top of page
  • Yazarın fotoğrafıSema Özpekmezci

Fonksiyonel Tıp Bakış Açısı ile Detoks Nedir?

Güncelleme tarihi: 5 Eki 2023


Detoks kelimesi, genel olarak 2 anlamda kullanılmaktadır:

1- Bağımlılık yapan ilaç ya da alkol gibi maddelerin kullanımını bırakmak

2-Vücudun fizyolojik sürecini, daha az zararlı toksik maddeler, kimyasallar, hormonlar ve bileşenlerle yeniden tanımlamaktır. İkincisi bizim Fonksiyonel Tıp’ta kullandığımız tanımdır. Bu süreç, bazen “metabolik detoksifikasyon”a karşılık gelmektedir. Karaciğer, böbrekler, kalın bağırsak, lenf sistemi ve ter bezleri

detoksifikasyon organlarımızdır. Bedenin yüklerini ya da kimyasal bileşimlerini azaltmak için, bütün olarak verimli bir şekilde çalışırlar.


Toksik semptomlar, toksinlerin birikmiş miktarını, bireysel sınırımızsa aldığımızda ve onları hızlı ve etkili bir şekilde temizleyemediğimizde meydana gelebilir. Tıbbi araştırmacılar, obezite, tip 2 diyabet, metabolik sendrom, kanser, bitkinlik, üreme yetersizliği, alerji, ruhsal ve davranışsal düzensizlikler sendromları ile; çarpıntı, baş ağrısı, bilişsel zorlanmalar, Parkinson ve Alzheimer ile birlikte nörolojik durumları, toksinlerin vücutta birikmesiyle ilişkilendirmektedir.

Vücudumuz normal şartlarda toksinleri atan bir sisteme sahiptir. Fakat vücudun, toksinleri temizlemede etkin olamamasının nedenleri olabilir. Bu nedenler, fazla toksine maruz kalmak, kabızlık nedeniyle toksinleri dışarı atamamak, belirli besinlerden vücudun eksik kalması, zayıf besinlerden oluşan bir diyet yapmak, stres altında olmak, kronik bir hastalığı olmak, yüksek inflamasyon deneyimlemek ve yeterince hareket etmemek ya da dinlendirici bir uyku alamamak gibi hayatın anlarına ilişkin olabilir. Ayrıca, toksinleri vücuttan atılacak bileşenlere dönüştürecek yavaş enzimlerin, genetik olarak etkin olmaması da bu nedenler arasında sayılabilir.

Fonksiyonel Tıp metabolik detoksifikasyon protokolünün amacı, toksinlerin işlenmesi ve atılmasında yer alan yolları kolaylaştırmak için beslenme desteği sağlamaktır.

Bir detoks programı, semptomların iyileşmesine ve çoğu kişi için iyi olma duygusunun artmasına neden olur.

Bu programı uygulayan pek çok kişi, ağrı ve yorgunluk düzeylerinde iyileşme, gelişmiş bilişsel işlev ve ruh halleri, daha etkili ve tatmin edici uyku döngüleri ve kilo kaybı tarif eder.


Fonksiyonel Tıp Detoks Planı bağırsak ve karaciğer gibi detoksifikasyonla ilgili ana vücut sistemlerinin uzun vadeli beslenme desteğine odaklanır. Sadece bağırsağı değil karaciğeri desteklemek için tasarlanmıştır. Karaciğer, detoksifikasyon işlemlerinin merkezidir. Karaciğer, artan toksik yük veya besin eksikliği nedeniyle ihmal edildiğinde veya aşırı yüklendiğinde, tıkanık ve halsiz hale gelebilir, bu da daha fazla toksisiteye ve semptom sıklığı ve şiddetinde artışa neden olur.


Detoks Beslenme Planı’nın amacı, bağışıklık sistemi üzerindeki yükü azaltırken ve gıdalar ve sıvılar yoluyla yeterli beslenmeyi sağlarken bir bağırsak-karaciğer destek ekseni oluşturmaktır.


Gördüğünüz, okuduğunuz her detoks beslenmesi, detoks suyu, detoks tozu sizi yanıltmasın. Bu ancak bütün bir beslenme ile gerçekleşebilir. Bir çayla detoks atımı mümkün değildir.


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page