top of page
  • Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

Glütensiz, Rafine Şekersiz Aşure

Güncelleme tarihi: 31 Tem 2023

Yoğun ısrarlara dayanamadım ve annemle aşure yaptık. Valla bayağı güzel oldu 🥰

🌸 3 kaşık yulaf ezmesi-el rondosu ile azıcık küçülttüm (kesinlikle un değil)

*Dileyen, kıvam vermek için esmer pirinç de kullanabilir. 🌸 3.5 bardak su 🌸 1.5 bardak haşlanmış nohut 🌸 1.5 bardak haşlanmış fasulye 🌸 3 yk kuru üzüm 🌸 3 kuru incir 🌸 3 yk kuru dut 🌸 2 avuç fındık Üstünü süslemek için tarçın, kuru hindistan cevizi, kuş üzümü

* Sb ölçüsü 220 ml su bardağıdır.


Tencerede 1.5 sb ile yulaf ezmesini 2 dakika pişirdim. Alacağı kıvamı bilmediğimden suyu hep deneye deneye ekledim. Siz şimdi hepsini tek seferde de koyabilirsiniz. Yulaf pişip yumuşayınca içine haşlanmış nohut ve kuru fasulyeyi koydum. O esnada kuru üzümleri suya tatlarını versinler diye ikiye kestim. Tencereye attım. Sonra kuru dutları

rondodan çektim. Onu da ekledim. Burası önemli çünkü tatlı tadı homojen bir şekilde dağılıyor.


Azıcık kaynadı. O esnada kuru incirleri küçük kestim. Bunu en son attım çünkü aşurenin rengini karartıyor ama en güzel tadı da bu verdi. Her aşamada tadını kontrol ettik çünkü. 1-2 taşım daha kaynatıp, en son da içine kavrulmuş fındıkları ekleyip altını kapattık. Ben fındık çok severim aşurenin içinde. Sulu olması endişelendirmesin, tabağa koyunca katılaşıyor. Üstünü de süsledim ve hazırdı.





Çok çabuk ve gerçekten çok güzel oldu. Benim bilirsiniz tatlı eşiğim çok yüksek değil. Bunun tatlı tadı bayağı az. İsteyen yerken üstüne 1 tk bal, pekmez de gezdirebilir.

Not: Yerken lütfen meyvelerini de hesaplayın. Sadece meyve ile yapılmış olması bunu şekersiz yapmaz. Bu tarifte toplamda 6 porsiyon kadar meyve var. Aklınızda bulunsun. :)


Hepimize bolluk, bereket getirsin inşallah 🤗


Sema


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page