top of page
  • Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

3'lü Eliminasyon ile Tazelenme Mutlu Sonlar 8

Güncelleme tarihi: 3 Nis

Yılın son eliminasyonundan harika mutlu sonlar ile devam ediyorum. Değişim ve deneyimlerini bizimle paylaşan katılımcılarıma çok teşekkür ediyorum.

A.D.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Üçlü eliminasyona başlarken neler anlatacağınızı merak ediyordum; Instagram'dan sizi takip ettiğim için yaptıklarınızı, başarılarınızı, eğitimlerinizi gördükçe "Var bir bildiği demek ki, o yüzden ben de katılmalıyım." diye düşündüm. Hedefim, sizden yeni şeyler öğrenmek ve bu şişkinliklerden kurtulmaktı.


Program, hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Ve harika bir programla karşılaştım. Öğrenmeye hevesli ve sıkıntılardan, şikayetlerden kurtulma ihtiyacındayken bu program ilaç gibi geldi bana.


Program biterken kendinizde gördüğünüz fiziksel ve davranışsal değişimler nedir?

Programın bitiminde şişkinlik falan kalmadı; artık kendimi çok hafiflemiş hissediyorum. Bu arada 2 kg vermişim :) Hiç böyle bir niyetim yoktu aslında. Göbek altı ve göbek üstü ölçümlerimde de 2 cm, basenden de 1 cm incelmişim. Evdeki tartımız, vücuttaki su-kas-yağ-kemik oranını gösteriyor. Program öncesi yağ oranım % 42 civarlarında gösterirdi, şimdi %39'lara indi :) Bu arada haftada 2 gün pilatese başladım ve yine haftada 2 gün 30 dakika kadar yürüyüş yapıyorum. Sağlıklı beslenmenin yanında, hayatıma fiziksel aktiviteler de katıldı. Kendimi daha zinde hissediyorum artık :)


Bu programı kimlere önerirsiniz?

Bu programı herkese öneririm. Okullarda zorunlu ders olarak müfredata konulsun :) Herkes, ama herkes öğrensin. Sizin o şahane enerjiniz, coşkunuz herkese değsin. Bir elektrik akımı gibi, her birimizi harekete geçirsin. İnanın tüm dengeler yerine oturur; sürdürülebilir bir yaşam ve beslenme tarzıyla hepimiz kuşlar kadar hafif, zinde ve mutlu mesut yaşarız. Ekolojik sisteme de katkımız olur ;)


Eklemek istedikleriniz…

Çok doğal, keyifli, mutlu, neşeli biri olarak tanıdım sizi; bizleri çok güzel yönlendirdiniz. Sadece beslenme açısından değil; duygu durumlarımızı değerlendirme, hayatımıza fiziksel aktiviteleri sokma, anda olma, anın tadını çıkarma, ruhumuzu dinlendirme, planlama, programlı olma, bedenimizi dinleme, kendimizi tanıma, öz şefkatli olma, yediklerimizle denge kurma ile ilgili de hayatımıza pek çok bilgi ve değer kattınız. 

Tüm öğretileriniz için çok, ama çok teşekkür ederim. Bir SİHİRLİ DEĞNEK gibi dokundunuz hayatıma. Enerjiniz hiç bitmesin, coşkunuz artarak çoğalsın.

 

Y.K.

Program hedeflerinize ulaşmanıza nasıl yardımcı oldu?

Hem işin bilimsel tarafını biliyorsunuz, hem ihtiyaç ve tecrübeler doğrultusunda geliştirmişsiniz. Program biterken kendime nasıl sürdürülebilir, hafif bir dünya kurabileceğim konusunda daha nettim. Daha hafif hissetmek, daha dinç hissetmek de cepteydi. 


3'lü Eliminasyon sonrası kendinizi nasıl hissediyorsunuz?

Daha önce 2 farklı uzmanla eliminasyon yaptığım için size şunları söyleyebilirim: Burada "Ne yapabilirsem kardır." hissi, baskı olmaması bana çok iyi geldi. Bir başka 'koç' dediğim kişinin grubuna 1/4 fiyatına kaydolmuştum. Ama inanır mısınız; sadece ne yiyip ne yiyemeyeceğimizi paylaştı ve tarifler, görseller paylaşıp bizi 21 gün neredeyse kendi halimize bıraktı. Bence sizin bu adım adım, aralıklı bilgiler paylaşmanız, bir eğitimin içinde olduğunu hissetme anlamında, sağlam bir şekilde her hafta yeni şeyler katmayı, ve aşama aşama ilerleyerek sürdürmeyi sağlıyor. Dolayısıyla bilgi birikiminiz, aktardıklarınız, süreci yönetişiniz çok çok yerindeydi; düşük fiyatlara da aldanılmasın diyebilirim. 


Programı kimlere önerirsiniz?

Programınızı önermeye başladım bile; bu tecrübe ve deneyimden, bedeninde stres hisseden herkes faydalansın isterim. Verilen 3 kilonun 6 kilo gibi görünmesi de bonus.

 

Ş.G.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Sizi uzun süredir beğenerek takip ettiğim ve bilgi ve donanımınıza, aktarımınıza çok güvendiğim ve sağlıklı beslenme konusunda bilgilenmek istediğim için kendime hediye olarak aldım.


Program, hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Bir konuda istikrarlı olmak ve devam ettirmek, benim için her zaman imkansızdı. İlk defa bir programı, en başından sonuna kadar ilgiyle devam ettirebildim ve çok değerli bilgiler edindim.


Program biterken kendinizde gördüğünüz fiziksel ve davranışsal değişimler nedir?

Bilgilenmek ve bir şeyler öğrenebilmek için katıldığım bu programda, hem birkaç cm inceldim, hem 2,5 kg verdim. Ayrıca, D vitamini ve B12 vitamin desteği almadığım halde (değerlerim düşüktü ve saçlarım çok dökülüyordu) enerjim yerine geldi; saç dökülmem bitti; çok daha canlı ve güçlü hissettim. Daha sakinleştim; çünkü sanırım uykumu kaliteli uyuyabildim. İşim gereği kriz durumları çoktur ve kriz yönetiminde daha sakinlikle sonuç aldıklarım oldu. Ritim bozukluğu başlangıcında bir ilaç kullanıyordum. Bu program sırasında bilinçli olarak ara verdim ve program süresince hissedilir bir çarpıntı yaşanmadı. Sanırım sakinlikle ilgili. Ama değişim en çok enerji yüksekliği, canlılık, kilo verme ve incelme oldu. Ayrıca artık mutfak gözümü korkutmuyor; mutfakta pratik ama sağlıklı şeyler yapabiliyor olmaktan çok memnunum.


Bu programı kimlere önerirsiniz?

Kendini seven, kendisi için yeni rutinler yapmak isteyen herkese öneririm. Asla pişman olmayacaklardır; çünkü siz tam da istediğim gibi kök mantığını öğretip püf noktalarını aktarıyorsunuz. Kesinlikle böyle bir hediyeyi kendimize vermeyi hak ediyoruz. 


Eklemek istedikleriniz…

İlkel benliğimiz ve yeme alışkanlıklarımızın öz mantığını aktarırken, bize çok kıymetli bir yaşam felsefesi öğrettiniz. Yapılabiliyormuş ve hiç zor değilmiş. Benim herhangi bir hastalığım yok ve peynir tabii ki tüketmeye devam edeceğim; ama artık ne yediğimin farkında ve değip değmeyeceğinin bilincinde olarak bakıyorum her besine. Bana yıllaaaar sonra keyifle mutfak deneyimleri yaşattığınız için çok teşekkürler. Bu arada, program başlarken hazırlık sürecinde aktardıklarınız ve pratik yöntemler işime çok yaradı. Hangi ürünü nerede bulabileceğimize kadar, inanılmaz bir özenle bizi hazırladınız. Hiç zorlanmadan her şeye ulaşabildim. Yoğun tempoda çalışırken beni yormayacak bir sürece ihtiyacım vardı; bizim adımıza her detayı siz düşündünüz ve bize sadece hazıra konmak kaldı. Bu yüzden devam edebildim, çok teşekkürler :) Her sabah sizin motivasyon maillerinizle güne başladım. Pes etmeyi düşünseydim de, güzel enerjinizle verdiğiniz dolu dolu bilgilere kıyamadığımdan yine devam ederdim. Her şey için çok teşekkürler. Yine görüşeceğiz. Çünkü ben öğrenmeyi çok seviyorum, siz de öğretmeyi çok seviyorsunuz.

 

H.İ.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Yaşam tarzımı değiştirerek ilaçsız yaşamayı ve daha fit bir görünüme sahip olmayı hedefledim. 


Program, hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Program sonrasında 7 cm inceldim; bu benim için inanılmaz bir durum:) Sağlık sorunlarımda azalma gözlemliyorum; bu da beni aşırı motive ediyor.


Program biterken kendinizde gördüğünüz fiziksel ve davranışsal değişimler nedir?

Fiziksel olarak ciddi bir incelme var. Davranışsal olarak, markete girdiğimde içerik okumadan ürün almamaya çalışıyorum. İş yerine giderken hazırlık yaparak, yiyeceklerimi planlayarak gidiyorum. Artık dışarıda yemek yerken içeriğini mutlaka soruyorum. Yediğime değecekse, tatlı vs., farkındalıkla yeme mantığı oluştu. Fiziksel ve davranışsal olarak kısa sürede çok güzel değişimler yaşadım. Daha yolun başındayım; vücudumu eğitmeye devam edeceğim.


Bu programı kimlere önerirsiniz?

İsteyen, dileyen herkese öneririm.


Eklemek istedikleriniz…

Yemek yeme isteğimi sayenizde kontrol edebilmeyi öğrendim. Sema Hanım, çok teşekkür ederim.

 

E.Y.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Programa başlarken hedefim, yeme alışkanlıklarımı değiştirmek ve bağımlılıklarımdan kurtulmaktı. Bunların yanında doğum sonrası aldığım kiloları vermek, incelmek, insülin direncimi kırmak ve açlık kan şekerimi düşürmekti. Duygusal yeme sorunum olduğundan, bu konuda da yardımcı olabileceğini düşündüm.


Program, hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Program sürecinde tabii ki kilo verdim, inceldim, şişkinliğim asla olmadı, cildim güzelleşti ve en çok şaşırdığım kısmı tahammülüm yükseldi. Tabii ki mailin konusunda da söylediğiniz gibi 'Bu bir veda değil; yeni bir başlangıç'. Bu süreçte yolumun uzun olduğunu düşünüyorum; programın benim için en önemli faydası, bana yolumu göstermek oldu. 


Program biterken kendinizde gördüğünüz fiziksel ve davranışsal değişimler nedir?

Fiziksel olarak herkesin farkettiği bir incelme oldu; cildim sakinleşti ve güzelleşti. Davranışsal olarak ise, daha önce elimin kolaylıkla gittiği şekerli, paketli gıdalara elimi uzatmıyorum. Bir yemek yaparken veya sipariş verirken, içinde ne olduğuna daha fazla dikkat ediyorum. 


Bu programı kimlere önerirsiniz?

Programı herkese öneririm. Özellikle bir aile hekimi olarak, otoimmün hastalığı olan hastalarıma önermeyi düşünüyorum. Programı annemle birlikte uyguladık; kendisinin hipotiroidizmi var. 3 ay daha düzenli devam edip kan kontrolünü yapmayı düşünüyorum.


Eklemek istedikleriniz…

Bu süreçteki motivasyonum, sizin Tip 2 diyabet hastası olup bu hastalığı yenmiş olmanızdı. Sizin kendi tecrübelerinizin de bu programın içinde olması benim için önemliydi. Her şey için çok teşekkür ederim. 

 

Ş.A.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Programa başlama amacım, son zamanlarda kronikleşen yorgunluk hissi, bağışıklık sistemimin zayıflaması ve çok sık hasta oluyor olmamdı. İlaçlar, takviyeler vs. bir faydası olmayınca, hayatımda bazı şeyleri değiştirmeye karar verdim ve buna da hayatımda önemli bir yer kaplayan beslenme düzenimden başlamak istedim.


Program biterken kendinizde gördüğünüz fiziksel ve davranışsal değişimler nedir?

Değişen beslenme düzenimle, çok kısa sürede yorgunluk hissim azaldı; enerjik, daha hafif hissetmeye başladım. Çok fazla uyuma isteğim vardı; çok sık uykum geliyordu ya da uyusam da uyumamış gibi hissediyordum. Bu his tamamen ortadan kalktı. Yediklerime dikkat etsem de yaşadığım şişkinlik hissi ortadan kalktı. Normalde tükettiğim bir çok besinin, aslında alışkanlıklar veya duygusal yeme ile bağlantılı olduğunu anladım ve daha sürdürülebilir, sağlıklı bir beslenme düzenim oldu. Diyet yaptığımızda, "Bitse de şunu yesem." hissi asla olmadı; çünkü bedeninizin bu yaşadığı rahatlık o kadar keyifli ki, eski alışkanlıklara dönmek istemeyeceksiniz. Dönseniz bile, nerede durmanız gerektiğini öğrenmiş olacaksınız. 


Bu programı kimlere önerirsiniz?

Gerçekten sağlıklı beslenmeyi öğrenmek, daha doğrusu sürdürülebilir alışkanlık kazanmak isteyenlere tavsiye ederim.

 

D.B.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi? 

Bedenimdeki inflamasyonun giderilmesine yönelik olarak programa dahil oldum. Özellikle dizlerimdeki ağrılar, uyku bozukluğuna neden olacak düzeye geldiği için (ilaç kullanımının alerjilerim sebebiyle sınırlı olduğundan) denemek istedim.


Program, hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu? 

Kesinlikle çok ciddi bir fark yarattı. Dizlerimdeki ağrılar, ilk haftalarda azalmaya başlayarak çok nadiren yaşanmaya başladı ki, uyuyamayacak düzeyden bu noktaya ulaşmak benim için paha biçilemezdi. Rafine şeker tüketmememe ve mümkün olan en az gluten alımına rağmen, aslında birçok farklı gıdadan bedenime şeker aldığımı ve zararsız bildiklerimin dahi bana dokunduğunu anladım. Kilo verme hedefim olmamasına rağmen, başlarda kendi beden ağırlığıma göre hayli kilo verdiğimde, Sema Hanım ile görüşerek bazı düzenlemeler yaptık ve bu sorunu da hızla çözdük. Kaybettiğim kiloları alırken de eliminasyona uygun beslendim. Özellikle peynire ara veremeyeceğimi düşünürken, özlesem de yerini doldurabildiğimi keşfetmek çok özgürleştirici idi.


Program biterken kendinizde gördüğünüz fiziksel ve davranışsal değişimler nedir? 

“Şunu yemeden/içmeden asla duramam” dediğim hiçbir şey yokmuş. Her besin grubundan vazgeçebilirmişim. Yerine yediklerimle de, ruhen ve bedenen doyabiliyormuşum. Davranışsal anlamda özgüveni çok yükselten bir unsur oldu. Çok daha planlı alışveriş yaptım; bedenimin her gün farklı besin gruplarından faydalanması için planlı hareket ettim. Daha önce tatmadığım besinlere ön yargısız yaklaşmam sayesinde, sevdiğim yeni tatlara ulaştım. Sevmediklerimi dert etmedim. "Ne şekilde kendime uygun ve sürdürebileceğim bir hale getirebilirim?" diye yaratıcılığımı kullandım. Kendime iyi davranmak ve bedenime özen göstermek, yılı kapatırken çok tatmin ediciydi. Fiziksel olarak devam eden ağrıların, yaşam kalitesi üzerindeki etkisi malum. Ağrıların azalması ve sıklığının düşmesi ile bedensel aktivitelerim de rahatladı. Eskiden yürüyemediğim mesafeleri yürümeye başladım. Şişkinliklerim ve sindirim sorunlarım giderildi. Kendimi çok daha hafiflemiş ve ruh-beden-zihin uyumu açısından hayli yol almış hissediyorum.  


Bu programı kimlere önerirsiniz? 

Ağrıları kronikleşenler (tıbbi tedavilerin yerine geçmesi anlamında kullanmamaktayım), "Ne yedim ki karnım şişiyor?" diyenler, bedenine doğru yakıtı aldığından emin olmak isteyenler, benim hedefim olmamakla birlikte kilo vermek isteyenler, sağlıklı beslenerek bağımlılıklarından kurtulmak isteyenler ve nicesi... 


Eklemek istedikleriniz… 

Sema Hanım'ın sağlığa ve iyi olma haline bütüncül yaklaşımı çok kıymetli ve bizlere sunduğu her bir parçayı yaşama dahil ettiğimizde sadece beslenme değil; yaşamın birçok farklı alanında da gelişiyoruz. Kişi bu halini gördükten sonra, eski haline dönmek istemiyor. Bu nedenle, geri tanıtım günlerini pas geçtim ve haftalar sonra sadece peyniri geri tanıttım. Verilen tavsiyeler dahilinde hiçbir sorun yaşamadım. Şekeri uzun süre meyvelerden almaya devam edeceğim ve gluteni tanıtmak için hiçbir isteğim ya da gereğim olmadığına da son derece memnunum.  

 

B.S.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Sağlıklı beslenmeyi öğrenmekti.


Program, hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Beslenme düzenimi değiştirmek konusunda çok fazla direnç gösteren biriydim. "Nereden başlayacağım, nasıl bir yol izleyeceğim, neler yiyeceğim?" diye çokça düşünsem de, bir türlü başaramıyordum. Sizin programınıza katıldığımda, endişelerimin bilgi eksikliğinden olduğunu farkettim ve her şey yoluna girdi.


Program biterken kendinizde gördüğünüz fiziksel ve davranışsal değişimler nedir?

Daha sakin oldum. Beyni sürekli konuşan biriyim. Bir iş bitmeden öbürünün planlarını yapar, yorgun düşerdim. Bunun beslenmeyle düzenlenebildiğini tecrübe etmek müthiş.


Bu programı kimlere önerirsiniz?

Herkes öğrenmeli. Ben eşime öğrettim; şimdi çocuklarıma öğretmeye çalışıyorum.


Eklemek istedikleriniz…

Her şeyden önce, bilgilerinizi bitmeyen bir enerjiyle ve cömertçe sunmanızdan dolayı size teşekkür etmek isterim Sema Hanım. İyi bir eğitimcisiniz, soru sormama gerek bile kalmadan, gönderdiklerinizle tüm programı anlayıp uygulayabildim.

 

A.P.

İkinci kezdir eliminasyon programınıza katılıyorum. Önceki katıldığım eliminasyon 2023 Ocak ayında idi. Son haftadayız ve kendimi çok iyi hissediyorum. Daha önceki programınızdan gönderdiğiniz bilgiler elimde vardı; fakat tekrar katılmayı tercih ettim. Salata yemeyi unutuyormuşum; onu farkettim. Şekerli gıdalar istemiyor canım. Yediklerimin tadına varıyorum ve farkındalığım artıyor. Besinlerin içerikleri hakkında bilgim vardı; fakat farkında olmadan besleniyormuşum. Şimdi daha bir bilgilendim. Beslenme piramidinizi çok seviyorum. Lokmalarımı az çiğniyormuşum. Sevdiğim yiyeceklerden birini yerken bazen abarttığımı fark ettim. Hızlı yemek yiyordum ve öğünlerde protein-lif-karbonhidrat-yağ dengesine bakmıyordum. Yerken otomatik pilot devreye giriyormuş. Bir şey ikram edildiğinde düşünürüm aslında "Açlığım var mı; alayım mı?" diye. Yediğim besinlerdeki her ince tadı büyük oranda fark ederim. Her lokmanın tadına varıyorum. Sık diyet yapmam; fakat genelde beslenmeme dikkat ederim. Bazen çok acıktığımı fark edip ne bulsam yiyecek duruma gelebiliyorum; fakat eliminasyondaki düzende böyle bir durum yok. Asıl önemli olanın aç kalmamayı sağlamak olduğunu düşünüyorum. Tok iken yiyecekler aklımı çelemez. Öğün saatlerim işime bağlı olarak değişebiliyor. Evde dondurma, kurabiye varsa yemeden duramadığım olmuştur. Bunları farkındalıkla yiyerek aşabileceğimi düşünüyorum. Her şey için çok teşekkürler.

 

E.G.M.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Bu programa başlarken hedefim şeker, margarin, paketli gıdalar ve beyaz un bağımlılığımdan kurtulmaktı. Programa başlamadan önce 1 Nutella kavanozunu tek başıma, 2 günde bitiriyordum. Sadece kahvaltıda, bol margarin eşliğinde 1 ekmek tüketiyordum.


Program, hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Öncelikle doğru beslenmenin mantığını anlamamı sağladı. Örnek menüler ve tariflerle de bunu nasıl günlük hayatıma uygulayacağımı öğretti. Daha önce uyguladığım diyetlerde hep başarısızlık hissine kapılıyordum, kendimle ilgili hayal kırıklığına uğruyordum. Bu programda ise, Sema Hanım'ın rehberliği ve paylaştığı bilgiler sayesinde kendime iyi bakmaya başladığım için kendimle gurur duyuyorum. En önemlisi, Sema Hanım bize bu beslenme tarzını nasıl sürdürülebilir kılacağımızı, beslenmemizden çıkardığımız ürünleri tükettiğimizde, ertesi gün bedenimizi nasıl toparlayacağımızı öğretti. Bu bilgiler ile battı balık yan gitmez artık :)


Program biterken kendinizde gördüğünüz fiziksel ve davranışsal değişimler nedir?

Program öncesi tartılmadım ancak bel çevremde 3-4 cm incelme oldu. Ödem gitti, alyansım parmağımda dönüyor fır fır :) Beslenme ile ne kadar alakalı bilmiyorum ama şekersiz beslenmeye başladığımdan beri kaygı bozukluğu hastası olarak ataklarım azaldı, uykum düzene girdi. Sema Hanım'ın paylaştığı pratik bilgiler ve tarifler ile hazırlık yapmak keyifli hale geldi, artık mutfakta vakit geçirmek bana eziyet gibi gelmiyor. Elimin altında, her zaman sağlıklı öğüne dönüştürebileceğim ürünlerim oluyor. Yemek yerken yediğim gıdanın bedenime faydasını göz önünde bulunduruyorum ve paketli, bana hiçbir faydası olmayan ürünleri canım istemiyor artık.


Bu programı kimlere önerirsiniz?

Bu programı herkese öneririm ama en başta benim gibi birçok program deneyen ve umudunu yitirmeye başlamış kişilere öneririm.


Eklemek istedikleriniz…

Sema Hanım, böyle bir program geliştirdiğiniz için size çok teşekkür ederim. Beni şeker esaretinden kurtardınız. Kendimle ilgili çok hayal kırıklıkları yaşadım ama yalnız hissetmiyorum artık. Yanımda benim iyiliğimi düşünen ve her bilgisini paylaşan değerli bir rehberim, siz varsınız bundan böyle 🫂

 

Ö.B.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Beslenme düzenine dikkat etmeye zaten çalışıyordum, ancak bunu daha sistematik yapmayı hedeflemiştim.


Program biterken kendinizde gördüğünüz fiziksel ve davranışsal değişimler nedir?

Uykum rahatladı, geniz akıntısı hafifledi, enerjim arttı. Ekmeksiz ve peynirsiz yaşayamayan ben, program bitmesine rağmen ikisinden de hala yemiyorum çünkü canım çekmiyor.


Bu programı kimlere önerirsiniz?

Beslenme düzenini iyileştirmek ve kendine güzel davranmak isteyen herkese öneririm.


Eklemek istedikleriniz…

Hiç abartmadan diyorum ki, "MUHTEMELEN ŞU ANA KADAR KENDİME YAPTIĞIM EN İYİ YATIRIM." Teşekkürlerimle :)

 

G.E.Ç.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Otoimmün rahatsızlığı olan haşimatom vardı. Ayrıca bir takım hormonal düzensizlikler, regl düzensizlikleri, üreme sorunları gibi sorunlar yaşamakta idim. "Bunlarda birtakım iyileşme ya da en azından duraklama olabilir mi?" düşüncesi ile denemeye karar verdim. Uzun bir süredir yediklerimin sağlıklı versiyonlarını hayatıma katmıştım ancak gluten, süt ürünleri ve şekeri hayatımdan komple çıkarmaya cesaret edememiştim. Bunu denemek istedim.


Program, hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Tahlil sonuçlarına yansıyıp yansımadığını henüz bilemiyorum ama kendimi hafiflemiş hissediyorum.


Program biterken kendinizde gördüğünüz fiziksel ve davranışsal değişimler nedir?

Daha ilk haftanın sonunda, göbek çevresinde incelme oldu. Cm yada kilo karşılığını bilemiyorum ama pantolonlarımın tamamında bir düğme genişleterek kullanırdım, artık o şekilde kullanmıyorum. Bir düğme bedeni kadar şişkinliğim azaldı. Meğer baya şişkinlik varmış bende. 4 saati aşan yemek aralarında inanılmaz acıkırdım. Acıktığımda sinirli, tahammülsüz ve konuşmaya bile enerjisi kalmamış biri olurdum. Geriye baktığımda, böyle bir durumu bu süreçte hiç yaşamadığımı, o seviyede bir açlık hiç hissetmediğimi, o sinir ve tahammülsüzlük haline hiç ulaşmadığımı gördüm. Hakikaten demek ki artık hücrelerim doymuştu :) Eşim de benimle birlikte, %100 uymasa da evde gluten ve şeker olmadığından uymuş oldu ve onun da şişkinlik durumu azaldı bu süreçte. Yemek yapmaya üşenip makarnaya, ekmek arasına vs. kolay yoldan sarılırdık. Şimdi önceden düşünme, akşamdan yapma durumlarını hayatıma dahil edip tembellikten kurtulmuş oldum. Evde yemek olunca bu tarz kolay yemeklere düşmüyormuş insan. Ayrıca yeni tarifler denemek hoşuma gitti.


Bu programı kimlere önerirsiniz?

Şişkinliği olanlara, sağlıklı beslenmeyi merak eden ama cesaret edemeyenlere, benim gibi yemek yapmaya üşenenlere, bedenine ve cildine giren kimyasalları azaltmak isteyenlere, kendini seven, alternatif arayan herkese :)


Eklemek istedikleriniz…

İki canlı yayına katılamadım ama tekrarını izledim, yani ders hiç kaçırmadım. Yemekler konusunda eklenecek ve çıkartılacaklara tam uydum ancak neyi ne zaman yemek gerektiği gibi saatler konusuna uyamadım. Bunun dışında tahminimden çok daha kolay geçti, bu 3'ünü hayatımdan çıkarmak o kadar da zor olmadı benim için. Belki tatlıya düşkünlüğüm olmadığı için daha kolay oldu bilemiyorum. Hatta denediğim sağlıklı versiyonları gerçeklerinden daha çok sevdiğim tarifler de oldu :) Süreç sonunda kendimde kesinlikle şişkinlik ve gaz anlamında çok rahatlama var. Geri tanıtımda gluten bana dokunmamıştı ama dokunmadı diye arttırdığım porsiyonda dokundu. Ona bir süre daha ara vermeye karar verdim. Şekeri geri tanıtmadım. Süt ürünü oldukça az olarak, dediğiniz sağlıklı versiyonları ile değiştirmeye çalışacağım. Bundan sonraki süreçte evde bulunan şeyleri sağlıklı versiyonları ile değiştirmeye devam edeceğim. Tüm süreçteki ilginiz, desteğiniz ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Sizi tanıdığıma çok sevindim. Tüm tarifler için de ayrıca teşekkürler :) Battı balık yan gitmez, gittiği yerden geri döndürürüz :)

 

B.Ü.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Uzun süredir eliminasyon yapıp kendimi rahatlamak istiyorum. Bir motivasyona, bir yoldaşa ihtiyacım vardı. "Arada kilo verirsem de bana bonus olur." diye düşünüyordum. Harika bir yoldaş oldunuz bana :)


Program, hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Her sabah gelen mailler bu yolculukta beni çok destekledi. Şu an boşluğunu yaşıyorum. Keşke arada sürpriz mailler gelse :) Bunun yanında samimi toplantılarınız, sosyal medyadan paylaşımlarınız açıkcası beni destekledi.


Program biterken kendinizde gördüğünüz fiziksel ve davranışsal değişimler nedir?

Toplamda 4 kilo verdim ama sanki daha fazla gitmiş gibi duruyor. Çok rahatladım. Daha önce çok ağır bir eliminasyon yapmıştım. Beni zorlamış ve sürdürülebilirliği uzun olmamıştı ama bu programda hem evde, hem de dışarda beni zorlamadığı için kaçamak yapma ihtiyacı duymuyorum. Ruhumun da, karnımın da doyduğu, bir yaşam şekline kolay dönüşeceğini gördüğüm için bu beslenmeyi devam ettirmek için elimden geleni yapacağım. "Nasılsa bozuldu ya, yemeye devam edeyim." mantığının, son yayın itibari ile nasıl değişeceğini öğrenmiş oldum :)


Bu programı kimlere önerirsiniz?

Özellikle benim gibi MS olan herkese öneririm. Güzel yaş almak isteyen, kendine değer veren ve hayatı tadıyla yaşamak isteyen herkese öneririm. 


Eklemek istedikleriniz…

Ben 17 yıldır MS hastasıyım. İyi bir MS'liyim. Kalıcı bir hasarım ve hayatımı kısıtlayan herhangi bir semptomum yok. Bundan 7 sene önce fonksiyonel tıpla tanışıp oradan oraya savrulduğum, anlamaya çalıştığım 2 sene geçirdim. Ve bu 2 sene sonunda MS ve yiyecek ilişkisinin ne kadar önemli olduğunu anladım. Sert bir eliminasyonla gluten ve laktozun beni rahatsız ettiğini anladım. Laktozu hayatımdan büyük ölçüde çıkarmıştım. Ancak gluten benim zayıf noktamdı. Bu programda dediğiniz gibi sağlıklı alternatiflerini yaparak bu ihtiyacımı karşılamayı öğrendim :) Hayatıma dokunduğunuz, bana kattıklarınız, hap bilgiler ile hayatımı kolaylaştırdığınız için teşekkür ederim. Başka bir programda görüşmek üzere :)

 

Y.G.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Aslında son birkaç yıldır sağlıklı, temiz beslenmenin önemini anlamış ve bir dönem bu konuda çok güzel ilerleyebilmiştim ama son 1 yılı aşkın süredir iş stresimi yönetemez hale gelip tüm hırsımı bir şeyler (özellikle sağlıksız şeyler) yiyerek çıkarır hale gelmiştim ve bir türlü bu durumu düzeltemiyordum. Sizi zaten yıllardır takip ediyordum (Bir gün sıkıcı bir toplantıda, Instagram'da gezerken karşıma çıkan karnabahar kısır ile başladı her şey). Hedefim bu gereksiz yeme ataklarının önüne geçebilmek ve bu arada tekrar sağlıklı beslenmeye dönmek idi.

 

Program, hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Bir benzetme ile anlatacak olursam, önümde bir yol vardı ve ben bu yolda gitmek için nasıl adımlar atmam gerektiğini iyi kötü biliyordum ama yolun hemen yanında, çamurla kaplı bir çukura düşmüştüm ve birinin elimden tutup beni kaldırmasına, üstümü silkeleyip temizlemesine ve “Hadi şimdi yolunda yürü.” demesine ihtiyacım vardı, bu oldu. Yolda yürürken tekrar benzer engeller çıkarsa, ne yapmam gerektiğini de öğrendim.

 

Program biterken kendinizde gördüğünüz fiziksel ve davranışsal değişimler nedir?

Fiziksel değişim, verilen 3 kilo, sosyal ortamlarda herkesin “Of çok şiştim!” diye kalktığı sofralardan “Oh ne güzel doydum.” diye kalkabilmek, regl öncesi sürecin daha sakin ve rahat geçmesi. Uyku problemleri hala devam ama onlar iş stresi kaynaklı, inşallah onları da çözerim.

 

Bu programı kimlere önerirsiniz?

Ben herhangi bir otoimmün rahatsızlığım ya da intoleransım olmadığı halde katıldım. Bence herkes denemeli :) Kendimize verilecek çok güzel bir hediye.


Eklemek istedikleriniz…

Aslında siz yıllardır Instagram sayfanızda ve web sitenizde bu bilgileri, ve tarifleri paylaşıyorsunuz, bu programa katılmadan da anlattıklarınızı çok güzel takip edip uygulamak mümkün ama benim için derli toplu, bir arada olması, bir de bir grup halinde başlamış olmak çok etkili oldu.

 

D.F.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi?

Programa sağlıklı beslenmeyi, güvenilir sizlerden öğrenmek ve vücudumu fabrika ayarlarına döndürmek istemiştim. Haşimato hastalığım olduğu için glutensiz beslenmeyi sürdürülebilir kılmak istiyordum. 


Program, hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Program sayesinde doğru bildiğim yanlışları öğrenmiş oldum. Program öncesi glutensiz beslenmeye başlamıştım fakat süt ürünlerinin ve şekerin vücudumuza verdiği zararlardan bihaberdim. Glutensiz yazan her ürünü evime almanın hatasını ve etiket okumanın faydasını görmüş oldum.


Program biterken kendinizde gördüğünüz fiziksel ve davranışsal değişimler nedir?

Program bittikten sonra dahiliye doktoruma gidip tekrar tiroit bezlerim ve insülin değerlerime baktırdım ve sonuç HARİKA. Uykularım daha rahat ve bedenim daha hafif. Karnımda, benimle özdeşleşmiş ve gitmeyen şişkinlik yok oldu :)


Bu programı kimlere önerirsiniz?

Kronik hastalığı olan ve yaşamayı sevip doğru beslenmeyi isteyen herkese :)


Eklemek istedikleriniz…

Tüm ilgi alakanıza çok teşekkür ederim. Sağlıkla kalın..

 

Ö.D.

Bu programa başlarken hedefiniz neydi?

Ben eliminasyon sürecine başlamıştım, açıkçası motivasyonum düşmek üzereydi ve bir eşlikçi arıyordum. Tam zamanında karşıma çıktınız.


Program, hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu?

Her gün gelen bilgiler beni yolda tuttu. Canlı yayınlarda sizin enerjiniz bana ilham oldu. Lezzetli tarifler, odağımı yararsız yiyeceklerden sağlıklılara çekti. Zamanla uzun hazırlık gerektirdiği için yapmak istemediğim yemeklerin, planlarının vs. aslında kendime değer vermek olduğunu ve asıl kendini sevmenin, bu zamanı kendine ayırmak olduğunu anladım.


Program biterken kendinizde gördüğünüz fiziksel ve davranışsal değişimler nelerdir?

Ben asla ve asla ekmekten vazgeçebileceğimi düşünmüyordum. Yıllar önce bana bu beslenmeyi öneren arkadaşıma "Ben asla bunu yapmam." demiştim. Asla, asla deme :) İlk gün bize "Tartıyı evden atın ve ölçülerinizi alın." demiştiniz. Ben de tartılmamaya söz verdim ve 15 Şubat'ta kabaca vücut ölçülerimi aldım. 15 Mart son canlı yayın günü de bir kontrol etmek istedim, sonuca İNANAMADIM. Bizim bu eliminasyonda amacımız belki 6 Cm programındaki gibi incelmek değildi ama en az 3 ve en çok 6 cm inceldiğimi gördüğümde havalara uçtum. Hissediyordum bir incelme olduğunu ama iyi ki "Ölçün kendinizi." demişsiniz. 1 ayda bu derece inceleceğimi söyleseniz, asla inanmazdım.


Geri tanıtımda elediğimiz yiyeceklerin benim vücuduma neler yaptığını görünce, bu beslenmeyi hayatıma entegre etmeye karar verdim. Sizin de dediğiniz gibi, illa ki bazı bayramlar, tatiller, özel günler, bir şeyler olacaktır ama büyük çoğunlukla bu şekilde beslenmeye devam edeceğim. Sabahları kalktığımda ellerimde, ayaklarımda şişlikler olurdu. Bazen ayak bileklerim sabahları o kadar acırdı ki üzerine basamazdım. Yine ellerimde, ayaklarımda sıcaklık, yanma hissederdim. Göbeğim her zaman dışarı fışkırırdı, kıyafetlerimi giyerken sinir olurdum. Bazen "beyin sisi" dedikleri, afyonu patlamamış halde, kahvesiz, çaysız günüme devam edemezdim. Bunlar küçük şeyler gibiydi, birine danışmak aklıma bile gelmemişti ve hiç beslenmeden kaynaklandığını düşünmemiştim. Ta ki süt ürünlerini geri tanıttığımız güne kadar.. Küçücük bir keçi peyniri beni perişan etti ve tüm gün uykulu, odaklanamayan, elleri ayakları şiş bir şekilde gezdim. Bir de her öğünde süt ürünü tükettiğim halimi düşünebiliyor musunuz?


Bu programı kimlere önerirsiniz?

Herkese öneririm ve öneriyorum da zaten.


Eklemek istedikleriniz…

Eklemek istediğim bir şey de, bütün bu uygulamaları hali hazırda sizin hayatınıza entegre etmenizin bence üzerimizde çok büyük tesiri oldu. Hani derler ya "Bir şeyi söyleyerek değil, yaparak başkalarına en iyi şekilde aktarabilirsiniz." diye. Sizin bu konuyu bu kadar benimsemiş olmanızın ve sürekli kendinizi geliştirmenizin, yenilemenizin, esnekliğinizin ve her şeyi en basite indirgeyen yaklaşımınızın katılımcılara çok yardımcı olduğunu düşünüyorum, en azından bana öyle oldu. Tekrar teşekkür ederim.

 

F.K.

Bu programa başlarken hedefiniz ne idi? 

Otoimmün hastalığımı kontrol altına almak ve daha sağlıklı, iyilik hali yüksek bir bedende yaşamaktı. Ben 10 yıldır sedef hastasıyım. Geçen yıl, doğum günümde tüm kullandığım ilaçları bırakma kararı almıştım çünkü sadece vücudu baskılıyordu ve “Bu böyle nereye kadar!” deyip başka yollar aramaya başladım. Ablam yıllardır sizi öneriyordu ama maalesef ben cesaret edemiyordum bu beslenme düzenine, korkutucu geliyordu açıkçası. Bir ay önce, eşim ve ablam “Artık başka yolun kalmadı.” deyip beni ikna ettiler ve sizinle bu programa başladım.


Program, hedeflerinize ulaşmaya nasıl yardımcı oldu? 

Hemşireyim, hem işim gereği, hem de hastalığıma çare ararken bir çok makale, araştırma okudum ama bu konu derya deniz olduğundan toparlayıp doğru yolu bulmak zor ve bana korkutucu geliyordu. Programa başlarken beni motive eden en önemli cümleniz “Yemediklerimize değil, yediklerimize bakalım.” olmuştu.


Program biterken kendinizde gördüğünüz fiziksel ve davranışsal değişimler nedir?

%100 uydum diyemem ama %90 uydum diyebilirim. Yine de sonuçlar sadece 25 günde mükemmel ve bu heyecanımı sizinle paylaşmak istedim. Size önceki ve sonraki hallerimi gönderiyorum ve size tekrardan çok teşekkür ediyorum, hayatıma dokundunuz. 



En önemli değişim sizinle de paylaştığım sedeflerim ve başka hiçbir değişim olmasa bile bana bu yeterdi :) Ama ekstra olarak 5 kilo verdim, cildim parladı, enerjim yükseldi. Sabah daha mutlu uyanmaya başladım. Daha planlı, programlı, daha düzenli biri oldum. 


Bu programı kimlere önerirsiniz? 

Herkese öneririm. Çünkü yediklerimiz fiziksel ve psikolojik olarak bizi yıpratıyor ve bunun farkında bile değiliz. Ve en önemlisi, otoimmün hastalığı olanlar, bir kere deneyince bağımlısı olacaklar. O iyilik halinin yükselmesi, ağrısız bir sabaha uyanmak çok kıymetli. 


Eklemek istedikleriniz... 

Program başlamadan 2-3 hafta önce duştan çıkıp aynada kendimi görüp deli gibi ağlamıştım. Şu an geldiğim noktada ise her sabah lezyonlarıma bakıp gülümsüyorum. Geldiğim noktaya hala inanamıyorum. Hayatıma dokundunuz ve bu işi sürdürebilmeyi çok güzel öğrettiniz. Tekrardan çok teşekkür ederim. Söylemek istediğim “Korkmayın ve başlayın, gerisi geliyor zaten.”

 

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page