Şu “Sen yumurtalıklarına ne yaptın?” konusu geldi :) Uzun zamandır çok kişi bekliyordu. Umuyorum ihtiyacı olan herkese ulaşır. Menopozla ilgili daha önceki paylaşımlarımı görmediyseniz, Menopoza Hazırlanıyor Musunuz?, Menopozu Tanıyalım ve Menopoza Girişimi Nasıl Destekliyorum? başlıklı yazılarımdan detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Konuyu bilmeyenler için mini bir özet: 46 yaşındayım ve uzun zamandır perimenopoz etkilerini yaşıyorum. Youtube’da, Menopozun Fark Edilmeyen Ayak Sesleri videomda uzun uzun anlatmıştım. 4 ay regl olmadım ve yumurtalıklarım da küçülünce (Yaşlanmayla yumurtalık boyu küçülüyor.) doktorumla artık menopoza doğru ilerlediğimi düşündük ve ben 5. ayda hiç beklemeden, ummadan regl oldum. Bunun üzerine Instagram hesabımda “Sen ne yaptın?” dalgası oluştu :)
Doğum günümde, artık menopoza girdiğimi düşündüğüm zamanda “Menstural kabı kaldırdığım yerden çıkarttım.” demiştim. Şimdi aynen geri alıyoruz.
"Ne yaptın?" diye soran çok oldu. Burada hasretle “Şunun suyunu içtim, bunu kaynattım, şunu yedim.” açıklamasını bekleyen çok ama kabul etmeliyiz ki tek başına bir mucize yok. Olmayacak da. Ben aynı anda o kadar çok düğmeye bastım ki, hangisinin işe yaradığını bilmiyorum. Toplu olarak yaradığına çok daha eminim çünkü hepsinin altında yatan çalışma mekanizmasını biliyorum. Buradan bir maddeyi çekip “Şunu yapmış, regl olmuş.” gibi bir çıkarım yapmayınız lütfen. “Ben bu kadar çok şeyi yapamam.” da diyebilirsiniz, onu da anlarım ama size geçen aylarda anlattığım bütün o perimenopoz etkilerinin, hepsinin yok olduğunu söyleyebilirim. Değer mi? Kesinlikle değer.
Bir şeyi iyileştirmek için tüm bunları yapmadım, zira menopoz iyileşmesi gereken bir hastalık değil. Bir süreç sadece ve ben buna en iyi şekilde geçiş yapmak istedim. Geçemedim, tekrar perimenopoz sürecine dönmüş oldum.
-DKYY beslendiğimi biliyorsunuz. Bunu biraz esnettim. Haftanın belli günlerinde kinoa, portakal, elma, mercimek gibi iyi karbonhidratları arttırarak bazen 100 gr karbonhidrata kadar yükselttim. Çünkü her gün düşük karbonhidrat ve ketojenik diyet yapmak, kadın hormon döngüsü için iyi değil, eksik.
-Ağır kardiyo sporu bıraktım. Yüksek kortizol en son istediğimiz şey. Daha sakin, ağırlıklı pilates ve ağırlıklı spora geçtim. Tüm spor hocalarını bu konuyu araştırmaya davet ediyorum.
-Her gün sabah ve akşam 20’şer dakikalık meditasyonu, her ne olursa olsun sabitte tuttum. Kesinlikle atlamadım.
-Telefonumda ayar var. Her gün saat 22:00’de kapanıyor. Tv izlemek dahil, tüm ekran olayını 22:00'de bitiriyorum. Meditasyon, kitap ve yatağa geçiş. Uyku gözlüğü ve kulak tıkacı ile uyku kalitemi arttırıyorum. Bu bir zorunluluk. Uyku saatimi erkene çektim. Sabah uyanıp ilk iş güneşe bakarak seratonin salgıladım, kortizolü düşürdüm.
-Kundalini yogaya başladım. Dişil enerjimi arttırdı.
-20 gün sosyal medyayı bıraktım. Stres seviyemi çok arttıyor.
Ben ne zaman stres yönetiminden bahsetsem (her türlü otoimmün hastalık, kronik hastalık vs için ilk yapmamız gereken şey) burada hemen sesler yükseliyor, "Hepsini yaparım ama stresimi yönetemem." Hayır, kabul etmiyorum, yönetebilirsiniz. Ben "Stres etkenlerini ortadan kaldırın." demiyorum. Benim hayatımda yok mu sanıyorsunuz? İnanılmaz çok var. Buraya yansımıyor ama benim de stres seviyem yüksek. Gamsız bir insan değilim. Fakat stresin beden üzerinde yarattığı etkiler azaltılabilir. Sakin yürüyüşler, hobiler, kesinlikle meditasyon.. Hepsi kanıtlanmış yöntemler.
-Kocamla sık sık sarıldık, güldük, eğlendik, oyunlar oynadık. Oksitosin salgılayıp, güven hissimi arttırdık.
-Orgazm da atlanmaması gereken bir konu. Partneriniz olsun olmasın, bunu hayatınızda tutmalısınız. Orta yaş kadında su içmek gibi bir ihtiyaç.
-Perimenopoz için İngiltere'den aldığım bir probiyotiğe başladım. Bir de evening primrose oil (çuha çiçeği yağı) takviyesi kullanmaya başladım. Lütfen doktorunuza danışmadan kullanmayınız.
Sonuç olarak, 4 ay sonra regl oldum. Boyu küçülmüş olan yumurtalıklarım tekrar canlıydı ve hormonal döngüm son hız geri gelmişti.
Bir şey yapmasaydım da yine olur muydu? Bilmiyorum. Bunun cevabını hiç kimse bilemez ama regl olmasaydım da hedefim az semptomlu menopoza geçişti. Bu olmasa o olacaktı. Sonuçta yine olacak. Beraber yaşayıp göreceğiz.
Her kadının bunları yapması elzem. Lüks değil, ihtiyaç.
Hormonlara göre yaşam/beslenme programı da geliyor. 2 güne kadar kayıtları açacağız. Türkiye’de eşi benzeri olmayan bir program hazırladım :)
Herkese hormonları ile dengeli, huzurlu günler dilerim.
Sevgilerimle,
Sema
Comments