top of page
  • Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

Şekersiz Reçel İncelemesi

Marketlerdeki "sağlıklılar" raflarına bakmaya, bu rafları karıştırmaya devam ediyoruz. "Glutensiz"lerden sonra, bir de “şekersiz” etiketlerine gözlerimizi çeviriyoruz. Maalesef bu taraf da glutensizler kadar facia.

Şekersiz Reçel
Şekersiz Reçel

Yukarıda görmüş olduğunuz reçeli "şekersizler" rafından aldım. Öncelikle üzerinde "Tatlandırıcı içerir." diyor ve zaten bunu gördüğünüz an, konuya "Nedir bu tatlandırıcı?" diyerek şüpheyle yaklaşmalısınız. İçindekiler kısmında ilk, 1. madde kıvam arttırıcı. İçindekileri okurken önemli bir nokta var, ürünün içinde en çok ne yer alıyorsa ilk sırada o yazılır ve diğerleri de miktarına göre çoktan aza doğru devam eder. Kıvam arttırıcı, bu reçelde en çok yer alan içerik. Peşine turunç kabuğu ve su geliyor. Sonra bir kıvam arttırıcı daha var ve asitliği düzenleyici, tatlandırıcı, parantez içinde "steviol glikozit". Nedir bu tatlandırıcı? Kimyasal. Bütün içerik de bundan ibaret.


Bu ürünü, sakince yerine bırakıyoruz :) Üzerinde "şekersiz" yazması, bunun sağlıklı bir yiyecek olduğunu göstermez. Glutensiz, şekersiz, laktozsuz, vegan… Hele yurtdışında paleo, ketojenik vs diye de gidiyor. Bunlar sadece bilgilendirmedir. Bütün bu etiketler, o ürünlerin sağlıklı olduğu anlamına gelmez. İçerikleri temiz olanlar var ama geneli kimyasal dolu ve işlenmiş ürünler.


İlla turunç reçeli istiyorsanız, turuncu, portakalı, mandalinayı, hangisini tercih ediyorsanız alıp doğrarsınız. İçine biraz dut, biraz kayısı koyarsınız. Tarçın, karanfil ekleyebilirsiniz. Biraz suyla çektirerek pişirirsiniz ve buyrun, marmelatınız, reçeliniz hazır olur. En doğal bu şekilde yapılabilir, ürünlere baktığınızda hepsinin doğadan geldiğini görebilirsiniz. Ağacı, kökü var mı? Sorumuz budur. Steviol glikozitin ağacı, kökü var mı? Yok :)


Şeker alternatifi diye bir şey maalesef yoktur. Şeker, şekerdir veya değilse de çoğu laboratuvar üretimi, işlenmiş üründür. Bu konuyla ilgili hazırladığım Şeker Alternatifleri ve Şeker Alternatifleri 2 yazılarımı okuyarak geniş ve detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Tek dostumuz meyveler :)


Ayrıca mutlaka ama mutlaka, etiket okumayı alışkanlık haline getirmeliyiz.

Güzel ve temiz ürünler seçmeniz dileklerimle :)


Sevgiler,

Sema

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page