadığını defalarca anlattım. Hesabımda bulabilirsiniz. Yavaşça, adım adım gece açlıklarını deneyiniz. 14 saat aralıklı oruçtan başlayıp 30 dk uzatarak 16 saate kadar çıkınız. Lütfen artık gece atıştırmayı bırakalım :) Menopoz öncesi hormon döngüsüne göre oruç saatlerini YouTube’da detaylı anlattım.
Kemik ve eklem sağlığı için spor. LÜKS DEĞİL, İHTİYAÇ. Kemik yoğunluğu azalacağı için bizi ayakta tutacak, işimizi gücümüzü görmemizi sağlayacak kaslara, her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Yürüyüş yine yapın ama haftanın en az 3-4 gününe, kaslarınızı güçlendirecek sporlar ekleyin. “Pahalı” demeyin, YouTube bedava video ile dolu. Yeter ki isteyin :)
Bağırsak sağlığınızı korumanız, bakterilerinize iyi bakmanız lazım. Aşırı şişkinlik, hazımsızlık yaşayabilirsiniz. Sağlıklı beslenmeye geçince bu kendiliğinden geçecek zaten.
Yavaşlayın :) Hayatı yakalamamız imkansız. Kortizolü (stres hormonu) devamlı yüksek tutmak, 40 yaşından sonra isteyeceğimiz son şey. Ne yapıp edip dinlenecek ve stresinizi yönetecek yöntemler bulun. Mindfulness, dantel, puzzle, ahşap boyama, meditasyon, sakin yürüyüş... Seç, beğen, al :)
Uyku. Kesintisiz 8 saat uyumak için HER ŞEYİ yapınız. Kulaklık, uyku gözlüğü, erken bırakılan ekranlar (tablet, telefon), uyuduğunuz odada güzel kokular, mümkünse uykudan önce eşinizle sarılmak, öpüşmek (oksitosin hormonu).. Bir uyku rutini oluşturun.
Menopozla ilgili önemli gördüğüm bilgileri yukarıda paylaşmaya çalıştım. Bu bilgiler umarım size yardımcı olur. Menopozdan korkmanıza gerek yok. Bu yapacaklarımız, zaten ilk başta listelediğim menopoz sonrası riskleri otomatik olarak kontrol altına alacak. Lütfen okuyun, etrafınızdaki kadınlarla paylaşın. 30 yaş itibari ile her kadını ilgilendiriyor. Amacımız 120 yaşına kadar yaşamak değil. Yaşadığımız ömrü ağrılarla, iki büklüm değil, kaliteli ve zevk alarak geçirmek. Östrojen bize veda edince bu günleri mumla arayabiliriz. Şu anda bunların zararlarını hissetmiyor olabilirsiniz ama koruma kalkanımız olan hormonlar bizi terk ettiğinde çok pişman olabilirsiniz. O yüzden lütfen söylediklerimi kulak arkası etmeyin.
Ayrıca YouTube kanalımdaki Kadın Hormon Döngüsüne Göre Aralıklı Oruç videomda, kadınların hormon döngüleri hakkında çok önemli bilgiler verdim. Konu aralıklı oruç ile bağlanmış gibi olsa da, vücudunuzda her ay ne olduğunu öğrenmek için lütfen o videoyu izleyiniz. Hep es geçilen, eğer çocuk yapma çabası içinde değilseniz kimsenin sorgulamadığı üreme hormonları, bir kadının tüm sağlığını belirliyor.
Kadın olarak doğmuş tüm bedenlere faydalı olması dileklerimle 💗
Hepimize harika, bol çiçekli, kahkahalı menopoz yılları dilerim.
Herkese sevgilerimle,
Sema
Amerikada yaşıyorum, doktorum bu yaştan sonra çocuk sahibi olmayacağına göre bakmamıza gerek yok diyerek üreme hormonlarımı kontrol etmiyor. Yaklaşımları çok farklı. Doktoru ikna edemedim
Harikasin! Sevgili Sema bu paylastigin bilgiler cok ama cok degerli! Sana cok tesekkürler. Emegine, bedenine, ruhuna saglik! Sevgiler