top of page
  • Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

Sağlıklı Beslenmede Esneklik

Güncelleme tarihi: 12 Eyl 2022

Esniyorum. Bedenen esnedikçe davranışlarım, siyah-beyaz hatlarım da esniyor. Belki yaşla oluyor, belki yaşanmışlıklarla (son 6 ayda yaşadıklarımın etkisi büyük tabii ki), belki yoga ve meditasyonla ama artık hayatı daha az zorluklarla yaşamaya çalışıyorum.

Size bugüne kadar sağlıklı beslenmenin hayata en kolay uygulanılır halini anlatmaya çalıştım. Bu konuda 2 kitap, yüzlerce yazı yazdım. Hepsi size açık. Okuyun, yapın, uygulayın. Hiçbir zaman bilgiyi saklayan biri olmadım. Ne biliyorsam açıkça anlatıyorum. Kendisi yapamayan da seminerlerime buyursun gelsin. Bilgileri içinde tutamayan bir insanım 😀


🌸 Bol bol sebze yiyin. Bezelyesine, havucuna takılmayın. Bunlar 70 yıl öncesinin, şu anda doğruluğu kalmamış bilgileri. Burası doyduğunuz kısım olsun.

🌸 Hayvansal veya bitkisel proteinlerinizi yiyin. (Et, tavuk, balık, hindi, yumurta, kurubaklagiller)

🌸 Meyve olmazsa olmazımız. Tatlı ihtiyacınızı meyveden karşılayın. Instagram hesabım meyve ile yapılmış yüzlerce tarifle dolu.

🌸 Kuruyemişler atıştırmalığınız olsun ve yemeklerinizde zeytinyağı, sade yağ kullanın.

🌸 Süt ürünlerini mümkün olduğunca azaltın ve keçi kullanın.

🌸 Glutensiz de olsa tahıl en az kullandığınız şey olsun.


Kendinize bu bilgilerle menüler hazırlayın. Yapamıyorsanız 2. kitabım Mutlu Beslenme’de mantıkları ile size günlük menüler hazırladım, nasıl hazırlayacağınızı anlattım.

Hesabımda gezerek de bir çok çeşit bulabilirsiniz.


Ama kendinizi onun suyu, bunun sapı ile lütfen strese sokmayın. Stres bağırsak floramıza en çok zarar veren şey. Ben 3 gündür hem rahatsızım, hem de dün full eğitimdeydim. Bugün yola çıktık. Eskiden olsa gece 12'de krakerler yapardım. Mutlaka 3 çeşit yanıma alırdım, salatamı hazırlardım ama o yorgunlukla yapamadım. Sabah havaalanında bir omlet bulurum dedim ve buldum da. Bulamazsam bir sandviç alırım dedim ve bulamasam alırdım da. Bizi hasta eden, 3 ayda bir yediğimiz ekmek olamaz. İmkansız. Ya da 3 ayda bir içtiğiniz 2 kadeh şarap. Bizi hasta eden bunları rutinde tutmak olur. Rutini yukarıda anlattığım gibi çizin ve keskin çizgilerden kurtulun. Hepimizi beslenmede ve her şeyde bu özgürleştirecek. Devamlı korku tablosu salan hesapları okumayın. Çok rica ediyorum. Fonksiyonel Tıp hiçbir hastalıkta 1 aydan fazla diyet yaptırmaz. 1 ay belki sıkı bir diyet yapıp, toparlama yapabiliriz ama üzerine her zaman sürdürülebilir bir sağlıklı beslenme çizilir. Kimse ömür boyu diyet yapamaz ve yapmamalı da. Şekersiz, glutensiz, süt ürünsüz, baklagilsiz, fıstıksız, domates, patlıcansız, yani artık hiçbir şeysiz bir diyetle 2 ayda semptomlarda azalma olmuyorsa, iyileşmeye doğru yola çıkılmamış ise, bunun altında beslenmeden daha derin şeyler yatar. Bazı vitaminler, mineraller eksik olabilir. Yüksek toksin veya ağır metal olabilir. Stres yükü fazla olabilir. Sinir sistemi hep tetikte olabilir. Rahatlamayı bilmiyor olabilir, uykunuz düzenli olmayabilir, ilişkilerinizde sorun yaşıyor olabilirsiniz…vs vs. Yani kendinizi diyet hücrelerine lütfen hapsetmeyin.


Ben bu yaz, ilk kez yanımda bir badem poşeti bile olmadan tatile çıktım. Her yerde istenirse nasıl yemek bulunabileceğini sizinle Instagram postlarımda paylaştım. Siz de yapabilirsiniz, bunu söylemek istedim. 😀


Hepinizi kucakladım :)

Sema

Son Yazılar

Hepsini Gör

MBSR Programı

bottom of page